Pulut ni buat Jumaat lepas bawak untuk halaqah kt rumah kawan kt sini. Aku ni macam biase la kalau nak bawak apa2 ke rumah orang atau nak bawak untuk pot luck memang selalu jenuh fikir nak buat apa. Hahahaha...atau lebih tepat mencari resepi yang mudah, cepat dan konpem menjadi dengan sedap. Lagi satu, senang nak bawak...almaklum la, menapak jer kt dalam city ni. Alaaa....sebenarnya cakap jer la, bukannya terer sangat...tu yg jenuh mikir, wakakaka.
Pasal pulut ni sebenarnya nak buat pulut panggang tp sebab kesuntukan masamacam biase la fefeeling buzy kononnya hari tu so, pulut panggang dah kena magic jadi pulut roll....hahaha...gasak la. Dah tu tak ingat langsung nak ambik gambar. Bila dah balik rumah baru terfikir nak ambik gambar. Tu pun bila ada yang tanya resepi, hehehe. Sib baik ada beberapa ketul lagi pulut yang tinggal skit kt rumah. Resepi pulut tu aku ambik kt myresipi asal untuk pulut kuning tapi dah ejas2 sket. Sambal ikan tu plak aku buat hentam aje ikut selera sendiri.
Pasal pulut ni sebenarnya nak buat pulut panggang tp sebab kesuntukan masa
Pulut
Bahan-bahan
- 4 cawan beras pulut
- 400 ml santan
- Garam secukup rasa.
- Rendam pulut bersama selama 1-2 jam.
- Cuci dan toskan pulut. Kemudian kukus selama 10-15 minit.
- Keluarkan beras pulut dari pengukus. Masukkan santan yg telah dicampurkan dengan garam ke dalam pulut tadi. Gaul hingga sebati.
- Masukkan semula pulut ke dalam pengukus dan kukus selama 30-40 minit atau sehingga masak.
Bahan-bahan
- 1 biji bawang besar - kisar
- 2 ulas bawang putih - kisar
- 1 inci halia - kisar
- 2 batang serai - kisar
- 2 sudu besar cili mesin/ cili boh (terpulang atas kepedasan yg diingini)
- 2 sudu besar santan pekat
- 1 keping asam keping
- 1 tin tuna (in oil)
- 1 cawan kelapa kering (desiccated coconut)
- ½ sudu besar serbuk belacan
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
- Goreng kelapa tanpa minyak sehingga perang. Ketepikan.
- Tumis bahan kisar, cili mesin sehingga sedikit kering.
- Masukkan santan, gula, asam keping dan serbuk belacan. Kacau hingga sebati.
- Kemudian masukkan ikan.
- Masak sehingga betul2 kering. Tutup api.
- Masukkan kelapa kering yang telah digoreng tadi ke dalam sambal ikan yang telah kering. Gaul hingga rata dan sebati. Kalau tidak cukup rasa, boleh tambahkan garam dan gula ketika proses menggaul tersebut.
Untuk pulut panggang : letakkan pulut ke atas daun pisang kemudian letakkan inti. Gulung kemas2 dan klip/lidikan di kedua2 belah hujung. Kemudian boleh la dipanggang.
Untuk roll : letakkan pulut ke atas baking paper kemudian letakkan inti. Gulung kemas2. Boleh menggunakan bamboo mat/alatan membuat sushi bagi memperkemaskan gulungan. Kemudian potong dengan berhati-hati pulut tersebut supaya tidak terlerai.