Followers

Saturday, June 26, 2010

STRAWBERRY LOUISE TARTS

Tart kegemaranku..

ini dah bukan nama strawberry louise tarts dah...dh jadi nutella tarts


Tart ini antara pencuci mulut yang paling aku suka. Sebabnya sedap & mudah dibuat. Resepi dalam iklan tv Foodinaminute jer. Tapi kalau buat tart ni terpaksa la ada dua versi. Sebabnya cik abe tak suka apa-apa food yang ada kelapa. So, biasanya inti tetap sama cuma kat atas tu aje aku tukarkan, cover dengan lebihan pastri. Untuk kali ni cik abe nak filling nutella so, apa susah... cedok aje la nutella....hehehe... Untuk resepi asal & menyaksikan video iklan membuat tart ini sila rujuk di sini

Bahan-bahan (12 biji)

• 75 gram butter (lembut/suhu bilik)
• 1/4 cawan gula kastor
• 2 biji telur (diasingkan putih & kuning)
• 1 cawan tepung gandum
• 1 tsp baking powder
• 1/2 cawan Rose's Strawberry Conserve (aku guna aje apa2 jem yang ada kt rumah)
• 1 tbsp gula
• 1/4 cawan kelapa

Cara-cara

1. Panaskan oven 180°C . Griskan tin/tray muffin dengan butter. Aku guna bake cup so tak perlu lg gris.
2. Pukul butter dan gula sehingga kembang dan berkrim. Kemudian masukkan kuning telur satu persatu.
3. Masukkan tepung gandum dan baking powder yang telah diayak bersama. Gaul sehingga menjadi doh yang lembut. Sekiranya doh terlalu lembut, bungkus dgn plastik & masukkan ke dalam peti sejuk selama 20 minit.
4. Canai doh dengan meletakkan doh di antara 2 helai baking paper. Potong doh kepada 12 bahagian (base) dengan bulatan berukuran 6-7 cm. Letakkan base ke dalam tin/tray muffin yang telah disediakan tadi.
5. Masukkan jem atau filling kesukaan ke dalam base tadi.
6. Untuk meringue; pukul putih telur dan gula sehingga kembang mcm buat kek chiffon tu. Kalau diterbalikkan tak akan jatuh. Masukkan kelapa. Kacau perlahan sehingga rata.
7. Masukkan ke atas base yang telah berisi jem tadi.
8. Bakar selama 12-15 minit sehingga perang. Setelah masak, biarkan seketika di dalam tin muffin sebelum disejukkan di redai.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...