Followers

Friday, August 19, 2011

CHEF WAN ON GOOD MORNING TVNZ1

Pagi semalam Chef Wan ke udara dalam rancangan Good Morning di TVNZ 1.  Alaaaa...mcm rancangan Selamat Pagi Malaysia kt RTM1 tuuu.  Seronok dapat tengok Chef Wan masak kt tvnz rasa macam tengok rancangan masak2 dalam bulan ramadhan kt Malaysia pulak...hehehe.  Chef Wan masak dua resepi iaitu Nyonya Laksa dan Grilled Beef With Mango .  Tapi sebab masa terhad, cara masak pun mcm nak cepat sangat dan sedar2 dah siap.

Sepanjang masak tu biasa la mulutnya mengomel.. pasal udang tak de kulit la, frozen x fresh mcm kt malaysia, pasal serai kena potong kontot katanya rubbish....hahahaha, aku pun x tau mana dia dapat serai yg tak de bahagian bawah yg gemok tu.  mmg betul la kan katanya klu kt malaysia yg bahagian atas hijau tu mmg kira 'sampah' kan, hik hik hik. ... dah tu katanya tak jumpa daun kesum kt sini.  mmg susah sikit la tambah2 waktu winter cenggini kecuali yg orang2 malaysia kt sini tanam.  lebar2 tau daun kesum kt sini chef wan oooiiiiii, muahaha.  lepas tu dia usik pengacara pompuan tu katanya pakai baju kaler macam orang tua... hahaha...sabo jer la.  gelak jer kita orang yg menonton ni.  alaaaa....sape tak sedia maklum dengan 'kepetahannya' itu kan.  Ok, gambar2 kt bawah ni tak plan pun nak ambik sbb masa tu memory card dah penuh, so yang ado sajo laaa...


masa ni sarah tengah baca emel penonton untuk segmen ni.  tak silap pengirim tu orang malaysia yang menetap di new zealand ni la.

prepare nak masak grilled beef

yang ni plak Chef Wan tanya Brendon pernah jadi model tak....hehehe

gelak je la melayan Chef Wan ni..

bukan Brendon yg interview dia, dia plak yg interview Brendon dah kawen ke belum, dah ada anak ke, isteri keje apa....hahahaha....

sembang apa ntah lagi...dah lupa



beef grilled yg sedang dimasak


p/s:  sedap plak tengok grilled beef tu. rasa cam nak try jer.  katanya sepatutnya letak cili padi tp mat salleh kan mana tahan pedas so dia ganti dengan cili biasa. ' i dont want to kill u',  kata chef wan kepada pengacara2 itu...hahaha




Wednesday, August 17, 2011

ENTRY KUIH BELIMBING KE ENTRY CUACA NI? HEHEHE...

Sejuuuukkks. Beberapa hari ni cuaca sejuk sikit. Pagi td suhu menunjukkan 4°c. Sebenarnya kalau nak dibandingkan dengan negara2 lain waktu winter cenggini suhu tersebut takde la sejuk sangat. Tempat2 yang ada salji tu lagi la kan...cecah negatif lg. Sebenarnya, Auckland ni tak sejuk sangat seperti negara 4 musim yang lain...kiranya orang tak tahan sejuk cam aku boleh ler duk kt Auckland, heehehe. Tp, 2-3 hari ni cuaca sejuk sangat. Biasanya paling sejuk pun cecah 7°c atau 8°c jer, tu pun pagi2 buta la waktu semua orang tengah syok lena berselimut duvet, hik hik hik.

Hari isnin lepas kecoh sekejap katanya snow turun kt Auckland. Aku memang tak sedar langsung sebab masa tu tengah sibuk mengemas rumah. Bila buka fb, dah kecoh kawan2 kt sini cakap snow turun. Ada yang kata itu hail dan ada jgk yang kata itu sleet, maknanya belum menjadi snow la kot. Tapi bila tengok news, reporter tu sendiri pun x pasti yg turun tu apa, hahaha. Senang citer snow ajer la sebab putih2 kan, hik hik hik. Tapi kejap jer tau, tu pasal aku x sedar. Cuma dapat la aku tgk berita kt tv dengan gambar yg kawan masukkan kt blognya di sini. For u all punya info Auckland memang tak turun salji since 1939. So, excited giler la warga Auckland bila salji turun...hehehe, cam lawak jgk seposen kan.  Heyy, jangan gelak tau! notty! of kossss la kami org Malaysia kt Auckland teringiiiiiin sangat nk merasa snow....hehehe.



Ok la, panjang pulak melalut...hehe. Hampir2 terlupa nak cerita pasal kuih belimbing ni. Dah lama cari baru bertemu resepinya. Dulu masa sekolah selalu buat kuih ni, ada kawan kasi resepi. Tapi lepas tu resepi tu hilang dan terus lupa. Sib baik jgk jumpa kt blog k.Hana. Tapi acuan plak tak de so, aku bantai nozzle icing tu jer la. Kalau ikutkan kuih ni besar la sket, maybe dorang guna acuan semprit ke apa ke x tau la. Boleh check kt blog K.Hana apa nama acuan tu. Memandangkan aku guna noozzle je so, hasilnya dapat saiz kecik2 seperti putik belimbing kot....kekekeke. Ok la, layan resepi di bawah. Kuih ni buat on Friday lepas bawak ke rumah kawan yg ajak berbuka puasa sbb kita orang sibuk pindah rumah.

Sumber: K.Hana@Hanamemories

Bahan-bahan

  • 1 cawan tepung gandum
  •  1 cawan air
  •  1 biji telur
  •  1 sudu makan marjerin/butter
  •  1 sudu makan gula
  •  esen vanilla

Cara-cara

  1. Didihkan air, gula, esen dan juga marjerin. Sementara tuh, dlm mangkuk lain pukul telur kejap.
  2.  Tutup api. Masukkan tepung. Kacau cepat2 gune senduk kayu.
  3.  Kemudian masukkan telur dan kacau cepat2 hingga sebati dengan tepung td.
  4.  Panaskan minyak, masukkan adunan ke dalam acuan dan picitkan ke dalam kuali. potong setiap 5cm.
  5.  Goreng hingga kekuningan dan angkat.
  6.  Taburkan gula. Sedia utk dmakan!

Sunday, August 14, 2011

BUAH MELAKA (ONDE-ONDE)





Semalam dengan hari ni ke'bizi'an sikit menyelesaikan urusan2 tertentu so, dapur pun tak berasap la. Ni berhenti rehat kejap tapi keje masih banyak lagi yang perlu diselesaikan. Apa la yg sibuk sangat tu yerk? Hehehe...nanti kita stori mori k pasal tu. Haisssshhh... tengah bizi2 camni pun tangan ni cam gatal2 plak nak masukkan entry dalam blog. Selongkar punya selongkar jumpa la gambar onde-onde ni yang buat masa awal ramadhan hari tu. Boleh la kan? Hehehe...sebab tak de lagi entry pasal onde-onde ni so, boleh laaaaa....

Sumber : suriHati MyResipi


Bahan-bahan ( 20 biji )


  • 10 helai daun pandan -kisar dan ambil airnya
  • 2 ketul gula melaka
  • 2 cawan tepung pulut
  • 1 biji kelapa parut- ambil putihnya sahaja - ina guna kelapa kering + santan cair, masak seketika dlm microwave.
  • secubit garam- digaulkan bersama kelapa

Cara-cara 

  1. Bancuh tepung bersama air daun pandan sehingga boleh diuli serata lembut. Pastikan adunan tidak terlalau lembek dan keras.(agak2 boleh dicubit).
  2. Cubit adunan sebesar guli, masukkan gula melaka yg telah dipotong kecil2 ditengah2 adunan, bulatkan, dan pastikan menutupi keseluruhan gula.
  3. masukkan ke dalam air yg sedang mendidih. Ulang sehingga 5-6 ketul.
  4. Bila bebola timbul, bolehlah diangkat, dan ditapis sebentar sblm di gaul dgn kelapa
*  Ina suka adunan yang lembut supaya menghasilkan onde-onde yang lembut. Tapi pastikan adunan tidak terlalu lembik, kalau tidak sukar untuk masukkan inti.


Friday, August 12, 2011

FRIED HOKKIEN FLAT NOODLES



Hehehe.....sebenarnya mee goreng jer!  Nama menu jer lebih-lebih.  Tapi sebenarnya hamba ini tidaklah ketahui akan gerangan nama mee ni dalam bahasa.  Mee lidi ke?  Tapi mee lidi kering kan?  Yang ni memang sama cam mee kuning tu cuma bentuknya aje lebar.  Mee goreng ni buat masa sahur tadi.  Main campak2 ajer sebab dah lewat.  Lepas tu terus ngap!  Ok la, tak leh stori mori panjang2, hari ni ada misi yang perlu diselesaikan.  Resepi campak2 seperti di bawah:

Bahan-bahan

  •  200 gram hokkien flat noodles
  • 1/2 biji bawang besar - kisar
  • 2 ulas bawang putih - kisar
  • 1 cm halia - kisar
  • 5 tangkai cili kering - rendam air panas seketika dan kisar kasar / 2 sudu besar cili boh
  • 1 sudu gula
  • 3 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 2 sudu besar kicap manis
  • 1 sudu besar sos tomato
  • 1 biji telur
  • Garam
  • Udang / fishball / crab ball / fish cake
  • Sawi

Cara-cara
  1. Tumis bawang besar, bawang putih dan halia yang telah dikisar hingga naik bau dan bertukar warna sedikit.  Masukkan cili kering / cili boh.  Tumis sehingga garing.
  2. Masukkan gula, kacau sehingga bahan tumis bertukar warna sedikit gelap.
  3. Masukkan sos tiram, kicap pekat, kicap manis dan sos tomato dan kacau sebati 
  4. Kemudian masukkan garam dan rasa rempah.  Sekiranya tidak cukup rasa boleh tambah sos atau kicap lagi.  Masukkan sedikit sahaja air.
  5. Masukkan udang, fishball, fishcrab, fish cake.  Kacau sebati.
  6. Masukkan telur, pecahkan dan gaul sebati.
  7. Kemudian boleh la masukkan mee, kacau seketika dan masukkan sawi.  

Thursday, August 11, 2011

PAUNG PULUT / KUIH BOM



Paung pulut ni sebenarnya kuih bom la. Tapi kami orang Terengganu panggil paung. Selalunya paung ni ada 2 versi iaitu paung pulut yg doh/kulitnya dari tepung pulut dan paung ubi yang dohnya dari ubi kayu (tepung ubi atau parutan ubi yang tu aku tak berapa pasti). Intinya pulak sama jer iaitu inti ikan. Berbeza dengan kuih bom yang ada bijan kt luar tu kan yg intinya kelapa atau kacang hijau. Tapi yang pasti apa yang sama adalah kuih bom ni kalau tak kena gaya boleh meletup waktu menggorengnya. Opocottt! hehehe...

Paung ni sedap betul makan waktu panas2. Faqihah suka betul tapi bila abahnya makan maka keluar la dialog sebegini 'rasa macam pernah makan kuih ni tapi intinya sepatutnya manis'. hahhaha .... macam ni la klu lain negeri lain version, next time harus kena buat 2 versi gitu. Resepi diambil kt myresipi daripada 2 sumber yang berlainan. Part inti tu aku ubahsuai skit sebab menggunakan tuna dalam tin jer.

Sumber 1 (resepi doh) : dee iman MyResipi
Sumber 2 (resepi inti) : salieysa MyResipi

Bahan-bahan:

Doh:
  • 1 1/2 cawan tepung pulut
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • sedikit garam
  • air secukupnya
Inti:
  • 1 tin tuna (dibakar/ goreng tanpa minyak)
  • 1/2 biji bawang besar - kisar
  • 1 ulas bawang putih -kisar
  • 1 inci halia - kisar
  • 1 inci lengkuas - kisar
  • 1 batang serai - kisar
  • sedikit halba
  • Lada hitam
  • garam dan gula secukup rasa
  • Asam keping
Cara-cara:
  1. Untuk inti: Masukkan semua bahan-bahan inti ke dalam kuali dan masak (goreng tanpa minyak) sehingga kering. Keluarkan asam keping apabila inti hampir kering.
  2. Untuk doh : Gaulkan tepung pulut, gandum, garam dan air (jangan terlalu lembut / keras).
  3. Bentukkan adunan tepung menjadi bebola kecil, leperkan, letakkan inti dan bentukkan kembali menjadi bola. (Untuk mengelakkan bebola melekat antara satu sama lain dan mudah diangkat sebelum digoreng, gaulkan bebola di dalam mangkuk yang berisi minyak sedikit).
  4. Goreng dalam minyak yang banyak dengan api yang perlahan (Masukkan paung sebelum minyak menjadi panas dan pastikan api dapur kecil kerana paung mudah meletup!)


p/s: semalam ada nampak kt blog k.ayu singapore kuih bom versi inti kelapa. macam best jugak resepinya so, aku nak simpan siap2 la kot2 nak buat nanti. Ni linknya Kuih Bom

Wednesday, August 10, 2011

BUTTERFLY CAKE



Assalamualaikum WTH dan salam sejahtera. Hurrmm...mcm lama jer kan tak update blog. Hehehe...memang lama pun, dah masuk beberapa purnama gitu. Biase la tahap kerajinan tu ada sikit down (sikit ke? cam banyak jer...kekeke). Bila kawan-kawan tanya nape tak hapdet tetiba rasa nak update la pulak. Haisshhh, macam2 kan.

Sebelum update tu sempat lagi tukar template segala mak nenek. Konon2 fefeeling semangat baru la, kui kui kui... (aku nk tengok jer lama mana semangat baru aku ni...kikiki). Tak pe2, kali ni bukan sekadar citer masak2, semua nak taram masuk dalam ni (tu pun bila kerajinan melanda. :p)

Ok la sebagai entry pembuka meh layan kek rama-rama. Baru buat semalam ni. Ada orang tu request nak makan kek ber icing lepas terawih. Hehehe... boleh tahan taste laling ai ni, ingatkan nak kuih2 tradisional gitu dalam bulan puasa ni. Alang-alang dh request tu, apa lagi boleh la aku buat eksperimen untuk butterfly cake ni kan. Tak guna acuan rama-rama pun. Sekadar kek yang bulat tp dipotong jd rupa sebegitu. Dan tak menggunakan banyak tip pun cuma tip bercorak 'star'. Kek kat dalam tu adalah kek coklat je. Dan bagi kawan2 kt facebook yang tanya resepi buttercream boleh check kt sini yer. Itu resepi yang aku jadikan rujukan tapi masih dalam proses mengubahsuai mengikut tekstur yang aku inginkan. So, nanti dah dapat resepi yang aku rasa dah ok, aku share yer. :)

close-up

lolipop sebagai mata rama-rama...hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...