Followers

Monday, April 18, 2011

Picnic di Albert Park...

credit of this picture goes to Pani. TQ Pani untuk gambar beramai2 ni... :)


Setiap bulan kebiasaannya memang ada perjumpaan di kalangan ahli MAPSA City. Biasanya majlis baca yassin, solat dan potluck. Yer la kan..harap majlis macam ni la nak mengeratkan lg silaturahim. Kami kt sini bagi pelajar postgrad (atau lebih senang citer pelajar tua la...hehehe) dan keluarga mempunyai persatuan sendiri iaitu Malaysia Auckland Postgrad Student Association (MAPSA). So, tak bercampur la dengan pelajar undergrad yg adik2 tu. Maklum la klu nak buat aktiviti mana la nak sama citarasa orang muda dengan tua dewasa. Pelajar2 undergrad tu pun ada persatuan mereka sendiri.

Tapi walau pun begitu hubungan baik tetap seperti biasa. Macam kami ahli MAPSA City ni ada la jugak buat aktiviti bersama adik2 undergrad. Maklum la, mereka pun sama2 tinggal kt city. Untuk pengetahuan, sebenarnya MAPSA ni terbahagi kepada 3 qariah iaitu city, mount/suburb dan north shore. Sebab apa ada bahagian2 ni pulak adalah senang nak uruskan aktiviti2 kecil kt kawasan masing2. Dan setiap qariah ni akan ada penghulu masing2 yg telah diundi melalui pilihanraya MAPSA.

Kami orang2 kt city ni sedia maklum la, tinggal di apartment yg kecil, tak de kereta elaun tak cukup la...hehehe dan barang serba mahal. Tapi pilihan untuk tinggal di city ni terpaksa dibuat memandangkan dekat dengan universiti. Macam suamiku ni mmg setiap hari nak kena pegi ofis, klu tak nanti sv mesti mencari. Bagi mereka yg tinggal di mount pulak terpaksa la datang dgn bas untuk nak ke universiti. Nak buat camne la, dah universitinya dalam bandar. Klu datang dengan kereta alamaknya sedia duit ajer la bayar parking. Ok la, klu nak cerita pasal MAPSA dan kehidupan kt sini jawabnya sampai sudah la tak habes....hehehe. Meh layan gambar gathering MAPSA City semalam. Biasa kami buat indoor, tp kali ni buat kt park ala2 picninc memandangkan bilik untuk aktiviti international student yg biasa kami guna tu tgh renovate.

antara juadah yg dibawa pagi ahad semalam....


serangan telah dilakukan ke atas tupperware2 bertuah....hihihih



pokok besar yg cuma nampak dahan ni tempat aktiviti tresure hunt untuk anak2 kecil. budak2 tu bkn tau apa pun, mak bapak yg excited lebih...hehehe



biase port picnic kami kt belah2 air pancut sane tp sbb ptg smlm diramalkan akn mula hujan so, siap2 la cari port dkt dgn bangsal tu. klu hujan boleh la cepat2 lari berteduh. Alhamdulillah cuaca elok jer spnjg picnic.


kt taman ni banyak burung. klu kasi makan mmg banyak betul yg datang.


Antara pemandangan yang terdapat di Albert Park


pemandangan Sky City Tower dari Albert Park. nampak tak air pancut kt situ?
nak tgk gambar lg? boleh jengok sini...


Friday, April 15, 2011

REMPAH CAP BUNGA ROSE

Rempah ni ada 2 jenis, iaitu rempah mentah(gulai) dan rempah masak. Apa bezanya, x brp pasti tp bila masak, aku campur dua2.



Saje la nak masukkan entry rempah ni. sebagai makluman kepada sesapa yg nak tahu. Dan juga untuk simpanan diriku ini. Rempah bunga rose ni adalah rempah khas untuk buat gulai nasik dagang (gulai ikan tongkol). Kalau mak kt kampung biasa suka guna rempah yg beli dengan orang kt kampung atau yg jual timbang kt pasar. Maklum la kt Terengganu ramai orang jual rempah gulai nasi dagang ni. So, ikut selera masing-masing la kan nak beli yg mana, ikut sedap tekak sendiri...kan. Rempah cap bunga rose ni senang sbb dh paket siap2 dan ada jenama (commercial packaging). So, klu susah2 sgt nk ckp beli rempah timbang si polan sekian2, beli ajer la rempah ni kan...


ni rempah mentah, kalernya kuning sket


ni rempah masak, kalernya gelap sket..


Selain buat gulai ikan tongkol, boleh juga buat gulai ayam untuk nasik minyak. Dan juga gulai (daging) kawah. Tidak ketinggalan jugak kuah laksa Terengganu juga menggunakan rempah ini. Rasa rempah ni tak reti la nak terangkan macam mana...kena try sendiri...yg pasti mmg tak sama dengan rempah kari. Baru jer guna hari tu masak gulai ayam. Boleh tengok kt entry terdahulu Gulai Ayam.

P/s: Terima kasih kepada Akmalia yg sudi terbangkan rempah ni ke Auckland. Lagi terima kasih sbb melarikan diri tak nak terima bayaran, hehehe :) Semoga Allah SWT murahkan rezeki anda sekeluarga.


ni nama pengeluar rempah ni. kot2 la ada sesape nk beli...hehehe.... (saya tolong promosi free je tau....hehehe) p/s: sila klik pd gambar untuk imej yg lebih jelas.


FLUFFY PANCAKE




Mempelbagaikan resepi pancake. Dah lama benor tak buat pancake tetiba hari ni rasa nak makan. Skill pun dah lari....hahaha...tengok la rupa pancake ni, siap ada corak bunga bersegi2 kt bahagian tepi...hik hik hik. Itu bbrpa kali tukar pan sbb pan yg mula2 guna tu cepat benor panas. Bila nk akhir2 tu baru la elok skit rupanya. Tp buat pancake ni klu dpt guna non-stick pan yg baru mmg elok la kejadiannya. Itu berdasarkan pengalaman aku la. Klu org lain yg dah terer tu mungkin pakai pan apa pun jd jek...hehehe...

Walau pun ada bermacam rupa kejadian pancake aku pg ni tp nasib baik rasanya sedap. Lembut bangat weh. Sampaikan Faqihah kejap2 ckp 'i want more pancake'....haaaaa...sedap la tu maknanya...wakakaka...sila tekan lif & naik sendiri (masuk bakul angkat sendiri la...)

Ok, resepi copy paste dr blog izah. Izah kata dia ter derharka skit part telur tu...but i follow u derhaka, zah...hehehe...

FLUFFY PANCAKE
Sumber asal: food.com
Sumber :Izah

Bahan-bahan
  • 1 1/4 cwn tepung serbaguna
  • 2 sudu makan gula
  • 2 sk baking powder
  • 3/4 sk salt
  • 1 1/3 cwn susu segar
  • 3 sudu makan minyak sayur
  • 1 biji telur * saya letak 2 biji
Cara-cara:
  1. Campurkan semua bahan kering di dalam mangkuk besar. Ketepikan.
  2. Campurkan susu, minyak dan telur di dalam bekas yang lain dan sebatikan.
  3. Masukkan campuran susu ke dalam bahan kering. Gaul sebati.
  4. Saya biarkan adunan 10-15 minit tertutup.
  5. Masak pancake menggunkaan non-stick pan atau sapukan sedikit butter pada pan biasa.
  6. Masak hingga keperangan.
  7. Hidangkan dengan topping kegemaran.


Thursday, April 14, 2011

GULAI AYAM.... sedapnyerrrrrrrr!!!!

cili padi mmg wajib tau untuk gulai ni...masa mkn tu kena tenyeh2 cili tu kat nasik...mmg mabelesss laaa...


Hehehehe...mesti ada yg konpius apa la yg sedapnya dengan gulai ayam ni. Mcm la smua org tak biasa makan gulai ayam, kan? It's not about the menu...but...the memories.... (usihh...terspiking okleng plak dah..). Senang cerita makanan yg membangkitkan kenangan kepada orang yg anda sayang...sudah pasti la kan masakan emak!

Gulai ayam ni memang mengingatkan aku pd gulai ikan aye (ikan tongkol) mak aku yg kt kampung sana nuuuun. Bau ajer pun membuatkan tak sabar2 nak ngap. Gulai ni asalnya adalah gulai untuk nasi dagang tp disebabkan takde stok ikan, so aku belasah ajer guna ayam. Not bad jugak. Sedap jugak! Cuma klu guna ikan aye tu konpem la lg mabeles kan. Dulu tak pernah terfikir pun nak bawak rempah gulai nasik dagang ni sbb mana la aku reti msk nasik dagang. Tp bila dh lama duk sini teringin jgk kan nk mencuba. Kebetulan ada kwn dtg so, kirim la dgn dia rempah cap bunga ros ni. Gulai ni tak sama tau klu guna rempah kari. Rasa kuah tu mmg lain.

Tapi kalau ada rempah tak de resepi tak jadi jgk kan. Maka, terima kasih kepada K.Nor kerana share kan resepi ni. Kalau rindu masakan terengganu memang dapur K.Nor la first yg jd mangsa penyelongkaran....hehehe. Semalam msk lebih skit siap simpan dlm peti ais sbb nk makan lg. Hahaha...punya la seronok dpt mkn gulai ni. Wokeh, layan resepi dari K.Nor yg awet muda itu! hehehe....



* Disebabkan resepi asal adalah resepi ikan aya dan aku pun tiru sama jer cuma tukar ikan dengan ayam saje maka kt sini aku copy paste resepi asal sebijik2 la. InysaAllah ada peluang memang nak cuba versi ikan pula.

GULAI IKAN AYA@TONGKOL (Gulai Nasi Kuning/Dagang)
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahab-bahan
  • 1 ekor ikan aya@tongkol
  • 3kpg asam keping
  • sedikit garam
  • air secukupnya
Cara-cara
  1. Bersihkan ikan aya dan potong.
  2. Masukkan dalam periuk dan masukkan asam keping, garam dan air.
  3. Air hendaklah melebihi paras ikan.
  4. Masak dgn api sederhana sehingga air tinggal lebih kurang 1/4.
  5. Lagi lama ikan dimasak lagi sedap, isi ikan pun lebih pejal.

Bahan-bahan (Kuah)
  • 4 sudu besar cili mesin
  • 7 bj bawang merah *
  • 3 ulas bawang putih *
  • 1in halia *
  • 1in lengkuas
  • 1in kunyit hidup * ( * diblend )
  • 3 sudu besar rempah gulai nasi dagang ~ boleh guna rempah cap bunga ros kalau tak ada rempah khas utk gulai nasi dagang
  • 2/3 cawan santan fresh/pekat
  • 4 cawan air
  • air asam jawa
  • sedikit belacan ~ optional
  • nisan/gula melaka
  • garam
  • sedikit gula
  • 7 - 9 bj cili padi
  • minyak

Bahan-bahan (penumis)
  • 1 btg kulit kayu manis
  • 5 kuntum bunga cengkih
  • 3 bj buah pelaga
  • 1 kuntum bunga lawang
Cara-cara
  1. Panaskan minyak dalam periuk dan masukkan bahan penumis.
  2. Biarkan hingga wangi dan masukkan cili mesin.
  3. Goreng hingga cili menjadi garing dan masukkan bahan2 yg diblend.
  4. Masak hingga sedikit kering dan masukkan rempah gulai.
  5. Masukkan 1/2 cawan air dan masak lagi hingga garing dan pecah minyak.
  6. Masukkan lebihan air dan masak hingga mendidih.
  7. Masukkan santan dan renihkan hingga kuah mendidih sambil sesekali mengacau.
  8. Masukkan air rebusan ikan, jus asam jawa, belacan, nisan/gula melaka, garam dan gula.
  9. Masak hingga kuah sedikit pekat dan masukkan ikan yg dah dimasak tadi.
  10. Renih lagi kuah hingga kepekatan yg disukai.
  11. Sekiranya kuah terlalu pekat dan tak pecah minyak bolehlah ditambah air panas dan masak semula hingga keluar minyak.
  12. Masukkan cili padi dan masak lagi sekejap dan baru lah dipadamkan api.
nota K.Nor:

* ikan aya lebih sedap direbus lebih awal dan dibiarkan supaya rasa masam2 tu meresap ke dalam isi ikan.
** kalau ada belimbing buluh, boleh lah diletak dlm gulai ni. nanti rasa gulai lagi sedap :)

nota ina:

*sebab ina guna ayam so, ina skip ajer part rebus tu sebaliknya masukkan terus ayam dalam kuah. dan ina tambah sedikit kerisik.
**rempah bunga ros yg ina guna tu ina campur dua jenis iaitu rempah biasa dan rempah masak.

Wednesday, April 13, 2011

Happy Anniversary Mas & Nieza

kad dari mas untuk peminat2nya



poskad dr nieza untuk peminat2nya



Tahniah! Tahniah! Tahniah buat Nieza (Our Journey Begins) dan Mas (Duniaku) yg menyambut anniversary pertama blog kesayangan mereka itu baru-baru ni. Ke-dua2 blog ni aku suka sebab mereka banyak resepi2 yg menarik. Dan mereka berdua ni pun ramah orangnya (setakat yg aku kenal melalui alam maya ni la....kt luar x tau camne...sama jer kot....hehehe).

So, kepada Nieza yg berada di Finland dan Mas yang berada Shah Alam, teruskan berkarya dan update resepi2 best untuk semua peminat anda termasuklah hamba insan yg kerdil ini untuk mencilok resepi2 tersebut dr anda pulak...hik hik hik. Akhir kata, Selamat Maju Jaya buat anda berdua!

Buat Mas dan Nieza, maaf la terlmabat sket ni sbb sibuk merempit cari rumah...nak blogwalking pun x brp sempat. Ok, terima la munge2 cinta ini yg tak seberapa ini. Gambar ini diambil semasa festival rose tahun lepas di auckland and i love it so much!




Tuesday, April 12, 2011

Edisi luah perasan. Rumah oh rumah!

Sehari dua ni tak sempat nak blogwalking. Kepala tengah pening fikirkan pasal rumah. Nak cari rumah...nak cari rumah. Sekarang ni semua benda naik harga. Sewa rumah naik harga, ayam naik harga dan td tgk berita butter dan cheese pun naik harga. Habes la hobi masak2 aku camni semua mende naik harga...uwaaaaa..... Itu belum masuk letrik lg. Tiap2 tahun naik tarif letrik. Klu musim sejuk faham2 sendiri la nak guna letrik byk. Nak rumah hangat kena pasang heater, nak keringkan baju kena guna dryer...semua tu gunakan letrik...dan penggunaan yg tinggi. Adoi... adoi...(sambil cuba menenangkan diri sendiri...huhuhu).

Sebenarnya kami ni berat hati nak pindah. Almaklum la dah lama duk kt rumah ni. Sejak mula2 menjejakkan kaki ke auckland lagi sehingga la skrg. Tapi apakan daya sewa makin naik. Rasa mcm tak berbaloi dengan rumah sempit tapi mahal ni. Banyak kenangan kt rumah ni....antaranya....



dapat tgk laut dari jauh...tuuuuu...nampak x skit tu....gambar ni diambil dr balkoni rmh kami... owh...blue..blue sky...


dapat tgk bunga api sempena hari2 tertentu. klu time new year mmg syok habes la. clear jer dpt tgk. dr balkoni jer. hahaha...kwn2 lain ada yg dpt tgk sipi2 ada yg x dpt tgk lgsg sbb apartment dorang terhalang dgn building lain.

dapat tengok plane aerobatics sempena hari2 tertentu. ini pun view dari balkoni rumah jer. plane ni bunyi mcm kapal perang jepun nk serang tanah melayu dulu2... uuuu....


dapat tgk bangunan2 (hahahaha...mcm xde motif kan). tp ok la kan drpd mengadap dinding...tak ke sakit jiwa. dan building yg ada 'bulatan' kt atas tu adalah bangunan insurans yg telah meluluskan peruntukan semasa aku operation dulu. sangat cekap dan cepat dlm uruskan claim.


yg ni plak view dr bedroom. building tgh tu adalah bangunan fakulti perikanan kot...universiti auckland klu x silap. yg bumbung biru nmpak skit2 jer tu plak fakulti undang2. yg bumbung hijau x sure plak sama ada fakulti undang2 jgk atau library. aisey, x perasan pulak padahal depan rumah ajer.


yg ni plak first time dlm hidup aku tgk logistik untuk penggambaran filem. korang kira sendiri la berapa byk lori kontena tu. itu baru sebahagian sajer. ada lagi sampai hujung jalan sane tp ini jer yg tercapai dek kamera hp aku yg aku snap dr balkoni rumah jer. kontena ni memuatkan equipments sahaja. mcm2 la dengan genarator dan kabel itu ini. kt seberang jalan sane pulak ada karavan khas untuk artis filem tersebut. siap ada nama lg, ok. dasyat2...betapa jakunnya aku yg tak pernah tgk penggambaran filem. tgk filem kt pawagam pun boleh kira ngan jari jerk! tak silap aku ni penggambaran filem hollywood 'yogie the bear'? citer kartun la beb! eh, tp x silap ada campur versi org kan. ntah...aku tak tgk pun citer tu. yg aku tau pasal penggambaran ni pun sbb masuk berita. klu tak, mmg habuk pn tak tau.

Owh...patut la naik harga...macam2 ada....hahahaha. Alaaaa....klu dh nak naik tu, tak de sebab pun boleh naik. Nasib laaaa....

Monday, April 11, 2011

1st time angkut award dan tag...

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua,

Ni first time tau dapat awards dan kena tag. Mula2 dulu tak berapa faham sangat apakebendanya kan tp bila dh tgk sane sini baru la faham. klu tag gambar dlm fesbuk tu reti sangat la kan...hak hak hak...


ni gambo frame dengan bunga rose ni daripada K.Hana (mek jepong yg dah balik malaya tu..hik hik hik). munge ros ni k.hana tujukan khas untuk peminat2 dia sempena birthday ke-2 hanamemories. ampuuuuun k.hana, dh lama tu akak suruh ambik dan dh lama saya ckp dh ambik...tp baru nak gantung kt sini....huhuhu...apa2 pun tenkiu k.hana...memang mesra peminat gitu. klu jd selebriti harussss menang selebriti fofular sbb rajin layan peminat kan....hik hik hik...








5 awards kt atas ni pulak dapat dari Love. Mekaseh Love ingat kt i. Love u! Lepas tu tengok kt blog Izah dapat lagi. Izah pun angkut dr Love jgk tp dia cuma angkut dua jer.....hahaha...aku tamak angkut semua. Tak pe, Izah mmg selalu dpt awards. aku baru pes time...sian...sian... maklum la blog suam2 kuku....hehehehe... walau bagaimana pun terima kasih izah sbb sudi listkan akak kt situ. Kemudian jalan2 lagi... dpt lg award yg sama dari Hasue. Katanya dia awardkan antaranya kepada sesiapa yg ada kt tepi tetingkap dapurnya tu. Hehehehe...scroll2...tak sangka ada jugak tersenarai blog aku ni. Terima Kasih yer Hasue. Owh, tidak lupa jgk kepada Mas yg awardkan kpd semua rakan2 blogger.

Ok, sekarang citer pasal tag pulak. Tag ni dpt dari Mamawana awal tahun baru2 ni tp x sempat nk buat. Tambah2 masa awal tahun ada mcm2 dugaan dan dgn tak x sihatnya (alasan...hehehe).
Berkenaan tag ni....

"Once you have been tagged,you are suppose to write a note, with 25 random thing, fact, habits or goal about you. At the end, choose 25 people to be tagged. You have to tag the person who tagged you. If I tag you, it's because I want to know more about you. Your cooperation is highly appreciated."

alamak...banyak jgk tu...came ni...tak tau la nak citer apa pasal diri sendiri...tak reti tp sbg tak menghampakan org yg meng-tag-kan saya, saya tulis la serba sedikit, ok.

  1. surirumah sepenuh masa
  2. ada anak sorang
  3. skrg ktt auckland, new zealand.....ikut suami sambung belajar
  4. suka berinternet.....hehehe
  5. suka berkawan....berkawan biar seribu, berkasih biar satu! ahaks!
  6. tak suka konfrantasi atau selisih faham. klu berlaku, lebih suka berdiam diri atau mengalah asalkan hubungan silaturahim dpt diteruskan dan berjalan dgn baik. tp jgn ambik kesempatan pulak.
  7. hobi? tak payah tanya la....sedia maklom...hahaha... memasak dan makan la...
  8. suka bergurau
  9. air yg paling suka minum, air masak.
  10. pendiam dgn org yg baru kenal tp mulut tak reti diam dgn org yg dh lama kenal...hik hik hik....
Alamak...mmg dah tak tau nk tulis apa lagi... hold dulu la...nanti sambung lagi....hehehe.

Sebenarnya kan, dulu aku ni tak suka pun berblog. Tp lepas tu selalu cuba resepi dan kawan2 mintak resepi. kemudian terfikir apa salahnya buat blog untuk sape2 kawan2 aku yg tanya resepi tu untuk refer.....atau lebih tepatnya aku malas nak emel atau search semula banyak2 kali kt dorang....hahahaha. Tapi bila dah ada blog rasa seronok pulak dapat kenal kawan2 baru. Klu blur nak masak apa, skodeng jer kt tetingkap tu kan...hehehe. Walau pun blog ni suam2 kuku tp itu tak menjadi masalah asalkan aku gembira dgn apa yg aku buat dan tidak menyalahi hukum Islam dan undang-undang negara.

ok, la...dah panjang ni...pasal awards di atas rasanya dah ramai dapat kan. nanti konpem pusing pi mai pi mai jgk. pasal tag rasanya bukan semua orang suka kena tag kan so, tak berani nk tag sebarangan. Tp, apa pun saya nak ucapkan terima kasih bagi sesape yg sudi jejakkan cursor anda ke blog suam2 kuku ni. Love to know you all!

Sunday, April 10, 2011

Wah! Akan ada MasterChef Malaysia!



Wah! wah! sungguh teruja program kegemaranku kini akan diadakan di Malaysia. Dulu penah jugak sembang-sembang dengan suami agak2 nanti program MasterChef ni ada tak kat Malaysia. Suami cakap konpem one day akan sampai kt Malaysia punya la. Lalu kami pun meng'imagine' kan chef wan menjadi juri dan komplen ala2 mulut lasernya itu hahahaha... Tp program MasterChef ni juri2nya takde la selazer mcm dlm Hell's Kitchen tu. Hatta semasa si Ramsay menjadi juri MasterChef US pun dia lebih bersopan santun (tp ada jgk la lazer seposen tu) berbanding dlm programnya sendiri yg byk sensored perkataan sane sini.

Rasanya ramai dah tahu kot apa rancangan MasterChef ni. Tp bagi yang tak tahu, program ni adalah program realiti tv untuk pertandingan masak2 la. Bila kita dengar masterchef tu mesti kita ingat yang program tu untuk orang yg dah master dlm masak2 kan mcm chef2. Tapi sebenarnya program ni sebenarnya untuk amatur. Tak kira la sama ada anda seorang pelajar, surirumah, guru, peguam, doktor, petani atau sape2 aje termasukla yg baru2 nak jd chef. Yang penting anda ada bakat terpendam dalam masak2 ni dan memang minat memasak. Klu anda langsung tak reti masak, konpem la kena tendang terus....wakakaka...dh nama pun program masak2.

Sepanjang yang aku tengok program MasterChef ni ada versi dari UK, US, OZ, dan NZ. Tak sure asal program ni dr mana, UK kot. Peserta akan dipilih melalui audition...kena masak la dan kemudian juri akan rasa. Kemudian ditapis sehingga la dpt bilangan yg dikehendaki untuk masuk tv. Juri ada 3 orang dan kekadang ada juri jemputan untuk tema masakan yg tertentu. Setiap minggu akan ada la tema masak apa, masakan cina ke, india ke, italy ke...dan macam2 la. Ada juga minggu yg masak ikut menu sendiri dan ada juga minggu yg masak ikut resepi yg disediakan oleh program tersebut. Tp yg syoknya rancangan ni, peserta diberi masa beberapa minit untuk memilih bahan-bahan mentah dengan limit terhad. Klu juri kata cuma ambik 13 item sahaja so, jgn memandai nak ambik lebih. Nanti juri tu akan keluarkan barang yg lebih sesuka hati. Bayangkan klu dlm kepala otak dah plan nak masak nasik lemak, tetiba terambik lebih item then juri keluarkan santan. Camne korang nk msk nasik lemak? Hahahaha.....kt sini yg best nk tgk tu mcm mana peserta jd kelam kabut dan terpaksa tukar plan.

Lagi satu part yang best bila peserta di bawa ke restoren atau hotel dan dikehendaki untuk menyediakan masakan untuk tetamu yang ramai...maybe dlm 100 org camtu. Masa ni la part paling kelam kabut sebab peserta2 ni kan amatur, mana la penah ada pengalaman masak kt tempat2 camtu. Masa ni jugak peserta akan dibahagikan kepada kumpulan2 tertentu. Yes, untuk part2 tertentu ada minggu yg peserta dibahagikan ikut kumpulan tetapi kebanyakkannya adalah secara individual.


amacam? ada 'style' tak aku posing ngan apron MasterChef? Wakakakaka....ini la namanya edisi perasan tak hengat... :p


Hadiah? Agak2 apa lah hadiah MasterChef Malaysia yer? Klu kat New Zealand ni hadiahnya memang best, dapat kereta, dapat 1 tahun groceries supply dr pasaraya yg jd sponsor rancangan tersebut, dapat peralatan memasak berjenama, dan paling syok dapat dapur & oven yang canggih gitu from Fisher & Paykel! Tak berkelip mata aku tengok stove yang canggih itu! Hahahaha....sabo jer la....

So, kepada rakan2 blogger terutamanya blogger masak2 ni. Kalau anda memang sangat minat masak, apa salahnya mencuba bakat kan. Kekadang tuah tak siapa yang menyangka kan. Macam 1st version MasterChef NZ ni pemenang nya adalah cikgu (lelaki) sekolah rendah. Siapa sangka kan, dari minat masak2 untuk keluarga akhirnya bergelar MasterChef gitu!

P/s: Sesapa yg berminat boleh download borang MasterChef Malaysia. Tarikh tutup penyertaan pada 18 April 2011. Anda juga boleh like Facebook MasterChef Malaysia.

Thursday, April 07, 2011

SERI MUKA PISANG



Faqihah duk tgk cd Dora. Si Dora plak duk nyanyi2...banana...banana..terus tetiba teringat ada 2 biji pisang yg xde sape makan. Sebab duduknya tersorok, klu tak konpem dh selamat dah pisang tu. Kemudian fikir2 nak buat apa dengan pisang 2 bijik ni. Nak buat kek atau muffin x plak rasa nk mkn sbb baru jer mkn kek 1-2 hari lepas. Kemudian selongkar2 dapur izah terjumpa la resepi ni. Nampak cam menarik. Tak pe la, itu hari si izah buat serimuka durian...tak dapat durian kita ganti ajer la dengan pisang...hik hik hik. Emh, agak2 ada tak org nak buat serimuka stoberi ke, kiwi ke? adessss....mcm2 la aku ni...

Maka lenyek la pisang 2 biji tu. Nasib baik dapat la 1 cawan so, lepas la untuk buat setengah adunan. Elok jer siap kukus serimuka ni tetiba bunyi sms. Owh, dpt text dari K.Ema, katanya nak datang rumah. Hahahaha...k.ema ni mcm tau2 jer aku baru sudah kukus kuih. K.Ema ni dulu jiran aku tp dh tamat dh studynya dan dh kembali berkhidmat di UIA. Skrg k.ema dtg oklen untuk menghadapi viva voce....alaaa..mcm exam lisan gitu/interview (betul kan?). Dan telah pun selamat dengan jayanya. Tahniah K.Ema. Sekarang telah bergelar Dr. Norsaremah. Tp doktor ni tak bleh bukak klinik....wakakakaka... btw Tahniah jugak kepada Dr. Akmalia dan Dr. Noor Aishikin yg dah berjaya menjalani viva voce bbrp minggu lepas. Waaah, syoknya mengira gelaran orang. Harap suamiku dan rakan2 yg lain pun berjaya seperti mereka juga nanti. InsyaAllah. Ameen.

Berbalik pada kuih ni. K.ema kata sedap sangat. Hahaha....dia x tipu tau. Memang sedap. Dulu k.ema ni mmg selalu la menjadi mangsa hasil eksperimen aku cuba resepi2 baru. Rindu la tu pd kuih-muih aku...wakakaka... Tapi betul ni, sedap kuih ni, masa kukus tu harum jer bau santan dan pisang tu. Next time nak buat lagi la. Tp bahagian bawah tu aku tak letak pewarna, baru sedar pewarna kuning kt rumah dh habes. So, pucat skit la yg bahagian bawah tu.. Ok, x payah cakap byk, jom tgk resepi. Resepi dari myresipi tp skodeng kt dapur izah.



Sumber Asal: Hasiah63 MyResipi
Sumber : Izah

Bahan-bahan

( BAWAH ):-
  • 1 cawan tepung beras
  • 2 cawan santan
  • 2 cawan pisang yang dilenyek
  • 1/2 cawan gula
  • 2 sudu tepung kastard
( ATAS ):-
  • 60 gm tepung gandum
  • 100 gm gula
  • 250 gm santan
  • 50 gm jus pandan
  • 1/2 sudu besar tepung jagung
  • 2 biji telur
  • Sedikit garam
  • Sedikit pewarna hijau

Cara-cara
  1. ( BAWAH ) - Satukan semua bahan di atas, kacau sebati.
  2. Kukus selama 20minit atau hingga masak.
  3. ( ATAS ) - Kacau telur bersama gula, kemudian masukkan pula bahan-bahan selebihnya.
  4. Kacau sebati, tapiskan.
  5. Tuang ke atas bahagian bawah tadi, kukus lagi selama 20minit atau hingga masak.
  6. ( UNTUK BAHAGIAN BAWAH, SAYA MASUKKAN SEDIKIT PEWARNA KUNING SUPAYA WARNANYA TIDAK KELIHATAN PUCAT. )


Wednesday, April 06, 2011

MARBLE BUTTER CAKE...teringin punya pasal..



Semalam teringin benar nak makan kek marble. Pastu apa lagi, selongkar habis la dapur orang tu orang ni. Kemudian jumpa resepi yg nak kena guna ovallete. Konpem la kan kena rejek awal2 sbb aku ni x penah ada dalam simpanan pun ovallete. Kemudian selongkar lagi dapur orang lain jumpa la resepi yang tak pakai ovallete. Tapi resepi tu nak kena guna self raising flour plak. Cek kt kabinet, aisey...dh expired rupanya tepung aku...huhuhu. Aku ni kureng skit tepung naik sendiri ni sebab lidah ni cepat benor tangkap rasa 'penaik' tu....huhuhuh...macam orang tua jer kan aku ni. pastu terfikir klu guna tepung biasa, selalunya org campur dengan soda bikarbonat ke atau baking powder? Sudaaahhh....tak tauuuu! Aisey, boleh penasaran ni nak makan kek marble.

Last2 kan, teringat resipi cupcakes yg aku mintak dengan K.Fariza. Masa tu tengok k.fariza buat cupcake deco cantik2 terus mintak resipi. Tapi, buatnya tak jugak! hehehe... So, aku pun hentam ajer la guna resepi k.fariza tu. Hahahaha....tp k.fariza cuma kasi ingredients saje, cara2nya tarak...bakar guna suhu brp pun tarak. Arrhhhh...taram ajer la....dh teringin sangat ni nak makan. So, bertawakal ajer la aku membuatnya. Dan hasilnya, Alhamdulillah sangat la memuaskan hati aku. Sungguh sedap di tekak aku ini. Tekak aku tau, tekak orang lain x tau la. Memang mkn smpai x hengat la. Faqihah pun sama naik, sampai x nak makan nasik. Rasa kek ni mcm moist tp x la moist sgt, lepas tu lembuuuut jerrr. Ok la, resepi seperti di bawah. K.Fariza, terima kasih yer untuk resepi yg dah saya memandai jer tambah sane sini... (p/s: akak ambik mana resepi ni?)




Bahan-bahan

  • 125 gram butter (resepi asal guna unsalted butter)
  • 1 cawan gula kastor
  • 3 biji telur
  • 1 tsp esen vanilla
  • 1 ½ tepung gandum
  • 1 tsp baking powder
  • ¾ cawan (185mL) susu segar panas
  • 2 tbsp serbuk koko

Cara-cara
  1. Pukul butter dengan gula dengan perlahan sehingga sekata.
  2. Masukkan telur satu persatu (jgn sekali gus).
  3. Masukkan esen vanila dan pukul lg biar sekata.
  4. Masukkan tepung gandum yg telah diayak bersama baking powder.
  5. Kacau hingga sebati denggan menggunakan plastik spatula.
  6. Bahagikan adunan kepada dua bahagian.
  7. Satu bahagian masukkan serbuk koko.
  8. Selang-selikan adunan ke dalam bekas pembakar.
  9. Bakar dengan suhu 160 C.


Sunday, April 03, 2011

SAYA SUKA COKLAT!



Selamat hujung minggu buat semua orang. Tengah buat apa tu? bagi yang cuti minggu hari Jumaat maknanya hari ni dah start keje balik la kan. No blues2 ok. Hahahaha...biase la tu, aku dulu pun mcm tu jgk. Klu hari 1st mesti ada blues2 skit. Kata orang nak start panaskan enjin tu ambik masa skit. Apa2 pun yg penting keje siap on time kan....klu tak nanti bos marah... ;)

Jom, layan gambar cokelat bagi sesapa yg suka makan cokelat. Take 5 la kononnya aku ni maklum la dari td duk housekeeping. Errrkkk...tp nampak mcm tak 'keeping'2 pn dr td... hahaha... ini bukan dh take 5 dah ni...dekat 2-3 jam dh ni...hik hik hik...

Nape aku letak gambar ni? Sebab aku suka makan coklat. Bukan aku saje, Mr. Haza & Faqihah pun suka. Hantu cokelat la ni. Tapi tak boleh la makan selalu, sendiri mau ingat la.... hahahaha. Nanti aku bertambah tembam dan faqihah gigi takde sebatang...sape yg susah? Mr. Haza tak pe, hari2 dia pegi skul panjat bukit depan rumah tu dah hilang byk kalori dah. Kami beli coklat pun time promosi jer. Sbb sini selalu ada promosi. Tp brand yg susah atau jarang ada promosi coklat jenama dr New Zealand la, iaitu Whittaker's. Coklat whitakker's sedap tau, padat jer rasa coklatnya. Kalau Cadbury plak mmg selalu ada promosi. Biasa yg coklat blok yg 200 gram (yg selalu kita beli tu la....), 2 blok untuk $5.00. Tapi tahun lepas kot konon2 orang sini cam nak boikot cadbury tu sebab katanya rasa dh tak asli (agaknya peratus kandungan koko dikurangkan kot) dan jg sbb menggunakan minyak kelapa sawit. Emh, pandai2 la pilih citarasa sendiri camne kan? Tp memang tak dinafikan whittakers lebih sedap dari cadbury....hehehehe...


antara bentuk2 yg ada


coklat ni mcm 2 lapisan, dlm dia coklat lg lembut...


Ok, coklat Guylian ni baru jer beli pagi tadi tp dah selamat cair di mulut. Ni product Belgium yg mmg terkenal dengan cokelatnyerrr. Ni pun kebetulan ada promosi. Satu kotak tu ada 3 ketui, bentuk sea shells la. Harganya $0.99 saje untuk satu kotak tu. Kalau harga asalnya adalah $2.09. Berbaloi kan? Pandai plak Mr.Haza ni beli, 3 ketoi...satu sorang la....hahahaha. Tp td Mr.Haza dh angkut skit pegi skul. So, aku makan la dgn Faqihah. Bila 3 ketoi tu, aku cakap la kt Faqihah, one for Faqihah & one for mama. Satu lagi? Dengan cepat2 dia sumbat part dia yg seketoi masuk mulut...pulun habis nak dpatkn yg satu lg tu....hahahaha....sabo jer la... Aikk, tak aci ni...terpaksa la buka next kotak. Sib baik tgh promosi tau. Klu tak...seketoi sorang jer la... wakakakaka....



nak? alamak....dah tinggal kotak jer....hehehe

Friday, April 01, 2011

KERUTUK AYAM K.NOR


Dah lama tak makan kerutuk. Kebetulan ada kawan datang Auckland dan kasi rempah kerutuk ni, apa lagi...terus buat la. Sebenarnya kirim kerisik dengan dia tp haaa....siap dengan rempah yg aku dapat. Hehehehe...rezeki...rezeki. Alhamdulillah. Mula-mula ingat nak ikut jer resepi kerutuk kt belakang paket tu tp tiba-tiba teringat pernah terbaca resepi kerutuk kt blog K.Nor. So, apa lagi.....terjah la blog K.Nor nak cari resepi, hehehe. Sedap tau kerutuk ni, secukup rasa la. Tak rugi mencuba. Sekali makan rasa nak lagi...haaa, tu dia!. Makan dengan nasi putih dan acar timun jer, tu pun dah mabelessss....

Ok K.Nor, saya panjangkan resepi tu kt sini yer. Saya letak no. skit senang untuk saya nk rujuk nanti. Harap K.Nor tak kisah yer. Tapi dlm cara2 tu saya tak pasti kerisik masukkan bila so, masa masak tu saya main hentam aje..hehehe...

KERUTUK AYAM K.Nor Style

Sumber : K.Nor Secubit Garam

  • 1 ekor ayam ~ dipotong 4(nak potong kecik2 pun boleh)
  • 3 sudu besar rempah kerutuk/gulai ~ bancuh dgn sedikit air panas
  • 1 cawan santan fresh
  • 1 cawan air
  • 2 keping asam keping
  • 2 sudu besar cili mesin
  • 2 sudu besar kerisik
  • 2 helai daun pandan
  • 1 bj bawang besar ~ potong 4
  • 2 bj cili merah ~ belah 2
  • nisan/gula melaka garam minyak

bahan penumis (rempah 4 beradik):

  • 1 btg kulit kayu manis (dlm 2 in panjang)
  • 5 kuntum cengkih
  • 3 bj buah pelaga
  • 1 kuntum bunga lawang

bahan yg diblend:

  • 1 labu bawang besar
  • 3 bj bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 1in halia
  • 1in lengkuas
  • 1in kunyit hidup

Cara-cara

  1. Panaskan minyak dan tumis bahan penumis/rempah 4 beradik hingga wangi dan masukkan cili mesin.
  2. Goreng hingga sedikit garing dan masukkan bahan2 yg diblend. Goreng lagi dan masukkan rempah yg dibancuh dgn sedikit air panas.
  3. Bila tumisan dah pecah minyak masukkan daun pandan, garam dan asam keping.
  4. Masukkan ayam dan gaul sebati. Biarkan rempah mesra kat ayam dlm 10minit baru la dimasukkan 1 cawan air. Biarkan hingga mendidih.
  5. Pastu masukkan santan fresh, nisan/gula melaka dan kerisik. Masak hingga hampir pekat.
  6. Masukkan bawang besar yg dipotong 4 dan cili merah yg dibelah 2.
  7. Masaklah hingga ayam masak dan kepekatan yg disukai. Hidangkan panas2.

# Kerutup ayam ni selain dimakan dgn nasi putih, sedap sgt dimakan dgn pulut kuning. Selain tu best gak makan dgn roti. Selain penggunaan ayam, boleh tukar kepada daging.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...