Followers

Saturday, August 28, 2010

POPIA TUNA Simple




Popia yg paling mudah sekali dan sedap rasanya. Sbnrnya ingt nk try buat popia basah tp time2 cenggini plak blender rosak. Nak blend bawang atau cili pn x dpt. Sementara nk nunggu blender baru smpai so masak ajer la mende yg simple2 jer dulu. Nak tumbuk pn aku xde lesung batu. Hishhh mek salleh jual lesung batu harga $49.90. Klu covert ke rm mau jgk dlm lebih kurang rm 120.00. Kecik jer pon lesung batu tu. Harga lesung batu pn dah boleh beli blender sebiji (time promosi la)....hahaha. Tp tu la kan, bkn barangan derang sbb tu la mahal sikit. Tambah pulak skali lesung batu ada brand daaa....hahaha...apa2 aje la. Tak kuasa aku nk beli, tp klu bg free lain la citer...kah kah kah.... psst, tp klu nk buat sambal belacan mesti la best guna lesung batu, kan? ;-)

Eh, lupe lak nak citer psl popia. Dh 3 mlm dah buat popia ni. Suka benor kami sekeluarga. Sedap sgt ke? Bg org lain x tau la. Tp bg kami mmg sedap dan sgt suka....hehehe. Bkn susah sgt pun. Skjp jer dah siap. Klu time M mmg sesuei benor buat ni. ;-)

Popia
Bahan-bahan

  • Kulit popia
  • Tuna in oil (tin)
  • Mayonis

Cara-cara

  1. Satukan tuna dan mayonis hingga rata. Kuantiti mayonis terpulang pd citarasa masing2.
  2. Letakkan inti tuna td ke ats kulit popia dan gulung spt biasa. Ketepikan seketika (untuk buat sos) dan kemudian goreng.

Sos
Bahan-bahan

  • Sos cili
  • Air
  • Cuka
  • Gula/gula melaka
  • Garam

Cara-cara

  1. Satukan kesemua bahan2 dan panaskan seketika dalam microwave sehingga sebati. Siap.

2 comments:

  1. sedapnya popia....terliur ni pepagi...

    ReplyDelete
  2. @Mas,
    popia simple jer ni mas, sbb ada org x nak mkn sayur....hehehe... nak btl2 rasa tuna tu.. ;-)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...