Followers

Sunday, June 20, 2010

KEK COKLAT & BUTTER ICING

sangat ceria dapat buat kek...hehe

letak dalam cups pn ok

Kek Coklat merupakan kek kegemaran ramai. Dan yg paling penting kegemaran tukang makan yg ada dalam rumah ni...hehehe. Buat pun tak de la susah mana. Dulu guna resepi yg kakak aku bg tp tiba-tiba hilang la pulak resepi tu. Sekali bila belek2 myresipi terjumpa la resepi yg hampir sama. Cuma resepi yg aku jumpa ni lg canggih, siap dgn ganache. Namanya pn canggih 'Death By Chocolate Cake'. Malam ni pulak tak dapat buka myresipi, so tak dapat la nak link. Nanti dah ok, aku edit.

Tapi masa ni aku tak buat ganache, sebaliknya aku bubuh butter cream jer. Ni sebab tiba-tiba jer rase nk makan so, guna bahan mana yg ada kt rumah jer. Oh, yer...maafkanlah cream yg nmpak tak smooth itu, saya budak baru belajar... ;-)

KEK COKLAT

• 2 cawan gula (kisar)
• 2 cawan tepung (ayak)
• 3 biji telur grade A / size 7
• 1 cawan cocoa powder
• 1 cawan susu cair
• 1 cawan minyak (@ butter cair)
• 1 cawan air panas mendidih
• 1 tsp soda bikarbonat
• 1 tsp baking powder
• 1 tsp esen vanilla

Cara-cara

1. Tepung, cocoa powder, soda bikarbonat & baking powder diayak bersama.
2. Pukul gula & telur sampai kembang, tambahkan esen vanilla.
3. Masukkan susu & minyak / butter cair ke dalam adunan, kacau sebati.
4. Masukkan bahan2 yg diayak (cara 1.) ke dalam adunan. Gaul dengan cara kaup balik.
5. Akhir sekali masukkan air panas. Kacau sebati.
6. Bakar selama 45 miniy pada suhu 175-180 degree. Boleh juga kukus selama lebih kurang 1 jam.

BUTTER ICING

Bahan-bahan ( Boleh hias sebiji kek 1 kilo )
• 250gm butter
• 150gm shortening
• 250gm icing sugar (diayak dulu)
• 2 sudu besar susu segar
• Pewarna ikut suka

Cara-cara

1. Pukul kesemua bahan (kecuali susu segar) hingga kembang atau rupa berubah menjadi putih gebu...
2. Setelah cream kembang, putih dan gebu (sekiranya nampak kurang lembut barulah masukkan susu cair tadi) jika cuaca panas mungkin cream tidak memerlukan susu kerana akan menajdi agak lembut
3. Ambillah banyak mana cream yang diperlukan dan letak pewarna ikut suka. Kacau sehingga rata...

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...