Followers

Friday, April 15, 2011

REMPAH CAP BUNGA ROSE

Rempah ni ada 2 jenis, iaitu rempah mentah(gulai) dan rempah masak. Apa bezanya, x brp pasti tp bila masak, aku campur dua2.



Saje la nak masukkan entry rempah ni. sebagai makluman kepada sesapa yg nak tahu. Dan juga untuk simpanan diriku ini. Rempah bunga rose ni adalah rempah khas untuk buat gulai nasik dagang (gulai ikan tongkol). Kalau mak kt kampung biasa suka guna rempah yg beli dengan orang kt kampung atau yg jual timbang kt pasar. Maklum la kt Terengganu ramai orang jual rempah gulai nasi dagang ni. So, ikut selera masing-masing la kan nak beli yg mana, ikut sedap tekak sendiri...kan. Rempah cap bunga rose ni senang sbb dh paket siap2 dan ada jenama (commercial packaging). So, klu susah2 sgt nk ckp beli rempah timbang si polan sekian2, beli ajer la rempah ni kan...


ni rempah mentah, kalernya kuning sket


ni rempah masak, kalernya gelap sket..


Selain buat gulai ikan tongkol, boleh juga buat gulai ayam untuk nasik minyak. Dan juga gulai (daging) kawah. Tidak ketinggalan jugak kuah laksa Terengganu juga menggunakan rempah ini. Rasa rempah ni tak reti la nak terangkan macam mana...kena try sendiri...yg pasti mmg tak sama dengan rempah kari. Baru jer guna hari tu masak gulai ayam. Boleh tengok kt entry terdahulu Gulai Ayam.

P/s: Terima kasih kepada Akmalia yg sudi terbangkan rempah ni ke Auckland. Lagi terima kasih sbb melarikan diri tak nak terima bayaran, hehehe :) Semoga Allah SWT murahkan rezeki anda sekeluarga.


ni nama pengeluar rempah ni. kot2 la ada sesape nk beli...hehehe.... (saya tolong promosi free je tau....hehehe) p/s: sila klik pd gambar untuk imej yg lebih jelas.


18 comments:

  1. eh!ina macammana org auckland boleh dapat rasa rempah ni dulu?akak bukan aje tak pernah rasa,dengar pun belum pernah lagi..ada jual kat mana ina..mesti kat ng pantai timur ni kan?..ni yang nak kena tanya nor tgganu ni..hehe
    mesti sedap tu..jeles arrr tengok ina dapat dulu..huhu

    ReplyDelete
  2. k.anim,
    penah makan nasik dagang tak ni? ooopppss...nk lebih tepat masak nasik dagang...hehehe...mesti bkn penggemar nasik dagang ni...
    rempah ni ada jual kt belah pantai timur aje kot..kelantan & terengganu. sila2...gi tanya k.nor.. konpem la k.nor tau..jgn tanya jer tau, suh k.nor poskan skali...kekekekeke... (ampuuuun k.nor klu terbaca...hik hik hik)

    ReplyDelete
  3. na..sy pun sama..nak gulai ayam ke..daging ke ikan ke..tekak sama ganu..sy ganu..abg ganu..jer..jarang guna rempah2 kari..mmg suka menggulai guna rempah cap bunga ros..kalau balik kemaman..mmg beli byk2 wat stok...:)

    ReplyDelete
  4. Kuna,
    tu la...rempah ni ada belah pantai timur jer, jadi kena bwk stok la kan. saya pun sbb lama x makan so, hari tu bila makan...mmg rasa mcm berada kt rumah, kt kg halaman...hehehe...nti nk try buat gulai kawah (daging) plok...owh, mesti mabelesss la...hehehe

    ReplyDelete
  5. tu la kak anim,org auckland boleh ada rempah cap bunga ros ni...
    malu2..tutup muka..he..he..

    susah kan mencari rempah ni...merata2 gak mas mencari...
    kene order ngan kak nor la jawabnya..muahahaha...

    ReplyDelete
  6. Mas,
    hahahaha...org oklen import khas rempah ni tau...bkn senang nk dpt ni. org mesia sendiri pn kena main pos2 jgk...hik hik hik..

    sian mas mencari rempah ni.. suh k.nor jual kt mas...hehehe... k.nor lg jd mangsa.. :)

    ReplyDelete
  7. salam kak.. x pnh buat nasi dagang..mkn nye pun adela sekali 2 je tu pun dah lame dulu.. x ingat rasenye..erm terliur plak bile sebut2 pasal ns dgg ni...nyumnyum

    ReplyDelete
  8. mai la pos ke Finland sikit rempah ni ina...org sini jakunla tak pernah tgk rempah ni pun lagi...tak mau pos rempah pos menu yg siap msk pun boleh jugak..hehe

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  10. Damia, saya dah try email you, tapi bounce back lar email tu. Saya nak beli rempah tu mcm mana yer? email me at eersza_ismail@yahoo.com

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  12. email je terus kat afa_7881@yahoo.com lagi senang nak berurusan

    ReplyDelete
  13. saya cuba banyak kali untuk emel ke alamat afa_7881@yahoo.com tu, tapi tak berjaya. Ada tak emel yang lain atau no phone yang boleh dihubungi untuk order rempah cap bunga ros.
    terimakasih. Wasallam

    ReplyDelete
  14. saya baru je bawak rempah2 ni masuk Australia, siap dengan beras nasi dagang lagi nak masak for raya next week ni. Order ikut Fb (Kerepok Ikan Tamban Terengganu)

    an

    ReplyDelete
  15. pada sesiapa yang nak order rempah ni,syarikat pengeluar dah ada fanpage fb untuk rempah ni..boleh tgk https://www.facebook.com/RempahCapBungaRos

    setiap order akan disertakan dengan resipi nasi dagang asli terengganu dan beberapa resipi lain lagi..jemput menjengah ya?

    ReplyDelete
  16. https://m.facebook.com/RempahCapBungaRos

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...