Followers

Monday, February 04, 2013

Kuih Keria



Mr. H request nak keria yang nipis-nipis.

Semalam kan plan asal nak buat donut keledek tapi Mr. haza pulak request kuih keria.  Akhirnya donut pun buat, kuih keria pun buat kemudian sempat pulak siapkan inti karipap yg juga guna keledek....hehehe.  Ni namanya hari keledek :D

So lepas ni entry keledek berderet-deret la yerk, hahaha... :p

Sambil-sambil tu aku nak cerita pasal cuaca yang panas terik kemudian disirami hujan mencurah-curah.  Waaahhhh, nikmatnya kan.  Sehari dua ni memang panas terik kemudian semalam dengan hari ni hujan turun mencurah bumi.  Syoknya rasa macam nak sambung tido jer pagi-pagi tadi tapi tak boleh sebab kerja banyak menunggu tu haaaa.  Sebut pasal hujan panas teringat pulak pengalaman 'berharga'  semasa berada di New Zealand dulu.  Kisahnya nanti la aku akan story mori, sekarang kena sambung buat keje dulu yer adik kakak.

Kuih Keria
Sumber :  quinnie@MyResipi

Bahan-bahan
  • 500 gm keledek (saya buat keledek merah + putih) - ina ada keledek putih jer
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1/4 cawan tepung ubi kayu
  • 1/4 cawan gula untuk menyira dan sedikit air 
Cara-cara:

  1.  keledek dikupas, dibelah dua dan direbus hingga empuk.
  2. toskan keledek dan lecek hingga lumat
  3. campurkan tepung gandum dan tepung ubi bersama keledek dan uli hingga sebati.
  4. ambil sedikit adunan tepung, dibulat-bulatkan dan buat lubang ditengahnya. jadikan seperti gelang.
  5. goreng hingga masak dan kuning. toskan kueh tadi.
  6. panaskan gula dengan sedikit air didalam kuali. kacau hingga likat dan kemudian masukkan kueh yang telah siap digoreng tadi. kacau rata/ golek-golek hingga gula melekat dikueh. padamkan api dan bolehlah dianggkat.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...