Followers

Tuesday, June 19, 2012

Tahun ni boleh makan durian. Yahooooo!!!

Perrrrhhh....dah 3 tahun lebih rasanya tak makan durian.  Oooppss! silap daa, tahun 2009 ada balik Malaysia dan makan durian.  Lepas tu tak de merasa durian sehingga la sekarang baru dapat menyantap durian sepuasnya...yum! yum! 

Balas dendam? Mana ada. Tak de.  Tak de la aku makan mcm orang yg nk 'balas dendam' waktu berbuka puasa tu, keh keh keh.  Sebabnya durian ni bukan la sesuatu yang aku 'gila'kan sangat namun tetap jgk termasuk dalam kategori buah yg disukai.  Senang citer, kalau ada-aku makan, kalau takde-aku takde pulak nak mencari kecuali la disebabkan 'faktor2 pendorong', hehehe.  Tapi kalau dah banyak depan mata, bedal ajer la...muahaha.

Tadi terbaca artikel Dr. Zubaidi yang ada menyentuh tentang durian yg dikatakan mengandungi banyak gula dan karbohidrat - 2 ulas yang bersaiz sederhana mengandungi kira-kira 60 kalori. (Artikel : Makan Durian Ketika Hamil).  Uishhh, camne ni... hancusss la diet i sebab dah balun banyak ulas doreyan ni.  Lepas ni nampaknya kena makan seulas jer la seperti di bawah ni yer adik kakak....hehehe...


mana cukup seulas only...hehehe

Sebut pasal durian ni kan teringat peristiwa nak makan durian frozen masa kt oklen dulu.  Alahai, gelak sorang2 bila lihat kembali video itu.  Nak upload kt sini tapi tak dapek kerana ada sedikit masalah teknikal.  Next time la yer. :)

Sunday, June 17, 2012

Welcome back? hehehe..

Hehehe...sign in blogger tiba-tiba daku terkesima.  Sudah bertukar wajah rupanya.  Masa bila yer layout dashboard ni dah bertukar yer.  Nampak benor betapa lamanya aku tak hadap blog sendiri.  Kalau ikutkan nak bertapa lagi tapi entah kenapa tetiba gian pulak nak post entry.  Tak ada apa yang menarik lah, nak post pasal masak emh...mokcik sekarang tengah cuti-cuti masak...keh keh keh.

Haaaa...alang-alang dh sign in kan, ejas la sikit sana sini.  Bukan apa, sebab lembab benor nak scrol sampaikan tuan punya sendiri pun naik menyampasss...muahaha.  So, buh yang simple2 jer la.

Oh, btw... aku dah lama pulang ke tanah air terchenta.  Sebab tu la kali ni memang lama betul tak masuk blog.  Ada banyak perkara yang tak settle lagi.  Eh, bukan tak settle lagi tapi tak setting lagi, hehehe.  Nanti la bila tiba masanya akan aku story-mory, hihihi.

Macam tak syok kan post entry kalau takde gambo.  Ambik la jamu mata gambo pavlova ni.  Ni buat masa mak mertua datang ke auckland bulan february lepas.  Hahaha...sori la, dah lama benor. :p

terasa-rasa kemanisan dan kesegaran kiwi gold itu.  uwaaaa.... i miss NZ.
Aku malas nak copy resepi pavlova ni so, kepada sesapa yg nak resepi tu sila jengok kat blog puan ini.  Dah banyak kali buat guna resepi ni dan menjadi dengan jayanya...hehehe (perasan!).  Terima kasih yer puan yg sudi berkongsi resepi ini.

Tuesday, February 14, 2012

Jalan-jalan ke Northland Part II : Cape Reinga

sambungan dari Jalan-jalan ke Northland.

Akhirnya setelah di hujung jalan maka kami pun bertemu la dengan sebuah rumah.  Terpencil sungguh. Keadaan sekeliling memang gelap gelita.  tp, Alhamdulillah jumpa jugak akhirnya walau pun hari dah menjengah ke tengah malam.  Semua orang dah kepenatan.  Dalam hutan pun dalam hutan la.  Turun dan punggah segala barang-barang.  Rumah tu ada 4 bilik tidur dan 2 bilik air.  Masing-masing mencari bilik yg berkenan di hati.  Memandangkan keluarga aku cuma bertiga so, kami memilih bilik yang paling kecil.  Anak-anak yg tadi tertido dalam kereta dah menjadi seronok yang amat bila berkumpul sesama geng dia orang.  Lepas membersihkan diri, perut pun lapar, sempat lagi masak dan panaskan bekal yang dibawa.  Sedar tak sedar dah pukul 2 pagi.  Masa untuk tido, nanti pukul 4 lebih dah masuk waktu subuh.

Disebabkan masa tidur terlalu sekejap so, lepas solat subuh masing-masing terbungkam semula melayan mimpi indah yang tak berapa nak indah sbb dah penat sangat.  Kemudian aku tersedar bila terdengar bunyi orang bersembang di dapur yg sekali dgn ruang tamu.  Maka, bangkit la aku dr tidur yg mmg sah2 lena, hehe.  Setelah membersih diri maka menuju la ke dapur.

"Eh, dah lama ke korang bangun?"
"Baru jer"

Mata memandang ke hadapan.  "Ya Allah, cantiknyaaaaaaa!".  Itulah perkataan yg terlucur secara otomatik bila terpandang pemandangan di hadapan.  Yer la, semalam masa sampai keadaan gelap gelita, ingatkan dalam hutan belantara rupa-rupanya rumah ini menghadap laut yg sungguh biru dan mendamaikan.  Subhanallah.  Maha Suci Allah yang mencipta alam yg indah sebegini rupa.



Owh, aku sudah berangan2 alangkah syoknya mempunyai rumah percutian seperti yg kami sedang berada di ketika itu.  Mimpi! hehehe.  Sebenarnya orang New Zealand ni mmg suka sangat rumah atas bukit dan menghadap laut.  Nanti akan aku letakkan gambar2 dalam rumah dah kawasan sekitarnya.  Sekarang kita sambung balik kisah percutian ni.
So, hari kedua kami berangkat ke Cape Reinga yang berada di hujung dunia New Zealand ni, hehehe.  Nak gi tengok rumah api jer dan pemandangan2 yang sangat indah.  Ya Allah, cantik! sangat cantik.  Inilah nikmat yang tak dapat didustakan lagi!


sejarah cape reinga
saujana mata memandang...
mereka kata di sini dua laut bertemu. nampak tak ombak dari kanan menuju ke kiri dan ombak dari kiri menuju ke kanan?
namapk tak rumah api hujung sana? jauh tu nak kena menapak. boleh kurus i! hehehe...


Friday, February 03, 2012

Jalan-jalan ke Northland.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Macam biasa tuan rumah tenggelam timbul.  Kali ni takde cerita masak2 cuma nak berkongsi pengalaman bercuti baru2 ini.  Sebelum ni aku tak pernah lagi masukkan aktiviti bersiar-siar atau senang cakap aktiviti makan angin sampai kembong, hahaha.  Sebelum ni semuanya sumbat kat facebook jer sbb malas nak cerita.  Tp kali ni datang kerajinan pulak la kononnya.

Untuk pengetahuan semua (yg rasanya memang dah tahu pun kan), New Zealand ni terbahagi kepada dua pulau iaitu North Island dan South Island.  Kami sekarang kt Auckland dan Auckland (atau orang Malaysia kt sini suka spell 'oklen', hehehe) adalah terletak dalam North Island.  Manakala Christchurch tempat yang selalu kena gempa bumi tu adalah terletak dalam South Island.  Lain2 kawasan yg terletak dalam kedua2 pulau ni, korang google sendiri la yerk, hehehe.  Kedua-dua pulau ni dari segi suhu memang berbeza iaitu South Island lebih sejuk dan ada salji bila tiba musim winter manakala North Island tarak salji kecuali masa bulan puasa tahun lepas jer yg gempar seketika.  Masa tu salji turun dengan lebatnya di Wellington (ibu negara New Zealand) dan di oklen salji turun dengan malu2 kucing jer, hehehe. 

OK, takpe, aku rajin tepek map NZ.  Mintak dengan pokcik google tadi.


Apa? peta kat atas berserabut? Ok, kita tengok yg simple kt bawah yer.


Sekarang dah nampak kedudukannya kan? Sekian, kelas geografi kita, keh keh keh...


Ok, berbalik kepada cerita cuti2 New Zealand tadi, kali ni kami jalan2 ke Northland iaitu konon2nya kawasan paling utara la di North Island ni.  Asalnya takde plan pun nak pergi jalan2 ni (almaklum la elaun pun tak masuk lg masa tu dan ada beberapa perkara yg perlu diselesaikan).  Tp mengenangkan ajakan sahabat yg dah nak balik Malaysia for good (skrg dh balik pun kawan tu...) so, kami folowwwww je la.  Lagi pun kalau nk bercuti ke tempat2 macam ni kena pegi ramai2 baru seronok dan satu lagi sbb kawasan tu jauh ke pedalaman jd kena la ramai teman supaya kalau jd apa2 tak de la pening kepala sendiri2 jer kan.

Sepatutnya kami memulakan perjalanan pada pagi sabtu tp pd hari tersebut ada perjumpaan MAPSA, eh pilihanraya MAPSA la.  Dan kebetulan one of kawan kami tu pulak jadi committee election (SPR la tu konon, muahahaha) so, tak leh la nk ngelat dari majlis MAPSA itu.  Takpe la, sebab kami pun lagi sebulan dua dah nak balik Malaysia dan majlis MAPSA ni kira cam last la so, kita orang datang aje la sebagai support kepada kawan-kawan.  Lepas dah mengundi, dan makan kenyang2 kt majlis MAPSA, solat dan selesaikan apa yg patut maka kami pun berangkat la.

eh, panjangnya intro cerita aku.... hahahaha....tak pe la...kasi la can tuan blog nak fefeeling jadi penulis kembara gitu. muahahaha.  perasan!

Sambung lagi.  Maka bertolak la kami 3 keluarga dalam pukul 4.30 pm dan selepas 1 jam ke 2 jam camtu kami berhenti di Kauri Museum. Tapi sayang, muzium dah tutup.  Yer la, dah lewat.  So, ambik gambar aje la kt luar dan solat Asar kt parking.  Takde orang pun sebab kawasan tu macam terpencil.  Kauri ni adalah kayu balak so Muzium Kayu Balak la ni.  Mengikut kawan yang dah pernah masuk, dalam muzium ni ada pelbagai peralatan dan perabot yang diperbuat dari kayu balak sejak dari zaman dahulu lagi.





 
Selepas itu kami meneruskan perjalanan. Dalam perjalanan  sempat la snap sekeping dua gambar biri-biri, pemandangan yg merupakan trademark di New Zealand ni.



nampak tak titik2 putih di seluruh padang ni? itu la biri2 yg berserakan, lepas bebas. 
Agaknya sebab tu daging kambing dan lembu kt sini lembut sebab dapat rumput yg fresh dan melambak2...hehehe



Destinasi seterusnya konon2 la nak ke pantai tapi dalam perjalanan nak ke pantai itu singgah di The Kumara Box. Niat asal nak turun ambik gambar sahaja tapi kebetulan owner kumara box itu ternampak kami dan minta kami masuk dalam 5 minutes untuk sekadar tunjuk2 tempat tersebut.




Menurut penerangan Encik Kumara (soriiiii, ahkak lupa nama owner tersebut), mereka sebenarnya ada membuat 'show' berkenaan kumara.  Tapi, persembahan ini bukan la berjadual atau ada opening hours pukul berapa camtu sebaliknya berdasarkan tempahan sahaja.  Maknanya ada demand ada la show, hehehe.  Sebab, kata Puan Kumara (soriii, nama lupa lagi), mereka pun sibuk bekerja di ladang kumara, bila ada tempahan baru la mereka buat show tersebut.

 owh, pakcik ni namanya Ernie, baru teringat bila tengok topinya itu.
cantik kan pemandangan kt belakang tu, mcm lukisan tp tu la ladang kumara mr. ernie.

di sini ada penayangan video segalanya tentang kumara. 
tp sbb kita orang dtg mengejut so, takde la tayangan.

ada train yg membawa penumpang mengelilingi kawasan ladang kumara.

nak naik train, kena la dapatkan tiket dulu. 

Selepas penerangan Mr.  Ernie serba ringkas, kami pun meneruskan perjalanan.  Hari dah beransur gelap.  Rancangan nak ke pantai terpaksa dibatalkan sebaliknya meneruskan perjalanan ke rumah yg telah ditempah.  Perjalan membawa ke malam, tertido dan terjaga.  Jalan pula macam ular kena palu, berlekor-lekor dah macam keropok lekor, hahahaha.  Ada jugak yg mabuk.  Berhenti seketika.  Sape la yang mabuk tu yer.  Dia sorang jer yg mabuk, penumpang lain rilek jer.... hahahaha.

Kemudian teruskan lagi perjalanan.  Adohai, bila la nak sampai.  Kereta satu lagi dah ber'walkie-talkie' tanya 'lambat lagi ke nak sampai'.  Driver jawab lagi setengah jam.  Akhirnya sampai la ke kawasan yang dituju.  Dah sampai, kena la mencari nombor rumah pulak.  Dapat dirasakan kawasan sekitar berbukit.  Gelap gelita tanpa lampu jalan.  Apa pun tak nampak.  Dua tiga kali pusing jalan yang sama tapi masih lagi gagal mencari nombor rumah.  Haishh, betul ke tak kita ni.  Tak kan kena tipu kot.  Mustahil. 

Berpatah lagi sekali, akhirnya jumpa la nombor rumah yg cenonit, cekenit.  Patut la jenuh mencari.  Dah tu baru jumpa nombor rumah, rumahnya tak nampak lagi.  Maka, kami pun follow ajer la nombor rumah dan anak panah yang menuju ke satu lorong yang gelap gelita.  Masa tu yang ada cuma lampu kenderaan kami sahaja yg memancar dan menampakkan pokok2 di sekeliling.  Aku tak tau pokok apa, tp agak2 seperti pokok pine kot yg macam dalam hutan citer omputeh tuuuu.  Sudah!  Dalam hutan belantara mana la pulak rumah niiiii..... skeriiiii.  Masa ni terfikir, nasib baik la datang bertiga keluarga, kadar keskerian itu cuma beberapa peratus jer la....hehehe.

Bersambung...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...