Followers

Sunday, July 28, 2013

Biskut Chocolate Oats Crips


Ngam-ngam dapat satu balang tutup merah ni.
  

sori la gambar kelabu asap, guna phone je. memory card kamera dah full. malessss nk clearkan, huhuhu

 My first sekut raya untuk tahun ini.  Baru jer siap tengahari tadi.  Biskut ni memang dah jadi pilihan hati.  Sejak masa kt auckland dulu lg.  Dapat resepi kat blog Mas Duniaku.  Sekali try terus berkenan dan buat tiap2 tahun.  Maklum aje la membuatnya senang ajer.  Rasanya pun sedap, rangup dan ditambah pula dengan chocolate chips.  Kalau nak lagi sedap letak la badam ke apa....hahaha kasi lagi mewah rasa sekut ni.  Kalau nak gentel tu jangan besar2 sangat maklum la sekut raya kan... kalau besar2 nanti dah serupa chipsmore pulak...hahaha.

Ok, disebabkan ramai yang mintak resepi, sila la salin yer puan-puan. Memang berbaloi buat sebab sedap dan senang.  Faqihah memang suka sangat biskut ni. 

Biskut Chocolate Oats Crips


Sumber : MasDuniaku


Bahan :

  • 130g tepung gandum - diayak
  • 30g tepung jagung - diayak
  • 20g serbuk koko -  diayak
  • ½ sk serbuk penaik - diayak
  • ¼ sk serbuk kulit kayu manis - ayak - tak letak
  • ¼ sk garam
  • 90g Quaker Oat Segera
  • 4-5 sudu nestum -additional dr Mas & Izah, i follow..
  • 200g mentega
  • 120g brown sugar
  • ½ sk esen vanilla
  • 1 cawan chocolate chips - additional dr Mas, i follow..


Cara membuatnya :

  1. Masukkan kesemua bahan yang diayak tadi dalam bekas.
  2. Masukkan garam, Quaker Oats segera, choc chips dan gaul rata.
  3. Pukul mentega, gula, vanilla sehingga gebu.
  4. Masukkan bahan yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit.
  5. Uli hingga kental. Canai doh di atas papan yg ditabur sedikit tepung.
  6. Potong atau terap dan letak atas dulang. - ina tak terap, sekadar bulat2kan dgn tangan je
  7. Bakar dengan suhu 160 selama 12-15 minit. Mas bakar selama 20 minit. Biskut ni akan keras selepas keluar oven dan sejuk yerk..jadi jangan risau jika biskut ni kelihatan lembut lagi masa panas iaitu keluar dari oven. Untuk dapatkan biskut yang cantik keraknya...lapik dulang dengan kertas minyak yang telah disapu marjerin.


Thursday, July 18, 2013

Ooooo...tak masak yerrr



Hehehe....inilah nikmatnya berada di bumi Malaysia.  Bila bulan puasa, wujud la bazar Ramadhan.  Masa berada di Auckland dulu mintak maap la yer yg ada cuma bazar 1 hari di bulan ramadhan.  Maknanya orang Malaysia ni usaha jugak buat bazar ramadhan tp cuma sehari jer la, hehehe.  Lepas la rindu tu kan walau pun makanan yang ada tak la semeriah kat tanahair tercinta.  Bazar pun bukan la banyak sangat gerainya.

Motif hari ni citer pasal bazar ramadhan?  Keh..keh..keh... sebenarnya kan semalam terpaksa (ceewah! :p) beli juadah kat bazar.  Maklom la bila peti sejuk 'shutdown' dan melakukan keje-keje 'penyucian' (hahaha...) maka boleh la mencari alasan untuk menjebakkan diri ke bazar ramadhan....hehe.

Ini pilihan kami, ikan pari bakar.  Boleh tahan jugak rasa cuma sambal tu macam kering sikit biladh tiba time berbuka dan tak disertakan dengan air asam.  Rasa sambal tu macam asam pedas cuma pekat/kering.  Dan daun-daun salad tu aku tambah sendiri la kat rumah :D.




Ini pula menu sahur.  Biasanya bos kat rumah memang tak nak makan nasi tapi angin sepoi-sepoi bahasa mana ntah datang menyapa, beliau kata nak try mende alah dalam tin ni.  Maka, masak la nasi untuk sahur.  Mende2 dalam tin ni bukan la aku gemar sangat sebab tak fresh....kaaaan kawan-kawan tp ada jugak stok kat  rumah untuk emergency katakan, hehe.  Rasa spicy mussels ni?  Sambal dia ok la cuma mussels tu macm ada rasa pahit skit sedangkan kalau yang fresh memang saaaaaangat manis.  Dah nama pun dalam tin kan.

Tapi, yang kerang punya sedap la jugak.  Masakan segera dalam tin macam ni bagi aku sesuai kalau nak travel ke oversea yg mana susah nak dapat halal food atau kedai halal tu jauh dr tempat penginapan.  Sesuai jugak untuk orang yang malas masak atau malas keluar rumah, hahaha.





Tuesday, July 16, 2013

Nasi Ayam Goreng sedaaaaaaap

Nasi ayam goreng


Pejam celik dah masuk hari ke-7 kita berpuasa.  Waah seminggu tu.  Sekejap jer kan.  Setakat ni aku masak jer kat rumah.  Tak jejak lagi ke pasar Ramadhan.  Entah la, tak ada dorongan lagi nak pergi.  Tak seperti tahun lepas, bukan main lagi tak sabar-sabar nak membeli juadah kat pasar Ramadhan.  Maklom la 3 tahun lebih tak jumpa.  Tapi tahun ni, masak sendiri lebih menjadi keutamaan dan mendatangkan rasa puas hati.  Lagi pun kita orang bukan makan banyak.  Walau pun masak sikit jer tp tetap ada baki lagi kekadang tu.  Masing-masing tak nak over makan takut nanti pancit semasa terawih, hahaha.

Semalam kawan aku tanya pasal blog aku sebab nak cari resepi nasi ayam goreng.  Tetiba datang pulak idea untuk aku masak nasi ni untuk iftar kemarin.  Mr. Haza ni kalau datang cerewet dia boleh fonin jugak kepala nak masak apa.  Tapi kalau tiba time 'mudah', memang sonang sangat keje.  Contoh macam nasi ayam goreng ni.  Dia tak nak lauk tambahan dah.  Cukup jer nasi yg dah sedia dengan ayam tu dan salad, tapi dengan syarat wajib ada air asam.  Sonang kan, hehehe.

Sebelum ni dah pernah post resepi nasi ayam goreng kat sini.  Tapi kali ni menggunakan beras jasmin jer sebab takde stok basmati kat rumah.  Kali ini juga aku menggunakan resepi air asam sendiri seperti di bawah.

Bahan-bahan

Untuk Nasi
  • 3 cawan beras basmathi-cuci toskan
  • 1 sudu makan rempah kari
  • 1 inci halia-tumbuk kasar
  • 4 ulas bawang merah-tumbuk kasar
  • 2 ulas bawang putih-tumbuk kasar
  • 1/2 labu bawang besar-potong dadu
  • 2 inci kulit kayu manis
  • 2 biji buah pelaga
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 1/2 cawan susu cair
  • sedikit kiub ayam
  • garam, lada hitam
  • daun ketumbar @ daun kari
Untuk Ayam
  • 6 ketul drumstick@ 1/2 ekor ayam potong2
  • 1sk Serbuk kunyit
  • 1sb Serbuk kari
  • Garam

Cara-cara
  1. Gaul ayam dengan serbuk kunyit, serbuk kari dan juga garam. Perap sebentar. Kemudian goreng hingga masak. Angkat dan toskan.
  2. Dalam periuk, panaskan minyak tumiskan bunga lawang,kayu manis dan buah pelaga serta bahan bahan yang ditumbuk dan rempah kari hingga wangi.
  3. Masukkan beras dan kacau hingga sebati atau mesra rempah2 tadi.
  4. Tuangkan susu cair dan 3 cawan air (bergantung jenis beras basmathi).
  5. Susunkan ayam goreng diatasnya dan masukkan garam serta kiub ayam.Masak nasi hingga masak.

Air Asam

  • 1 biji cili merah
  • 3-4 biji cili padi -hiris
  • seketul belacan (2-3 cm)
  • 1 sudu besar sos cili
  •  2 sudu kecil pes asam jawa adabi
  • 1/2 biji bawang besar - hiris nipis
  • 1 biji tomato - hiris nipis
  • 1 cawan air (bergantung pd kepekatan yg diingini)
  • 1 buji limau kasturi
  • garam gula secukup rasa
Cara-cara:
  1.  Kisar cili merah, belacan dan gula (dalam1/2 sudu besar). Kalau rajin,boleh jer tumbuk. Masukkan ke dalam mangkuk.
  2. Satukan sos cili, pes asam jawa bersama air.  Tuang ke dalam mangkuk tadi.  Kacau sebati.
  3. Masukkan bawang, tomato, cili padi yg telah dihiris.
  4. Perahkan limau kasturi dan masukkan garam.  Kacau sebati.

Saturday, July 06, 2013

Edisi Terkenang Lagi : Ramadhan dan Winter

Tadi cakap kat Mr. Haza, dah nak puasa yer kite.  Sekejap jer masa berlalu, sedar-sedar dah nak masuk tahun ke-dua kami puasa di tanah air.  Beliau pulak cakap, teringat sewaktu berpuasa di Auckland dulu, seronok sebab tak penat.  Maklom la bulan puasa jatuh pada waktu winter, di mana waktu siang adalah pendek dan sejuk yang menyebabkan tak rasa lapar.  Sedar-sedar pukul 5 lebih dah masuk waktu berbuka, dan time sahur plak lebih kurang jer cam waktu Malaysia....syok...syok....

Kenangan...kenangan...kan..

Tahun lepas start puasa kat Malaysia mula la rasa sedikit mencabar.  Hahaha....dasar mengada-ngada betol padahal dah berbelas-puluh tahun hidup kat bumi Malaysia, tak sedar diri punya olang....wakakaka.

Haissshhhh, tetiba pulak terbayang-bayang main salji masa lepas raya dulu...masa kat sane.  Masa tu dah nk hujung winter...bulan 9. Huuuuu, best ni kalau dapat salji tengah cuaca panas terik ni....keh keh keh.  Rasanya tak de lagi gambar main snow kt blog ni.  Aku kan dulu memang "rajin" la sangat kalau nak post entry jalan-jalan ni, semua main hantam dlm fesbuk jer.  Jap ah, nak selongkar sket.
 ....................................
............................
.....................
...............
..........
......
..
.

tasik apa ntah ni...otw nk ke gunung yg ada salji
Huka Falls.  Kalau tengok 'live' memang mengagumkan betol kebiruan airnya. Terpukau!
Tempat sewa peralatan nak main salji dan juga seluar/jaket kalis air.
antara kasut yang boleh disewa. kalau nak main papan luncur, kasut lain, klu nak ski, kasut lain. aku sewa kasut ski, mak aihhhh berat gilosssss..


kasut ski....nyesal aku ambik yg ni. berat macam bawak batu bata.  padahal bukan pandai main ski pon, asyik jatuh gedebuk jer...haha.

slide! oh, ini la permainan salji yang paling mudah.

dah slide tu, lotih jugak nk kena jalan panjat naik semula.

Friday, July 05, 2013

Suprised Holiday!

Tak pernah dibuat orang percutian suprise lagu ni.  Ni semua Mr. Haza punya keje la ni.  Sebenarnya beliau telah berhajat nak bawak family jalan-jalan sekiranya naik pangkat.  Ok la tu.  Konon nak suprise habis tp disebabkan nk dapatkan maklumat bini-bini adik-adik beliau untuk beli tiket flight terpaksa jugak la beliau bg sedikit clue.  Itu pun beliau pesan supaya adik-adik beliau tidak bocorkan kepada isteri-isteri mereka.  Cuma pesan ambik cuti aje la sekiranya perlu.  Dan kami pun sampai sudah tak tahu ke mana destinasi sehingga la sampai airport.  Yang pasti mesti la dalam negara sebab tak memerlukan pasport (dan sah2 la kami dah tak de pasport sejak perampok dah kebas itu hari, sila baca entry terdahulu kes pecah rumah. Tak pasal2 nanti nak kena buat pasport baru.)

Ok, berbalik kepada percutian terkozut ni sebenarnya aku dh tahu awal2, tu pun sbb clash dengan date konvo adik aku.  Tu yg beliau terpaksa bocorkan rahsia sbb tak dapat la aku nk join family aku untuk raikan konvo si adik. Cuma destinasi jer la yg beliau gigih keep secret.  Tp kan ayah aku dh teka siap2 yg destinasi itu adalah Pulau Langkawi.  Hahaha...tak sangka tepat tekaan pak mertua Mr. Haza ni haaaa....hahaha.

Laaa...Langkawi, ingatkan pegi Sabah, maklum la sebab dinyatakan naik fligh, for sure akan teka yg keluar semenanjung kan.  Yang kt semenanjung ni boleh naik kete jer.  Hahaha, padahal hakikatnya kalau nak pegi Langkawi naik kete tu mau jugak keletihan dan kerugian waktu sebab nak pergi on weekend jer kan.

Tak pe la, Langkawi pun seronok aper.  Lagi pun ni la first time dapat bercuti ramai-ramai, 9 orang iaitu mak, adik-adik beliau dan isteri masing-masing.  Aku pun pernah sekali jer jejak Langkawi.  Tu pun lebih kurang 11 tahun yang lalu, hahaha....lama betol tu.  Oh, tetiba dalam kepala terbayang perkataan 'shopping'! :p Oh ini memang seronok :D

Eh, Mr.  Haza dah susun macam-macam aktiviti tau tapi disebabkan plan nak naik cable car tergendala sebab ditutup untuk penyelenggaraan (which is beliau sangat frust nonggeng, hahaha) so, jadual tu dh berubah.  Bila jadual dah berubah last skali waktu untuk shopping tu dah jadi terlalu singkat.  So, capai mana yang sempat jer la.  Ceh, rasa macam nak patah balik jer hahaha.... tak puas aku nak shopping tau tp nak buat camne, karang tak pasal-pasal terlepas flight balik pulak.


masa flight balik tu aku tengok ramai betul passenger yang bawak plastik ijau ni, hehehe.


ini aje la yang sempat beli.. nak beli banyak2 kan, ongkos pun kena banyak la... hahaha


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...