Hari ni masak asam pedas jer. Tp masuk blog jugak asam pedasku hari ni, sbb tuan umah nk eksyen skit dgn daun kesum yg ditanam, hidup subur....hahahaha. Jgn eksyen lebih2, nanti k.o plak kan pokok kesum ni....kekeke. Sedap betul asam pedas bila ada daun kesum kan. Pokok ni aku ngecek ngan kawan kt sini, Ross namanya. Kt rumah dia subur betul pokok kesum yg melingkar2 kt tanah. Tp kami ni duk apartment so x dapek la nak buat cenggitu. Tanam dalam pasu ajer la. Alhamdulillah, hidup dan subur pokok kesum ni. Sangat la suka hati. Hajat di hati nk biar besar lg...boleh la buat laksa kan.....hehehe. Walau pun pokok kesumku kecik aje tp boleh la guna untuk masak2...bg ada rasa kan.
Oooopps, duk cite pasal pokok kesum, mana resepi asam pedasnya? Ok, resepi spt di bawah, ni aku punya style la. Ada org tu cerewet sket klu nak makan asam pedas, klu bleh nak suruh rasa sama mcm satu kedai kt Batu Pahat nun... mak aiihhh.....hahahahaha....jgn mare yer Yang...hehehe...
- 2-3 ketul ayam
- 1 biji bawang besar - kisar
- 2 ulas bawang putih - kisar
- 1/2 inci halia - kisar
- 1 inci kunyit hidup - kisar
- 1 sudu besar serbuk cili / cili kering
- sedikit belacan
- 1 sudu kecil lada hitam - kisar/tumbuk
- 1/2 cawan air asam jawa
- air secukupnya
- secubit garam
- daun kesum secukupnya
- Bendi dan tomato - kalau suka. tp x letak pn sbb xde...
Cara-cara
- Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga naik bau. Masukkan serbuk cili dan tumis hingga pecah minyak. Masukkan belacan.
- Masukkan ayam yang telah dicuci bersih. Biar hingga ayam mengecut sedikit.
- Masukkan air asam jawa dan air secukupnya.
- Masukkan daun kesum dan garam secukupnya. Masak hingga ayam empuk.
amacam? subur tak? hehehe.... yg satu tu baru keluar pucuk..