Followers

Sunday, July 28, 2013

Biskut Chocolate Oats Crips


Ngam-ngam dapat satu balang tutup merah ni.
  

sori la gambar kelabu asap, guna phone je. memory card kamera dah full. malessss nk clearkan, huhuhu

 My first sekut raya untuk tahun ini.  Baru jer siap tengahari tadi.  Biskut ni memang dah jadi pilihan hati.  Sejak masa kt auckland dulu lg.  Dapat resepi kat blog Mas Duniaku.  Sekali try terus berkenan dan buat tiap2 tahun.  Maklum aje la membuatnya senang ajer.  Rasanya pun sedap, rangup dan ditambah pula dengan chocolate chips.  Kalau nak lagi sedap letak la badam ke apa....hahaha kasi lagi mewah rasa sekut ni.  Kalau nak gentel tu jangan besar2 sangat maklum la sekut raya kan... kalau besar2 nanti dah serupa chipsmore pulak...hahaha.

Ok, disebabkan ramai yang mintak resepi, sila la salin yer puan-puan. Memang berbaloi buat sebab sedap dan senang.  Faqihah memang suka sangat biskut ni. 

Biskut Chocolate Oats Crips


Sumber : MasDuniaku


Bahan :

  • 130g tepung gandum - diayak
  • 30g tepung jagung - diayak
  • 20g serbuk koko -  diayak
  • ½ sk serbuk penaik - diayak
  • ¼ sk serbuk kulit kayu manis - ayak - tak letak
  • ¼ sk garam
  • 90g Quaker Oat Segera
  • 4-5 sudu nestum -additional dr Mas & Izah, i follow..
  • 200g mentega
  • 120g brown sugar
  • ½ sk esen vanilla
  • 1 cawan chocolate chips - additional dr Mas, i follow..


Cara membuatnya :

  1. Masukkan kesemua bahan yang diayak tadi dalam bekas.
  2. Masukkan garam, Quaker Oats segera, choc chips dan gaul rata.
  3. Pukul mentega, gula, vanilla sehingga gebu.
  4. Masukkan bahan yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit.
  5. Uli hingga kental. Canai doh di atas papan yg ditabur sedikit tepung.
  6. Potong atau terap dan letak atas dulang. - ina tak terap, sekadar bulat2kan dgn tangan je
  7. Bakar dengan suhu 160 selama 12-15 minit. Mas bakar selama 20 minit. Biskut ni akan keras selepas keluar oven dan sejuk yerk..jadi jangan risau jika biskut ni kelihatan lembut lagi masa panas iaitu keluar dari oven. Untuk dapatkan biskut yang cantik keraknya...lapik dulang dengan kertas minyak yang telah disapu marjerin.


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...