Followers

Wednesday, January 19, 2011

CHICKEN BALL & BUN GULA


Pagi tadi buat bun gula jer. Ada orang teringin nak makan. Resepi boleh tengok kat sini. Kemudian buat chicken ball. Orang kt rumah ni kalau bahagian isi ayam jer memang tak berapa nak laku la kalau buat lauk. Baik yg muda atau yang tua......kekekeke. So, selalunya part isi ayam ni campak dalam spegeti ker, bihun goreng ke, nasi goreng ke....cenggitu la. Pagi ni saje buat chicken ball sebab aku yang nak makan, hihihihi. Gaul (isi ayam -cincang) dgn serbuk lada hitam, garam dan mayonis, kemudian celup dlm telur serta salut dgn breadcrumb. Lepas tu goreng. Habis cerita. Senang kan?! hehehehe. Ok la, nak gi masak nasik plak ni. Masak lauk simple2 jer la, cam M plak ni....keh keh keh.....




NASI MINYAK HUJAN PANAS



Nasi minyak ni menu semalam so, semuanya sudah 'selamat' la. Semalam malas nak masukkan entry (cakap terang2 ni.....hehehe). Nama nasi minyak ni sesuai benar dengan cuaca kat oklen ni yg hujan panas tak tentu. Hari ni pun td elok jer panas ni tiba2 mendung dan angin bertiup kuat, sejuuuuukkk la jugak. Ini tengah summer ni. Tp kalau waktu panas terik tu memang betul2 panas la macam kt mesia. Cuma yg syoknya bila waktu panas ada angin bertiup. Alangkah nyamannya bila cuaca panas kemudian ada angin bertiup sejuk. Hehehe...syok la! Apartment kami lak dekat dengan laut, sambil feeling2 dgn cuaca boleh la layan burung-burung yang berterbangan dan bunyi kapal yg pong! pong! bunyinya..... hahahahaha..... banyak pulak merepek ni.... :p Ok, sila layan resepi di bawah! Aku cuma buat 2 pot beras jer.



Bahan-bahan ( 5 orang )
  • 4 cawan beras basmati
  • 5 cawan air
  • 2 kiub ayam
  • 2 helai daun pandan
  • pewarna merah, kuning dan hijau

Bahan Tumis

  • 1/2 inci halia
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/2 biji bawang besar
  • 2 sudu besar minyak masak
  • 1 sudu besar minyak sapi
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 3 biji buah pelaga

Bahan Hias

  • bawang goreng
  • kismis

Cara-cara

  1. Cuci beras dan rendam selama 10 minit. Toskan.
  2. Hiris nipis-nipis halia dan mayang semua jenis bawang
  3. Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan tumis sehingga bau wangi
  4. Masukkan beras dan gaul rata.
  5. Masukkan air, kiub ayam dan daun pandan.
  6. Masaklah nasi sehingga masak
  7. Bila nasi kering, letakkan 1-2 titik untuk setiap pewarna kuning, merah dan hijau ditempat yang berasingan. Bila dah masak, gembur-gemburkan nasi tu.
  8. Hiaslah dengan bawang goreng, gajus atau kismis jika suka.



makan bersama ayam masak madu yg sempoi....

Tuesday, January 18, 2011

DONUT (TANPA TELUR)



Hari ni layan donut jer la yer. Dah lama tak makan donut. Lagi pun tak pernah lg masukkan entry donut. Resepi ni aku dapat dari kawan. Biasa la kami ni mmg suka sangat tag meng-tag gambar2 hasil masakan kami kt facebook. So, one day tu my fren ni tag la donut ni. Tak tau la dia dapat resepi ni dari mana. Nape la aku tak tanya. Nanti la aku tanya semula dgn dia. Yer la kan, sebab aku nak masukkan dalam blog ni kena la ada sumber dan link nyerrr....nanti tak pasal2 kena marah plak dengan tuan empunya resepi....ampuuuun! tidak...tidak...ini bukan resepi saya, saya tak reti nak reka resepi sendiri, saya reti kopipes jer....huhuhu...

Ok, berbalik pada cerita donut. Biasanya kalau buat donut aku suka guna resepi skyblue kt MyResipi. Sedap donut tu, makan kosong tanpa gula pun sedap. Tapi kali ni aku nak try resepi ni pulak sebab takde telur. Kiranya sesuai la kan untuk mereka yg tak boleh makan telur atau alergik dengan telur. Donut ni gebu dan padat, kiranya puas hati la buat. Tapi rasa memang tak sama dengan donut yg ada telur sebab donut bertelur (errkkk...betul ke ayat ni?) rasanya lemak2 skit.


Ok, layan resepi di bawah. Mintak halal yer pada tuan empunya resepi.




Sumber : Majalah RASA
Bahan-bahan
  • 200gm tepung
  • 20gm gula
  • 20gm mentega - ina letak 10 gm butter & 10gm shortening
  • 1 sudu teh yis kering
  • 1/2 sudu teh garam
  • 100ml susu segar - ina bancuh air dengan susu tepung sbb takde susu segar
  • Gula kastor untuk gaul kan donut selepas goreng nanti.

Cara-cara

  1. Masukkan tepung,gula dan garam ke dalam mangkuk. Kacau rata.
  2. Kemudian buatkan lubang di tengah adunan dan masukkan susu dan yis kering. Kacau sedikit.
  3. Seterusnya masukkan pula mentega. Uli hingga sebati (uli dengan lemah lembut dan kalau boleh dalam 15 min)
  4. Setelah itu,buatkan bulat2 dan peram seketika hingga naik dalam 1 jam.
  5. Bila dah naik, bulatkan lagi sekali n buatkan lubang di tengah dan goreng dengan minyak yg panas dan api yg perlahan.
  6. Bila nampak kekuningan..angkat dan gaulkan dengan gula kastor tadi.




Note: Kalau guna breadmaker, masukkan semua bahan2 dalam BM dan tunggu hingga siap dan teruskan dgn step 5 tadi.

Monday, January 17, 2011

SPAGHETTI GORENG BASAH



Aku ni bukan la suka sangat makan spegeti ni. So, nak disesuaikan dengan tekak Melayu dan ditambah pulak dengan susah nak dapat mee kuning maka terhasil la spegeti goreng basah ni. Kalau sos spegeti tu kureng skit la aku nak telan sebab masam. Tapi kalau masak ala2 mee goreng basah ni, laju sikit la. Huhuhuhu.....nak buat camne, tekak ni ikut selera kampung. Ok la, malas nak cerita panjang, layan ajer la gambar2 ni yer. Resepi nak jugak ker? Alaaaa.... mcm goreng mee jer. Bukan apa, klu resepi aku sendiri ni manyak susah lorr mau tepek sbb aku ni masak main campak ajer, takde sukatan. Tp xper la, aku letak jugak secara ringkas. Jangan mareee yerrr.....hehehe senyum skit.... :)





Bahan-bahan

  • 1 ulas bawang putih
  • 1 sudu besar bawang kisar (bawang merah, putih, halia)
  • 1/2 sudu kecil serbuk cili / cili boh
  • Sedikit gula
  • Isi ayam (nak lagi sedap, masukkan udang/sotong)
  • Sos tiram
  • Sos tomato
  • Sos cili
  • Kicap manis
  • Sedikit serbuk belacan
  • Air secukupnya
  • 1 biji telur
  • Spegeti secukupnya
  • Garam secukup rasa
  • Sayur - terpulang pd citarasa. ina letak kobis jer.

Cara-cara

  1. Tumis bawang putih hingga naik bau. Kemudian masukkan bawang kisar, tumis hingga bertukar warna.
  2. Masukkan serbuk cili yg telah dijadikan pes. Tumis hingga hilang bau maung cili.
  3. Masukkan sedikit gula kemudian masukkan isi ayam. Masukkan serbuk belacan.
  4. Masukkan sos tiram, sos tomato, sos cili dan kicap. Rasakan masam manis dan masin. Kemudian masukkan air secukupnya (ikut nak basah byk mana....hehehe)
  5. Masukkan telur dan pecahkan/kacau sedikit.
  6. Bila telur masak, masukkan spegeti. Kacau sebati, masukkan garam dan sayur. Siap!



note: jgn lupa semasa merebus spegeti tu tambahkan lebih sikit minyak supaya spegeti tidak cepat kembang ketika menghidang spegeti goreng basah ni. :)

Thursday, January 13, 2011

BUN SARDIN






Bun ni simple jer tapi puas hati membuatnya. Resepi ni asalnya adalah bun tuna tapi telah diejas serba sedikit. Kebetulan pulak kt rumah takde stok tuna, yg ada cuma sardin so intinya tukar kepada sardin la. Kalau nak tukar inti jem pun takde masalah sbb masih menggunakan doh asas. Bun ni diserikan lagi dgn bijan tapi sebab kami ni kurang suka sikit dengan bijan so, aku sapukan aje dengan kuning telur yg dicampur dgn sedikit pewarna kuning. Tp klu sesiapa yg sensitif sikit dgn telur, means cepat 'tangkap' rasa hanyir telur tu atau tak bleh makan telur, boleh ajer skip je step tu. Wokeh, resepi seperti di bawah.

Sumber :alma MyResipi

Bahan-bahan ( 12-16 biji )
Untuk doh
  • 180ml air
  • 20g butter - ina letak 10g butter, 10g shortening-
  • 1 sdk garam
  • 1 sdb gula
  • 330g tepung gandum
  • 1 sdb susu tepung
  • 1 sdk instant yeast - ina letak 2 sudu-
  • 1/2 sudu kecil bread improver -tambahan, resepi asal tak letak-


Untuk inti

  • 1 tin kecil sardin (sos sardin guna separuh sahaja, ikan dilenyek)
  • 1/2 biji bwg besar cincang
  • 1/2 sudu kecil serbuk cili
  • sedikit perahan lemon atau air asam jawa
  • note: kesemua bahan ini ditumis dan dimasak seketika hingga kering.
  • ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
  • Tuna (dlm tin) + 1-2sdb mayonis, gaul rata - resepi asal-

Untuk glaze & toppings

  • 1 sdk susu segar
  • 1/3 biji telur
  • Sedikit sesame seeds (bijan)
  • @ ina cuma guna kuning telur yg dicampur sedikit pewarna kuning

Cara-cara

  1. Masukkan kesemua bhn2, ikut susunan tu, ke dlm breadmaker. Ikut arahan breadmachine msg2 utk buat doh.
  2. Bila siap uli, bawa keluar doh dr breadmachine dan tumbuk-tumbukkan.
  3. Bentukkan bulat kecil (saiz ikut masing2), then leperkn. Sudukan sedikit inti tadi dan tutup rapat2. Letakkan atas bekas pembakar yg dah digriskan sedikit.
  4. Untuk toppings: Pecahkn sebiji telur, kacau then amik 1/3 aje (byk2 kang membazir lak sbb nk gunanye sket jer). Kemudian campurkn 1/3 telur td dgn susu segar & kacau. Then sapukan atas bun tadi, pastu taburkn sket bijan atas bun.
  5. Ulang buat sampai habis doh. Then rehatkan bun dlm 40-50min atau biar ia naik sekali ganda drpd saiz asal, kalau nk leh je tutup longgar bun td dgn cling film (tp saya xbuat2 pun…naik gak dgn jayanyer).
  6. Then bakar dlm preheated oven 190ºC selama 10-12min atau sampai atasnye golden.




Wednesday, January 12, 2011

CEK MEK MOLEK @ MEK COMEL


Aku memang suka sangat kuih ni sejak dari kecik lagi. Mula-mula buat masa lepas kawen, ada 'orang tu' cakap tak suka sebab ada gula kat dalam. Tapi last2 dia jugak yg suka. Siap ngaku inilah kuih yg bukan dari negerinya yang paling dia suka! Hehehehe...jangan mare yer, nanti kena jual! :p

Aku panggil kuih ni 'mek comel' (terengganu version) yg maksudnya mek (pompuan) yg comel!. Sama jer kot maknanya dgn 'cek mek molek'. Molek plak maknanya bagus, baik. Hahahaha....tak tahu sape kasi nama camni. Agaknya nak menunjukkan kuih yg comel kecik molek kot! Tp, agak2 klu kita terjemahkan ke bahasa standard harus kuih ni berbunyi 'Perempuan Cantik/ Baik'! Hahahahaha... ampunnnnn!!!! memandai plak...kekekeke....




Sumber : Makyong MyResipi


Bahan-bahan ( 12-13 biji )

  • 2 cawan ubi keledek(yg telah direbus dan dilecek)
  • 1 cawan tepung gandum
  • gula
  • minyak untuk menggoreng


Cara-cara

  1. Gaulkan ubi dengan tepung sehingga jadi doh yang lembut
  2. Bahagikan kepada 12 bahagian. Buatkan bentuk bulat.
  3. Leperkan doh kecik tadi. Kemudian masukkan 1 sudu kecil gula- kalau tak mahu manis boleh kurangkan sukatannya.
  4. Tutup rapat-rapat supaya gula tak keluar semasa menggoreng. Buatlah bentuk seperti di dalam gambar ini.
  5. Panaskan minyak. Goreng dengan api sederhana sehingga masak/perang.


    note: adunan memang sedikit lembik, klu tambah gandum kuih akan jd keras. Oleh itu letakkan sedikit minyak di tangan untuk mengelakkan doh melekat (di tanga) ketika membulatkan/ menggentel.

    update: sori, td tersilap kopipes resepi.

    Tuesday, January 11, 2011

    KEK ALUNAN KASIH

    sebenarnya hampir terlupa dh nk snap gambar sbb dh terlewat. dh potong baru ler terhegeh2 nk ambik gmbr.

    Alang2 tengah rajin ni, nak update satu resepi. Tgk kt rumah izah punya la tertarik. Izah ni buat apa mesti jadi jer. Cantik kek dia, skali tgk terus jatuh hati. So, semalam try la. Awal2 lg dh asingkan 6 biji telur. Walau pun dlm resepi cuma guna 5 biji jer tp saje la keluarkan lebih, mana la nak tau klu jd apa2 kan.

    Dan alkisahnya mmg terjadi pun! uwaaaa....tetiba camne tertepis tgn ni gedebuk jatuh 2 bijik telur. Aiseyyyy!!!! camne ni? Nak guna 4 biji jer atau nk belasah 1 biji telur yg dlm peti s? klu ikut pantang larang buat kek ni mana boleh mende sejuk dr peti s kan. Dlm duk fonin mikir, keluarkan dulu telur tu. Dan setelah dicampur tolak bahagi tambah aku belasah jer bubuh telur sejuk tu dan kemudian susu tu aku panaskan. nasib la labu, huhuhu.....

    Kebetulan plak semalam ada majlis baca yassin MAPSA City. Ntah angin mane la dtg tetiba rajin plak nak buh icing kt atas kek yg aku buat ni. Tp buat simple jer sbb gula icing tinggal skit jer, pastu food colouring pn dh abes. Kuat benor main kaler....hehehe. Hari tu cik abe pegi kedai pesan kt dia belikan kaler tp jenama yg biase guna tu dh byk kaler yg habes so, dia belikan brand lain. Tp byk pulak ingredientsnya...tak sempat nk cek betul2 lg. Ok la, layan resepi di bawah.

    tak nampak ler plak alunanyer itu...insyaAllah akan try lg!


    Pot luck!

    Sumber : Izah

    Bahan-bahan

    • 5 Biji Telur
    • 1 ½ cawan Planta atau (250g) - Kak Nor dan Mas letak 250g butter
    • 2 ½ cawan tepung gandum (ayak sekali dgn baking powder)
    • 2 cawan gula halus (boleh kurangkan..sy guna 1 ½ cwn je) -ina ikut resepi 2 cwn
    • 1 sudu kecil baking powder
    • ½ cwn susu cair**
    • 1 sudu kecil esen vanilla (bole guna perasa lain juga)
    • Sebuk koko (secukupnya)
    • Pewarna ( ikut citarasa masing2..)
    • sediakan tapis teh yg halus..untuk ayak serbuk koko.

    Cara-cara

    1. Pukul planta@butter dan gula sampai kembang.
    2. Masukan telur satu persatu..pukul lagi sampai kembang
    3. Masukan esen vanilla dan susu cair…gaul hingga sebati dan masukan tepung sedikit demi sedikit.
    4. Bahagikan dua bahagian..campurkan pewarna pink dan satu bhgn pwrna hijau.
    5. Griskan loyang dan tabur sikit tepung..masukan adunan pink..ratakan dlm loyang dan ayak *serbuk koko menutupi lapisan pertama…ayak nipis2 jer..
    6. Then masukan lapisan kedua..warna hijau..ratakan perlahan2.. (jgn smpai serbuk koko di lapisan pertama td terangkat). Ayak serbuk koko di atas lapisan kedua.
    7. Mcm tu lah seterusnya..smpai adunan abis.
    8. Bakar lebih kurang 45min..160 Degree ikut oven masing2.

    SALAM SEMUA!

    Salam dan apa khabar semua? semoga sihat2 belaka yer. Dah sebulan tuan rumah ni membiarkan dapurnya tak berupdate. Dah bersawang agaknya, hehehe. Ni tuan rumah dh datang nk buang sawang & sapu apa yg patut, hehehe. Sebenarnya tuan rumah tak de la buzy pon. Ada la serba sedikit yg menyumbangkan kpd tidak ber-update-nyer blog ni. Campur skit faktor 'M', pastu ada skit gi jalan2, pastu masalah kesihatan skit. Tu yg sebulan tak berupdate. Semoga lepas ni bertambah sihat dan bertambah rajin la nk update blog.

    Ok la, memandangkan dah lama tak update, kita cuci mata dulu dgn gambar2 kek yg aku buat sepnjang tempoh tak berupdate tu. Skrg kan, faham sgt la kan nape ada blogger masak2 ni yg marah2 bila gambar kena cilok. Yer la kan, nak masak satu hal, nak 'tangkap' gambar cantik2 satu hal, nak edit plak satu hal, nak masukkan dlm blog dgn segala karangan satu hal. Byk betul steps kan. Aku pn kekadang smpai kt step ambik gmbr jer pastu dtg faktor 'M', habissssss!!!Hahahaha... Di kalangan blogger masak2 ni ramai jgk wanita yg berkerjaya. Mmg salute-tabik spring la derang ni, dh penat2 balik keje boleh lg masak dan ber blog.

    Byk plak membebel, jom layan gambar.


    Kek ni jiran yg minta buatkan. Aku ni mmg tak terer langsung tp sbb suka buat so no hal la tp dgn syarat jiranku itu kena 'redha' jer la apa jua rupa yg bakal keluar, hahahaha....



    kek coklat, resepi boleh tgk kt sini

    ini plak kek masa birthday faqihah hujung tahun lepas. thn lepas byk date terlepas atas sbb2 tertentu dan tak sempat nak ber kek bagai. so, faqihah nyer birthday rajinkan diri jgk buat kek. konon2 nak tiru cam k.hana punya tp sbb 'keras tangan' punya pasal jd le rupa cenggini. kawan aku tanya nape spongebob aku rupe cenggini? aku jawab ler...ini spongebob versi 'ketor' (ketar) daaaaa.....hahaha...

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...