Followers

Thursday, November 04, 2010

STRAWBERRY CHEESE TART



Sebenarnya bukan rajin pun nak buat tart ni tapi disebabkan hari tu beli stoberi mulah2 dah tu stoberi tu duk diam jer dlm peti s. Tak bleh jadi ni, bukan tahan lama sgt pun buah ni. 2-3 hari jer dh mula nak lebam2 dah. Hari tu dah feeling2 dah celup stoberi ni dlm cokelat. Tp tak kan la 3 kotak tu smua nak feeling lagu tu. Mau 'feeling' sakit perut plak nanti...kekekeke. So, cari2 resepi last2 berkenan tart ni kt blog kak wan. Cuma kt blog k.wan tu mcm2 buah yg ada, yg ni stoberi ajo la.

Tgh syok2 duk follow resepi k.wan tu tiba2 time nak buat filling tart ni baru sedar susu pekat takde dlm stok. Adeh la, camne la aku bleh feeling duk ingt masih ada setin lg susu pekat kt rumah. Rupa2nya dh guna la. Aisey, ini boleh menimbulkan panik ni. Last2 terpaksala aku tangkap feeling ngejas filling tart ni. Adeh, berapa byk feeling daaaaa....




Sumber : Tart Mini Buah-buahan (Resipicitarawan)

Bahan-bahan

Untuk Pastry Tart
  • 60gm gula ising
  • 250gm tepung gandum
  • 125gm mentega sejuk di potong dadu
  • 1 biji kuning telur
  • 1 sudu besar air sejuk
  • 1/2 sudu teh esen vanila/esen badam

Cara-cara

  1. Satukan gula ising dan tepung gandum. Dengan menggunakan hujung jari, ramas mentega sejuk ke dalam adunan tepung sehingga menjadi serbuk roti.
  2. Masukkan kuning telur, esen vanila, gaul sebati di ikuti oleh air sejuk. Uli hingga menjadi doh yang lembut.
  3. Rehatkan selama 15-20 minit. Ambil sebesar ibu jari (atau lebih~ikut saiz acuan anda~) dan tekan ke dalam acuan tart mini. Trim lebihan dibahagian atasnya.
  4. Cucuk sedikit dengan garpu dan bakar selama 15 minit pada suhu 160C.
  5. Keluarkan dari oven dan sejukkan dahulu kulit tart.

Cheese Filling

  • 115gm cream cheese (suhu bilik) - saya guna 125 gram
  • 150gm susu pekat manis - saya guna 125 gram fresh cream + 75 gram gula icing
  • 1 sudu besar lemon jus - tak letak
  • 1 sudu kecil esen vanila - tak letak

Hiasan

  • Blueberry, Strawberry, Kiwi,Mandarin Orange,Lychee (di hiris kecil)
  • Coklat masakan cair secukupnya - jika suka - saya gantikan dgn strawberry filling/jem

Cara-cara

  1. Pukul cream cheese bersama susu pekat, lemon jus dan esen vanila hingga lembut dan tidak berketul. Masukkan ke dalam mangkuk, tutup dengan plastik wrap dan simpan di dalam peti sejuk sehingga hendak di gunakan.
  2. Ambil kulit tart, sapukan sedikit dengan coklat cair dan sudukan 2 sudu kecil cheese filling kemudian atur buah-buahan di sukai di atasnya. ~ saya masukkan cheese filling dahulu kemudian baru masukkan strawberry filling~





Kalau tak nak cheese filling boleh gantikan dengan custard filling seperti di bawah.

Custard Filling

  • 130gm instant custard / kastard segera
  • 330ml susu segar
  1. Satukan semua bahan, whisk hingga rata dan tidak berketul, ambil kulit tart dan sudukan 2 sudu kecil custard filling, kemudian atur di atasnya dengan buah-buahan yang di sukai.

4 comments:

  1. Salam sweetie

    Tq for sharing ilmu resipi ni sbg Sedekah jariah ilmu juga ni. Insyaallah I will try. Cheese tart is my feveret.

    ReplyDelete
  2. Just one word....gorgeous! Am drooling my dear! :D

    ReplyDelete
  3. adusss.. the strawberies are gorgeous. cun sunggoh kalernyer

    ReplyDelete
  4. mamawana,
    harap2 begitu la. perkara yg baik elok dipanjang2kan. terima kasih kpd tuan punya resepi iaitu k.wan. mama cuba la tart ni...mmg sedap..


    Love,
    bila tgk balik gambar ni, i pun rasa terliur jgk la...tp skrg bkn musim strawberi dah...


    cek chun,
    itu la..smua org terpesona dgn ke'cun'an stoberi itu...tp walau pun rupanya cun, tetap di-ngap orang...hik hik hik....

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...