Followers

Saturday, May 29, 2010

ROTI JOHN





Aku memang suka makan roti john tapi dah duduk kt negara orang ni mana nak cari makanan mcm kt tanahair sendiri. Tapi, john tu kan nama orang putih...tak kan takde john buat roti kat auckland ni? hahahaha........ sekadar merepek saje...

Ok, sebenarnya tak de la susah mana pun buat roti john ni. Resepi adalah seperti di bawah dan boleh rujuk resepi asal di sini. Cuma aku je yang saje-saje buat rajin buat hot dog bread sendiri padahal boleh aje beli kat kedai. Resepi roti (Hotdog Bread) ni aku ambik kat myresipi. Macam biasalah, kebanyakkan masakan yang aku cuba adalah diambil dari situ. Myresipi banyak berjasa pada aku dalam menambahkan minat dan skil yang dari asalnya memang zero.....eh, mana ada zero, dulu reti jugak masak maggi...hahaha....

ROTI JOHN MUDAH

bahan-bahan

• 250gm daging cincang
• 1 biji bawang besar
• 3 ulas bawang putih
• 1 sudu kecil serbuk kari
• 3 sudu makan minyak untuk menumis
• sedikit garam
• 3 biji telor
• sedikit butter
• 4 keping hot dog bread
• sos dan mayonis (jika suka)

Cara-cara

1. Blend bawang dan bawang putih
2. Panaskan minyak, tumis bahan yang diblend dan masukkan serbuk kari
3. Masukkan daging cincang dan letakkan garam secukupnya hingga masak
4. Belah dua roti jangan sampai putus
5. Masukkan telor dalam daging cincang
6. Pukul sebentar telor+daging
7. Panaskan butter dlm kuali
8. Sapukan aduna daging+telor atas roti
9. Terlangkupkan atas kuali
10. Terbalikkan adunan jika telah masak dan biarkan sebentar
11. Angkat setelah bahagian bawah sudah sedikit garing
12. Hiaskan dengan sos dan mayonis jika suka




HOTDOG BREAD

Bahan-bahan ( 4 biji )

• 160ml air
• 250g tepung roti
• 14g (1 ½ sudu besar) gula
• 4g (1 sudu kecil) garam
• 8g (1 sudu besar) lemak sayur
• 2.4g (3/4 sudu kecil) dry yeast
• 16g (3 sudu besar) susu tepung

Cara-cara

1. Masukkkan semua bahan-bahan ke dalam breadmaker. On kan. tunggu siap
2. Bila dah siap, keluarkan angin. Kemudian bahagikan kepada 6 bahagian. Buat bentuk bulat. Rehatkan selama 15 minit.
3. Buatlah bentuk panjang seperti gambar lebih kurang 13 cm
4. Biarkan naik dua kali ganda atau 30C selama 50minit
5. Bakar pada suhu 180C selama 10-12 minit. Biarkan di dalam oven selama 5-10 minit kalau mahukan roti kelihatan lebih perang.

PEANUT BUTTER ROLL



Roti ni asalnya diambil dari resepi Cinnamon Roll tetapi memandangkan tukang makan dalam rumah ni tak suka cinnamon maka terpaksalah tukang masak yang perasan berbakat ini mengolah ikut citarasa yang dikehendaki. Maka, dapatlah hasilnya Peanut Butter Roll.

Bahan utk Roti
300g tepung roti
50g butter
1 biji telur
50g gula halus
100ml fresh milk/air (suhu badan)
8g dry yeast
1 sudu kecil garam

Filling
Peanut butter
60g gula perang
20g butter-suhu bilik
Kismis secukupnya

Cara-cara
1. Cara buat roti: Gaulkan butter dengan tepung sehingga jadi macam serbuk roti
2. Kemudian masukkan gula dan dry yeast. Kacau dengan sudu sehingga bergaul rata.
3. Masukkan pula garam, telur dan susu. Uli sehingga tak melekat ditangan atau sehingga licin.
4. Wrap dengan plastik/ kain lembab. Biarkan naik sehingga 1.5 kali ganda. Bila dah naik, buatkan bentuk bulat sekali lagi dan rehatkan selama 10 minit.
5. Note : bg yg ada breadmaker, masukkan semua bahan adunan roti ke dalam breadmaker & tekan untuk adunan doh & tggu sehingga siap.
6. Bahagikan doh kepada 2 bahagian. Ambik 1 bahagian dan canaikan lebih kurang 20x25cm atau mengikut kepanjangan yg anda sukai. Letakkan bahan-bahan filling. Cara letak filing seperti meyapu mentega pd roti biasa.
7. Kemudian gulung. Bahagikan (potong) pula kepada 4 bahagian kecil( lebih kurang 4 cm panjang). Ulang untuk doh yang sebahagian lagi. Tetapi sekiranya suka saiz yg kecil, boleh potong kepada 6 atau 7 bahagian.
8. Susun roti dlm dulang pembakar. Atau klu suka boleh lapikkan roti dengan muffin cup. Biar naik 1.5 kali ganda lagi. Sapu roti dgn kuning telur.
9. Bakar dengan suhu 180C selama 15 minit.

Friday, May 28, 2010

ROTI BEBOLA BERGULA







ROTI BEBOLA BERGULA

Roti ni paling digemari seisi keluarga. Pertama sebab mudah nk buat, bahan2 pn tak susah mana. Rasanya sedap. Kedua sebab saiznya yang kecil amat sesuai untuk kanak-kanak. Dah banyak kali buat roti ni sama ada untuk makan sendiri, bagi kt jiran atau untuk pot luck. Gerenti licin la, hehehe. Terima kasih la kpd tuan punya resepi tu. Tak sia-sia dia share resipi kt myresipi.com. Resepi adalah seperti di bawah. Sila rujuk Roti Bebola Bergula untuk resepi asal.

Bahan-bahan (26 biji)

• 200g tepung roti *
• 4g yis kering *
• 20g gula halus *
• 3g garam *
• 10g skim milk *
• 20g shortening *
• 130cc air *
• mentega dan gula halus secukupnya

Cara-cara

1. Masukkan semua bahan-bahan bertanda * ke dalam breadmaker. Pilih menu untuk buat kulit roti / doh. Tekan butang 'ON'
2. Bila dah siap, keluarkan dari breadmaker. Tekan adunan untuk keluarkan angin. Bahagikan adunan kepada 26. Buatlah bentuk bulat.
3. Biarkan roti naik 2 kali ganda.
4. Bakar dalam oven dengan suhu 180C selama 12-15 minit.
5. Bila dah masak, sapukan dengan mentega dan taburkan dengan gula.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...