Followers

Thursday, March 31, 2011

MIHUN SUP KEDAH

nostalgia betul la mihun sup kedah...
teringat zmn muda remaja masa study kt kedah...hehehe

Dah tengah malam ni tapi semngat membara nak masukkan entry. Hahahaha...nak balas dendam siaran tergendala akibat masalah antara blogger.com dengan IE. Aisey, tersilap la pulak sekarang guna IE. Adoi...mcm mana boleh ketidakperasanan ni....almaklum la aku lebih selesa guna IE, rasa lebih secure...ececece... so, dh ter' open secara tak sengaja kt sini, teruskan jer la.. harap2 ok la...huhuhu...

Jom, layan mihun sup kedah. Sambalnya kaler merah. Klu belah selatan plak biasa kita makan dengan sambal kicap kan. Yang ni sambal merah, bihunnya kuning. Kalerful gitu. Haiii, terkenang2 plak zaman berada di kedah dulu.... seronok! Dah...cukup la tu nak fefeeling, jom layan resepi....hehehe


Bahan-bahan ( 5 orang makan )

  • 1/2 bungkus mihun direndam dengan air dan 1 sudu besar kunyit serbuk selama 2 atu 3 jam
  • 500g tulang rusuk campur 250g daging tetel direbus hingga empuk
  • 80g halia diketuk
  • 8 ulas bawang putih diketuk
  • 1 paket Sup bunjut sup tulang
  • garam dan gula secukup rasa. Mesti lebihkan rasa masin dan manis supaya berasa bila makan ngan mihun nanti...

BAHAN UNTUK SAMBAL CILI

  • 3 sudu besar cili serbuk
  • 2 sudu besar gula
  • 1 sudu besar cuka/air limau nipis
  • 1 sudu teh garam
  • daun bwg, daun sup, bwg goreng, cili merah, limau nipis dan lobak asin (jika suka) - dihiris dan sedia untuk dihidang

Cara-cara

  1. masukkan halia, bwg putih dan sup bunjut kedlm periuk rebusan tulang/daging tadi dan rebus lagi dgn api sederhana.
  2. sementara itu, masukkan serbuk cili kedalam periuk dan bancuh dengan sedikit air supaya menjadi paste
  3. masukkan gula, garam, cuka/air limau nipis, kacau sebati dan masak menggunakan api kecil
  4. masak dan kacau sentiasa hingga mendidih sikit, dlm 5 minit, tutup api.
  5. sambal cili ini mesti ada rasa pedas, manis, masam dan masin. Kalau rasa tak cukup manis/masin/masam, tambahkan gula/garam/cuka secukup rasa.
  6. toskan mihun yg telah direndam dan celurkan dgn air panas
  7. keluarkan tulang/daging dari sup dan potong kecil2 untuk dihidangkan
  8. Siap untuk dihidangkan
p/s: hahahahahampeh....kena guna firefox jugekkkk....hehehe....

PUDING KARAMEL dan sabar ajer la blogger.com ni...

Sebelum cerita pasal puding ni nak cerita pasal masalah blog. Sabar aje la blogger.com ni. Something wrong between blogger.com dgn Internet Explorer (IE). Ingatkan sebab aku gatal tangan pegi edit2 hari tu, rupa2nya takde kena mengena pun. Sebab bila guna firefox, elok jer pulak. Tapi bila guna IE, habis semua berterabur. Bila cek kt forum blogger, rupa2nya bukan aku sorang jer yg menghadapi masalah ni. Hurmmm...Sabo jer la.

Ok, berbalik kisah puding....Ni kes tertinggal kete api lar ni. Orang lain dh berdesup buat puding ni lama sudah. Klu nak diumpamakan...lama zaman tok kadok dah. Tak pe la kan, aku baru buat untuk pertama kali. Maklum saje la tuan2 dan puan2 yer. Dah sebulan lebih takdak entry masak2, meh hari ni kita tepek puding ni kt sini.

Sebenarnya kan dah lama tok kadok dh pun aku usha puding ni tapi ntah nape la aku rasa cam susah jer pd fikiran aku ketika itu. Takut tak cantik la, takut tak menjadi la. Dan aku ada juga intai tips2 berguna dari K.Nor dan Hasue. Mula-mula tu rasa nk try resepi kt blog Hasue tp tgk telur guna 7 biji terus tak jadi. Bukan apa, klu tak menjadi, habess la telur tu punah ranah....hahahaha... So, kena cari resepi yg guna telur sikit dulu la. Agak2 dh expert nanti boleh la try resepi yg guna 7 telur tu kan.

Sedap rasa puding ni walau pun mula2 tu aku cam kelam kabut skit buat karamel tu. Orang suruh kacau pelan2 tp aku pegi kacau mcm gergasi...hahahaha. Sib baik teringat tips yg baca kt blog Hasue, klu tak sampai ke sudah la tak menjadi karamel aku, hahahaha. Ok, resepi ambik kt MyResipi. Boleh tgk jgk kt entry K.Nor dan Hasue. Bagi sesiapa yg baru 1st time nak buat tu boleh baca dulu Tips Hanguskan Gula dari Hasue.

PUDING KARAMEL Sumber : Alia MyResipi

Bahan-bahan ( saiz:16 cm )

  • 400cc(400ml) susu segar/susu cair
  • 5 sudu besar gula halus
  • 3 biji telur- pada suhu bilik 2 biji telur kuning-pada suhu bilik 2-3 titik esen vanila
KARAMEL
  • 5 sudu besar gula
  • 2 sudu besar air

Cara-cara

  1. Sediakan karamel: Masukkan gula ke dalam periuk dengan 1 sudu besar air. Masak di atas api sederhana. Bila nampak sedikit perang, masukkan 1 sudu lagi air. Masaklah sehingga perang. Tuang ke dalam loyang. Ketepikan.
  2. Masukkan telur dan kuning telur ke dalam mangkuk. Sambil dikacau masukkan gula sedikit demi sedikit. Kacau dengan perlahan sehingga sebati. Jangan biarkan berbuih.
  3. Dalam periuk lain masukkan susu dan esen vanila. Panaskan sehingga 60 degree. Jangan sampai mendidih.
  4. Dengan susu yang masih panas lagi, masukkan sikit demi sedikit susu ke dalam telur tadi. Kacau sehingga sebati. Tuang ke dalam loyang yang ada karamel tadi.
  5. Tutupkan loyang dengan 2 lapis aluminium foil. Kukus dengan api sederhana selama 30 minit
  6. Atau boleh juga dibakar di dalam oven. Tapi perlulah diletakkkan air suam ke dalam dulang pembakar. Bakar selama 40-45 minit pada suhu 150 degree.
  7. Bila dah masak. Jangan buka aluminium foil. Biarkan 5 minit. Kemudian bolehlah dibuka.
  8. Bila sejuk bolehlah disimpan dalam peti ais.

Wednesday, March 30, 2011

ALAMAK! APA SUDAH JADI? TOLONG!!!

Alamak apa dah jadi dengan blog aku ni. Hari tu edit punya la edit last2 tak tahu kenapa tiba2 isi entry jadi berterabur. Ada sesapa tahu tak macam mana nk perbetulkan? Hari tu tak silap ejas kt 'html' code tu konon2 nak masukkan smiley tp sampai sudah tak jadi. Dah tu lupa plak nak save template asal.

Waaaaa....habis la tak bleh nak masukkan entry...dah karang elok2 pastu bila kemas2 skit kt bahagian compose tu, then bila view...dia jadi berterabus habesssss... Please! Pease sombody help me!

Monday, March 28, 2011

Apa itu Ovarian Cyst?

....sambungan entry terdahulu Kisah sakit kt negara orang.

Apa itu Ovarian Cyst?

Melalui beberapa 'pencarian' di internet, terdapat byk info yang bercerita pasal ovarian cyst ini. Malah, tidak keterlaluan klu aku kata sebenarnya ramai jgk wanita yg pernah mengalaminya. Bila aku buka cerita dengan kawan-kawan, majoriti akan berkata "oooooo....cyst. si polan sekian2 penah kena". Aku petik sedikit dari artikel Dr. Zubaidi Hj. Ahmad berkenaan Ovarian Cyst ni.

"Pada wanita yang normal, setiap kali kitaran haids, organ ovari akan membentuk gelembung dinamakan ovarian folikel. Ia mengandungi ovum, yakni benih wanita. Selepas ovum dikeluarkan, ovarian folikel ini akan mengecut, tetapi ada sesetengahnya terus membesar melebihi 2cm. Ini dinamakan ovarian cyst."

Untuk lebih memahami, anda boleh baca artikel penuh di laman web Dr. Zubaidi bawah tajuk Pembedahan Untuk Ovarian Cysts. dan juga Ovarian Cyst.

Sementara itu Dr. Hamid Arshat iaitu seorang pakar sakit puan pula menulis dalam blognya berkenaan cyst,

"Cyst adalah sejenis tumbuhan dalam kilang ovary. Mengapa ia digelar cyst? Sebabnya tumbuhan in mesti mengandungi cecair/fluids, samaada air, cecair becampur perotin, darah beku, darah haid , minyak dan lemak, lendir. Ia bolih disertai dengan tumbuhan daging yang munkin jenis kanser, rambut , cartilage, tulang dll"

So,mesti kita akan tertanya2 adakah Ovarian Cysts ni merbahaya atau tidak, kan? Jawapannya adalah bergantung kepada jenis cyst yang dihidapi itu sendiri... "sama ada malignant (jenis kanser) , benign (bukan kanser) , yang merosak benih dan peranakkan (endometriosis) dan yang bolih hilang tanpa rawatan (follicular cyst)"- Dr. Hamid Arshat- Anda boleh baca jenis-jenis cyst ini di blog Dr. Hamid Arshat di bawah tajuk Cyst Ovary bermacam jenis.

Alhamdulillah yg aku kena masuk dlm kategori 'benign'. Berdasarkan pembacaan dan sembang pengalaman dengan kawan2, ada yg mengalami cyst ni tidak mempunyai tanda2 sakit, ada pula sakit yg teramat. Ada seorang sahabat pula kena semasa pregnant. Cyst ini hanya boleh dikesan dengan melakukan pemeriksaan ultrasound. Kalau lagi besar cyst ni lagi bahaya dan perlu dibuang dengan segera. Klu kes yg dh merosakkan ovari, maka ovari tersebut terpaksa dibuang. Cyst boleh terjadi sama ada sebelah sahaja atau kedua2 belah iaitu kiri dan kanan. Kalau kecik hanya perlu menjalani laparoscopy tetapi kalau saiz cyst tu sudah terlalu besar maka open surgery terpaksa dilakukan. Tapi yg menakutkan adalah cyst ini boleh berulang. Kecuali kes yg dah buang ovari tu, habis cerita la kan, sebab proses tu dah x berlaku, kan. Itu la apa yg aku tahu serba sedikit dan kita sebagai orang Islam sudah pasti la kena banyakkan berdoa. Usaha secara saintifik sudah pasti la kan, tp jangan dilupa kepada Allah S.W.T kerana dengan izin-NYA sesuatu itu berlaku.

P/S: Bagi mereka yg berminat mengenai hal-hal kesihatan atau mempunyai kemusykilan tentang kesihatan, anda boleh mengemukakan persoalan anda di alam maya ini di Facebook Dr. Zubaidi iaitu Klinik FB Dr. Zubaidi atau hal-hal sakit puan di Facebook Dr. Hamid Arshat

nanti sambung lagi....hehehe

Friday, March 25, 2011

KISAH SAKIT KT NEGARA ORANG

Assalamualaikum dan Selamat Pagi buat semua,

Apa khabar semua? Semoga anda semua berada dalam keadaan sihat walafiat dan gembira serta ceria2 gitu. Dah sebulan lebih kan takde entry baru kt sini. Buat mereka yg tinggalkan jejak tu, InsyaAllah akan saya belek2 dan jejaki anda. Terima kasih sudi berkunjung ke blog yang tak seberapa ni. Hehehe....skema giler intro... HA! HA! HA! gelak sekali untuk ceriakan suasana kt sini, nanti nak bukak cerita sedih lagi melankolik ni....huhuhuhu....

Seperti yang sedia maklum, entry yg lepas aku ada cerita pasal aku menjalani laparoscopy kan. Terima kasih jgk buat sahabat2 yg sudi tinggalkan komen dan wish cepat sembuh. Syukur Alhamdulillah sekarang ni keadaan bertambah baik. Masa sakit camtu memang doa semua orang amat bermakna dan bernilai sekali.

Hari ni takde entry masak2 tau! kena kumpul mood dulu la, hehehe... (eh, penat la aku taip perkataan hehehehe...ada sape2 reti tak camne nk masukkan smiley yg bergerak2 bergedik mcm dlm ym tu kt blogger ni? klu reti, boleh tlg ajarkan tak...macih). Ok, hari ni nak ceritakan pengalaman aku sakit kt negara orang. Errkkk, ada org nak baca tak ni...? Cerita ni panjang tau...tp klu korang baca, memang terharu la aku...huhuhu



Alkisahnya mula2 tu aku sakit perut kt sebelah kiri, bahagian bawah. Orang kata klu perempuan sakit kt bahagian perut (abdominal pain) ni macam2 boleh jadi kan. Maksudnya kena further check la untuk nak tahu apa sakit sebenar. So, setelah 3 kali pegi GP (General Practise) atau dlm bahasa mudah, klinik la...baru la doktor tu suggestkan buat ultrasound. Kat sini aku rasa macam pelik sikit. Erkkk, sebenarnya bukan pelik tapi berbeza skit dgn tempat kita. Ingatkan klinik dh canggih mcm tu bleh jer scan kt situ rupa2nya kena pegi tempat khas iaitu Auckland Radiology. Macam kawan2 yg mengandung kt sini, cek dgn midwives kt lain, scan kt lain, cek darah kt tempat lain plak. Arrhhh....sungguh meletihkan. Kalau kita kt mesia, pegi klinik kesihatan tu, serah diri jer kan...semua pemeriksaan ada kt situ. Tak payah nak berkejar ke sana ke mari.



So, setelah membuat appointment maka bergegas la kami ke Auckland Radiology yg terdekat. Sebenarnya ada banyak location tapi yg paling dekat dgn rumah dah full so, terpaksa la cari yg ke-2 dekat. Naik la kami bas. Kenapa naik bas? Sebab takde kereta. Kenapa takde kereta? Uwaaaaaa.... sebab tak mampu...huhuhuhu....sediiihh. Sila sedih yer. Sebab apa tak mampu? sebab parking kete kt Auckland City ni mahal. Konpius? Takpe, yang ni kita cite lain kali plak yer. Okeh, sambung balik. So, setelah selesai scan, doktor yg scan tu sepatah apa pun dia tak cerita pasal result scan. Dia cakap report dh hantar ke GP. So, maknanya kena pegi GP plak la. Sib baik la GP tu dekat jer. Tp kt sini mmg mcm tu, of kos la kan kena daftar dgn GP yg dekat dgn kawasan rumah kita. Kat sini bukan sewenang2nya boleh pegi hospital kecuali klu emergency/hujung minggu. GP tak buka pd hari ahad. Klu pegi hospital hari biasa mesti dia akan tanya dh pegi GP dulu ke belum atau ada surat dr GP ke tak.



So, keesokkannya kami pun pegi la GP. Doktor yg sama jgk la. Berdasarkan report dia kata ada ovarian cyst. Nothing serius katanya (ayat nak menyedapkan hati...hehehe). Lepas tu katanya kena refer pakar (gynecologist). Kebetulan pulak masa tu sehari sebelum krismas. Korang bayangkan klu mcm kita kiranya esok nak raya la. Doktor tu pun aku tengok mmg dh memancar semangat nak raya dia tu. Korang jgn tak tau dorang kt sini raya mengalahkan kita tau. Cuti tak hengat! So, adalah tidak dapat dipastikan dapat ke tak pakar kt national hospital (hospital kerajaan) di saat2 dh nak krimas. Klu nak jumpa of kos la kena appointment. Kalau appointment, maybe kena Q plak. Arhhhh, senang citer nak cepat pegi private la. Lepas tu kami ckp tak kisah la sebab memikirkan dh nak krismas kan. dan tak tau mereka ni cuti lama mana sedangkan aku nak tahu macam mana keadaan aku ni. Lepas calling2, doktor/GP ckp gynecologist tu available dan dia set kan appointment jam 1.30 tgri.



Bergegas la kami ke sana. Sampai sane sebelum 1.30 tghri. Setelah daftar kt kaunter, kami pun duduk la kt ruangan menunggu. Sepanjang tunggu tu aku tengok kakitangan kt situ termasuk doktor ke hulu ke hilir. Muka sorang2 nampak happy. Lepas tu ada yg kelek hadiah, ada yg dh say bye-bye....nak raya katakan. Ah, sudah... dah nak tutup ke apa ni. Lama pulak menunggu dalam 30-40 minit kot baru keluar pakar yang kami nak jumpa tu. Alamak! Doktor lelaki la. Nak buat macam mana kan, kt mesia pun ramai doktor sakit puan yg lelaki kan.... klu dh darurat apa boleh buat. Sembang lebih kurang 10-15 minit, Dr. Sowter tu tgk report & filem (filem ke org panggil yg mcm negatif x-ray tu?) hasil ultrasound dan dia kata kena buat scan sekali lagi, lebih kurang selepas sebulan gitu. Klu cyst tu tak hilang maka kena lakukan laparoscopy. Kemudian dia bagi aku risalah pasal laparoscopy dan endometriosis untuk aku study agar lebih faham. Sekejap gitu jer jumpa, mak aih... boleh tahan jgk bayaran consultancy tu. Nasib baik boleh claim dengan insurans. Masa bayar kt kaunter dan nak tetapkan next appointment, sempat la kami tanya tempat tu cuti raya lama mana....tu diaaaa, 3 minggu cuti. Hambeekkk!

bersambung.....

(jangan mareee yerr... nanti aku sambung pasal apa itu ovarian cyst, tp sure ramai yg dh tau, kan?)

* gambar cilok dr google/website tempat2 kesihatan yg dinyatakan.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...