Followers

Friday, June 25, 2010

CUPCAKES PANDAN


Orang buat cupcakes, kita pn nak buat jgk. Tapi retinya tidak. Ni kali kedua buat cupcakes siap dgn icing deco. Dah namanya pn tak reti buat, so kena la rajin mencuba kn. Maka mencuba la lagi.
Kebetulan ada kawan datang rumah. Saje2 la ajak kawan2 lepak minum2 di hujung minggu. Kemudian buat la cupcakes ni. Tp yg kelakarnya deco depan tetamu pulak....sbb tak sempat, hahaha... Dah la tip no brp ntah yg untuk tulis saiz kecik hilang. Terpaksa la guna tip yg besar sikit. Hantam ajer la labu. Lepas tu siap tulis nama sorang2 termasuk nama anak2 dgn mak & ayah anak skali. Sape takde nama tak boleh makan....boleh? hahaha, cam zalim jer bunyi. Takde la....gurau2 jer. Hurmm... cupcakes ni takde la cantik sgt pun, maklum la hasiL tangan amatur tp boleh la dimakan dgn selamat....yuhuuuu.............

Ok, resepinya spt biase la cedok dlm myresipi. Main cedok jer guna resepi Kek Chiffon Keladi buat cupcakes perasa pandan ni. Hentam aje la labu...sbb aku suka makan kek ni so, sbb tu aku guna resepi ni. Oleh kerana myresipi dh tak 'available' skrg maka aku link kan dgn tuan empunya resepi ni sendiri, En. Mat atau nama glamernya kt myresipi Mat Gebu. Sila rujuk Chiffon Perisa Keladi & Pandan Chiffon

KEK CHIFFON

Bahan-bahan ( Acuan Chiffon Berukuran 26cm )
~klu guna muffin pan/tray, boleh dpt dlm ><24>

Bahan A
• 6 kuning telur (gred A)
• 150 g gula halus
• 100 ml pati santan (guna santan kotak)
• 100 ml minyak jagung/masak
• 70 ml air
• 225 g tepung gandum*
• 1 1/2 camca teh baking powder*(*diayak bersama)
• 1 camca teh perisa pandan
• 1/2 camca teh pewarna hijau
• Secubit garam

Bahan B
• 6 putih telur (gred A)
• 135 g gula halus
• 1/2 camca teh cream of tartar

Cara-cara

1. Dalam satu bekas, satukan semua bahan A dan kacau dgn wisk hingga semua sebati dan larut. Ketepikan sebentar.

2. Masukkan putih telur ke dalam mixing bowl, masukkan cream of tartar dan putar pada kelajuan tinggi. Masukkan gula sedikit demi sedikit sambil terus memukul hingga kembang dan kental.

3. Gaulkan putih telur tadi ke dalam no.1 dgn kaedah "kaup balik" hingga sebati.

4. Tuang dalam acuan muffin yg telah diletakkan cup paper. Hentak 2 - 3 kali utk membuangkan ruang2 udara dalam adunan kek tadi.

5. Bakar dalam oven pada suhu 175C, selama 10 - 15 minit. Bila kek masak, keluarkan dari oven dan sejukkan di atas redai.

6. Bila kek betul2 sejuk, barulah dihias dgn butter cream mengikut kesukaan masing2.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...