Followers

Saturday, February 19, 2011

ALHAMDULILLAH...

Alhamdulillah petang semalam dah boleh keluar hospital. Skrang dpt la berehat kt rumah. Terima kasih buat yg sudi mendoakan, membantu, melawat dan mcm2 lg. Terima kasih jgk buat jiran yg byk tolong. Hanya Allah SWT shj yg dpt membalas sgla kebaikan itu. Sbenarnya ni bukan la gian sgt nk berblog, maklum la tgh sakit lg kan tp sbnrnya dh boring terlantar je. Kepala pn dh pening2...so, baik buat sesuatu yg dpt hilangkn boring smbil2 tlantar ni kan. lg pun taip pkai henpon je, bknya hadap pc pn. lg satu nk tnya pndpt sape2 yg penah ada pengalaman yg sama, kot2 la boleh share sumthin ke.

Sbnarnya hri khamis lepas aku msuk spital sbb menjalani pembedahan kecil. bukan open surgery yg kena toreh pnjang tu, huhuhu....yg tu lg seriau. yg aku jalani ni cuma laparoscopy, iaitu tebuk lubang (4 lubang) utk masukn alat (tmasuk kamera) kt perut dan sedut (benda yg nk dsedut-buang). nk lebih faham, pndai2 la korang search sndri apa itu laparoscopy....hehehe...sori, tuan umah pkai henpon je, x larat nk search dan link kan.

ni 1st time aku jalani pembedahan mcm ni. aku pn x tau pntang larang camne. same ke mcm org bsalin? tp aku rasa xde la teruk sgt mcm org bsalin cuma ada la jgk rasa sakit sikit2 je tp kepala mmg dizzy ler. dan perut sgt2 la lapar tp x tau nk mkn apa. mr. haza dh msk sup tp aku mkn skit je...ngada2 kan...hehehe. klu ikut hati aku nk belasah aje mkn mcm2, tp risau jgk sbnrnya...hehehe

ok la kepala dh fonin benar ni. sape ada idea the good food utk recovery, bgtau la. tp jgn ckp ikan haruan plak. mane nk cekau weh kt auckland ni.... tenkiu.

Wednesday, February 16, 2011

CUTI BER-BLOG SEKETIKA

Assalamualaikum W.T.H.

Tuan rumah akan cuti2 dr berblog seketika kerana sebab2 kesihatan. (tuan umah sbnrnya nk kna masuk spital esok). Doakan semoga semuanya selamat, dipermudahkan dan berjalan lancar. Terima kasih buat yg sudi singgah dan maaf sekiranya ada tersilap atau terkasar bahasa d mana2. InsyaAllah akan update nanti.

Monday, February 14, 2011

MEE BANDUNG SIMPLE



Dah tengah malam ni. Mata tak boleh nak lelap. Hari ni dapat lagi satu news. Tak tau la nak cakap berita baik atau pun tak. Berita baik kot. Berita baik yg mendebarkan....huhuhu.... errkkk, boleh plak camtu? Kali ni berkenaan hal kesihatan pulak. Owh, banyak betul dugaan...huhuhu. Nasib baik le akak aku online tadi...lega skit rasa hati....hehehe. Walau bagaimana pun harap2 semoga semuanya berjalan lancar, InsyaAllah. Apa kisahnya..... tungguuuuuuu....... hehehehe.....

Mari la kita cite pasal makanan pulak, hehehe. Hati banyak gumbira cite pasal masak2 dan makan2. Lupakan seketika soal rumah yg naik sewa dan perihal news tadi. Tapi, sebut pasal rumah kan, sian jgk kt kawan kami yg tengah cari rumah. Kes dia plak baru jer pindah beberapa bulan dan tengah syok2 duk rumah yg lebih ok dr sblum ni, tiba-tiba kena pindah lagi. Alkisahnya tuan rumahnya yg berhijrah ke OZ tetiba nak balik semula ke NZ ni. Tak ke haru tu. Leceh kan nk kena pindah randah ni. Dah la kita orang akan balik hujung tahun ni. Dah hampir 3 thn dh duk sini....kena la balik. Duduk lama2 wat perabis duit kerajaan jer, kekekeke.

Ok la, sebelum aku merepek meraban ntah apa2 lg, baik kita cite pasal mee bandung. Bukan mee pun sebab aku guna spegeti jer (tp kita panggil mee jer la kan...tak sedap la plak sebut spegeti bandung....kekekeke). Semalam lepas balik dr gathering MAPSA City/majlis baca Yassin tu, aku tertido kejap. Dah bangun tu aku terus buat mee bandung walau pun tak cukup bahan. Sebabnya aku tau nanti malam mesti smua kelaparan. Klu tanya time petang memang la cakap masih kenyang. Alih2 malam nanti tak pasal2 mesti aku kena masak. So, baik aku masak siap2 dan malam boleh la bersantai (malam tutup restoren la....hihihihi). Elok jer dh siap masak terus masing2 dah terasa kelaparan. So, mee bandung pun posing ala kadar jer la, lepas tu terus ngap masuk mulut.... hehehe..... Resepi ambik dari sape lagi...tunjuk ajarku sifuuuuu.....kekekeke... K.Hana laaa.... tp kuantiti tu aku buat sikit jer....




MEE BANDUNG SIMPLE

Sumber : Hana6877 MyResipi
Sumber : Hanamemories

Bahan-bahan ( 4 orang )
  • 1 peket mee kuning - ina guna spegeti
  • 4-6 ekor udang basah - ina guna ayam & daging jer
  • 50g udang kering ( blend )
  • 1/2 biji bwg besar
  • 3 ulas bwg putih
  • 5 tangkai cili kering -ina guna serbuk cili
  • 2 biji keledek (size kecil) - direbus dan dilenyek @ suku cawan kacang tanah goreng(dtumbuk) - klu tk nk letak pon tkpe tp lebihkan udang kering supaya kuah pekat.
  • 4 biji telur
  • sawi - tak letak sbb tak de
  • bawang goreng
  • Hirisan cili merah
  • Air rebusan daging
  • Gula
  • Garam
  • hirisan daging
  • limau kasturi / limau nipis
  • tauhu goreng - hiris nipis - tak letak sbb takde

Cara-cara

  1. Celur mee kuning
  2. Blend bwg besar,bwg putih,cili kering. Panaskan minyak dan tumis hingga cili masak.
  3. Masukkan udang kering yang telah diblend hingga naik bau. Kemudian masukkan air rebusan daging,keledek lenyek/ kcg tanah, hirisan daging dan udang basah. Didihkan. Masukkan pula gula dan garam secukup rasa.
  4. Kecilkan api. Pecahkan telur sebiji2. Jgn kacau supaya telur tidak pecah.Biarkan telur masak/separuh masak (terpulang).. Akhir skali masukkan sawi.
  5. Tutup api. Curahkan di atas mee. Dan hiaskan dengan bawang goreng,tauhu, hirisan cili dan limau kasturi. Siap utk dimakan.
  6. Yang nih menggunakan kacang tanah blend utk memekatkan kuah.

KEK COKLAT KUKUS


Kek ni buat semalam untuk majlis baca Yassin. Aku dh blur tak tau nk buat apa last2 belasah buat kek ni. Tu pun dah last2 minute. Kukus pun tak sampai sejam sebab nak cepat...hehehe. Mula-mula masa buat tu cam konpius jgk, betul ke kek ni tak payah pukul smpai kembang ke apa. Main campur camtu jer. Tak sedap hati jer aku, ingat nk pukul jer la. Tp fikir balik, haissshhh kalau dh resepinya cakap cam tu, follow jer la kan... banyak songeh plak aku. Klu tak ikut camne nak tau apa bezanya. so, aku pun ikut la resepi ni. Bila dah siap....fulamak...sangat lembut la ini kek... mabelesss! Tak nyesal cuba. Tapi topping tu aku tak sempat buat sebab dah terlewat... hehehe...

Resepi ni aku copy dr blog K.Ummi Kuantan. K.Ummi plak ambik resepi ni dari buku 1 Hari 1 Resepi Chef Hanieliza . Nak tau camne buku tu, boleh tengok kt blog K.Lieza. Lagi bagus klu dapat buat collection kan. Kalau aku kt mesia, sure aku rembat satu.




KEK COKLAT KUKUS

Sumber Asal : Hanieliza's Cooking
Sumber (Copied): Ummi (Home Sweet Home)

Bahan A:-

  • 1 cawab susu cair (akak guna fresh milk) - ina guna fresh milk jgk
  • 1 cawan air
  • 1 cawan mentega cair
  • 2 cawan gula perang (akak letak 1 3/4 cwn je)


Bahan B:-

  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan serbuk koko (*akak guna jenama Van Houten)
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh soda bikarbonat

Bahan C (dikacau rata):-

  • 1 biji telor
  • 1 sudu teh esen vanila

Bahan Krim Coklat (Ganache):-

  • 1 cawan susu pekat
  • 2 sudu makan serbuk koko
  • 2 sudu makan mentega

Cara Membuat Kek:-

  1. Panaskan kukusan.
  2. Kacau semua bahan A di dalam mangkuk besar supaya sama rata dan sebati.
  3. Ayak bahan B dan masukkan ke dalam bahan A dengan perlahan-lahan. Kacau rata.
  4. Bahan C dipukul sikit dengan garfu dan masukkan ke dalam mangkuk adunan. Kacau lagi supaya adunan tidak bergentel.
  5. Lapik loyang dengan kertas baking (*akak guna loyang bulat 7 in) dan tuangkan adunan.
  6. Kukus selama 1 jam dengan api sederhana kecil (untuk mengelakkan kek pecah di permukaan) - memang betul..sikit jek merekahnya dan permukaan pun rata. (akak balut penutup kukusan dengan kain semaasa mengukus kek)
  7. Hiaskan dengan krim coklat dan taburan chocolate rice.

Cara Membuat Krim Coklat:-

  1. Masukkan susu pekat manis dan serbuk koko ke dalam bekas tahan panas. Kacau rata.
  2. Panaskan dengan api sederhana. Kacau sehingga sebati.
  3. Masukkan mentega dan kacau rata sekali lagi.
  4. Tutup api dan kacau lagi hingga sebati.
  5. Tunggu hingga sejuk sedikit dan tuangkan di atas kek.

Saturday, February 12, 2011

ROTI POKET ...dan surat 'cinta' yang tak diundang...


Hurrrmmmmm....tarik nafas panjang2...lepaaasssss... Hari ni hati kureng gembira sikit setelah mendapat surat cinta dari agent rumah 'tersayang' giteww! Ejen rumah ni klu hantar surat mesti takde mende lain, sama ada nk bagitau nk dtg inspection atau pun nak naikkan sewa rumah. Tak boleh ke berikan aku berita gumbira sikit... huhuhuhu..... Kali ni cakap nak naikkan sewa rumah sebanyak $20/week. Maknanya sebulan klu ada 4 mggu akan naik sebanyak $80. Bunyi cam sikit jer kan tp sebenarnya banyakkkk tuuuuuu.... Tahun lepas dia dah naikkan $20, aissshhhh...tahun ni naik lg. Sabo jer la. So, maknanya lepas ni sewa rumah ni akan jadi $ 360/week atau kalau di-convert-kan ringgit malaysia maka dapatla lebih kurang RM 864 seminggu. Kalau sebulan? pandai2 la korang darab sendiri, hehehehe.

Hammbikkk...malam ni tak pasal2 kita belajar kira2....hehehehe. Susah kan negara mcm New Zealand dan Australia ni yg sewa rumahnya ikut kiraan minggu. Kalau kt negara kita senang, kira ikut bulan...takde la tiap2 mggu nak kena pikir pasal sewa rumah kan....(padahal bank dah tolak siap2....hehehe). Aku rasa ni mesti penangan Rugby World Cup yg akan diadakan tahun ni. Disebabkan kami ni duk apartment tengah2 bandar dan tak jauh dr tempat berlangsungnya perlawanan rugby tu nanti, konpem la segala bentuk tempat penginapan akan naik mencanak2 harganya. Errrrr....sabo ajer la yerrr...

Alahai panjang pulak edisi meluah perasaan pasal sewa rumah. Minta maaf la yer puan-puan dan tuan-tuan, terbebel sekejap kt ats tu, hehehe. Wokeh la, meh kita masuk cerita resepi pulak. Siang tadi buat roti poket ni. Memang best laaaa.... Tak payah story panjang la sbb roti ni mmg best dan menarik. Aku copy kt dapur Mas. Mekacih yer Mas sudi share resepi yg simple tp awesome nih....hehehe. Katanya resepi asal adalah dari Khairiah dari resepi.net. Boleh tengok kt blog Mamazieza yg tolong share-kan resepi tersebut.




ROTI POKET

Sumber : Mama Zieza
Sumber (Copied) : Mas (Duniaku)

Bahan-bahan
  • Serbuk roti
  • Mayonis
  • Cream cheese - x letak
  • Lada sulah / lada hitam
  • Ayam - ina guna ayam yg dah digoreng
  • Bawang Besar hiris
  • Cili Benggala potong dadu - ina ganti dengan tomato
  • Daun salad
    Roti Gardenia jgn lupa..


Cara-cara (roti):

  1. Lapiskan dua roti
  2. Gelekkan dgn kayu penggelek sampai nipis.. tak der penggelek botol sos pon boleh.
  3. Gunakan Acuan bulat (kalau ikut gmbr deme guna tutup thermos, tin pon boleh) utk memotong roti.
  4. Celupkan dlm telur n serbuk roti n gorengkan hingga kuning keemasan. Confirm akan menggelembung.
  5. Toskan.

Cara-cara- (Inti) :

  1. Tumiskan bawang
  2. Masukkan cili benggala
  3. Masukkan ayam n lada sulah/lada hitam
  4. Masukkan mayonis & Cream cheese
  5. Kacau2.. rasa.. kalu tak cukup garam tambah lah yer..

Note: Ina tak masak bahan-bahan ni cuma potong dan campurkan secara fresh sahaja.

Cara hidang:

  1. Potong 2 roti yg telah digoreng (guna gunting cantik sikit)
  2. Letakkan daun salad
  3. Masukkan inti yg siap dimasak

Friday, February 11, 2011

APAM SNOW WHITE



Jangan la gelak tengok rupa apam snow white aku ni. Walau pun rupanya tak kecik molek sperti yg sepatutnya tp rasanya tetap tulen ke'apam'an nya itu....huhuhu. Apam ni aku buat tgh malam buta hari rabu kot klu x silap...maknanya awal pagi khamis la. Semangat betul pagi2 buta kukus apam. Aku takde acuan apam atau pun lompang so, aku belasah ajer la letak dalam ramekin. Korang bayangkan ramekin tu kan bulat lebar......hahahaha...tu pasal la rupa kejadian apam ni cenggini. Dah tu, tersengguk2 aku nk tggu siap sbb pengukus tu cuma boleh muatkan 4 pcs ramekin ajer...sabo jer la. Yg last2 tu aku letak cupcake paper sbb nak cepat punya pasal.

Tapi sejujurnya aku cakap walau pun rupanya cenggitu tp kegebuannya masih menten spt apam yg biase aku makan. Tu pun aku main ngelat jgk. Dah malam2 kan, tak larat aku nk tunggu perap sampai 2-3 jam, dengan cuaca yg sejuk angin bertiup2. Konpem la tak naik apam ni. Aku tanya Mas (Duniaku) apam ni naik sekali ganda ke lepas perap. Kebetulan mas duk online ngan K.Nor masa tu. Maka dgn itu aku pun guna la idea ngelat...aku perap apam tu dalam oven dgn suhu 35˚- 45˚. Apa lagi, bila kukus....elok je la kejadiannya walau pun melebar... kekekeke. Lagi satu, aku cuma buat separuh adunan jer tp yis nya aku letak 2 sdk. Nak cepat rise kononnya...hehehe... Kesimpulannya aku memang suka dengan apam ni. Next time nak buat lagi cuma maybe aku akan kurangkan sedikit gula atau pun ikut note dari Bdaria (Jurnal Resepi Badaria)


APAM SNOW WHITE

Sumber Asal: qnq0910 MyResipi
Sumber (copied) : Mas (Duniaku)

  • 3 cawan tepung beras
  • 1 cawan tepung gandum
  • 2 cawan gula pasir
  • 1 paket mauripan @ ibu roti (11gm)
  • 2 cawan nasi
  • 3 cawan air
  • 1/2 biji kelapa parut putih + sedikit garam

Cara-cara:

  1. Masukkan semua bahan diatas kecuali nasi dan air kedalam bekas. Gaul rata dan ketepikan sebentar
  2. Kisar nasi dengan air sehingga ia betul-betul hancur.
  3. Masukkan campuran kisaran nasi dan air tadi kedalam bekas tepung dan sebatikan.
  4. Perapkan adunan selama sejam. Tutup bekas adunan anda dengan kain bersih/tuala bersih.
  5. Panaskan periuk kukus. Sapukan sedikit minyak pada acuan lompang dan susun dalam pengukus. Kukus dalam 3-5 minit.
  6. Angkat bekas kukusan yang mengandungi acuan lompang kosong dan masukkan bancuhan tadi sehingga penuh acuan. Anda boleh letakkan pewarna kesukaan anda. saya letakkan sirap ros so bau apam jadi harum saja.Kukus selama 10-15 minit dengan api yang sederhana .





NOTA dari Bdaria (Jurnal Resipi Bdaria):

  1. Saya buat separuh sukatan resepi diatas so gula pasir saya gantikan dengan gula kastor sebanyak 1 cawan ( kemudian buang 1 sudu besar gula) supaya ia tak terlalu manis. Bagi saya manis gula yang dikurangkan dan ditukar kepada gula kastor dah ok. Saya tak suka manis sangat so manis nie....just nice 4 me.
  2. Jika adan nak buat belang2 macam saya buat tu....bahagikan adunan kepada warna kesukaan anda kemudian masukkan kedalam pipping bag supaya senang nak dimasukkan kedalam acuan. Picit sahaja sebelah warna putih dan sebelah lagi warna merah so jadilah 2 warna dalam satu acuan.
  3. Saya akan tambah tempoh masa perapan kepada 1 1/2 - 2 jam jika buat lain kali supaya teksturnya lebih gebu lagi. Jika anda buat apam dan dapati bahagian bawah apam separuh keras dan atasnya gebu. Solusi bagi masalah ini adalah panaskan bekas lompang atau bekas lain yg hendak digunakan terlebih dahulu sebelum memasukkan bancuhan apam. Ini sebelum kukusan yg pertama.



Thursday, February 10, 2011

MASAK LEMAK CILI PADI DAGING BAKAR


Sana sini masak lemak mana boleh tahan ni, hehehe. Hari ni plak siang tadi tgh duk blur fikir masak apa, terlintas la masak lemak cili padi. Disebabkan tak online maka tak boleh la nak skodeng resepi orang. Masak ikut dan jer. Lagi pun kepala pening2 lalat semalam tido lewat kes 'mengapam' punya pasal....hehehe. Apa kisah dengan apam? Nanti la....... kelakor rupe kejadian apam tu....hehehe.

Daging ni aku bakar dulu. Alaaaa....fefeeling mcm daging salai la kononnya, hehehe. Pastu tengah syok2 masak baru perasan lupa letak kunyit. Sabo jer la.... sib baik la sempat sedar masa tgh duk kacau tu. Kalau tak, tak berseri la rupa kejadian masakkan ku ini. Masak lemak cili padi aku ni takde la pedas sangat pun sebabnya ada org tak tahan pedas dan sebab lagi satu cili yg ada ni mmg tak berapa nak pedas. Serai pun dah habis stok. Kt kedai pun dh licin. Bila la nak ada stok baru. Susah xde srai ni. Lagi satu asam keping. Terpaksa la ganti dengan asam jawa. Nasib la kan.....dah gigih sangat nk makan masak lemak cili padi....hehehe...



MASAK LEMAK CILI PADI DAGING BAKAR

Bahan-bahan

  • Seketul daging (anggaran 250 gram)
  • 4 biji cili hijau - kisar
  • 1 biji cili merah - kisar
  • 4 biji cili padi - kisar
  • 1 inci kunyit hidup / 1 sdk serbuk kunyit - kisar
  • 1 batang serai - ketuk
  • 1 tin santan + air
  • Asam keping/ asam jawa
  • Serbuk belacan
  • Garam secukup rasa

Cara-cara

  1. Panaskan pan dengan satu sudu minyak masak. Masukkan daging yg telah dibersihkan. Balik2kan/ pusing2kan daging tadi untuk memberi warna pada tektur daging. Tak perlu smpai masak.
  2. Bakar daging ke dalam oven dengan suhu 200 selama 20-30 minit. Setelah daging masak, keluarkan dan hiris daging mengikut tebal kesukaan anda. Ketepikan.
  3. Masukkan bahan-bahan kisar, serai, santan, asam keping dan serbuk belacan ke dalam periuk. Masak hingga mendidih.
  4. Kemudian masukkan daging bakar tadi disertai dengan garam secukup rasa. Biarkan seketika kemudian boleh la tutup api.


Wednesday, February 09, 2011

KARIPAP SARDIN DAN TUNA





Karipap ni buat pagi tadi. Doh karipap ni guna resepi K.Hana tp inti tak buat inti keledek seperti dalam resepi tersebut sebaliknya aku guna sardin sebab teringin nak makan karipap sardin. Resepi boleh tengok di blog K.Hana dan juga di MyResipi, ada K.Hana masukkan kt sana.

Baru selesai goreng satu batch tengok2 Faqihah dah kerjakan semua hujung karipap tu. Habis kontot jadinya karipap....hehehe...sabo jer la. Sib baik ada belen doh yg dah tak cukup inti so, cepat2 la aku buat gettah. Kalau sesapa yg tak tau apa itu gettah, boleh tngk entry terdahulu kt sini. Dah siap goreng gettah, Faqihah dah tak layan karipap dah, dia duk makan gettah tu la. Selamat batch ke-dua dari dikontotkan.....keh keh keh....



Sumber (1) : Hana6877 MyResipi
Sumber (2) : Hanamemories

Bahan-bahan

  • 250g tepung gandum
  • 2 sudu besar marjerin - panaskan
  • 2 sudu besar minyak masak - panaskan
  • garam skit
  • air

Cara-cara

  1. Untuk membuat kulit karipap - campurkan tepung, marjerin,minyak masak yang telah dipanaskan (utk mendapatkan kulit karipap yg rangup). Gaul rata gune sudu sbb panas. Bancuh air+garam.Masukkan sedikit2. Uli doh hingga boleh dicanai dan mudah ketika mengelim.

Inti Sardin

  • 1 tin kecil sardin (sos sardin guna separuh sahaja, ikan dilenyek)
  • 1/2 biji bwg besar cincang
  • 1/2 sudu kecil serbuk cili
  • sedikit perahan lemon atau air asam jawa

Cara-cara

  1. Tumis bawang kemudian masukkan serbuk cili. Tumis hingga garing kemudian masukkan bahan-bahan lain. Masak hingga sebati dan kering.
  2. Untuk tuna, campurkan dengan mayonis sahaja.

Tuesday, February 08, 2011

AYAM BAKAR MUDAH


Ni cara aku buat ayam bakar. Versi paling mudah dan disukai. Hahahahaha....mmg la aku suka sbb senang nak buat. Senang kejerrrr aku...huhuhu. Ayam bakar ni pun sesuai jer klu nak makan dengan nasi ayam. Nasi lain pun sesuai belaka, hehehe. Lebih rasa ayam!....ceewaaah...mcm iklan pulak. Apa2 jer la... yg penting org dalam rumah ni suka makan....hehehe.... Ni buat semalam yer, hari ni baru masukkan kt sini. Ok la, malas nk celoteh panjang...cakap terus terang ni....ngantuknya mata aku ni mcm dipukau2 plak lepas makan roti. Hahaha...takde entry roti ek...roti rupa x berapa nak comel tp sib baik rasa tetap ada...... wokeh la, mokcik nk gi siram daun kesum dulu......hehehehe.....(dengan kepala yg fonin2 lalat tahan ngantuk.....kekekeke)


Bahan-bahan

  • 3 ketul ayam
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar kicap manis
  • 1 sudu kecil gula
  • 1 ulas bawang putih - ketuk
  • Sedikit lada hitam - tumbuk
  • 1 sudu besar minyak masak

Cara-cara

  1. Bersihkan ayam. Sos tiram, kicap manis, gula, lada hitam dan bawang putih disatukan.
  2. Perap ayam ke dalam bahan yg telah disatukan td selama beberapa jam. Paling sekejap 1/2 jam.
  3. Panaskan pan, masukkan minyak. Gril sebentar ayam yg telah diperap tadi ke atas pan. Balik2kan dgn cepat. Jangan sampai ayam masak. Cukup sekadar memberi warna kpd ayam sahaja.
  4. Kemudian bakar ayam tadi dengan suhu 200 selama 20 minit. Curahkan sekali lebihan bahan perap td ke ats ayam.
  5. Angkat ayam yg telah dibakar, kemudian potong untuk dihidangkan. Air ayam yg keluar jgn dibuang. Kacau rata dan siram ke atas ayam bakar tadi.


Sunday, February 06, 2011

TOM YAM



Siang tadi masak tom yam jer. Malas nak pikir menu canggih2. Lagi pun mood tengah tak de ni. Biasa la kehidupan ni tak lari dari cabaran. Sabar ajer la dan moga dipermudahkan segala urusan. Tambah2 bila berada di tempat orang ni klu ditimpa kesulitan sikit mmg sayu la rasa hati. Time tu jgk rasa nak ajak cik abe terbang balik mesia.

Tapi dalam takde mood sempat lagi update blog, hehehe...sabo jer la aku ni. Asalnya nak buat tom yam putih ala2 kt restoren pattani kegemaranku yg dekat cherating ke beserah....adoi, dh lupa plak lokasinya. Tp dek kerana ketidakhangatan cili padi akhirnya aku letak jgk pes tomyam yg dalam botol tu. Susah benar nk jumpa cili padi fresh yg betul2 pedas. Ok, sila layan resepi di bawah ni yang style aku masak tom yam.


TOMYAM AYAM

Bahan-bahan
  • 1/2 ekor ayam (saiz kecik jer)- potong kecil
  • 1 keping daging - potong kecik
  • 1 batang carrot - hiris
  • 1 biji bawang besar - potong 4
  • 1 ulas bawang putih - ketuk
  • 2 batang serai - diketuk
  • cili padi mengikut kepedasan masing2- ketuk
  • 2 cm lengkuas - ketuk
  • 1 biji tomato
  • 1 sudu besar pes tomyam
  • 4 helai daun limau purut - koyakkan
  • Limau purut - ina guna 1 bj lemon
  • Air secukupnya
  • Garam dan sos ikan secukupnya

Cara-cara

  1. Tumis (mengguna sedikit minyak sahaja) bawang merah, bawang putih, serai dan 2 helai daun limau purut beserta pes tomyam. klu nak buat tom yam yg putih, skip jer pes ni.
  2. Masukkan ayam dan daging, air, carrot dan tomato.
  3. Masukkan cili padi. Biar sampai mendidih. Kemudian masukkan 2 helai lagi daun limau purut.
  4. Masukkan sos ikan dan garam. Rasa masam, masin & pedas. Akhir sekali masukkan perahan limau purut / lemon.




GEGAR 1,000 BLOG OLEH BEN ASHAARI


SAYA SOKONG DUNIA BLOG dan SAYA SUKA KERANA SAYA MINAT MENULIS DAN MEMBACA BLOG ! ANDA BAGAIMANA ??

P/s : Nak tahu apa dia dan nak join sila klik gambar kt atas yer.

MEE GORENG MAMAK



Lama betul tak makan mee. Kat sini memang takde mee yg boleh dimakan dengan yakinnya. Yang tak yakin tu berlambak la, hehehe. Ni mee yg si Husna buat. Aku ni tak penah lagi buat mee, mesin pasta pun takde. Mee goreng ni buat petang semalam, dah lewat dh lepas asar. Lepas tu malam konon nk update blog tp mood plak tak datang so sambung pagi ni la. Dulu masa kt Malaysia selalu buat mee goreng mamak sbb senang dan cepat. Resepi aku ambik kt buku masakan mee klu tak silap. Tak ingat dh keluaran mana. Tapi kali ni try resepi dari K.Nor plak. Tumpang copy paste yer K.Nor! :) Mee goreng mamak aku ni kureng gelap skit kalernya sbb ketiadaan kicap pekat. Tapi mabelesssss jer walau pun terlupa masukkan tomato.....hehehe...


MEE GORENG MAMAK
Sumber : K.Nor Secubit Garam

  • 1 bungkus mee kuning
  • daging (k.nor guna daging batang pinang) ~ dihiris nipis -ina guna ayam
  • fishball/sotong ball ~ dipotong
  • 2 ulas bawang putih ~ diketuk
  • 2 sudu besar cili mesin
  • 5 bj bawang merah ~ diblend
  • 2 ulas bawang putih ~ diblend
  • 3 sudu besar kicap pekat
  • 2 sudu besar kicap manis
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1 bj tomato ~ dihiris nipis
  • sedikit garam dan gula
  • 2 bj telur
  • kangkung - ina letak taugeh
  • sedikit air
  • minyak
  • timun batang
  • limau nipis

Cara-cara

  1. Panaskan minyak masak dan masukkan bawang putih yg diketuk. Goreng hingga wangi/perang.
  2. Masukkan cili mesin dan kacau hingga garing.
  3. Masukkan bahan yg diblend dan kacau goreng hingga pecah minyak.
  4. Masukkan daging dan sedikit air utk mengempukkan daging.
  5. Masukkan fishball/sotong ball dan tomato buah serta kicap pekat, kicap manis, sos tiram, garam dan gula. Gula perlu dimasukkan utk bg balance rasa masin dr kicap2 dan sos tiram. (Hati2 bila masukkan garam, sbb dah banyak rasa masin dr kicap2 dan sos tiram td)
    Goreng hingga pecah minyak pastu masukkan telur.
  6. Kacau hingga telur masak dan masukkan kangkung yg dah dipotong.
  7. Kacau2 kejap baru la dimasukkan mee.
  8. Kacau mee hingga sebati dgn rempah2. Biarkan masak seketika baru la dipadamkan api.
  9. Sedia utk dihidangkan bersama hirisan timun dan jangan lupa perahkan limau nipis bg menambahkan lagi keenakkan mee goreng ni.
    Slmt mencuba..

Nota K.Nor:

* daging boleh digantikan dgn udang atau ayam tp K.Nor prefer letak daging.
** boleh letak ubi kentang dan tauhu yg dipotong dan digoreng hingga garing.
*** kalau ada lebihan kuah kacang pun boleh masukkan dlm mee ni masa menumis rempah2 tu.



Friday, February 04, 2011

APAM DEWA



Haaaaa....korang ada keturunan dewa-dewi tak? Takde? Kalau takde tak bleh makan apam ni. Hehehehe...merepek betol! Tak sesueiiii!!! wakakaka... Sebenarnya apam ni kuih tradisional org Terengganu. Jangan tanya aku nape namanya 'Apam Dewa' sebab aku pun mmg tak tahu, ngeh ngeh ngeh. Mak aku klu kekeringan idea minum petang selalu buat apam ni sebab membuatnya adalah teramat mudah. Macam buat bahulu tp version kukus. Tak payah pakai apa2 bahan penaik atau pelembut cuma telur, gula, tepung gandum. Senang kan? hehehe. Dulu penah la aku mintak resepi dgn mak tp version mak aku tu yg banyak, telur pun pakai berbelas biji. Nak pitam dengar, hehehe. Sib baik la ada yg sudi berkongsi resepi kt MyResipi. Tu pun aku buat setengah adunan jer.

Ok la, nak cepat ni...malam ni ada majlis baca Yassin. Tadi aku duk membuang masa menukar langsir baru tu pasal serba terlewat hari ni. Encik Haza la ni cakap template blog aku ni huduh. Aku ni bukan reti sgt nak kreatif2 (sebenar malas nak godek2, keh keh keh). So, berwajah baru la dapur aku kini seadanya. Ok, layan resepi seperti di bawah.



APAM DEWA
Sumber : missayu MyResepi

Bahan-bahan
  • 6 biji telur
  • 1 1/2 cawan gula
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu besar sunquick (utk hilangkan bau hanyir telur) - ina guna esen vanila tp klu mak biasa guna esen ros.
  • Pewarna


Cara-cara

  1. Pukul telur bersama gula dan sunquick hingga kembang (putih).
  2. Setelah kembang, masukan tepung sedikit demi sedikit dan kacau rata
  3. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian dan masukan pewarna yang disukai. alaskan loyang dengan plastik.kemudian masukan adunan ke dalam loyang berselang seli.
  4. kemudian kacaukan sedikit aduna yang di dalam loyang dan lorekan corok di atas.
  5. Kukus selama 45 minit atau sehingga masak.. ****selamat mencuba****

Wednesday, February 02, 2011

KEROPOK LEKOR EDEN CRESCENT



Hehehe...sesaje jer suka2 ati letak nama camtu. Ambik feel sket ala2 orang jual keropok kt Kuala Kemaman...kekeke. Eden Crescent tu op kos la nama jalan & apartment yg kami tinggal ni. Bercerita pasal keropok lekor ni, sebenarnya hari tu kebetulan sembang2 dengan kawan mcm mana cara nak buat keropok. Bespren aku tu mmg familynya buat bisnes keropok. Tp aku tak sure la dia penah buat sendiri ke tak. Buzy keje kan. Nak makan apa susah, balik jer kampung....hehehe. So, dia beritahu la secara ringkas bahan2 yg diperlukan seperti ikan, tepung sagu, ais, garam dan ajinomoto. Tp masalahnya kt sini tak ada tepung sagu so dia suruh aku try guna tepung ubi/kanji tp jangan letak banyak sbb takut liat.

Maka dengan semangat yg jitu aku pun search la resepi kt internet ni. Macam2 versi jugak yer. So, lepas tolak bahagi tambah darab semua, aku pun try la combine sesuka hati aku. Ini pun yg menambah lg semangat bila ada plak akak jiranku duk sebut2 teringin nak makan keropok lekor. Dengan aku sekali terliur dibuatnya, hehehehe.

Keropok yg aku buat ni tak liat. Isi keropok tu lembut jer. Cuma tawar sikit sbb aku takut nk letak garam lebih. Kalau termasin tak ke haru, lgsg takleh nak telan, kan? Klu tawar masih boleh makan lg. Kira langkah selamat la. Lg satu aku takde ajinomoto so tak de la kot rasa cam lemak2 skit tu. Tp secara keseluruhannya boleh la mengubat rindu nak makan keropok lekor. Tp yang lawaknya sbb baru 1st xperimen, buat pun sikit maka terpaksa la potong kecik2 maka dapat la jiran2 dpt rasa sikit sorang. Lepas la kempunan tu.....hehehehe... Boleh tgk resepi yg aku study seperti berikut minami133 MyResipi, aa iezah MyResipi dan 14sept MyResipi



KEROPOK LEKOR EDEN CRESCENT
Bahan-bahan

  • 450 gram ikan trevally (seekor tanpa kepala)
  • 100 gram tapioca flour (tepung kanji/ubi)
  • 50 gram tepung gandum
  • ¼ sudu kecil baking powder (optional)
  • Beberapa ketul ais
  • Garam
  • Sedikit air

Cara-cara

  1. Bersihkan ikan. Buang kulit ikan dengan cara menyiat/mengoyak. Asingkan isi dari tulang.
  2. Potong isi ikan secara kecil-kecil dan tumbuk secara kasar.
  3. Kemudian masukkan isi ikan ke dalam blender. Kisar bersama ketulan kecil ais. Tambah sedikit air sahaja (jika perlu) untuk memudahkan proses mengisar.
  4. Gaul isi ikan yg telah dikisar td dengan tepung kanji/ubi, tepung gandum, baking soda dan garam secara sedikit demi sedikit. Adunan mungkin sedikit lembik/melekat. Kalau rasa adunan terlalu lembik boleh ditambah sedikit tepung.
  5. Tabur tepung kanji/ubi di papan pencanai untuk mengelakkan doh ikan td melekat. Uli/gentel secara memanjang mengikut yg anda kehendaki.
  6. Masukkan keropok ke dalam periuk yg telah mendidih. Tutup periuk. Apabila keropok terapung/timbul di permukaan air bermakna keropok telah masak dan boleh la diangkat. Note: keropok ini mmg melekit selepas direbus.
  7. Angkat, tos dan sejukkan. Kemudian boleh dipotong untuk digoreng.

keropok lekor yg direbus


SOS KEROPOK
Sumber : minami133 MyResipi

  • 3 sudu besar cili blend
  • sedikit gula melaka
  • 1 sudu kecil asam jawa(bancuh dgn air)
  • 2 sudu besar gula
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 2 sudu besar cuka
  • 1 sudu besar tepung jagung utk memekatkan sos
  • 2/3 cawan air

Cara-cara

Masukkan air ke dalam periuk dgn api yg perlahan. lps tu masukkan cili blend , gula melaka dan air asam jawa. bila dah mendidih, masukkan garam, gula dan ajinomoto. masukkan cuka... akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung utk pekatkan sos.
Note: sesuaikan rasa mengikut citarasa anda.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...