Salam semua! Sihat2 belaka ker? hehehe... tuan umah baru kembali bersiaran. Start sebelum raya hingga sekarang, duk gambar nasik daging tu la....muahahaha. Tak 'berasap' blog aku, tapi dapur tetap berasap wokeh! hehehe. Cam raya sakan jerk kan? Padahal biase2 jer. Okey la skrg masuk citer ciskek plak. Klu rajin next time la citer psl raya, tu pun klu ada yg nk baca, muahahaha.....
Sbnarnya tak cadang pun nak buat ciskek ni tp tiba2 teringat ada fresh cream yg nak xpired hjung minggu ni. Sebenarnya dah lupa beli fresh cream nak buat apa. So, tiba2 jer idea nk mkan ciskek menjelma. Kemudian teringat plak ada satu resepi kt blog hanamemoris yg dh aim & save dlm otak sejak k.hana post entry ciskeknya itu. Tp disebabkan ini agenda mengejut so, ada la bahan2 yg tak available kt rumah di saat itu. Resepi ni guna whipping cream tp aku gantikan dgn fresh cream + gula (yg dipukul kembang). Ini pun dpt ilmu dari K.As. Tp yg harunya aku dh lupa k.as bagitau gula byk mana & gula apa. Last2 aku bantai 1/2 cawan gula icing + 200 ml fresh cream.
Sumber : Hana
Bahan-bahan
Untuk base (jika suke biskut byk, leh gandakan base nih)
- 80g biskut merie or etc - hana gune ritz - saya guna biskut jagung jer sbb itu jer yg ada kt rmh
- 50g butter - cairkan
Untuk Cheesecake
- 250g cream cheese
- 200g whipping cream - saya ganti 200 ml fresh cream + 1/2 cwn gula icing (pukul kembang)
- 150g yogurt plain
- 50g gula - leh add
- 15g gelatin
- 60ml air panas
- 50g buah blueberry tin - hana gune yang segar+ jem -guna fresh strawberry sbb itu jer yg ada kt rmh
- 25ml syrup blueberry - bleh gune filling@jem blueberry
Cara-cara
- Hancurkan biskut sehingga menjadi serbuk. Sediakan loyang springform 18cm. Alas loyang dengan plastik wrap atau kertas minyak supaya senang nak keluarkan.
- Tuang mentega ke dalam biskut. Kacau rata. Tuang ke dalam loyang dan padat2kan. Simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya 30min-sejam.
- Bancuh gelatin dengan air panas. Kacau sehingga gelatin larut. Suamkan. (atau boleh juga kaedah double boiler utk satukan gelatin nih agar tidak berbiji2)
- Pukul cream cheese dan gula hingga gula hancur dan nampak gebu. Masukkan yogurt dan juga whipping cream. Pukul lagi hingga sebati. Masukkan gelatin dan pukul lagi hingga rata.
- Gunakan spatula, masukkan buah blueberry dan juga syrup. Tak perlu kacau sebati sebab inginkan hasil seperti marble. Tuang ke dalam loyang biskut tadi. Dan sejukkan semula di dalam peti ais lebih kurang 2-3jam.
- Potong dan hidangkan.