Followers

Thursday, August 19, 2010

KUIH LOPES




Sumber : Tulip77 MyResipi

Hahaha...pose baru bbrp hari tp dh feeling lagu raya. Saje la ambik mood sambil update blog. Klu tak, aku dah pengsan awal2...haahaha. Bulan pose ni rajin sgt nk buat kuih muih. Tp tang nk ambik gambr tu ada la sikiiiit M. Wokeh, kali ni try buat kuih lopes. Sian aku, ntah penah makan tak kuih ni. Tp sbb ada org request so, terkedek2 la aku belek MyResipi. Dan akhirnya dapat la resepi yg mudah dan sesuai dgn bahan2 yg ada. Macam ni la kan...sorang negeri lain, sorang pulak negeri lain. Kuih tradisional kita lain, kuih tradisional dia lain...huahahaha... Jadi, pandai2 la. Sib baik tukang masak ni tak kisah makanan negeri mana pun janji sedap di tekak dan HALAL... insyaallah telan aje! Jgn banyak songeh dgn rezeki....faham! Hehehehe...
Alkisahnya bila dah siap, apa lg pengkritik tetapku itu...... Cakap air gula tak cukup pekat. Bukannya aku tak nak buat pekat tp aku nk jimat gula melaka yg dah makin men-sedikit tu. Paham2 ajer la kuih tradisional kita ni, byk yg guna gula melaka. Last2 aku taruk tepung nk kasi pekat.... keh keh keh... nasib la yang... jgn mareee aaaa.....hehehe
Ok, resepi spt di bawah. Semoga tuan punya resepi halal yer tepek resepi kt sini. ;-)

Bahan-bahan
  • 2 cawan beras pulut
  • 2 cawan santan cair
  • 1/2 cawan air pandan (dikisar) - pandan xde so letak air shj
  • 1 st air kapur- tak letak sbb xde
  • 1/2 st garam
  • beberapa titik pewarna hijau
  • kelapa parut yg di gaul dengan sedikit garam
  • *** air gula ***
  • 3 ketul gula melaka
  • 5 sb gula
  • 3 cawan air

Cara-cara

  1. Cuci beras pulut,rendam beras pulut dgn air selama 3jam, masukkan juga pewarna hijau & air kapur. Kisar daun pandan bersama 1/2 cawan air dan tapiskan airnya.Kemudian toskan dan masukkan dalam loyang. Kukus selama 20minit. Lepas tu, masukkan santan & air pandan kukus lagi selama 30minit.
  2. Alas bekas 4segi/bulat dengan plastik/daun pisang. Ambil pulut tekan padat2 dgn plastik/daun pisang. Biarkan sejuk,kemudian potonglah ikut bentuk yg anda suka. Kemudian golekkan dalam kelapa parut.
  3. Semasa kukus pulut,boleh buat air gula. Masukkan semua bahan dalam periuk,bila dah mendidih kecilkan api dan masak hingga agak likat. Bila dah sejuk boleh dimakan bersama pulut.
  4. *** air gula nih bergantung pada saiz gula melaka yg anda gunakan, jika guna yg besar blh kurangkan gula.



8 comments:

  1. Salam Ina,

    Sedappnye kueh lopes.. Antara kueh kegemaran akak!!

    Tapi, ina tau kan, kapur dan daun pandan ada kat sini.. Kapur boleh dapat kat kedai Kyber depan masjeed Omar. Chuna namanya. Tp kalau nk kapur malaysia, meh la mai bertandang rumah akak ;)

    take care dan teruskan memasak!!
    Love your blog!! :D

    ReplyDelete
  2. @K.fariza,
    hehehe...camne bleh jumpe blog ni kak? x announce lg kt mapsa nih, keh keh keh. xde la, sbnrnya saje suka2 berblog cari resepi & tambah geng2 msk.

    daun pandan tu tau tp kbtln xde stok kt umah. tp kapur tu x tau. slalu jgk beli rempah kt kyber. akak buat apa dgn kapur tu...waah, rajin msk ek sibuk2 pun.. caya laa..
    wokeh kak, tenkiu sudi jengok ke sini... senang2 dtg la lg tp gambo x cantik. hehehe...akak lain la terer ambik gambo ;-)

    ReplyDelete
  3. salam ina...fav kite dulu2..klu ada jual kat psr mlm sure kite beli..skrng ni lama x mkn nak bt sendiri entah la bila kalanya...tumpang tgk kat sini yerk..mana tau kot teringin leh cilok resep tu :)

    ReplyDelete
  4. @Deliah's Deli,
    hehehe...tu la, sian kt diriku ini. kuih yg seglemer ni pn x penah makan. bila dh kena camni baru terhegeh2 nk cari resepi... kekekeke...sila2..nk cilok resepi buleh ajer tp lg canggih klu cilok kt myresepi resepi kuih lopes yg guna daun pisang & rebus 3-4 jam tu...mesti lg real rasa ke'tradisional'annyer itu...huhuhu

    ReplyDelete
  5. salam kak ina, selamat beradu yer...mesti tengah nyenyak tido ni, datang menjengok kuih lopes akak ni...sedapnya, mas suka makan masa bulan posa....sedap2...selalu mas beli jer...entah bila nak buat...

    ReplyDelete
  6. Haaaa...mmg sesuai kuih2 camni yang susah nak dpt kat sini dihidangkan kepada tetamu raya pertama nanti. Alhamdulillah...dapatlah jiran langit ke-12 yang dah bertambah umatnya ini menumpang berhari raya di rumah uncle haza & auntie ina :D :D :D

    ReplyDelete
  7. @Mas,
    mmg nyenyak pn tido smlm, hehehe. mas, akak pn rasa suka jgk dgn kuih ni w/pn baru pes time buat. Mas, try la...mas kan rajin masak. ;-)

    @Bakh,
    Agak2 thn ni tuan presiden buat open house x cam thn lepas? Ada harapan x nk mkn lontong lg ni? hahaha. Pastu nti kami sponsor la kuih lopes...hahaha.

    ReplyDelete
  8. Salam...

    Tak buat - Muktamad! (even Jalaludin Hasan pun tak mampu nak meng'confused'kan keputusan yang telah dibuat :D :D :D). Tp jiran langit ke-7, jatuh hukum sunat muakkad membuat open house atas undian jiran2 langit ke-12, ke-13, ke-3 dan juga jiran2 tak berlangit hahaha)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...