Aku memang suka sangat kuih ni sejak dari kecik lagi. Mula-mula buat masa lepas kawen, ada 'orang tu' cakap tak suka sebab ada gula kat dalam. Tapi last2 dia jugak yg suka. Siap ngaku inilah kuih yg bukan dari negerinya yang paling dia suka! Hehehehe...jangan mare yer, nanti kena jual! :p
Aku panggil kuih ni 'mek comel' (terengganu version) yg maksudnya mek (pompuan) yg comel!. Sama jer kot maknanya dgn 'cek mek molek'. Molek plak maknanya bagus, baik. Hahahaha....tak tahu sape kasi nama camni. Agaknya nak menunjukkan kuih yg comel kecik molek kot! Tp, agak2 klu kita terjemahkan ke bahasa standard harus kuih ni berbunyi 'Perempuan Cantik/ Baik'! Hahahahaha... ampunnnnn!!!! memandai plak...kekekeke....
Sumber : Makyong MyResipi
Bahan-bahan ( 12-13 biji )
- 2 cawan ubi keledek(yg telah direbus dan dilecek)
- 1 cawan tepung gandum
- gula
- minyak untuk menggoreng
Cara-cara
- Gaulkan ubi dengan tepung sehingga jadi doh yang lembut
- Bahagikan kepada 12 bahagian. Buatkan bentuk bulat.
- Leperkan doh kecik tadi. Kemudian masukkan 1 sudu kecil gula- kalau tak mahu manis boleh kurangkan sukatannya.
- Tutup rapat-rapat supaya gula tak keluar semasa menggoreng. Buatlah bentuk seperti di dalam gambar ini.
- Panaskan minyak. Goreng dengan api sederhana sehingga masak/perang.
note: adunan memang sedikit lembik, klu tambah gandum kuih akan jd keras. Oleh itu letakkan sedikit minyak di tangan untuk mengelakkan doh melekat (di tanga) ketika membulatkan/ menggentel.
update: sori, td tersilap kopipes resepi.
'org' yg dimaksudkan tu - suami le tu ek? hihihih
ReplyDeletePani,
ReplyDeletetepat sekaliiiii!!! hehehe....
WOW...I feel like having some with a cup of nescafe pulak!!! :D
ReplyDeleteHru doing over there???
Love,
ReplyDeletei'm good! long time no see haaa! hehehe.... must try this 'mek comel'. sedaaaapppp!!! :)