Followers

Thursday, August 26, 2010

HOMEMADE CENDOL






Sumber: Siti Mariam MyResipi
Jom tengok cendol mereka :
~~> Izah, Hana, Cikgu Zana, Ika, K.As, E-na, K.Lieza

Ishhh....tak bleh jadi betol tgk semua org keluarkan menu cendol. Semuanya buat sendiri plak tu. Tringin jgk nk cuba sbb nmpak cam senang jer. Tp ada bahan2 yg x cukup pulak. Tp lepas tgk Izah buat homemade cendol guna tepung jagung tiba2 rasa nak cuba sgt. Acuan xde tp bleh guna senduk. Masalahnya senduk lubang2 pn xde. Kebetulan siang tadi keluar nk cari blender so cari la sekali senduk lubang. Tp yg jumpa cuma senduk plastik, so x beli la. Tringat kedai 123 kt rmh mcm ada senduk stainless steel so, singgah la sblm smpai rumah. Tp aisey, lobangnya kecik la pulak. Keciwa betol....last2 belasah jgk senduk plastik. Bila buat cendol, adesss punya la lenguh tgn ni melenyek2 adunan cendol ats senduk yg duk meliuk lentuk tu. Klu senduk besi mesti lebih mantap skit kot.......huhuhu, tp semangat punyer psl, teruskan jgk... ;-)


Berbalik pada cendol td, maka berjaya la menghasilkan cendol. Amacam? ada rupa cendol x? Tapi tang tekstur cendol ni aku x reti nk nk bagitau. Bila masuk mulut tu ok jer cuma bila gigit2 cendol tu rasa mcm terlalu lembik melekat2 jer kt lelangit. Zah, camner ni zah....ada step yg tersilap ke akak buat ni? Tp rupa cendol dlm bekas tu ok jer, mantap dan x patah2. Entah la....aku pn x tau mmg camtu ke rasanya atau aku ni yg dah lama x makan cendol? Huhuhu.... Nak suruh en. H tolong rasakan dia mmg awal2 dah surrender x nak minum mende2 sejuk di musim winter ni. Lagi pun duk nunggu lama dia balik terawih, last2 aku bungkus jer cendol tu. Weh, ada sape2 nak tlg rasakan tak? Meh2, homemade cendol ada 3 plastik lg nih......hahahahaha.....

Memandangkan dh tgh mlm ni, esok2 la yer aku letak resepi bersama sumber2 yg dah membuat cendol.

Update; resepi copy kt dapur Izah jer.

Bahan-bahan ( 4-5 orang )

  • 1 cawan tepung beras-saya ganti tepung jagung
  • 3 cawan air pandan
  • secubit garam
  • 1 sudu kecil air kapur-tak letak (*klu guna tepung jagung x perlu letak air kapur)
  • sedikit pewarna hijau (option)

Cara-cara

  1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan masak sehingga kental dan berkilat
  2. Kacau selalu supaya tidak hangit
  3. Sediakan bekas yang berisi air sejuk
  4. Masukkan cendol ke dalam acuan muruku dan tekan ke dalam air sejuk
  5. Kalau tak ada acuan muruku tekan di atas senduk yang berlubang
  6. Simpan sekali dengan airnya di dalam peti ais....


Ini la senduk yg aku guna untuk buat cendol



en.H cakap apa susah2 pegi beli senduk, guna aje senduk faqihah tu....hahahaha

4 comments:

  1. haha~
    chomel betul senduk pink tu ;D

    akak tak penah lagi try buat chendol, selama ni dok beli yg dah ready made kat e-pacs (kat tamaki)

    cencau pun guna yang instant tu je..

    wah caya lah ina!! ;)

    ReplyDelete
  2. tu la comeinya sendok tu, luas juga cendol ni berjangkit yer...he..he..

    ReplyDelete
  3. @K.Fariza,
    sbnrnya bkn la beriya sgt pn nk mkn cendol cuma beriya nk buat jer... hehehe...sib baik dh abes dh pon cendol nyer, bg kt jiran2 suruh rasa....nasib la jiran jd mangsa, hahaha.

    @Mas,
    Tu la mas, seronok tgk org lain buat cendol cam senang jer, trgin jgk nk buat. skurang2nya bila dh tau cara camne, bleh la buat next time klu tiba2 teringin kan... ;-)

    ReplyDelete
  4. bestnya dpt buat cendol..masa kecik2 dulu ada gak tolong mak buat...

    ina..meh singgah blog kak wan yea..ada tag contest..saje je...suka2...he3..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...