Followers

Thursday, April 14, 2011

GULAI AYAM.... sedapnyerrrrrrrr!!!!

cili padi mmg wajib tau untuk gulai ni...masa mkn tu kena tenyeh2 cili tu kat nasik...mmg mabelesss laaa...


Hehehehe...mesti ada yg konpius apa la yg sedapnya dengan gulai ayam ni. Mcm la smua org tak biasa makan gulai ayam, kan? It's not about the menu...but...the memories.... (usihh...terspiking okleng plak dah..). Senang cerita makanan yg membangkitkan kenangan kepada orang yg anda sayang...sudah pasti la kan masakan emak!

Gulai ayam ni memang mengingatkan aku pd gulai ikan aye (ikan tongkol) mak aku yg kt kampung sana nuuuun. Bau ajer pun membuatkan tak sabar2 nak ngap. Gulai ni asalnya adalah gulai untuk nasi dagang tp disebabkan takde stok ikan, so aku belasah ajer guna ayam. Not bad jugak. Sedap jugak! Cuma klu guna ikan aye tu konpem la lg mabeles kan. Dulu tak pernah terfikir pun nak bawak rempah gulai nasik dagang ni sbb mana la aku reti msk nasik dagang. Tp bila dh lama duk sini teringin jgk kan nk mencuba. Kebetulan ada kwn dtg so, kirim la dgn dia rempah cap bunga ros ni. Gulai ni tak sama tau klu guna rempah kari. Rasa kuah tu mmg lain.

Tapi kalau ada rempah tak de resepi tak jadi jgk kan. Maka, terima kasih kepada K.Nor kerana share kan resepi ni. Kalau rindu masakan terengganu memang dapur K.Nor la first yg jd mangsa penyelongkaran....hehehe. Semalam msk lebih skit siap simpan dlm peti ais sbb nk makan lg. Hahaha...punya la seronok dpt mkn gulai ni. Wokeh, layan resepi dari K.Nor yg awet muda itu! hehehe....



* Disebabkan resepi asal adalah resepi ikan aya dan aku pun tiru sama jer cuma tukar ikan dengan ayam saje maka kt sini aku copy paste resepi asal sebijik2 la. InysaAllah ada peluang memang nak cuba versi ikan pula.

GULAI IKAN AYA@TONGKOL (Gulai Nasi Kuning/Dagang)
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahab-bahan
  • 1 ekor ikan aya@tongkol
  • 3kpg asam keping
  • sedikit garam
  • air secukupnya
Cara-cara
  1. Bersihkan ikan aya dan potong.
  2. Masukkan dalam periuk dan masukkan asam keping, garam dan air.
  3. Air hendaklah melebihi paras ikan.
  4. Masak dgn api sederhana sehingga air tinggal lebih kurang 1/4.
  5. Lagi lama ikan dimasak lagi sedap, isi ikan pun lebih pejal.

Bahan-bahan (Kuah)
  • 4 sudu besar cili mesin
  • 7 bj bawang merah *
  • 3 ulas bawang putih *
  • 1in halia *
  • 1in lengkuas
  • 1in kunyit hidup * ( * diblend )
  • 3 sudu besar rempah gulai nasi dagang ~ boleh guna rempah cap bunga ros kalau tak ada rempah khas utk gulai nasi dagang
  • 2/3 cawan santan fresh/pekat
  • 4 cawan air
  • air asam jawa
  • sedikit belacan ~ optional
  • nisan/gula melaka
  • garam
  • sedikit gula
  • 7 - 9 bj cili padi
  • minyak

Bahan-bahan (penumis)
  • 1 btg kulit kayu manis
  • 5 kuntum bunga cengkih
  • 3 bj buah pelaga
  • 1 kuntum bunga lawang
Cara-cara
  1. Panaskan minyak dalam periuk dan masukkan bahan penumis.
  2. Biarkan hingga wangi dan masukkan cili mesin.
  3. Goreng hingga cili menjadi garing dan masukkan bahan2 yg diblend.
  4. Masak hingga sedikit kering dan masukkan rempah gulai.
  5. Masukkan 1/2 cawan air dan masak lagi hingga garing dan pecah minyak.
  6. Masukkan lebihan air dan masak hingga mendidih.
  7. Masukkan santan dan renihkan hingga kuah mendidih sambil sesekali mengacau.
  8. Masukkan air rebusan ikan, jus asam jawa, belacan, nisan/gula melaka, garam dan gula.
  9. Masak hingga kuah sedikit pekat dan masukkan ikan yg dah dimasak tadi.
  10. Renih lagi kuah hingga kepekatan yg disukai.
  11. Sekiranya kuah terlalu pekat dan tak pecah minyak bolehlah ditambah air panas dan masak semula hingga keluar minyak.
  12. Masukkan cili padi dan masak lagi sekejap dan baru lah dipadamkan api.
nota K.Nor:

* ikan aya lebih sedap direbus lebih awal dan dibiarkan supaya rasa masam2 tu meresap ke dalam isi ikan.
** kalau ada belimbing buluh, boleh lah diletak dlm gulai ni. nanti rasa gulai lagi sedap :)

nota ina:

*sebab ina guna ayam so, ina skip ajer part rebus tu sebaliknya masukkan terus ayam dalam kuah. dan ina tambah sedikit kerisik.
**rempah bunga ros yg ina guna tu ina campur dua jenis iaitu rempah biasa dan rempah masak.

9 comments:

  1. Aaahhh real torture! Am vegetarian today, so tengok je kari ayam ni..haishhhh ;)

    ReplyDelete
  2. eliyaezlinalias,

    a'aa...letak cili padi...sedap tau.. nak2 bg sesape yg suka mkn pedas... try la.. :)

    ReplyDelete
  3. Love,
    ooooppppssss...sori dear, mendera u dgn my gulai ayam ni...hehehe.. takpe2, hari ni u bykkn sabar...esok2 u boleh masak kari ayam yg mabelesss... :)

    ReplyDelete
  4. kak inaa..makan ngan nasi dagang sah sedap ni..ala lauk lauk kak nor kalau kata kak nor sedap..sah sah sedap kan kan kan..

    ReplyDelete
  5. memang sangat sedapp jer nampak gulai ayam tu....
    terliur mas tau..he..he..

    ReplyDelete
  6. Izah,
    itu la, next time klu buat versi ikan mmg nk mkn dgn nasik dagang la. itu la...resepi k.nor kata sedap...mmg sedap! :)


    Mas,
    mmg sedap mas...hahahaha...akak sendiri pun terliur sbb dh citarasa akak. klu mas nk buat kena la cari rempahnya dulu...

    ReplyDelete
  7. salam kak..nmpak meletop ler gulai ayam ni.. klo ade sambal blacan lg power ni..hehe

    ReplyDelete
  8. meletop! ooopss! meletop! hahaha... klu x mkn dgn cili padi, mmg betul sgt tu lg power mkn dgn sambal belacan....perrrhhh! sodap!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...