Followers

Tuesday, April 12, 2011

Edisi luah perasan. Rumah oh rumah!

Sehari dua ni tak sempat nak blogwalking. Kepala tengah pening fikirkan pasal rumah. Nak cari rumah...nak cari rumah. Sekarang ni semua benda naik harga. Sewa rumah naik harga, ayam naik harga dan td tgk berita butter dan cheese pun naik harga. Habes la hobi masak2 aku camni semua mende naik harga...uwaaaaa..... Itu belum masuk letrik lg. Tiap2 tahun naik tarif letrik. Klu musim sejuk faham2 sendiri la nak guna letrik byk. Nak rumah hangat kena pasang heater, nak keringkan baju kena guna dryer...semua tu gunakan letrik...dan penggunaan yg tinggi. Adoi... adoi...(sambil cuba menenangkan diri sendiri...huhuhu).

Sebenarnya kami ni berat hati nak pindah. Almaklum la dah lama duk kt rumah ni. Sejak mula2 menjejakkan kaki ke auckland lagi sehingga la skrg. Tapi apakan daya sewa makin naik. Rasa mcm tak berbaloi dengan rumah sempit tapi mahal ni. Banyak kenangan kt rumah ni....antaranya....



dapat tgk laut dari jauh...tuuuuu...nampak x skit tu....gambar ni diambil dr balkoni rmh kami... owh...blue..blue sky...


dapat tgk bunga api sempena hari2 tertentu. klu time new year mmg syok habes la. clear jer dpt tgk. dr balkoni jer. hahaha...kwn2 lain ada yg dpt tgk sipi2 ada yg x dpt tgk lgsg sbb apartment dorang terhalang dgn building lain.

dapat tengok plane aerobatics sempena hari2 tertentu. ini pun view dari balkoni rumah jer. plane ni bunyi mcm kapal perang jepun nk serang tanah melayu dulu2... uuuu....


dapat tgk bangunan2 (hahahaha...mcm xde motif kan). tp ok la kan drpd mengadap dinding...tak ke sakit jiwa. dan building yg ada 'bulatan' kt atas tu adalah bangunan insurans yg telah meluluskan peruntukan semasa aku operation dulu. sangat cekap dan cepat dlm uruskan claim.


yg ni plak view dr bedroom. building tgh tu adalah bangunan fakulti perikanan kot...universiti auckland klu x silap. yg bumbung biru nmpak skit2 jer tu plak fakulti undang2. yg bumbung hijau x sure plak sama ada fakulti undang2 jgk atau library. aisey, x perasan pulak padahal depan rumah ajer.


yg ni plak first time dlm hidup aku tgk logistik untuk penggambaran filem. korang kira sendiri la berapa byk lori kontena tu. itu baru sebahagian sajer. ada lagi sampai hujung jalan sane tp ini jer yg tercapai dek kamera hp aku yg aku snap dr balkoni rumah jer. kontena ni memuatkan equipments sahaja. mcm2 la dengan genarator dan kabel itu ini. kt seberang jalan sane pulak ada karavan khas untuk artis filem tersebut. siap ada nama lg, ok. dasyat2...betapa jakunnya aku yg tak pernah tgk penggambaran filem. tgk filem kt pawagam pun boleh kira ngan jari jerk! tak silap aku ni penggambaran filem hollywood 'yogie the bear'? citer kartun la beb! eh, tp x silap ada campur versi org kan. ntah...aku tak tgk pun citer tu. yg aku tau pasal penggambaran ni pun sbb masuk berita. klu tak, mmg habuk pn tak tau.

Owh...patut la naik harga...macam2 ada....hahahaha. Alaaaa....klu dh nak naik tu, tak de sebab pun boleh naik. Nasib laaaa....

4 comments:

  1. Assalamualaikum...
    Ini lah dinamakan dugaan hidup. Benda yang kita suka kadang kala terpaksa dikorbankan demi meneruskan kelangsungan hidup.Semoga dipermudahkan segalanya

    ReplyDelete
  2. K.Sam,
    betul tu k.sam. dugaan hidup di tempat orang. byk suka duka. tak pe la...boleh dijadikan sbg kenangan dan pengalaman bermakna. Terima kasih k.sam. hendaknya begitula, moga dipermudahkan segalanya. Ameen.

    ReplyDelete
  3. wahh k.ina btoi2 diedisi meluahkan perasaan neh..btw sabar ek.. n gudluck! semoga cepat dpt umh yg besh2x=)

    ReplyDelete
  4. siti,
    saje jer tu...skali skala keluar dr entry masak2.hehehe... emh, klu korng ada tau mana2 apartment kosong..bagitau la ek...akak cari kt trademe jer. atau pun klu dh susah2 sgt, balik mesia dulu la skjp...boleh jgk jalan2 cari makan... wakakaka....

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...