Followers

Tuesday, September 21, 2010

BLUBERRY & STRAWBERRY MARBLE CHEESECAKE


Salam semua! Sihat2 belaka ker? hehehe... tuan umah baru kembali bersiaran. Start sebelum raya hingga sekarang, duk gambar nasik daging tu la....muahahaha. Tak 'berasap' blog aku, tapi dapur tetap berasap wokeh! hehehe. Cam raya sakan jerk kan? Padahal biase2 jer. Okey la skrg masuk citer ciskek plak. Klu rajin next time la citer psl raya, tu pun klu ada yg nk baca, muahahaha.....



Sbnarnya tak cadang pun nak buat ciskek ni tp tiba2 teringat ada fresh cream yg nak xpired hjung minggu ni. Sebenarnya dah lupa beli fresh cream nak buat apa. So, tiba2 jer idea nk mkan ciskek menjelma. Kemudian teringat plak ada satu resepi kt blog hanamemoris yg dh aim & save dlm otak sejak k.hana post entry ciskeknya itu. Tp disebabkan ini agenda mengejut so, ada la bahan2 yg tak available kt rumah di saat itu. Resepi ni guna whipping cream tp aku gantikan dgn fresh cream + gula (yg dipukul kembang). Ini pun dpt ilmu dari K.As. Tp yg harunya aku dh lupa k.as bagitau gula byk mana & gula apa. Last2 aku bantai 1/2 cawan gula icing + 200 ml fresh cream.

Sumber : Hana
Bahan-bahan

Untuk base (jika suke biskut byk, leh gandakan base nih)

  • 80g biskut merie or etc - hana gune ritz - saya guna biskut jagung jer sbb itu jer yg ada kt rmh
  • 50g butter - cairkan

Untuk Cheesecake

  • 250g cream cheese
  • 200g whipping cream - saya ganti 200 ml fresh cream + 1/2 cwn gula icing (pukul kembang)
  • 150g yogurt plain
  • 50g gula - leh add
  • 15g gelatin
  • 60ml air panas
  • 50g buah blueberry tin - hana gune yang segar+ jem -guna fresh strawberry sbb itu jer yg ada kt rmh
  • 25ml syrup blueberry - bleh gune filling@jem blueberry

Cara-cara

  1. Hancurkan biskut sehingga menjadi serbuk. Sediakan loyang springform 18cm. Alas loyang dengan plastik wrap atau kertas minyak supaya senang nak keluarkan.
  2. Tuang mentega ke dalam biskut. Kacau rata. Tuang ke dalam loyang dan padat2kan. Simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya 30min-sejam.
  3. Bancuh gelatin dengan air panas. Kacau sehingga gelatin larut. Suamkan. (atau boleh juga kaedah double boiler utk satukan gelatin nih agar tidak berbiji2)
  4. Pukul cream cheese dan gula hingga gula hancur dan nampak gebu. Masukkan yogurt dan juga whipping cream. Pukul lagi hingga sebati. Masukkan gelatin dan pukul lagi hingga rata.
  5. Gunakan spatula, masukkan buah blueberry dan juga syrup. Tak perlu kacau sebati sebab inginkan hasil seperti marble. Tuang ke dalam loyang biskut tadi. Dan sejukkan semula di dalam peti ais lebih kurang 2-3jam.
  6. Potong dan hidangkan.

8 comments:

  1. kak ina....sedapnya nampak ciiisss kek nii..mcm ciss kau je..hahhaa.. eee stress tau tengok kek cis.sebab tak pernah buat tapi sangat suke makan...

    ReplyDelete
  2. MasyaAllah!!
    Ina!!!! nampak sedap nyaaa...
    Boleh la masuk pertandingan hujung minggu ni... Kalau akak la judge, presentation dan rupa dah markah penuh ni... hehehe

    Nanti2 akak nk cuba jugak la resepi ni (hai..bile la tu kan?) :(

    ReplyDelete
  3. kak ina....nakk ciss kek sikit...lama dah tak makan...nampak sedap la...

    ReplyDelete
  4. @ Izah,
    haahha...jgn stres2 zah, senang jer buat ni, x payah bakar2 pn so x pyh pening2 pala kek jd bantat ke atau jd rupa cam gempa bumi ke... hahaha cam x caye jer zah x penah wat ciskek...sungguh cisss skali...wakakaka

    @ K.Fariza,
    hehe...kak, saya x tau pn psl pertandingan tu cuma dgr ckp2 dr mulut org jer. lg pn nanti nk msk yg mudah2 jer, senang nk bwk. ;-)

    @ Mas,
    sila2 mas, ada lg skit dlm peti s tu. nak tlg hantarkan ke? hehehe

    ReplyDelete
  5. Salam..

    Tak penah buat gak. Isy..nak kene bljr buat jugak nih!

    ReplyDelete
  6. Eh, hari tu ada eh buah stroberi? Mcm tak dpt jek! Ker perhiasan je tu?

    -pokcik baju hijau terpekik terlolong-

    ReplyDelete
  7. pin pinnn... datang nih datang bawak piring kosong! jgn kata abes..majuk kang! kekeke..... thanx na sudi try resepi nih! cantik laks tuh...

    ReplyDelete
  8. @ Aliaazuan,
    cuba jgn tak cuba...senang amat ni..sedap pun sedap ;-)

    @ Tuan Presiden,
    stroberi tu ada la dlm kek tu tp yg dah dipotong2. klu yg sebijik2 tu hanya skdr hiasan jer yerk tuan... kekekeke...

    @ K.Hana,
    alaaa...kak, lambat benor dtg, dah yellek la...nanti kita buat lain untuk akak...tp kita mkn sendiri la, nk antor ke jepong nun jauh sgt, kekekeke....anyway, mekaseh kak share resepi yg best ni ;-)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...