Followers

Thursday, June 20, 2013

PECAH!!!

Ok, ini bukan pasal filem Pecah yg trailer nye duk ulang tayang kt tv tu.  Aku pun tak tahu filem tu pasal apa.  Ini nak cerita pasal pecah rumah!  Sudah sebulan berlalu kes pecah rumah.  Rumah sape lagi, sob sob sob... 

Sejak kami pulang ke Malaysia masa tu kami takde rumah lagi so, jenuh jugak la mencari rumah sewa.  Boleh dikatakan memang teramat sukar sekali nak mendapatkan rumah sewa walau pun dah menggunakan pelbagai medium.  Akhirnya berjumpa jgk dan kami pun tak banyak songeh la terus grab.  Dan setelah tinggal kat sini aku boleh katakan suasananya ok, jiran-jiran yang ramah dan kawasan pun tak sunyi.  Feel good la yg boleh aku katakan.

Ok, pasal kes pecah rumah ni, kami cuma tinggalkan rumah semalam jer sebab pergi family day dan tempat family day tu dekat je dalam sejam perjalanan jer.  Sekali, balik rumah keesokkan harinya, tengok rumah dah kena pecah.  Ada la barang-barang berharga yang hilang yang membuatkan diri sendiri terduduk.  Shock pun ada tp dalam masa yang sama aku bersyukur Alhamdulillah kerana kejadian itu berlaku ketika ketiadaan kami di rumah.  Bak kata adik bongsu aku, 'nak hilang gelang ke nak hilang tangan'?.  Kui..kui..kui... Betol la tu.

Satu aku nak pesan kalau sape-sape menghadapi masalah seperti ni (mintak dijauhkan), tolong jangan sentuh apa-apa barang di tempat kejadian sehingga polis penyiasat datang.  Sebab after kita call polis, selalunya polis yg datang tu cuma just check keadaan jer dan minta kita kenal pasti barang-barang yg hilang untuk buat report.  After kita buat report kat balai polis/ibu pejabat polis, barulah polis penyiasat akan datang untuk siasat dan ambik gambar.  Ceh, tetiba terbayang muka Horatio, CSI Miami...keh keh keh.  So, never ever touch all the things until the officer finish their job!

 Bila ada orang tanya aku, kenapa barang sekian-sekian tak bawak sekali semasa keluar, aku no comment aku jer la.  Mende dah nak jadi kan.  Tp sekarang kalau orang tanya lagi soalan tu aku akan tersenyum sorang-sorang sebab aku teringat sembang aku dengan jiran yg datang tanya kabar pada hari tersebut.  Jiran aku cakap, bila balik kg dia akan bawak semua barang-barang berharga, kemudian anak dia bertanya, habis tu tv ni macam mana, tak nak bawak ke.  Jiran aku cakap, tak kan la tv pun nak bawak, nak taruk mana dalam kete, bukan muat.  Keh, keh, keh.....nak tergelak aku setiap kali mengingatinya.

Kat sini kita kena kena faham konsep Qada dan Qada'.  Sesuatu yang telah ditetapkan di luar keupayaan kita.  Dan Allah SWT telah mengizinkan sesuatu itu berlaku.  Kalau kita tak redha bermakna kita telah ingkar pada Qada' dan Qada' Nya.  Bukankah percaya pada Qada' dan Qadar itu termasuk dalam rukun iman.  Menolaknya bermakna tidak beriman.  Tapi sebagai manusia biasa adalah normal ketika kejadian kita ada perasaan sedih, marah, dan geram. Banyakkan beristighrfar semoga kita tenang dan sedar bahawa setiap sesuatu yang berlaku itu ada hikmah dan sebab musababnya.  Mungkin kita ada melakukan kesilapan, terlalai, atau kurang amalan, atau sebagai peringatan, hukuman, ujian dan macam-macam la yg akan membuat kita berfikir dan muhasabah diri.

Kami ambil pengajaran dari kejadian ini dan InsyaAllah bila masuk rumah sendiri nanti sedikit sebanyak dah tau aspek-aspek yang perlu dititikberatkan.  InsyaAllah. 

Tapi pada penjenayah itu aku doakan moga Allah SWT berikan dia hidayah, semoga tidak terjadi pada orang lain pula.  Amin.

Friday, June 07, 2013

Edisi Terkenang Lagi : Kari Kepala Ikan Salmon


Perrrhhhh....terbayang-bayang pulak kesedapannya...

Murah jer kepala ikan salmon ni.  mat salleh kan suka makan fillet/steak jer, kepala ni tolak tepi la, sbb tu mulah2 saje harganya maaa...


Haissshhh, seminggu dua ni banyak pulak keluar entry mengimbau kenangan dolu-dolu.  Sebenarnya aku tengah menghabiskan cuti sekolah di kampung.  So, tak de la aku masak-masak melainkan tolong-tolong mak apa yang patut jer.  Selebihnya aku duduk bersenang lenang la, HAHAHA.  Tu pasal seminggu dua ni posts aku kt blog ni semuanya kisah 'cari gali' je, hehehe.

Petang tadi aku baca entry ikan salmon grill kt blog k.hana, tetiba teringat pulak masa duduk auckland dulu punya la suka benor Mr. Haza makan kari kepala ikan salmon sampaikan kalau boleh hari-hari nak suruh masak tu.  Errrkkk....tukang masak pun dah tak lalu nak hadap mende tu tp suka jer masak sebab senang, hehe.

Try godek2, rasa2nya tak de lagi entry kari kepala salmon ni.  Gambar pun entah ke mana.  Godek-godek fb (lagi) jumpa la gambar kari tersebut kt fb mak mertuaku.  Kari tu aku buat semasa beliau datang ke oklen.  

Sedap tau kepala salmon ni.  Lemak berkrim disukai ramai.  Tapi kalau orang tak biasa, tak boleh makan juga salmon ni.  Macam ikan patin yg lemak-lemak tu, lebih kurang begitu la rasanya... bukan semua orang boleh makan, kaaannnn?

Sejak balik Malaysia dah setahun lebih ni, aku belum pernah lagi beli dan masak ikan salmon.  Entahlah, bila aku tengok kat pasaraya tu pucat semacam jer kaler salmon aku jd tak de semangat nak beli, dah la harga mahal.  Ikan salmon kalau tengok kat badan/isi dia memang betul-betul pink + oren gitu kaler nye...terang benderang, hehehe.  Tapi yer la kan, kat sini ikan salmon tu nak sampai harus naik kapal ke tongkang ke dulu, keh keh keh.  Yang kat sana tu dah sah-sah la dari perairan mereka sendiri.  Eh, ikan salmon hidup kat laut ke kat sungai? Haah...sila la google sendiri yer, hehe :P

Tapi kalau teringin sangat atau mengindam ke, apa kaler pun bedalllll ajer la...hihihi.

Wednesday, June 05, 2013

Fefeeling aku di musim autumn...




Aku memang tengah tak de keje ni.  Eh, rilek sakan tau bila balik kampung ni, hehe.  Sila la jelesss, keh keh keh.

Aku tertengok video ni kat fb aku tadi.  Teringat pulak kenangan semasa berada kat tempat orang dolu-dolu.  Gambar-gambar dalam video ni aku ambik semasa aku lepak-lepak kat Albert Part sambil berjalan kaki balik rumah.  Dekat je haaa dengan apartment kami masa tu.

Lagu dalam klip ni adalah lagu nasyid dari kumpulan Hijjaz.  Sesuai sangat dengar lagu ni kalau tengah down.  Memberi peringatan kepada kita yang apa sebenarnya tujuan kita diciptakan di muka bumi Allah SWT ni.

Masa ni tak silap aku tengah musim autumn.  Owh, daun-daun ke'oren'gan dan berguguran... alangkah syahdunya.. hehe.. Tapi sekarang kt New Zealand bukan musim gugur tp tengah musim sejuuukkksss.

4 seasons kat New Zealand adalah seperti berikut:

December-January-February ---> Summer
March-April-May ---> Autumn
June-July-August ---> Winter
September-October-November ---> Spring

dan yang pasti kat Malaysia ku tercinta senantiasa summer sepanjang masa, hehe.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...