Followers

Saturday, July 06, 2013

Edisi Terkenang Lagi : Ramadhan dan Winter

Tadi cakap kat Mr. Haza, dah nak puasa yer kite.  Sekejap jer masa berlalu, sedar-sedar dah nak masuk tahun ke-dua kami puasa di tanah air.  Beliau pulak cakap, teringat sewaktu berpuasa di Auckland dulu, seronok sebab tak penat.  Maklom la bulan puasa jatuh pada waktu winter, di mana waktu siang adalah pendek dan sejuk yang menyebabkan tak rasa lapar.  Sedar-sedar pukul 5 lebih dah masuk waktu berbuka, dan time sahur plak lebih kurang jer cam waktu Malaysia....syok...syok....

Kenangan...kenangan...kan..

Tahun lepas start puasa kat Malaysia mula la rasa sedikit mencabar.  Hahaha....dasar mengada-ngada betol padahal dah berbelas-puluh tahun hidup kat bumi Malaysia, tak sedar diri punya olang....wakakaka.

Haissshhhh, tetiba pulak terbayang-bayang main salji masa lepas raya dulu...masa kat sane.  Masa tu dah nk hujung winter...bulan 9. Huuuuu, best ni kalau dapat salji tengah cuaca panas terik ni....keh keh keh.  Rasanya tak de lagi gambar main snow kt blog ni.  Aku kan dulu memang "rajin" la sangat kalau nak post entry jalan-jalan ni, semua main hantam dlm fesbuk jer.  Jap ah, nak selongkar sket.
 ....................................
............................
.....................
...............
..........
......
..
.

tasik apa ntah ni...otw nk ke gunung yg ada salji
Huka Falls.  Kalau tengok 'live' memang mengagumkan betol kebiruan airnya. Terpukau!
Tempat sewa peralatan nak main salji dan juga seluar/jaket kalis air.
antara kasut yang boleh disewa. kalau nak main papan luncur, kasut lain, klu nak ski, kasut lain. aku sewa kasut ski, mak aihhhh berat gilosssss..


kasut ski....nyesal aku ambik yg ni. berat macam bawak batu bata.  padahal bukan pandai main ski pon, asyik jatuh gedebuk jer...haha.

slide! oh, ini la permainan salji yang paling mudah.

dah slide tu, lotih jugak nk kena jalan panjat naik semula.

4 comments:

  1. NaksejuktapitaksukasaljiJuly 14, 2013 4:59 PM

    Gambaq no. 2 tu bukan huka falls ka? Ntah lupa... Jangan dilupakan kenangan jiran menjemput datang makan tau2 malam tu ialah malam pertama ramadhan hua hua hua...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haiyakkk....baru perasan, betul la huka falls. hokeh, akan dibetolkan, maceh.

      haippp....sapekah gerangan jiran misteri di sebalik nickname ala2 menggigil kesejukan itu, hahahaa.... tonjolkan identiti anda sekarang jugak klu tidak daku sumpah tempat kamu dipenuhi salji...HAHAHA...

      Delete
  2. Assalam ina,
    memang seronok tengok gambar2 waktu Ina, kat New Zealand tu kan..
    akak ni bilalah dapat pergi ..puasa waktu winter, lagi banyak dugaan kot?..sejuk then perut asik lapar aje..time pergi Korea dulu asik cari makan aje..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam K.Ayu.
      Waaahhh...bestnya pegi korea. Selalu tengok drama korea je, mesti best dapat pegi sane kan.
      Sebenarnya puasa time winter lg best kak, tak hausss, hehehe. Lg satu masa winter jarang duk kt luar, memerap dalam rumah jer sbb sejuk, hehe.

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...