Followers

Thursday, November 04, 2010

STRAWBERRY CHEESE TART



Sebenarnya bukan rajin pun nak buat tart ni tapi disebabkan hari tu beli stoberi mulah2 dah tu stoberi tu duk diam jer dlm peti s. Tak bleh jadi ni, bukan tahan lama sgt pun buah ni. 2-3 hari jer dh mula nak lebam2 dah. Hari tu dah feeling2 dah celup stoberi ni dlm cokelat. Tp tak kan la 3 kotak tu smua nak feeling lagu tu. Mau 'feeling' sakit perut plak nanti...kekekeke. So, cari2 resepi last2 berkenan tart ni kt blog kak wan. Cuma kt blog k.wan tu mcm2 buah yg ada, yg ni stoberi ajo la.

Tgh syok2 duk follow resepi k.wan tu tiba2 time nak buat filling tart ni baru sedar susu pekat takde dlm stok. Adeh la, camne la aku bleh feeling duk ingt masih ada setin lg susu pekat kt rumah. Rupa2nya dh guna la. Aisey, ini boleh menimbulkan panik ni. Last2 terpaksala aku tangkap feeling ngejas filling tart ni. Adeh, berapa byk feeling daaaaa....




Sumber : Tart Mini Buah-buahan (Resipicitarawan)

Bahan-bahan

Untuk Pastry Tart
  • 60gm gula ising
  • 250gm tepung gandum
  • 125gm mentega sejuk di potong dadu
  • 1 biji kuning telur
  • 1 sudu besar air sejuk
  • 1/2 sudu teh esen vanila/esen badam

Cara-cara

  1. Satukan gula ising dan tepung gandum. Dengan menggunakan hujung jari, ramas mentega sejuk ke dalam adunan tepung sehingga menjadi serbuk roti.
  2. Masukkan kuning telur, esen vanila, gaul sebati di ikuti oleh air sejuk. Uli hingga menjadi doh yang lembut.
  3. Rehatkan selama 15-20 minit. Ambil sebesar ibu jari (atau lebih~ikut saiz acuan anda~) dan tekan ke dalam acuan tart mini. Trim lebihan dibahagian atasnya.
  4. Cucuk sedikit dengan garpu dan bakar selama 15 minit pada suhu 160C.
  5. Keluarkan dari oven dan sejukkan dahulu kulit tart.

Cheese Filling

  • 115gm cream cheese (suhu bilik) - saya guna 125 gram
  • 150gm susu pekat manis - saya guna 125 gram fresh cream + 75 gram gula icing
  • 1 sudu besar lemon jus - tak letak
  • 1 sudu kecil esen vanila - tak letak

Hiasan

  • Blueberry, Strawberry, Kiwi,Mandarin Orange,Lychee (di hiris kecil)
  • Coklat masakan cair secukupnya - jika suka - saya gantikan dgn strawberry filling/jem

Cara-cara

  1. Pukul cream cheese bersama susu pekat, lemon jus dan esen vanila hingga lembut dan tidak berketul. Masukkan ke dalam mangkuk, tutup dengan plastik wrap dan simpan di dalam peti sejuk sehingga hendak di gunakan.
  2. Ambil kulit tart, sapukan sedikit dengan coklat cair dan sudukan 2 sudu kecil cheese filling kemudian atur buah-buahan di sukai di atasnya. ~ saya masukkan cheese filling dahulu kemudian baru masukkan strawberry filling~





Kalau tak nak cheese filling boleh gantikan dengan custard filling seperti di bawah.

Custard Filling

  • 130gm instant custard / kastard segera
  • 330ml susu segar
  1. Satukan semua bahan, whisk hingga rata dan tidak berketul, ambil kulit tart dan sudukan 2 sudu kecil custard filling, kemudian atur di atasnya dengan buah-buahan yang di sukai.

SOTONG SUMBAT BERLADA




SOTONG SUMBAT BERLADA

Sumber :Homekreation

Masa tgk resepi sotong ni kt blog Along mmg dah berkenan dah. Nampak sedap jer. Ni baru berkesempatan nak cuba. Tp terpaksa ejas skit sbb ada bahan yg tak cukup dan buat sekor sotong jer. Kebetulan takde stok udang so, gantikan dgn tuna sahaja untuk sumbat dlm sotong tu. Cili hijau pun takde. Susah benar nak jumpa cili besar kt sini. So, aku gantikan dgn buah tomato dan cili padi. Nak letak cili padi smua takut ter over pedas plak. Maka, kaler tu nampak merah jer la. Klu ada cili hijau mesti kaler lg cantik.

Ok la, layan resepi kt bawah, mintak halal yer Along nak copy paste kt sini. Mintak maaf yer terpaksa edit skit sbb keadaan tak mengizinkan nk tiru bulat2. Sape nak tgk versi asal yg lg meleleh air liur bleh klik link kt atas. Klu tgk resepi kt blog Along nak2 part seafood mmg tangkap leleh la kasi perut bekeroncong...hehehe...


Bahan-bahan

Untuk sumbat :
  • Tuna
  • 1 sudu kecil jintan halus
  • 1/2 sudu kecil jintan kasar
  • 1 sudu kecil serbuk cili
  • 1 sudu kecil serbuk kari
  • 1/2 sudu kecil serbuk kunyit

Cara-cara:

  1. Campur semua bahan dan sumbat ke dalam sotong
  2. Masukkan kepala sotong ke badan sotong dan cucuk dengan lidi.
  3. Bakar hingga masak.

Untuk Sos:

  • 1/2 biji tomato
  • beberapa biji cili padi
  • 1 batang serai
  • 1/2 batang bunga kantan
  • 1/2 biji bawang besar
  • 2 biji bawang putih
  • Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara:

  1. Kisar semua bahan dengan sedikit air.
  2. Tumis bahan kisar sehingga naik bau.
  3. Masak sehingga semua rasa sebati dan siram sos ke atas sotong.

Tuesday, November 02, 2010

KARI KEPALA IKAN




Kepala ikan ni lebihan dr ikan yg buat laksa. Disebabkan ikan tu besar sikit so, potong siap2 asingkan untuk buat lauk. Maka terhasil la kari kepala ikan. Ni menu semalam yer. Sori la byk entry yg terlewat dlm sehari. Tuan umah duk layan feeling2...hahahaha. Minggu lepas kononnya ejen rumah nak dtg buat inspection maka bertungkus lumus la housekeeping sakan bagai nak rak. Berkilat smpai silau mata aku kerjakan dapur tu. Alih2 last minute ejen tu called ckp kansel appointment that day. Tunda ke hari senin plak. Aisey, jenuh makcik ni nak menten dapur, bilik air & living room kasi berkilau2 gitu. Hari yg sama jgk faqihah tlg sepahkan smua toys dia....hehehe. Sib baik jgk senin lepas ejen tu jadi datang dan dtgnya kejap jer. So, lepas tu barula senang hati nak masak2 dan update blog ^_^.

Layan kari kepala ikan yer. Tgk gambar dulu. Resepi insyaAllah klu rajin taip esok. Ini malam mata sudah mengantuk...hehehe.... Ni pun byk lg entry yg tak sempat update. Tp takpe, gambar spnjg masa fresh...takde basi2...hahaha


LAKSA PENANG



Perrhhh! Lama betul tak makan laksa. Sib baik ada laksa halal so apa lagi, terus la bikin laksa. First time buat ni tp laksa tu guna yg ready made ajor la kan. Resepi ni aku ambik dr MIL, hasil pemerhatianku masa mil masak dulu...., masa tu aku baru kawen. Keh keh keh, mmg lama giler dh tu. Sib baik ada catat sket. Tp klu x ingt dh pun apa susah, kt tenet ni mcm2 resepi boleh cari. Ketuk aje papan kekunci ni hah! ^_^. Baca sana sini org penang kata accessories laksa penang ni tak bubuh telur. Tp sbb aku dh biase makan dgn telur jd terpaksa la letak jgk. Jgn mare yer org penang ;-). Tenkiu jugak buat kawan2 yg bg mcm2 idea untuk nak mnyedapkan lg laksaku ini yg serba kekurangan... ;-) Alhamdulillah dpt makan dgn 'jayanya'...hehehe




Bahan-bahan
  • Laksa beras
  • 1 ekor ikan trevally (tanpa kepala)
  • 1/2 biji bawang besar
  • 5 sudu besar cili kering (rebus dan blend)
  • belacan ~ takde so, ganti dgn segenggam udang kering~
  • Segenggam daun kesum
  • 2 batang bunga kantan
  • Asam keping
  • Garam seckup rasa

Cara-cara

  1. Rendam laksa dalam air beberapa jam atau semalaman. Kemudian rebus dan toskan. Ketepikan.
  2. Untuk membuat kuah laksa: Ikan dibersihkan dan direbus bersama sedikit garam dan asam keping.
  3. Kemudian, ambik isi ikan yg telah direbus td, kisar bersama bawang besar dan belacan. Masukkan ke dalam periuk bersama air rebusan ikan tadi.
  4. Masukkan juga cili kering yg telah siap dikisar. Tambah air sekiranya air rebusan tidak tidak mencukupi. Masak atas api sederhana.
  5. Masukkan bunga kantan yg telah dibelah 2 atau 4 dan asam keping mengikut masam yg anda kehendaki.
  6. Apabila kuah mendidih, masukkan daun kesum dan garam secukupnya.
  7. Makan bersama ulam sperti daun salad, timun, bawang besar, cili padi/cili merah, nenas, daun pudina dan telur.




Monday, November 01, 2010

MR. CRAB



Sabtu lepas ada org mengidam nak makan ketam. sib baik ada jumpa ketam...huhuhu... kalau tak, kempunan la. sib baik bkn mama faqihah yg teringin kan, klu x nanti x pasal kena gossip ibu mengandung plak. klu abah faqihah tak per, tarak gossip2...hahaha.

Ketam ni msk apa? ntah la...tak tau pn masak apa tp turutkan aje ciri2 yg disebutkan org 'mengidam' tu. Tumis bawang putih (tumbuk) ngan bawang besar (hiris) kemudian masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram, sos ikan dan cili padi yg dibelah dua dan sedikit air. Masak smpai pekat dan sebati. Taburkan dgn sedikit daun ketumbar. Siap!



Tuesday, October 19, 2010

ASAM PEDAS AYAM & POKOK KESUM KU



Hari ni masak asam pedas jer. Tp masuk blog jugak asam pedasku hari ni, sbb tuan umah nk eksyen skit dgn daun kesum yg ditanam, hidup subur....hahahaha. Jgn eksyen lebih2, nanti k.o plak kan pokok kesum ni....kekeke. Sedap betul asam pedas bila ada daun kesum kan. Pokok ni aku ngecek ngan kawan kt sini, Ross namanya. Kt rumah dia subur betul pokok kesum yg melingkar2 kt tanah. Tp kami ni duk apartment so x dapek la nak buat cenggitu. Tanam dalam pasu ajer la. Alhamdulillah, hidup dan subur pokok kesum ni. Sangat la suka hati. Hajat di hati nk biar besar lg...boleh la buat laksa kan.....hehehe. Walau pun pokok kesumku kecik aje tp boleh la guna untuk masak2...bg ada rasa kan.

Oooopps, duk cite pasal pokok kesum, mana resepi asam pedasnya? Ok, resepi spt di bawah, ni aku punya style la. Ada org tu cerewet sket klu nak makan asam pedas, klu bleh nak suruh rasa sama mcm satu kedai kt Batu Pahat nun... mak aiihhh.....hahahahaha....jgn mare yer Yang...hehehe...


    Bahan-bahan

    • 2-3 ketul ayam
    • 1 biji bawang besar - kisar
    • 2 ulas bawang putih - kisar
    • 1/2 inci halia - kisar
    • 1 inci kunyit hidup - kisar
    • 1 sudu besar serbuk cili / cili kering
    • sedikit belacan
    • 1 sudu kecil lada hitam - kisar/tumbuk
    • 1/2 cawan air asam jawa
    • air secukupnya
    • secubit garam
    • daun kesum secukupnya
    • Bendi dan tomato - kalau suka. tp x letak pn sbb xde...

    Cara-cara

    1. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga naik bau. Masukkan serbuk cili dan tumis hingga pecah minyak. Masukkan belacan.
    2. Masukkan ayam yang telah dicuci bersih. Biar hingga ayam mengecut sedikit.
    3. Masukkan air asam jawa dan air secukupnya.
    4. Masukkan daun kesum dan garam secukupnya. Masak hingga ayam empuk.


    5. amacam? subur tak? hehehe.... yg satu tu baru keluar pucuk..

    Monday, October 18, 2010

    GETTAH

    yang kosong...sedap dimakan begitu saje ^_^

    sape suka manis, boleh sira...

    Ge'tah...camne nak eja ni...hehehe. Tp cara pronounce nyer mcm sebut getah la cuma ada sabdu/ dengung sket di tengahnya ('ge-ttah'). Ni snek org terengganu. Klu boring2, kunyah la gettah yer. Tp budak2 muda skrg ni kenal x gettah? atau pun suka x makan? hurmm... entah la. yg pasti cara buatnya takde la susah mana pun. Macam buat kulit karipap jer. Malah, klu ada lebihan doh karipap yg dah x cukup inti tu, bleh jer jadikan gettah ni. Gettah ni ada dua versi, satu yg plain dan satu lg yg sira. Tp klu nak dimodenkan, korang celup la dalam cokelat ke. Bak kata k.nor secubit garam...kita yg buat dia kan...hehehe..

    Ok, layan resepi kt bawah yg ambik dari mak. Tp dh ngejas dah sikit sbb mak kasi resepi untuk 1 kg tepung gandum... mak aih, klu buat banyak tu jwbnya sebulan pon belum tentu rumah ni bleh habiskan...kekekeke....

    Bahan-bahan
    • 250 gram tepung gandum
    • 1 biji telur ~ resepi asal 1/2 biji aje ~
    • 45 gram marjerin ~ saya guna butter ~
    • 90 ml air
    • 1 sudu besar gula
    • secubit garam

    Cara-cara

    1. Campur marjerin dengan tepung. Gaul rata sampai berderai.
    2. Masukkan gula kemudian telur. Gaul sebati.
    3. Masukkan air yg telah disebatikan dengan garam secara sikit2.
    4. Uli sehingga doh tidak melekat di tangan.
    5. Canai doh dan potong mengikut saiz yg dikehendaki.
    6. Untuk buat bentuk riben, potong doh yg telah dicanai secara memanjang dan buat sedikit lubang dgn menggunakan pisau. Masukkan satu bucu/hujungnya sahaja ke dalam lubang yg telah dibuat. ~rujuk gambar di bawah ~
    7. Goreng dalam minyak yg banyak.

    cara2 buat bentuk riben gettah

    Sunday, October 17, 2010

    MOIST CHOCOLATE CAKE


    Salam buat semua...
    Hehehe....lama benar yer tak bersiaran. Begini la alkisahnya bila raya yg lepas asyik duk pegi open house...makan dan makan so, xtvt masak2 kt rmh buat yg simple2 aje la. Dah hbis smua open house konon2 nak tepek la gambar2 raya tp keadaan tak mengizinkan. Yer la kan, dah sihat dan boleh makan sedap2 aje, Tuhan bagi sakit la pulak...elok2 plak tu lepas dah habis smua open house... ^_^. Melepek la kejap. Bila dah sihat, mood nak berblog plak x datang2, hehehe. Buat yg intai2 kt sini, minta maaf la yer tak update, duk tang tu jer tak gerak2 blog ni. hehehe...buat AMY, k.na tak stop blog la...cuma berhenti rehat kejap...hehehe...

    Okey la, ni nak tepek kek cokelat la plak. Ambik kt blog K.Hana. Resepinyer lebih kurang jer dgn yg penah buat dulu tp yg bagusnya resepi ni kuantitinya separuh sahaja drpd yg biasa ku buat. so padan dan sesuai benar dgn isi rumah kami yg tidak ramai ni. Kali ni buat versi kukus. Ni buat x plan pun, tiba2 rasa nak makan. Kebetulan plak kt rumah xde cooking chocolate untuk nak buat topping so, aku bantai aje coco powder + butter + shortening + susu pekat + susu cair + gula. Maka jadi la seperti dalam gambar tu.

    Sumber Asal : Best Moist Chocolate Cake Recipe
    Sumber: Hanamemories


    Bahan-bahan

    • 1 cawan tepung gandum
    • 1 cawan gula
    • 1/3 cawan serbuk koko
    • 1sk baking soda - hana buh baking powder 1/2sk, soda 1/2sk
    • 1 biji telur
    • 1/2 cawan butter@ minyak masak - hana gune butter
    • 1/2 cawan buttermilk@ susu segar - hana gune susu perisa coklat
    • 1sk esen vanila
    • 1/2 cawan air panas
    • 1/4 cawan susu pekat - resepi asal xde

    Cara-cara

    1. Panaskan oven 300 degree F. Griskan loyang 7x11inci dengan butter. ~saya kukus~
    2. Ayak tepung dan baking soda@powder ke dalam mangkuk.Ketepikan.
    3. Pukul gula dan butter. Masukkan telur dan pukul lagi.
    4. Masukkan buttermilk/susu dan serbuk koko. Kacau sebati.
    5. Masukkan air panas dan esen vanila.
    6. Akhir sekali masukkan tepung yang di ayak tadi dan mix sebati.
    7. Masukkan ke dalam loyang dan bakar lebih kurang 30-35min atau sehingga kek masak. - hana kukus.
    8. Sejukkan di atas redai dan tuang topping@ganache kegemaran.

    Tuesday, September 21, 2010

    BLUBERRY & STRAWBERRY MARBLE CHEESECAKE


    Salam semua! Sihat2 belaka ker? hehehe... tuan umah baru kembali bersiaran. Start sebelum raya hingga sekarang, duk gambar nasik daging tu la....muahahaha. Tak 'berasap' blog aku, tapi dapur tetap berasap wokeh! hehehe. Cam raya sakan jerk kan? Padahal biase2 jer. Okey la skrg masuk citer ciskek plak. Klu rajin next time la citer psl raya, tu pun klu ada yg nk baca, muahahaha.....



    Sbnarnya tak cadang pun nak buat ciskek ni tp tiba2 teringat ada fresh cream yg nak xpired hjung minggu ni. Sebenarnya dah lupa beli fresh cream nak buat apa. So, tiba2 jer idea nk mkan ciskek menjelma. Kemudian teringat plak ada satu resepi kt blog hanamemoris yg dh aim & save dlm otak sejak k.hana post entry ciskeknya itu. Tp disebabkan ini agenda mengejut so, ada la bahan2 yg tak available kt rumah di saat itu. Resepi ni guna whipping cream tp aku gantikan dgn fresh cream + gula (yg dipukul kembang). Ini pun dpt ilmu dari K.As. Tp yg harunya aku dh lupa k.as bagitau gula byk mana & gula apa. Last2 aku bantai 1/2 cawan gula icing + 200 ml fresh cream.

    Sumber : Hana
    Bahan-bahan

    Untuk base (jika suke biskut byk, leh gandakan base nih)

    • 80g biskut merie or etc - hana gune ritz - saya guna biskut jagung jer sbb itu jer yg ada kt rmh
    • 50g butter - cairkan

    Untuk Cheesecake

    • 250g cream cheese
    • 200g whipping cream - saya ganti 200 ml fresh cream + 1/2 cwn gula icing (pukul kembang)
    • 150g yogurt plain
    • 50g gula - leh add
    • 15g gelatin
    • 60ml air panas
    • 50g buah blueberry tin - hana gune yang segar+ jem -guna fresh strawberry sbb itu jer yg ada kt rmh
    • 25ml syrup blueberry - bleh gune filling@jem blueberry

    Cara-cara

    1. Hancurkan biskut sehingga menjadi serbuk. Sediakan loyang springform 18cm. Alas loyang dengan plastik wrap atau kertas minyak supaya senang nak keluarkan.
    2. Tuang mentega ke dalam biskut. Kacau rata. Tuang ke dalam loyang dan padat2kan. Simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya 30min-sejam.
    3. Bancuh gelatin dengan air panas. Kacau sehingga gelatin larut. Suamkan. (atau boleh juga kaedah double boiler utk satukan gelatin nih agar tidak berbiji2)
    4. Pukul cream cheese dan gula hingga gula hancur dan nampak gebu. Masukkan yogurt dan juga whipping cream. Pukul lagi hingga sebati. Masukkan gelatin dan pukul lagi hingga rata.
    5. Gunakan spatula, masukkan buah blueberry dan juga syrup. Tak perlu kacau sebati sebab inginkan hasil seperti marble. Tuang ke dalam loyang biskut tadi. Dan sejukkan semula di dalam peti ais lebih kurang 2-3jam.
    6. Potong dan hidangkan.

    Friday, September 03, 2010

    NASI DAGING DAN AIR ASAM



    Semua orang dah sibuk cerita pasal raya, buat kuih raya, balik kg dan mcm2 lg berkenaan raya. Waaaaa.....males dgr...males dgr! Sian kt kita raya mcm x raya. Nak2 skrg ni musim semua org tgh sibuk bertungkus lumus dgn nak siapkan apa2 paper untk mana2 conference kan dan mcm2 lagi, maybe derang pn x brp nk pikir psl raya. Kami yg kaum2 bini yg x study ni....ikut ajer la, huhuhu....

    Takpe la, org lain semua citer pasal raya, kita nak cite psl nasik lg, hahaha. Kuih raya tggu la mggu depan klu ada mood, buat skit2...nanti mesti jiran nak dtg terjah, kan...klu xde sekut raya, sian lak kt jiran2 kita yg bz2 semua tu...hehehe. Wokeh la cite psl nasik daging pulak. Klu ikut MILku, masak nasik daging ni guna perencah Iman aje. Tp yer la kan, dh duk jauh ni mana nk cari perencah tu so terpaksa la guna kekreatifan sendiri. Usaha jgk cari resepi sbb ada org tu suka mkn. Tgk resepi kt MyResipi, skjp berkenan yg itu, kemudian berkenan yg lain pulak....last2 gabung jer semua resepi tu. Lg pun terpaksa ejas skit sbb kami ni masak sket jer untuk 3 org. So, resepi ni diinspirasikan dari sini dan sini. Terima kasih kpd yg menyumbang resepi, dpt la merasa mkn nasik daging.

    Bahan-bahan

    • 2 cawan beras basmathi - saya campur dgn beras jasmeen
    • 500 gram daging / secukupnya - potong dadu mengikut saiz kesukaan anda
    • 1 bungkus sup bunjut
    • 1 batang kulit kayu manis
    • 2 kuntum bunga lawang
    • 3-4 biji cengkih
    • 2-3 biji buah pelaga
    • 1/2 biji bawang besar - hiris
    • 2 ulas bawang putih - hiris
    • 1 inci halia - ketuk
    • 1 sudu besar rempah kurma - bancuh dgn sedikit air
    • 2 sudu besar sos tomato
    • 1/2 cawan susu cair
    • 2 sudu besar mentega
    • Garam secukup rasa
    • 2 helai daun pandan

    Cara-cara

    1. Rebus daging bersama rempah sup bunjut sehingga daging empuk. Simpan air rebusan daging.
    2. Tumis (menggunakan mentega) kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih dan buah pelaga hingga naik bau. Masukkan bawang merah, bawang putih dan halia, dan tumis hingga layu.
    3. Masukkan rempah kurma yg telah dijadikan pes. Tumis lagi hingga naik bau.
    4. Basuh beras dan toskan.
    5. Sukat air rebusan daging, sos tomato & susu cair mengikut paras sukatan memasak nasi spt biasa (yg anda msk bg 2 pot beras). *contoh: 1 1/2 cawan air rebusan & 1/2 cawan susu cair.
    6. Masukkan bahan tumisan td (sekali dgn minyak mentega), garam & kacau rata. Kemudian masukkan daging secukupnya dan daun pandan. Masak dlm periuk nasi spt biasa.

    ** Nasi daging ni sedap dimakan dgn sup dan air asam. Disebabkan kami ni makan x byk so sebahagian air rebusan daging tadi saya tinggalkan sikit untuk dibuat sup (kentang). Tumis (dgn minyak)rempah 4 beradik (kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih dan buah pala serta bawang besar dan halia hingga naik bau kemudian gunakan air rebusan td. Kemudian tambahkan kentang dan daun sup. Walau bagaimana pun klu ada stok daging banyak, boleh aje masak sup daging lain.


    AIR ASAM
    Sumber : yummiez MyResipi


    Bahan-bahan
    • 2 - 3 biji cili merah - tumbuk - tak letak, cili mahaii lor! kkdg ganti ngan capsicum jerk.
    • 3/4 biji bawang merah - tumbuk - saya x letak pun
    • 2 sudu teh belacan - tumbuk
    • 1 biji bawang merah - hiris
    • 1 biji cili merah -hiris - saya ganti dgn bbrp biji cili padi
    • 1 biji tomato - hiris
    • air asam jawa secukupnya
    • garam secukup rasa
    • sedikit gula - ni saya tambah
    • jus limau
    Cara-cara
    1. Tumbuk / blend semua bahan tumbuk sehingga sebati (cili merah tak perlu halus sgt). Buat macam sambal belacan. Setelah siap, pindahkan ke dalam sebiji mangkuk.
    2. Masukkan garam dan gula secukup nya. Tak perlu byk sgt (garam) kerana belacan dah masin.
    3. Hiriskan semua bahan hiris.
    4. Masukkan air asam jawa ke dalam sambal yg ditumbuk tadi, agak2 jgn terlalu masam.
    5. Akhir sekali, masukkan semua bahan hiris ke dalam air asam. Tambahkan perahan limau secukupnya.

    Thursday, September 02, 2010

    APPLE CRUMBLE PIE



    Sumber : Hana

    Orang lain dah start buat biskut raya, kita ni duk tayang menu2 biase jer lg. Tak tahu la nak buat ke tidak sekut raya ni. Mcm x raya mana pun rasa. Nasib la kan, dah duk tempat orang. Tp tgk la nanti, klu rajin buat la sikit2 biskut yg mudah2 aje. Orang2 Oklen, takde sape ke nk buat open house tahun ni weh, nak gi serang ni....hahahaha. Tuan Presiden owh tuan, takde bunyi pn majlis raya MAPSA...tak raya ke kita tahun ni? keh keh keh....

    Wokeh la, layan Apple Crumble Pie yg buat bbrp hari lepas. Ambik resepi kt dapur K.Hana jer yg katanya telah diedit dari dailydelicious blog.


    Bahan-bahan

    Utk Crumble *loyang 18cm

    • 100g tepung gandum
    • 40g gula
    • 80g butter sejuk dr peti ais
    • sedikit garam

    Utk Inti

    • 3 biji epal - kupas dan potong dadu
    • 2 sudu mkn gula perang
    • 1/2 sudu kecil serbuk cinnamon

    Cara-cara

    1. Satukan semua bhn crumble sehingga menjadi serbuk breadcrumb. ketepikan.
    2. Dalam mangkuk lain, satukan semua inti dan gaul sebati. ketepikan.
    3. Ambil sedikit dr adunan crumb dan tekan padat di dasar loyang.tk perlu terlalu tebal. (tp jika ingin lapisan tebal wat adunan crumble 11/2 adunan).Bakar sekejap dlm 10minit.
    4. Kemudian masukkan inti. Tutup inti dengan menaburkan lebihan crumb tadi.
    5. Bakar lagi suhu 180 hingga kekuning2an.
    6. Siap dihidang. Enak juga jika dimasukkan ke dalam peti sejuk.


    Saturday, August 28, 2010

    POPIA TUNA Simple




    Popia yg paling mudah sekali dan sedap rasanya. Sbnrnya ingt nk try buat popia basah tp time2 cenggini plak blender rosak. Nak blend bawang atau cili pn x dpt. Sementara nk nunggu blender baru smpai so masak ajer la mende yg simple2 jer dulu. Nak tumbuk pn aku xde lesung batu. Hishhh mek salleh jual lesung batu harga $49.90. Klu covert ke rm mau jgk dlm lebih kurang rm 120.00. Kecik jer pon lesung batu tu. Harga lesung batu pn dah boleh beli blender sebiji (time promosi la)....hahaha. Tp tu la kan, bkn barangan derang sbb tu la mahal sikit. Tambah pulak skali lesung batu ada brand daaa....hahaha...apa2 aje la. Tak kuasa aku nk beli, tp klu bg free lain la citer...kah kah kah.... psst, tp klu nk buat sambal belacan mesti la best guna lesung batu, kan? ;-)

    Eh, lupe lak nak citer psl popia. Dh 3 mlm dah buat popia ni. Suka benor kami sekeluarga. Sedap sgt ke? Bg org lain x tau la. Tp bg kami mmg sedap dan sgt suka....hehehe. Bkn susah sgt pun. Skjp jer dah siap. Klu time M mmg sesuei benor buat ni. ;-)

    Popia
    Bahan-bahan

    • Kulit popia
    • Tuna in oil (tin)
    • Mayonis

    Cara-cara

    1. Satukan tuna dan mayonis hingga rata. Kuantiti mayonis terpulang pd citarasa masing2.
    2. Letakkan inti tuna td ke ats kulit popia dan gulung spt biasa. Ketepikan seketika (untuk buat sos) dan kemudian goreng.

    Sos
    Bahan-bahan

    • Sos cili
    • Air
    • Cuka
    • Gula/gula melaka
    • Garam

    Cara-cara

    1. Satukan kesemua bahan2 dan panaskan seketika dalam microwave sehingga sebati. Siap.

    Thursday, August 26, 2010

    HOMEMADE CENDOL






    Sumber: Siti Mariam MyResipi
    Jom tengok cendol mereka :
    ~~> Izah, Hana, Cikgu Zana, Ika, K.As, E-na, K.Lieza

    Ishhh....tak bleh jadi betol tgk semua org keluarkan menu cendol. Semuanya buat sendiri plak tu. Tringin jgk nk cuba sbb nmpak cam senang jer. Tp ada bahan2 yg x cukup pulak. Tp lepas tgk Izah buat homemade cendol guna tepung jagung tiba2 rasa nak cuba sgt. Acuan xde tp bleh guna senduk. Masalahnya senduk lubang2 pn xde. Kebetulan siang tadi keluar nk cari blender so cari la sekali senduk lubang. Tp yg jumpa cuma senduk plastik, so x beli la. Tringat kedai 123 kt rmh mcm ada senduk stainless steel so, singgah la sblm smpai rumah. Tp aisey, lobangnya kecik la pulak. Keciwa betol....last2 belasah jgk senduk plastik. Bila buat cendol, adesss punya la lenguh tgn ni melenyek2 adunan cendol ats senduk yg duk meliuk lentuk tu. Klu senduk besi mesti lebih mantap skit kot.......huhuhu, tp semangat punyer psl, teruskan jgk... ;-)


    Berbalik pada cendol td, maka berjaya la menghasilkan cendol. Amacam? ada rupa cendol x? Tapi tang tekstur cendol ni aku x reti nk nk bagitau. Bila masuk mulut tu ok jer cuma bila gigit2 cendol tu rasa mcm terlalu lembik melekat2 jer kt lelangit. Zah, camner ni zah....ada step yg tersilap ke akak buat ni? Tp rupa cendol dlm bekas tu ok jer, mantap dan x patah2. Entah la....aku pn x tau mmg camtu ke rasanya atau aku ni yg dah lama x makan cendol? Huhuhu.... Nak suruh en. H tolong rasakan dia mmg awal2 dah surrender x nak minum mende2 sejuk di musim winter ni. Lagi pun duk nunggu lama dia balik terawih, last2 aku bungkus jer cendol tu. Weh, ada sape2 nak tlg rasakan tak? Meh2, homemade cendol ada 3 plastik lg nih......hahahahaha.....

    Memandangkan dh tgh mlm ni, esok2 la yer aku letak resepi bersama sumber2 yg dah membuat cendol.

    Update; resepi copy kt dapur Izah jer.

    Bahan-bahan ( 4-5 orang )

    • 1 cawan tepung beras-saya ganti tepung jagung
    • 3 cawan air pandan
    • secubit garam
    • 1 sudu kecil air kapur-tak letak (*klu guna tepung jagung x perlu letak air kapur)
    • sedikit pewarna hijau (option)

    Cara-cara

    1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan masak sehingga kental dan berkilat
    2. Kacau selalu supaya tidak hangit
    3. Sediakan bekas yang berisi air sejuk
    4. Masukkan cendol ke dalam acuan muruku dan tekan ke dalam air sejuk
    5. Kalau tak ada acuan muruku tekan di atas senduk yang berlubang
    6. Simpan sekali dengan airnya di dalam peti ais....


    Ini la senduk yg aku guna untuk buat cendol



    en.H cakap apa susah2 pegi beli senduk, guna aje senduk faqihah tu....hahahaha

    Monday, August 23, 2010

    NASI AYAM GORENG


    Sumber 1 : Hana
    Sumber 2 : K.Nor
    Sumber 3 : Mas

    Haaa...dah berjangkit dah. Nasik ni duk round dah kt semua org....hahaha. Ramai btl yg buat nasik ni yer. So, hari ni kita pun nak try jgk la. Tp ada sket musykil nih, masuk dapur K.Hana dipanggil Nasi Ayam Goreng, masuk dapur K.Nor plak dipanggil Nasi Goreng Ayam. Mana satu ni kakak2? hehehe..... Tp walau apa pun, nasiknya mmg sedap betul. Highly recommended! Buat 2 pot beras jer campur beras basmathi dan beras jasmeen. Sedap. Kami makan nasi ni dgn sup ayam, air asam dan bunga kobis goreng. Yummy!

    Bahan-bahan

    Untuk Nasi

    • 3 cawan beras basmathi-cuci toskan
    • 1 sudu makan rempah kari
    • 1 inci halia-tumbuk kasar
    • 4 ulas bawang merah-tumbuk kasar
    • 2 ulas bawang putih-tumbuk kasar
    • 1/2 labu bawang besar-potong dadu
    • 2 inci kulit kayu manis
    • 2 biji buah pelaga
    • 3 kuntum bunga lawang
    • 1/2 cawan susu cair
    • sedikit kiub ayam
    • garam, lada hitam
    • daun ketumbar @ daun kari

    Untuk Ayam

    • 6 ketul drumstick@ 1/2 ekor ayam potong2
    • 1sk Serbuk kunyit
    • 1sb Serbuk kari
    • Garam

    Cara-cara

    1. Gaul ayam dengan serbuk kunyit, serbuk kari dan juga garam. Perap sebentar. Kemudian goreng hingga masak. Angkat dan toskan.
    2. Dalam periuk, panaskan minyak tumiskan bunga lawang,kayu manis dan buah pelaga serta bahan bahan yang ditumbuk dan rempah kari hingga wangi.
    3. Masukkan beras dan kacau hingga sebati atau mesra rempah2 tadi.
    4. Tuangkan susu cair dan 3 cawan air (bergantung jenis beras basmathi).
    5. Susunkan ayam goreng diatasnya dan masukkan garam serta kiub ayam.Masak nasi hingga masak.


    Saturday, August 21, 2010

    AKOK



    Sumber : Zaliana MyResipi

    Akok ni mmg pencuci mulut yg glamer la kt pantai timur. Nak2 bg org2 kelate dan tranung, hehehe. Dulu masa kecik2 slalu tgk akok ni dijadikan salah satu kuih dlm hantaran pertunangan. Kekadang dihidang pd majlis2 tertentu sprt majlis bertunang atau kahwin. Skrg ni x tau la kan, majlis kahwin serba canggih dan modern ni org hidang pesen moden2 la kot, muahahaha. Kuih ni klu org tak tahan manis, jgn makan. Mmg manis x hengat. Lg satu klu org yg x suka kuih yg terlalu rasa telur. Mmg x suggest la. Kuih ni bila simpan dlm peti, sejuk2 baru makan, mmg asyiiiiiik sekali....hehehe...

    Kebetulan terjumpa resepi ni kt MyResipi so apalagi, try la. Tp ni akok moden nyer bakar dlm oven. Klu tradisional bakar ats dapur api tu la cam baulu. Acuan pn guna acuan baulu yg akan menghasilkan akok yg bujur. Tp dh duk jauh ni belasah ajer la tray muffin maka jadi la akok berbentuk bulat.....hahaha...takpe2 walau pn rupa mu tak slim tp rasa mu ttp memikat hati. Akok yg aku buat ni kental skit maybe terlebih gandum kot. Ni la mslhnya bila penimbang dh pening2 lalat dikerjakan anku yg sorang tu. Klu ikutkan rasa akok ni lembut jer sbb lebih pd telur....aaah, nk xplain pn x reti.

    Wokeh, resepi spt di bawah. Aku guna muffin tray ngam2 dpt 12 biji. Masa bakar dlm oven tu akok ni mengembang sekembang2nya. Terkozut anak aku nengok. Ktanya, poor cake mama. Hahahaha. Tp sbb resepi dh ckp kt dlm tu so aku x de la terkozut sgt, hehehe. Tq pd penyumbang resepi, tak sangka dpt mkn akok kt auckland...owwhhh, terharunya....huhuhu...

    Bahan-bahan ( 36 biji )
    • 5 biji telur
    • 200 ml pati santan
    • 100 ml air
    • 150 gram gula manisan (gula melaka)-boleh kurangkan ikut selera
    • 30 gram tepung gandum
    • 3 helai daun pandan- disiat-siat
    • 2 cubit garam halus

    Cara-cara

    1. Masak air bersama gula melaka hingga mendidih. Tutupkan api.
    2. Masukkan santan. Tunggu suam sedikit, kemudian masukkan telur,tepung dan daun pandan, gaul rata.Tapiskan untuk menghilangkan ketulan tepung.
    3. Panaskan oven pada suhu 200 darjah celcius. Panaskan acuan baulu ke dalamnya. Masukkan sedikit minyak dalam setiap acuan.
    4. Isi penuh acuan dan bakar selama 10 minit. Kuih ini akan mengembang. Bila dikeluarkan dari oven ia akan sedikit mengecut.


    AYAM MAMAK



    Sumber Asal : Soda Hikari
    Sumber : Hana
    Sumber : Mas
    Sumber : Izah


    Ayam mamak ni menu berbuka semalam. Kebetulan ada isi ayam tak tau nk msk apa, sekali tgk kt blog izah terus tertarik. En. H pun tertengok gambar ayam mamak izah tu, terus dia cakap ayam tu nmpak sedap....hahahaha. Tp sayang seribu kali sayang... 'TER' buat pedas sikiiiiiit.... langsung terus berpeluh2 org tu makan. Kesian pn ada. Tp aku yg kaki pedas ni mkn cam xde perasaan jer la....huhuhu. Masak follow bahan2 jer, kuantiti main hentam aje sbb nk cepat. Lg pun msk sikit ajer. Sian laki aku, huhuhu...next time i kurangkan cili, wokeh. ;-) Btw, resepi ni asalnya dari udang tp nmpak menarik pulak si izah meng'ayam'kannya....hehehe...tp yg start 'derhakakan' resepi ni adalah mas...tq mas!

    Bahan-bahan

    • 1/2 ekor ayam - potong kecil2 dan bersihkan
    • 2 biji limau nipis - ambil jusnya (saya guna limau kasturi) - aku guna lemon
    • 1 biji bawang besar - cincang
    • 1 biji bawang putih - cincang
    • 1 cm halia muda - tumbuk
    • 1 batang serai - di ketuk
    • 1/2 cawan air/stok ikan (saya guna air stok ayam) - aku guna kiub ayam
    • 1 sudu besar sos tomato
    • 1 sudu besar sos cili
    • 1 sudu besar serbuk kari ayam
    • 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
    • 1 senduk gulai cili kisar
    • 2 tangkai daun kari - x bubuh sbb xde
    • 4 helai daun pandan
    • Garam, gula serbuk lada sulah

    Cara-cara

    1. Perapkan ayam dgn garam, serbuk lada sulah & jus limau untuk seketika.
    2. Panaskan minyak, goreng ayam hingga masak, ketepikan.
    3. Dalam kuali berasingan, tumis bawang besar, daun pandan, daun kari hingga naik bau.
    4. Masukkan bawang putih, halia, serai, serbuk kari & cili kisar, goreng seketika.
    5. Masukkan sos tomato, sos cili, serbuk lada hitam, stok ikan, garam, gula secukup rasa, gaul sebati.
    6. Last, masukkan ayam, balik2 kan & tutup api.

    Thursday, August 19, 2010

    KUIH LOPES




    Sumber : Tulip77 MyResipi

    Hahaha...pose baru bbrp hari tp dh feeling lagu raya. Saje la ambik mood sambil update blog. Klu tak, aku dah pengsan awal2...haahaha. Bulan pose ni rajin sgt nk buat kuih muih. Tp tang nk ambik gambr tu ada la sikiiiit M. Wokeh, kali ni try buat kuih lopes. Sian aku, ntah penah makan tak kuih ni. Tp sbb ada org request so, terkedek2 la aku belek MyResipi. Dan akhirnya dapat la resepi yg mudah dan sesuai dgn bahan2 yg ada. Macam ni la kan...sorang negeri lain, sorang pulak negeri lain. Kuih tradisional kita lain, kuih tradisional dia lain...huahahaha... Jadi, pandai2 la. Sib baik tukang masak ni tak kisah makanan negeri mana pun janji sedap di tekak dan HALAL... insyaallah telan aje! Jgn banyak songeh dgn rezeki....faham! Hehehehe...
    Alkisahnya bila dah siap, apa lg pengkritik tetapku itu...... Cakap air gula tak cukup pekat. Bukannya aku tak nak buat pekat tp aku nk jimat gula melaka yg dah makin men-sedikit tu. Paham2 ajer la kuih tradisional kita ni, byk yg guna gula melaka. Last2 aku taruk tepung nk kasi pekat.... keh keh keh... nasib la yang... jgn mareee aaaa.....hehehe
    Ok, resepi spt di bawah. Semoga tuan punya resepi halal yer tepek resepi kt sini. ;-)

    Bahan-bahan
    • 2 cawan beras pulut
    • 2 cawan santan cair
    • 1/2 cawan air pandan (dikisar) - pandan xde so letak air shj
    • 1 st air kapur- tak letak sbb xde
    • 1/2 st garam
    • beberapa titik pewarna hijau
    • kelapa parut yg di gaul dengan sedikit garam
    • *** air gula ***
    • 3 ketul gula melaka
    • 5 sb gula
    • 3 cawan air

    Cara-cara

    1. Cuci beras pulut,rendam beras pulut dgn air selama 3jam, masukkan juga pewarna hijau & air kapur. Kisar daun pandan bersama 1/2 cawan air dan tapiskan airnya.Kemudian toskan dan masukkan dalam loyang. Kukus selama 20minit. Lepas tu, masukkan santan & air pandan kukus lagi selama 30minit.
    2. Alas bekas 4segi/bulat dengan plastik/daun pisang. Ambil pulut tekan padat2 dgn plastik/daun pisang. Biarkan sejuk,kemudian potonglah ikut bentuk yg anda suka. Kemudian golekkan dalam kelapa parut.
    3. Semasa kukus pulut,boleh buat air gula. Masukkan semua bahan dalam periuk,bila dah mendidih kecilkan api dan masak hingga agak likat. Bila dah sejuk boleh dimakan bersama pulut.
    4. *** air gula nih bergantung pada saiz gula melaka yg anda gunakan, jika guna yg besar blh kurangkan gula.



    Wednesday, August 18, 2010

    AISKRIM BUBUR KACANG




    Aiskrim bubur kacang ni buat masa 1st daya pose hari tu la. Lebih dr bubur kacang yg pekat x hengat tu....hahaha. Ikut tekak yg haus mmg la sedap jer terbayang eskrim kan, tp bila dh masuk tekak, mlm hari, di musim sejuk plak....hurm, mula la ngadu sejuk2. Ni la namanya takde penyakit pegi cari penyakit....wahahaha.... Pastu mula la xde sape nk mkn sejuk2 ni, tu ada lg duk berposing dlm peti s tu.... Nasib la...

    BUBUR NASI



    Hoooo.... lama btl x update blog ni. M betul la dgn laptop ni yg ala2 demam. Doktor nyer plak bz, bila la nk check up, kasi ubat terus biar sihat en. komputer nih dan boleh la aku berblog dgn aman. Hua hahahaha... alasan jer tu padahal aku mmg tgh M nk menaip2...huhuhu......

    Ok la, tepek menu bersahur pagi semalam. Bubur nasi kosong jer, dimasak dgn kiub ayam. Then makan dgn bilis goreng garing, daging goreng kicap garing, daun bawang dan cili potong. Simple2 jer la time sahur tp aku mcm biase la, berselera aje makan....hehehehe.....




    Wednesday, August 11, 2010

    SAMBAL TUMIS BILIS & PETAI

    ada org dh tak sabar nk mkn, tgh snap gambo dh diletaknya sudu...hahahaha



    Perhhhhh!!! sedapnyerrrrr berbuka puasa dgn sambal tumis bilis dgn petai di musim2 sejuk cenggini. Syiokkkk!!! Eh, lupa plak...new zealand mana pose lg hari ni...hahahaha.... ank bulan baru muncul la td..skrg dh mlm kt sini, so esok la baru start pose. xpe la lewat sehari & raya pn sure la lewat sehari jgk dr Msia. Tp pose kt sini syok..musim sejuk, nyaman, wktu pn x pnjg sgt...hehehe. Apa2 pn, SELAMAT BERPUASA KEPADA SEMUA tak kira di mana sahaja anda berada. Klu ada salah dan silap harap dimaafkan.

    Berbalik pd cerita sambal tumis petai... adeh, kenyang betul mkn nasik hari ni. hehehe.. sape kata kt auckland ni takde petai. ada la uols. frozen pun frozen la. jgn tak kenal plak petai...muahahahahaha..jgn mareee...tp x sesueeii mkn petai bulan poser u! aku xper, aku duk rumah jer. tak bercakap dgn org. balik2 sembang ngan si kecik jer. hahaha. wokeh la, resepi x pyh letak la yerk. semua org reti buat msk tumis. tp klu nak jugak, klik kt sini resepinya lebih kurang la.

    Saturday, August 07, 2010

    KUIH LAPIS




    Sumber : Tulip77 MyResipi

    Kuih lapis ni buat khamis lepas tp malas btl nk upload. Tiba time rajin, keluar error la pulak. Last2 peram dulu la 2-3 hari...hehehe. Sebenarnya dah lama duk skodeng resepi kuih lapis kt MyResipi tp x tau nk try yg mana satu. Last2 cuba resepi ni..sbb apa...sbb tepung beras mmg ngam2 tinggal secawan. Dan hasilnya mmg sgt memuaskan. Mmg nk simpan la resepi ni. Senang pun senang. Klu x caya, cuba tgk kt myresipi, punya la ramai yg telah mencuba. Aku x blend pun...kacau camtu ajer. Wokeh, layan resepi kt bawah.

    Bahan-bahan

  1. 1 cawan tepung beras
  2. 1/2 cawan tepung gandum
  3. 1 cawan gula (leh kurangkan klu x suka manis sgt)
  4. 1 st garam
  5. 2 paket santan serbuk - aku guna 2 tin (kecil) santan
  6. 1 st minyak masak
  7. 3-4 titik sirap merah perasa ros atau pewarna kuning/hijau etc. - aku guna pewarna merah, kuning & hijau
  8. 4 cawan air ***

  9. Cara-cara

    1. Dalam blender, masukkan gula,santan,tepung beras,tepung gandum,minyak,garam dan 2 cawan air. Blend hingga semua bahan bersatu & tak berketul. Panaskan air dalam kukusan.
    2. Keluarkan adunan dari blender & isi dalam bekas. Tambah lagi 2 cawan air,kacau rata.
    3. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Letakkan satu bahagian pewarna kuning & satu lagi dgn pewarna hijau. Kacau biar warna sekata.
    4. Utk memudahkan kuih ni dikeluarkan, sapu loyang dgn sedikit minyak dan letak plastik cling. Masukkan 2 cwn adunan warna kuning & kukus selama 5 minit.
    5. Lepas 5minit,masukkan pula 1 cawan adunan warna hijau dan kukus selama 2minit. Kemudian selang seli warna hijau dan kuning hingga adunan habis.
    6. Lapis yg terakhir warna hijau dikukus selama 20minit. Bila dah masak alih keluar dari kukusan dan tunggu hingga kuih ni sejuk.
    7. Dgn hati2 tarik keluar plastik cling bersama kuih lapis tadi. Utk lebih kemas,kuih ini blh dipotong dgn benang dan setiap lapisan kuih ini blh dibuka :)
    8. * Jika guna loyang non stick, x perlu letak plastik cling, hanya sapu sekeliling dgn minyak.

    ** jika guna pelbagai warna, boleh bahagikan adunan mengikut warna yg disukai. dan lapis spt biase.

    ***bg yg berada di NZ, boleh gunakan santan spt di bawah. 1 tin ni x cukup pn satu cawan so, kena tambah sedikit air untuk jdkan 1 cawan. Guna 2 tin santan ni & tambah air sehingga cukup menjadi 4 cawan santan cair.




    insyaallah...halal..

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...