Followers

Saturday, February 02, 2013

Snow Cheesecake








Assalamualaikum dan selamat berhujung minggu.

Aku tengok ramai blogger masak-masak dah cuba kek ni.  Memang aku dah gedik sangat nak try tp minggu ni sibuk sikit nak siapkan hantaran kahwin adik ipar yang nak nikah minggu depan.  So, tak tau la bila ada kesempatan.  Almaklum la bila dah ngadap buat hantaran tu jadi ralit.  Tapi petang semalam semangat dah berkobar-kobar nak buat jugak walau macam mana sekali pun.  Membawa ke malam baru la siap kek dan disimpan dalam peti dulu seperti yg disuruh resepi.

Ni la first time aku buat kek span yang menggunakan ovelet.  Maklum la masa duk kt new zealand dulu bayang ovelet pun tak pernah nampak.  Berdebar habis jugak masa bakar kek ni, hahahaha.  Harap-harap jangan la collapse atau bantat ke.  Mau kecewa berguling-guling, keh keh keh :D  Alhamdulillah nasib baik jadi.  Fuuhhh! Lega.

So, macam mana rasa kek ni?  Seperti namanya kek ni memang penuh rasa keju.  Sedap cuma pada aku muak sedikit dan masin.  Hehe...masin tu mungkin disebabkan cheddar cheese.  Aku pun minta la komen dari Mr. Haza.  Kali ni pandangan beliau serupa dengan aku.  "Kuatnya rasa cheese".  Kata beliau spontan.  "Yang kt bawah dah sedap tp kt atas masin la".  Kata beliau lagi.  Sudahnya beliau makan kek sahaja dan tinggalkan cream  topping cheese itu.  Haiiissshhh, membazir jer, dah la cis mahal :p  Nampaknya aku kena bersetuju dengan kak MaDiHaA pasal kek ni.  Cuma pada aku kek ni macam misteri, walau pun muak tp tetap ada kesedapan yg tak tau tang mana, hahaha.  Susah mau explain, kena rasa sendiri.  Dan disebabkan aku dalam fasa diet la kononnya maka aku pun bagi la kt 2 jiranku.

Sumber:  Izah Muffin Lover
Sumber Utama : Sherry mz@MyResipi


Snow Cheesecake / Kek Keju Bersalji

Bahan-bahan:

  • 6 biji telur ayam (buang 2 putihnya)
  • 100 gram gula halus
  • 100 gram tepung hong kong (blue key superfine boleh juga) - akak guna shelf raising flour
  • 60 gram tepung jagung (maizena)
  • 50 gram air sejuk (dr peti ais)
  • 1 sudu teh baking powder- tak letak
  • 2 sudu makan ovelet
  • 75 gram mentega (dicairkan)
  • izah tambah esen vanilla

  • UNTUK KRIM
  • 1 kotak cream cheese philadelphia
  • 1/2 tin susu pekat manis- izah letak sekadar manis pada selera
  • (satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul2.

  • UTK TOPPING
  • 1/2 kotak kraft cheddar cheese (parutkan) 
        Dicadangkan parut halus supaya kek tidak muak ketika dimakan.

 Cara-cara:
  1.  Masukkan semua bahan2 kecuali mentega cair dan putar. 
  2.  Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.Akhir sekali masukkan mentega cair.  Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
  3. Sediakan acuan yang telah dialas dgn kertas minyak atau yang telah disapu dgn sedikit butter.
  4. Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 150C*izah  bakar kek menggunakan kaedah waterbath
  5. Bila sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian.*izah potong kek  menggunakan benang
  6. Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
  7. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
  8. Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
  9. Masukkan dlm peti ais dlm 1-2 jam. Lepas tu baru potong.
 
kek semasa dibakar naik gebu tp setelah dikeluarkan (tunggu sejuk) ia mengecut sedikit.


aku belah/potong guna pisau jer. pisau besar lagi senang keje.

dapat la dua untuk atas dan bawah. saspen jer nak alihkan sbb lembut mcm nk melendik patah
guna pinggan jer maklum la mengenangkan space dlm peti yg penuh harta karun tu... :p tp mula la lepas tu kek ni tenggelam sikit ke tengah sbb pinggan tak rata, hehehe
Faqihah sangat suka, ni potongan kedua untuk dia.

5 comments:

  1. Replies
    1. mas,
      hohoho, mas lg hebat terima tempahan kek yg mabeless ni. lama mas tak singgah sini. mesti bz dengan order yg lebat kan? hehehe. Selamat maju jaya mas.

      Delete
  2. slalo makan masa kat msia, tempah dr kawan..huhu
    mmg cedapkan (:
    tp xder keyakinan lg nk mem'baking' kek neh sendirik..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. siti,
      u can do it! mesti boleh punya. cuma, ada ke ovelet kt oklen? muahahaha. kena import from malaya la, hik hik hik.

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...