Followers

Tuesday, October 19, 2010

ASAM PEDAS AYAM & POKOK KESUM KU



Hari ni masak asam pedas jer. Tp masuk blog jugak asam pedasku hari ni, sbb tuan umah nk eksyen skit dgn daun kesum yg ditanam, hidup subur....hahahaha. Jgn eksyen lebih2, nanti k.o plak kan pokok kesum ni....kekeke. Sedap betul asam pedas bila ada daun kesum kan. Pokok ni aku ngecek ngan kawan kt sini, Ross namanya. Kt rumah dia subur betul pokok kesum yg melingkar2 kt tanah. Tp kami ni duk apartment so x dapek la nak buat cenggitu. Tanam dalam pasu ajer la. Alhamdulillah, hidup dan subur pokok kesum ni. Sangat la suka hati. Hajat di hati nk biar besar lg...boleh la buat laksa kan.....hehehe. Walau pun pokok kesumku kecik aje tp boleh la guna untuk masak2...bg ada rasa kan.

Oooopps, duk cite pasal pokok kesum, mana resepi asam pedasnya? Ok, resepi spt di bawah, ni aku punya style la. Ada org tu cerewet sket klu nak makan asam pedas, klu bleh nak suruh rasa sama mcm satu kedai kt Batu Pahat nun... mak aiihhh.....hahahahaha....jgn mare yer Yang...hehehe...


    Bahan-bahan

    • 2-3 ketul ayam
    • 1 biji bawang besar - kisar
    • 2 ulas bawang putih - kisar
    • 1/2 inci halia - kisar
    • 1 inci kunyit hidup - kisar
    • 1 sudu besar serbuk cili / cili kering
    • sedikit belacan
    • 1 sudu kecil lada hitam - kisar/tumbuk
    • 1/2 cawan air asam jawa
    • air secukupnya
    • secubit garam
    • daun kesum secukupnya
    • Bendi dan tomato - kalau suka. tp x letak pn sbb xde...

    Cara-cara

    1. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga naik bau. Masukkan serbuk cili dan tumis hingga pecah minyak. Masukkan belacan.
    2. Masukkan ayam yang telah dicuci bersih. Biar hingga ayam mengecut sedikit.
    3. Masukkan air asam jawa dan air secukupnya.
    4. Masukkan daun kesum dan garam secukupnya. Masak hingga ayam empuk.


    5. amacam? subur tak? hehehe.... yg satu tu baru keluar pucuk..

    5 comments:

    1. iina..nak tunjuk daun kesum ke asam pedas..he he..akak sendiri belum pernah masak asam pedas ayam..kalau asam pedas je mesti ikan..kalau ayam ke daging..ke..belum berani..sebab akak selalu fail masak asam pedas ni..kalau nak makan juga daging atau ayam..mintak kakak ipar yang asal melaka tu buat kan..

      ReplyDelete
    2. salam ina...
      elok je bukak blog ina ni time lunch..terus lapar yg amat hahahha
      akak tak penah laei masak asam podas ayam, asam pedas daging tu penah jugak... mmm mesti lazat sehingga menjilat jari..

      btw, daun kesum tu meriahnya~
      ;D

      take care, sis
      (pssst: bila nak mai umah?)

      ReplyDelete
    3. @ Kak Erna,
      hehehe....nak tunjuk asam pedas pn yer, nak tunjuk daun kesum pn yer... tp lebih2nya nk tunjuk daun kesum kot... hahaha... akak try la asam pedas ayam, sedap jgk... saya ni mkn jer, fail x fail kemudian citer...hahaha.. tp klu asam pedas ikan mmg lg sdp la dr ayam.

      @ K.Fariza,
      Hahaha....kuat jgk godaan gambar wkt perut tgh lapar kan, rasa belakang citer... asam pedas daging pn saya suka, best...tp haza plak x suka... tu yg msk ayam. yg penting mesti ada daun kesum untuk meng'kaw' kannya.. hehe

      InsyaAllah satu hari nanti akn smpai ke rumah akak... ;-)

      ReplyDelete
    4. eh na..sape yg duk batu pahat tuh? en.somi ker? haiihhh...akak nih klu balik kg, asam pedas seri medan yang syokkkkkk abes! hihihihi

      ReplyDelete
    5. @k.Hana,
      en.somi duk sane zmn bujang dolu2.hehehe. agaknya asam pedas kt situ jgk kot.. yg cam ada byk gerai tu. nti klu balik msia, jom kak, kita dating makan asam pedas...hehehe...

      ReplyDelete

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...