Followers

Sunday, February 06, 2011

TOM YAM



Siang tadi masak tom yam jer. Malas nak pikir menu canggih2. Lagi pun mood tengah tak de ni. Biasa la kehidupan ni tak lari dari cabaran. Sabar ajer la dan moga dipermudahkan segala urusan. Tambah2 bila berada di tempat orang ni klu ditimpa kesulitan sikit mmg sayu la rasa hati. Time tu jgk rasa nak ajak cik abe terbang balik mesia.

Tapi dalam takde mood sempat lagi update blog, hehehe...sabo jer la aku ni. Asalnya nak buat tom yam putih ala2 kt restoren pattani kegemaranku yg dekat cherating ke beserah....adoi, dh lupa plak lokasinya. Tp dek kerana ketidakhangatan cili padi akhirnya aku letak jgk pes tomyam yg dalam botol tu. Susah benar nk jumpa cili padi fresh yg betul2 pedas. Ok, sila layan resepi di bawah ni yang style aku masak tom yam.


TOMYAM AYAM

Bahan-bahan
  • 1/2 ekor ayam (saiz kecik jer)- potong kecil
  • 1 keping daging - potong kecik
  • 1 batang carrot - hiris
  • 1 biji bawang besar - potong 4
  • 1 ulas bawang putih - ketuk
  • 2 batang serai - diketuk
  • cili padi mengikut kepedasan masing2- ketuk
  • 2 cm lengkuas - ketuk
  • 1 biji tomato
  • 1 sudu besar pes tomyam
  • 4 helai daun limau purut - koyakkan
  • Limau purut - ina guna 1 bj lemon
  • Air secukupnya
  • Garam dan sos ikan secukupnya

Cara-cara

  1. Tumis (mengguna sedikit minyak sahaja) bawang merah, bawang putih, serai dan 2 helai daun limau purut beserta pes tomyam. klu nak buat tom yam yg putih, skip jer pes ni.
  2. Masukkan ayam dan daging, air, carrot dan tomato.
  3. Masukkan cili padi. Biar sampai mendidih. Kemudian masukkan 2 helai lagi daun limau purut.
  4. Masukkan sos ikan dan garam. Rasa masam, masin & pedas. Akhir sekali masukkan perahan limau purut / lemon.




2 comments:

  1. kak ina..kalau saya tomyam aje pun dah cukup..aloo terus kecuurr je air liur menengok tomyam ni..feberet ni

    ReplyDelete
  2. betul...betul...betul... hehehe... ni akak makan dgn nasik jerrr....

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...