- 60gm gula ising
- 250gm tepung gandum
- 125gm mentega sejuk di potong dadu
- 1 biji kuning telur
- 1 sudu besar air sejuk
- 1/2 sudu teh esen vanila/esen badam
Cara-cara
- Satukan gula ising dan tepung gandum. Dengan menggunakan hujung jari, ramas mentega sejuk ke dalam adunan tepung sehingga menjadi serbuk roti.
- Masukkan kuning telur, esen vanila, gaul sebati di ikuti oleh air sejuk. Uli hingga menjadi doh yang lembut.
- Rehatkan selama 15-20 minit. Ambil sebesar ibu jari (atau lebih~ikut saiz acuan anda~) dan tekan ke dalam acuan tart mini. Trim lebihan dibahagian atasnya.
- Cucuk sedikit dengan garpu dan bakar selama 15 minit pada suhu 160C.
- Keluarkan dari oven dan sejukkan dahulu kulit tart.
Cheese Filling
- 115gm cream cheese (suhu bilik) - saya guna 125 gram
- 150gm susu pekat manis - saya guna 125 gram fresh cream + 75 gram gula icing
- 1 sudu besar lemon jus - tak letak
- 1 sudu kecil esen vanila - tak letak
Hiasan
- Blueberry, Strawberry, Kiwi,Mandarin Orange,Lychee (di hiris kecil)
- Coklat masakan cair secukupnya - jika suka - saya gantikan dgn strawberry filling/jem
Cara-cara
- Pukul cream cheese bersama susu pekat, lemon jus dan esen vanila hingga lembut dan tidak berketul. Masukkan ke dalam mangkuk, tutup dengan plastik wrap dan simpan di dalam peti sejuk sehingga hendak di gunakan.
- Ambil kulit tart, sapukan sedikit dengan coklat cair dan sudukan 2 sudu kecil cheese filling kemudian atur buah-buahan di sukai di atasnya. ~ saya masukkan cheese filling dahulu kemudian baru masukkan strawberry filling~
Kalau tak nak cheese filling boleh gantikan dengan custard filling seperti di bawah.
Custard Filling
- 130gm instant custard / kastard segera
- 330ml susu segar
- Satukan semua bahan, whisk hingga rata dan tidak berketul, ambil kulit tart dan sudukan 2 sudu kecil custard filling, kemudian atur di atasnya dengan buah-buahan yang di sukai.