Followers

Monday, June 21, 2010

SALMON STEAK

I love salmon, yummy!


Sehari dua ni rajin pulak menggodek blog. Maklum la baru berjinak-jinak dengan dunia blog. Dulu teringin jugak nak ber blog tp tak tahu nak cerita pasal apa. Lagi satu ada penyakit M nak mengarang ni. Tapi sekarang rasa seronok pulak tengok blog orang yg duk tepek2 resepi ni. Apa salahnya mencuba kan. Lagi pun sejak duduk sini, suka benar mencuba pelbagai resepi. Dulu....habuk pun tak tau. Hehehe....

Minggu ni takde cubaan resepi terbaru. Banyak stok barang2 dah 'yellek'. So, tak pe la... tepek aje la menu2 yg sebelum ni post kt fb jer. Malam ni nak tepek Salmon Steak. Resepi ni diinspirasikan dr myresipi.com. Baca sekali lalu dan lupa pulak nak save. So, bila time buat tu hentam ikut citarasa sendiri. Nak cari semula, myresipi dh tak boleh access.

SALMON STEAK

Ikan
• Sekeping salmon steak
• Lada hitam
• Lada sulah
• Sedikit garam

Sos Putih
• 1 sudu besar butter
• 1 cawan susu segar
• 1 sudu kecil tepung gandum
• Sedikit lada hitam

Lain-lain
• Mix Vegetables
• Lemon

Cara-cara

1. Lumurkan salmon steak dengan lada hitam, lada sulah & garam secukupnya. Aku pakai grinder aje lada hitam tu. Sebab tu nampak kasar sikit. But i like it! Perap seketika sebelum digoreng. Gunakan sedikit minyak sahaja apabila menggoreng. Kalau guna non stick pan, tak perlu goreng pakai minyak lg.
2. Sediakan sos putih. Cairkan butter dalam fry pan, kemudian masukkan tepung gandum. Kacau cepat2 supaya tidak berketul. Kemudian masukkan fresh milk diikuti serbuk lada hitam. Siap.
3. Untuk sayur cuma perlu stimkan seketika. Siap untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...