Sumber : Hana
Orang lain dah start buat biskut raya, kita ni duk tayang menu2 biase jer lg. Tak tahu la nak buat ke tidak sekut raya ni. Mcm x raya mana pun rasa. Nasib la kan, dah duk tempat orang. Tp tgk la nanti, klu rajin buat la sikit2 biskut yg mudah2 aje. Orang2 Oklen, takde sape ke nk buat open house tahun ni weh, nak gi serang ni....hahahaha. Tuan Presiden owh tuan, takde bunyi pn majlis raya MAPSA...tak raya ke kita tahun ni? keh keh keh....
Wokeh la, layan Apple Crumble Pie yg buat bbrp hari lepas. Ambik resepi kt dapur K.Hana jer yg katanya telah diedit dari dailydelicious blog.
Bahan-bahan
Wokeh la, layan Apple Crumble Pie yg buat bbrp hari lepas. Ambik resepi kt dapur K.Hana jer yg katanya telah diedit dari dailydelicious blog.
Bahan-bahan
Utk Crumble *loyang 18cm
- 100g tepung gandum
- 40g gula
- 80g butter sejuk dr peti ais
- sedikit garam
Utk Inti
- 3 biji epal - kupas dan potong dadu
- 2 sudu mkn gula perang
- 1/2 sudu kecil serbuk cinnamon
Cara-cara
- Satukan semua bhn crumble sehingga menjadi serbuk breadcrumb. ketepikan.
- Dalam mangkuk lain, satukan semua inti dan gaul sebati. ketepikan.
- Ambil sedikit dr adunan crumb dan tekan padat di dasar loyang.tk perlu terlalu tebal. (tp jika ingin lapisan tebal wat adunan crumble 11/2 adunan).Bakar sekejap dlm 10minit.
- Kemudian masukkan inti. Tutup inti dengan menaburkan lebihan crumb tadi.
- Bakar lagi suhu 180 hingga kekuning2an.
- Siap dihidang. Enak juga jika dimasukkan ke dalam peti sejuk.
sgt menggiurkan lah ina!!!
ReplyDeletebuat akak terliur di pg hari :D
@K.Fariza,
ReplyDeletePagi2 semua mende mmg nmpk best. klu tghri lg laaa....hahaha. tp klu tgk mlm, dh x tergoda dh sbb perut kenyang! ;-)
Laaaaa...tahun ni mmg la takde majlis raya2 ni sbb semuanya busy tahap Bu Jing Yun dan Nie Feng. Lgpun, dgrnya jiran langit ke-7 nak buat open house besar2an tahun ni... Tak caya, tanya datuk h... Baru pg tadi dia confirm. Siap kata bakal edarkan kad jemputan bertatahkan almond london lagi. Hua hua hua
ReplyDelete