Followers

Wednesday, May 29, 2013

Aku Rindu Butter Sedap!

Tetiba kan aku teringat pulak BUTTER di New Zealand.  Hahaha...dalam banyak-banyak mende, boleh pulak rindu pada butter.  

Korang tahu tak butter kat sana sedap, lemak dan berkrim.  Paling penting banyak pilihan.  Kalau tengok kt shelve bahagian butter tu mmg anda akan terpesona (kalau anda seorang yg suka membuat kuih dan kek).  Lagi satu kebanyakkan butter yg dijual adalah dalam 500 gram berbanding kt sini kita mudah dapati dalam 225 gram atau 250 gram (di pasaraya).  Harga pula selalunya dalam sekitar $4.99 - $5.99 bagi butter biasa.  Kalau yg butter soft butterpure ke apa tu harga lebih la sikit. Tapi paling syok kan waktu diskaun harga butter 500 gram tu boleh dapat dalam $3.89 camtu jer.  Errrkkk...convert duit Malaysia adalah dalam RM 9.61 gitu la.

Lagi satu kat sana juga banyak pilihan untuk butter spread dengan butter buat kuih.  Takde la terpaksa belasah butter spread tu untuk buat kuih kan.  Haha...memang ada bezanya.

Antara butter yang selalu aku guna adalah seperti berikut tp kami akan memilih berdasarkan diskaun yg ada pd masa tu.  Dan selalunya memang ada diskaun pun!  Syok kan.

Mainland. butter kegemaranku


Anchor. brand ni sape tak kenal kan, tp kt NZ bungkusannya berbeza.


Rolling Meadow.

Tararua


Sebenarnya banyak lagi jenis2 butter tp yg kat atas ni jer la yg biasa aku guna.  Memang seronok tau terutama sekali bg orang mcm aku yang masa tu baru nak bereksperimen dengan resepi, kaaaann.  Tapi kena hati-hati juga sebab ada butter yg mengandungi bahan2 yg tidak halal.

Dan yang lagi syokkk kan bila kawan-kawan kata kenapa biskut aku rasa sedap dan berbeza dengan rasa biskut kat negara terchenta, kenapa buttercream yang aku buat sedap sampai diaorang sanggup makan sebaliknya kalau kt negara terchenta cream tu mereka tolak tepi terbuang begitu aje.  Hehehe...aku mengekek ketawa...bukan sebab aku perasan aku terer buat biskut dan cream sebab dah sah2 la aku pun merangkak search resepi kt internet.  Tapi sebab aku tahu rahsianya adalah kesedapan butter itu sendiri, sebab aku pun masa mula-mula berada di NZ sudah dapat merasakan perbezaan kesedapan butter itu.  

Pesanan buat kawan-kawan atau sesiapa sahaja yang berada di NZ, baik korang eksperimen segala macam kuih dan kek sbb hasilnya mmg taste good.  Nanti dah balik Malaysia, korang akan rasa, alahai mahalnya nak beli butter Anchor, nak bereksperimen pun kena hati-hati supaya tak terbazir butter yg mahal...hahaha.  Atau pun kalau nak murah sket beli lah dalam byk kilo kt bakery shop...kaaannn. ;)

Tuesday, May 28, 2013

Lolichoc Kenduri

Tetiba pulak rasa nak update blog.  Sebenarnya kan memang dah lama nak update tapi biasa la kan banyak sangat halangan2nya.  Hehehe...alasan la tu.

Baru-baru ini ada sesuatu telah terjadi.  Waaaa... :'( bila ingat-ingat balik boleh meratap hiba jugeeekkk ni .. hehehe.  Tapi tabahkan hati.  Itu semua sudah ketentuan dari-Nya.  Apa ceritanya, nanti i will strory mory, hokeh.

Sebelum tu nak share gambar lolichoc yg buat masa kenduri sambut menantu adik mr. haza.  Alaa... adik beliau yg kawen yg aku buatkan hantaran tu.  Setelah beberapa kali terpaksa ditunda tarikh kenduri kerana sbb tertentu, the last time tu pun terpaksa jugak kena tunda sbb pilihanraya-13.  Since kenduri kt semenyih dan they all nk balik mengundi kt Penang so, tarikh tu kena jugek pinda.  

Dan disebabkan pindaan tarikh2 itu serta aku pulak nak balik mengundi kat Terengganu so, lolichoc ni last minute la buat.  Perrrhhh...boleh tahan penat jugak buat dalam kuantiti banyak last2 minute cenggini.  Walau pun buatnya amatlah mudah namun dalam kuantiti banyak ni tuan-tuan dan puan-puan kena la banyak bersabar.  

Jumlah semua ni dlm 400 pcs lebih.  Yang coklat putih tu saje campur sbb nak habiskan coklat dr projek sebelum itu.


Aku memang tak sempat dah nak snap gambar banyak-banyak.  Siap jer, terus snap skeping dua lepas tu terus bungkus semua masuk cooler box dan mr. haza wrapping guna plastic wrap.  Sebabnya beliau bawak coklat tu ke semenyih dan tinggalkan kt sana lepas tu balik penang untuk mengundi.  So, coklat tu duduk la dalam box tu selama seminggu sementara nk sampai hari kenduri kan.  Alhamdulillah tak cair dan tak masuk semut you coklat i tu....hahaha.  punya la risau andai itu terjadi.

Ini lolichoc yg paling simple jer ni.  Jimat kos! hahaha.  So, kalau korang nak order untuk kenduri tu boleh sangat la.  Terutama mereka yg sekitar kulai, johor baru.  Hahaha...promot pulak.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...