Followers

Friday, February 11, 2011

APAM SNOW WHITE



Jangan la gelak tengok rupa apam snow white aku ni. Walau pun rupanya tak kecik molek sperti yg sepatutnya tp rasanya tetap tulen ke'apam'an nya itu....huhuhu. Apam ni aku buat tgh malam buta hari rabu kot klu x silap...maknanya awal pagi khamis la. Semangat betul pagi2 buta kukus apam. Aku takde acuan apam atau pun lompang so, aku belasah ajer la letak dalam ramekin. Korang bayangkan ramekin tu kan bulat lebar......hahahaha...tu pasal la rupa kejadian apam ni cenggini. Dah tu, tersengguk2 aku nk tggu siap sbb pengukus tu cuma boleh muatkan 4 pcs ramekin ajer...sabo jer la. Yg last2 tu aku letak cupcake paper sbb nak cepat punya pasal.

Tapi sejujurnya aku cakap walau pun rupanya cenggitu tp kegebuannya masih menten spt apam yg biase aku makan. Tu pun aku main ngelat jgk. Dah malam2 kan, tak larat aku nk tunggu perap sampai 2-3 jam, dengan cuaca yg sejuk angin bertiup2. Konpem la tak naik apam ni. Aku tanya Mas (Duniaku) apam ni naik sekali ganda ke lepas perap. Kebetulan mas duk online ngan K.Nor masa tu. Maka dgn itu aku pun guna la idea ngelat...aku perap apam tu dalam oven dgn suhu 35˚- 45˚. Apa lagi, bila kukus....elok je la kejadiannya walau pun melebar... kekekeke. Lagi satu, aku cuma buat separuh adunan jer tp yis nya aku letak 2 sdk. Nak cepat rise kononnya...hehehe... Kesimpulannya aku memang suka dengan apam ni. Next time nak buat lagi cuma maybe aku akan kurangkan sedikit gula atau pun ikut note dari Bdaria (Jurnal Resepi Badaria)


APAM SNOW WHITE

Sumber Asal: qnq0910 MyResipi
Sumber (copied) : Mas (Duniaku)

  • 3 cawan tepung beras
  • 1 cawan tepung gandum
  • 2 cawan gula pasir
  • 1 paket mauripan @ ibu roti (11gm)
  • 2 cawan nasi
  • 3 cawan air
  • 1/2 biji kelapa parut putih + sedikit garam

Cara-cara:

  1. Masukkan semua bahan diatas kecuali nasi dan air kedalam bekas. Gaul rata dan ketepikan sebentar
  2. Kisar nasi dengan air sehingga ia betul-betul hancur.
  3. Masukkan campuran kisaran nasi dan air tadi kedalam bekas tepung dan sebatikan.
  4. Perapkan adunan selama sejam. Tutup bekas adunan anda dengan kain bersih/tuala bersih.
  5. Panaskan periuk kukus. Sapukan sedikit minyak pada acuan lompang dan susun dalam pengukus. Kukus dalam 3-5 minit.
  6. Angkat bekas kukusan yang mengandungi acuan lompang kosong dan masukkan bancuhan tadi sehingga penuh acuan. Anda boleh letakkan pewarna kesukaan anda. saya letakkan sirap ros so bau apam jadi harum saja.Kukus selama 10-15 minit dengan api yang sederhana .





NOTA dari Bdaria (Jurnal Resipi Bdaria):

  1. Saya buat separuh sukatan resepi diatas so gula pasir saya gantikan dengan gula kastor sebanyak 1 cawan ( kemudian buang 1 sudu besar gula) supaya ia tak terlalu manis. Bagi saya manis gula yang dikurangkan dan ditukar kepada gula kastor dah ok. Saya tak suka manis sangat so manis nie....just nice 4 me.
  2. Jika adan nak buat belang2 macam saya buat tu....bahagikan adunan kepada warna kesukaan anda kemudian masukkan kedalam pipping bag supaya senang nak dimasukkan kedalam acuan. Picit sahaja sebelah warna putih dan sebelah lagi warna merah so jadilah 2 warna dalam satu acuan.
  3. Saya akan tambah tempoh masa perapan kepada 1 1/2 - 2 jam jika buat lain kali supaya teksturnya lebih gebu lagi. Jika anda buat apam dan dapati bahagian bawah apam separuh keras dan atasnya gebu. Solusi bagi masalah ini adalah panaskan bekas lompang atau bekas lain yg hendak digunakan terlebih dahulu sebelum memasukkan bancuhan apam. Ini sebelum kukusan yg pertama.



9 comments:

  1. wpon gtu tetap nmpk gebuuu... yg penting sodap wehhh... aku suker apam nih! lenkali mmg nk buat lg..

    ReplyDelete
  2. oklah tu ina..nampak gebus jer tu..nieza pun suka sgt apam gebus ni...kalau ina bg lagi suka..nk ngap jer..buatnya malas..hehehe

    ReplyDelete
  3. @K.Hana,
    gebu ek? macih sifuu...hehehe... sib baik tak bantat ke apa kan... rupa tolak tepi dulu yg penting boleh soruuuu....hehehe..

    @Nieza,
    Agaknya sbb tu acuan apam smuanya kecik molek...sekali kukus boleh masuk berbijik2...klu kena cam ramekin ni...mmg terpaksa bertabah hati la jawabnya....muahahaha... nak apam? boleh2....sila kasi roti jala kuah durian dulu... kekekeke...

    ReplyDelete
  4. akaakkk....mas datang nak ngendeng apam yang gebu dan cantik tu..
    arrgghh..dah abisss....
    mas pun suka apam ni..sedappkan...
    mas pun nk buat lgi nnti...he..he..

    ReplyDelete
  5. bak seketui..nak merasa..hehe. kalau kat umah ni lambat je nak abis kalo apam2 nih..tumpg mkn cni jelah

    ReplyDelete
  6. wahh apam jugak! hehhe.. demam apam merata :)

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum..
    Citer snow white. Tensennya. Bila le citer nak sampai kat sg ara. Ishh..ish.. tak boleh jadi ni.

    ReplyDelete
  8. as salam,

    lama tak makan apam yg sedap

    nampaknya kena buat sendiri mcm
    nilah...gebu saje ^___^

    minta izin FLW Blog ini ye



    Jom baca: Khas Untuk Semua KAUM WANITA.. mesti baca!!

    ReplyDelete
  9. @Mas,
    nanti akak buat lg akak hntr spesel untuk Mas, dari oklen ke sepang....standby tau dlm mimpi.... wakakakaka...

    @Hasue,
    seketul jer sue? cukup ke tu? kt rumah tak laku apam? nanti kita buat acara makan saing-apam... boleh? hehehehe....

    @K.Nor,
    tu la k.nor...berjangkit ni, suka klik2 kt dapur orang, dah terliur balik rumah kena buat sendiri la... hehehehe

    @Kak Sam,
    snow white ni dah tercemar dah... dah jd snow pink, snow green... kekeke... apa lagi... jom la mengapam org sg. ara.... hehehe

    @Ati Masrif
    Wassalam. cuba la buat sendiri, tak susah pun... berbaloi tau... puas hati makan. bila lg nk tunjuk skill...hehehe

    eh, tak yah mintak2 izin... silakan, silakan... blog yg tak seberapa jer pun ni... :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...