Followers

Tuesday, October 19, 2010

ASAM PEDAS AYAM & POKOK KESUM KU



Hari ni masak asam pedas jer. Tp masuk blog jugak asam pedasku hari ni, sbb tuan umah nk eksyen skit dgn daun kesum yg ditanam, hidup subur....hahahaha. Jgn eksyen lebih2, nanti k.o plak kan pokok kesum ni....kekeke. Sedap betul asam pedas bila ada daun kesum kan. Pokok ni aku ngecek ngan kawan kt sini, Ross namanya. Kt rumah dia subur betul pokok kesum yg melingkar2 kt tanah. Tp kami ni duk apartment so x dapek la nak buat cenggitu. Tanam dalam pasu ajer la. Alhamdulillah, hidup dan subur pokok kesum ni. Sangat la suka hati. Hajat di hati nk biar besar lg...boleh la buat laksa kan.....hehehe. Walau pun pokok kesumku kecik aje tp boleh la guna untuk masak2...bg ada rasa kan.

Oooopps, duk cite pasal pokok kesum, mana resepi asam pedasnya? Ok, resepi spt di bawah, ni aku punya style la. Ada org tu cerewet sket klu nak makan asam pedas, klu bleh nak suruh rasa sama mcm satu kedai kt Batu Pahat nun... mak aiihhh.....hahahahaha....jgn mare yer Yang...hehehe...


    Bahan-bahan

    • 2-3 ketul ayam
    • 1 biji bawang besar - kisar
    • 2 ulas bawang putih - kisar
    • 1/2 inci halia - kisar
    • 1 inci kunyit hidup - kisar
    • 1 sudu besar serbuk cili / cili kering
    • sedikit belacan
    • 1 sudu kecil lada hitam - kisar/tumbuk
    • 1/2 cawan air asam jawa
    • air secukupnya
    • secubit garam
    • daun kesum secukupnya
    • Bendi dan tomato - kalau suka. tp x letak pn sbb xde...

    Cara-cara

    1. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga naik bau. Masukkan serbuk cili dan tumis hingga pecah minyak. Masukkan belacan.
    2. Masukkan ayam yang telah dicuci bersih. Biar hingga ayam mengecut sedikit.
    3. Masukkan air asam jawa dan air secukupnya.
    4. Masukkan daun kesum dan garam secukupnya. Masak hingga ayam empuk.


    5. amacam? subur tak? hehehe.... yg satu tu baru keluar pucuk..

    Monday, October 18, 2010

    GETTAH

    yang kosong...sedap dimakan begitu saje ^_^

    sape suka manis, boleh sira...

    Ge'tah...camne nak eja ni...hehehe. Tp cara pronounce nyer mcm sebut getah la cuma ada sabdu/ dengung sket di tengahnya ('ge-ttah'). Ni snek org terengganu. Klu boring2, kunyah la gettah yer. Tp budak2 muda skrg ni kenal x gettah? atau pun suka x makan? hurmm... entah la. yg pasti cara buatnya takde la susah mana pun. Macam buat kulit karipap jer. Malah, klu ada lebihan doh karipap yg dah x cukup inti tu, bleh jer jadikan gettah ni. Gettah ni ada dua versi, satu yg plain dan satu lg yg sira. Tp klu nak dimodenkan, korang celup la dalam cokelat ke. Bak kata k.nor secubit garam...kita yg buat dia kan...hehehe..

    Ok, layan resepi kt bawah yg ambik dari mak. Tp dh ngejas dah sikit sbb mak kasi resepi untuk 1 kg tepung gandum... mak aih, klu buat banyak tu jwbnya sebulan pon belum tentu rumah ni bleh habiskan...kekekeke....

    Bahan-bahan
    • 250 gram tepung gandum
    • 1 biji telur ~ resepi asal 1/2 biji aje ~
    • 45 gram marjerin ~ saya guna butter ~
    • 90 ml air
    • 1 sudu besar gula
    • secubit garam

    Cara-cara

    1. Campur marjerin dengan tepung. Gaul rata sampai berderai.
    2. Masukkan gula kemudian telur. Gaul sebati.
    3. Masukkan air yg telah disebatikan dengan garam secara sikit2.
    4. Uli sehingga doh tidak melekat di tangan.
    5. Canai doh dan potong mengikut saiz yg dikehendaki.
    6. Untuk buat bentuk riben, potong doh yg telah dicanai secara memanjang dan buat sedikit lubang dgn menggunakan pisau. Masukkan satu bucu/hujungnya sahaja ke dalam lubang yg telah dibuat. ~rujuk gambar di bawah ~
    7. Goreng dalam minyak yg banyak.

    cara2 buat bentuk riben gettah

    Sunday, October 17, 2010

    MOIST CHOCOLATE CAKE


    Salam buat semua...
    Hehehe....lama benar yer tak bersiaran. Begini la alkisahnya bila raya yg lepas asyik duk pegi open house...makan dan makan so, xtvt masak2 kt rmh buat yg simple2 aje la. Dah hbis smua open house konon2 nak tepek la gambar2 raya tp keadaan tak mengizinkan. Yer la kan, dah sihat dan boleh makan sedap2 aje, Tuhan bagi sakit la pulak...elok2 plak tu lepas dah habis smua open house... ^_^. Melepek la kejap. Bila dah sihat, mood nak berblog plak x datang2, hehehe. Buat yg intai2 kt sini, minta maaf la yer tak update, duk tang tu jer tak gerak2 blog ni. hehehe...buat AMY, k.na tak stop blog la...cuma berhenti rehat kejap...hehehe...

    Okey la, ni nak tepek kek cokelat la plak. Ambik kt blog K.Hana. Resepinyer lebih kurang jer dgn yg penah buat dulu tp yg bagusnya resepi ni kuantitinya separuh sahaja drpd yg biasa ku buat. so padan dan sesuai benar dgn isi rumah kami yg tidak ramai ni. Kali ni buat versi kukus. Ni buat x plan pun, tiba2 rasa nak makan. Kebetulan plak kt rumah xde cooking chocolate untuk nak buat topping so, aku bantai aje coco powder + butter + shortening + susu pekat + susu cair + gula. Maka jadi la seperti dalam gambar tu.

    Sumber Asal : Best Moist Chocolate Cake Recipe
    Sumber: Hanamemories


    Bahan-bahan

    • 1 cawan tepung gandum
    • 1 cawan gula
    • 1/3 cawan serbuk koko
    • 1sk baking soda - hana buh baking powder 1/2sk, soda 1/2sk
    • 1 biji telur
    • 1/2 cawan butter@ minyak masak - hana gune butter
    • 1/2 cawan buttermilk@ susu segar - hana gune susu perisa coklat
    • 1sk esen vanila
    • 1/2 cawan air panas
    • 1/4 cawan susu pekat - resepi asal xde

    Cara-cara

    1. Panaskan oven 300 degree F. Griskan loyang 7x11inci dengan butter. ~saya kukus~
    2. Ayak tepung dan baking soda@powder ke dalam mangkuk.Ketepikan.
    3. Pukul gula dan butter. Masukkan telur dan pukul lagi.
    4. Masukkan buttermilk/susu dan serbuk koko. Kacau sebati.
    5. Masukkan air panas dan esen vanila.
    6. Akhir sekali masukkan tepung yang di ayak tadi dan mix sebati.
    7. Masukkan ke dalam loyang dan bakar lebih kurang 30-35min atau sehingga kek masak. - hana kukus.
    8. Sejukkan di atas redai dan tuang topping@ganache kegemaran.

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...