Followers

Sunday, May 15, 2011

PULUT GULUNG



Pulut ni buat Jumaat lepas bawak untuk halaqah kt rumah kawan kt sini. Aku ni macam biase la kalau nak bawak apa2 ke rumah orang atau nak bawak untuk pot luck memang selalu jenuh fikir nak buat apa. Hahahaha...atau lebih tepat mencari resepi yang mudah, cepat dan konpem menjadi dengan sedap. Lagi satu, senang nak bawak...almaklum la, menapak jer kt dalam city ni. Alaaa....sebenarnya cakap jer la, bukannya terer sangat...tu yg jenuh mikir, wakakaka.

Pasal pulut ni sebenarnya nak buat pulut panggang tp sebab kesuntukan masa macam biase la fefeeling buzy kononnya hari tu so, pulut panggang dah kena magic jadi pulut roll....hahaha...gasak la. Dah tu tak ingat langsung nak ambik gambar. Bila dah balik rumah baru terfikir nak ambik gambar. Tu pun bila ada yang tanya resepi, hehehe. Sib baik ada beberapa ketul lagi pulut yang tinggal skit kt rumah. Resepi pulut tu aku ambik kt myresipi asal untuk pulut kuning tapi dah ejas2 sket. Sambal ikan tu plak aku buat hentam aje ikut selera sendiri.



Pulut

Bahan-bahan
  • 4 cawan beras pulut
  • 400 ml santan
  • Garam secukup rasa.
Cara-cara
  1. Rendam pulut bersama selama 1-2 jam.
  2. Cuci dan toskan pulut. Kemudian kukus selama 10-15 minit.
  3. Keluarkan beras pulut dari pengukus. Masukkan santan yg telah dicampurkan dengan garam ke dalam pulut tadi. Gaul hingga sebati.
  4. Masukkan semula pulut ke dalam pengukus dan kukus selama 30-40 minit atau sehingga masak.



Sambal Ikan & Kelapa

Bahan-bahan
  • 1 biji bawang besar - kisar
  • 2 ulas bawang putih - kisar
  • 1 inci halia - kisar
  • 2 batang serai - kisar
  • 2 sudu besar cili mesin/ cili boh (terpulang atas kepedasan yg diingini)
  • 2 sudu besar santan pekat
  • 1 keping asam keping
  • 1 tin tuna (in oil)
  • 1 cawan kelapa kering (desiccated coconut)
  • ½ sudu besar serbuk belacan
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa
Cara-cara
  1. Goreng kelapa tanpa minyak sehingga perang. Ketepikan.
  2. Tumis bahan kisar, cili mesin sehingga sedikit kering.
  3. Masukkan santan, gula, asam keping dan serbuk belacan. Kacau hingga sebati.
  4. Kemudian masukkan ikan.
  5. Masak sehingga betul2 kering. Tutup api.
  6. Masukkan kelapa kering yang telah digoreng tadi ke dalam sambal ikan yang telah kering. Gaul hingga rata dan sebati. Kalau tidak cukup rasa, boleh tambahkan garam dan gula ketika proses menggaul tersebut.

Untuk pulut panggang : letakkan pulut ke atas daun pisang kemudian letakkan inti. Gulung kemas2 dan klip/lidikan di kedua2 belah hujung. Kemudian boleh la dipanggang.

Untuk roll : letakkan pulut ke atas baking paper kemudian letakkan inti. Gulung kemas2. Boleh menggunakan bamboo mat/alatan membuat sushi bagi memperkemaskan gulungan. Kemudian potong dengan berhati-hati pulut tersebut supaya tidak terlerai.

9 comments:

  1. mmg sedap!!!

    =) Pani

    ReplyDelete
  2. Biasalah....langit ke 12May 17, 2011 5:06 AM

    Erk, hari tu takde belen ke? Betul ni takde? Ish, takkan la takde?! :)

    ReplyDelete
  3. Sedapnya pulut gulung ni...:)

    ReplyDelete
  4. waduh sedaapnyer!! seme menu pulut apa2 pun mmg feveret akak..tp takut mkn bnyk nnti sakit kembung pewut..hehe!

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. aduuuuuuuuh,sedapnya nampak pulut gulung ni..dah lama tak buat..

    ReplyDelete
  7. Lama x jln2 sini, pulut lepe mmg peberet saya, suka cicah dlm teh o pastu ngapppp. Pulut gulung ni pun buleh je..:))

    ReplyDelete
  8. ina, sorry byk hari tak online blog....sedapnya pulut tu..nasi dagang kat bwh tu pun nampak menyelerakan....terliur la hehe..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...