Followers

Saturday, February 12, 2011

ROTI POKET ...dan surat 'cinta' yang tak diundang...


Hurrrmmmmm....tarik nafas panjang2...lepaaasssss... Hari ni hati kureng gembira sikit setelah mendapat surat cinta dari agent rumah 'tersayang' giteww! Ejen rumah ni klu hantar surat mesti takde mende lain, sama ada nk bagitau nk dtg inspection atau pun nak naikkan sewa rumah. Tak boleh ke berikan aku berita gumbira sikit... huhuhuhu..... Kali ni cakap nak naikkan sewa rumah sebanyak $20/week. Maknanya sebulan klu ada 4 mggu akan naik sebanyak $80. Bunyi cam sikit jer kan tp sebenarnya banyakkkk tuuuuuu.... Tahun lepas dia dah naikkan $20, aissshhhh...tahun ni naik lg. Sabo jer la. So, maknanya lepas ni sewa rumah ni akan jadi $ 360/week atau kalau di-convert-kan ringgit malaysia maka dapatla lebih kurang RM 864 seminggu. Kalau sebulan? pandai2 la korang darab sendiri, hehehehe.

Hammbikkk...malam ni tak pasal2 kita belajar kira2....hehehehe. Susah kan negara mcm New Zealand dan Australia ni yg sewa rumahnya ikut kiraan minggu. Kalau kt negara kita senang, kira ikut bulan...takde la tiap2 mggu nak kena pikir pasal sewa rumah kan....(padahal bank dah tolak siap2....hehehe). Aku rasa ni mesti penangan Rugby World Cup yg akan diadakan tahun ni. Disebabkan kami ni duk apartment tengah2 bandar dan tak jauh dr tempat berlangsungnya perlawanan rugby tu nanti, konpem la segala bentuk tempat penginapan akan naik mencanak2 harganya. Errrrr....sabo ajer la yerrr...

Alahai panjang pulak edisi meluah perasaan pasal sewa rumah. Minta maaf la yer puan-puan dan tuan-tuan, terbebel sekejap kt ats tu, hehehe. Wokeh la, meh kita masuk cerita resepi pulak. Siang tadi buat roti poket ni. Memang best laaaa.... Tak payah story panjang la sbb roti ni mmg best dan menarik. Aku copy kt dapur Mas. Mekacih yer Mas sudi share resepi yg simple tp awesome nih....hehehe. Katanya resepi asal adalah dari Khairiah dari resepi.net. Boleh tengok kt blog Mamazieza yg tolong share-kan resepi tersebut.




ROTI POKET

Sumber : Mama Zieza
Sumber (Copied) : Mas (Duniaku)

Bahan-bahan
  • Serbuk roti
  • Mayonis
  • Cream cheese - x letak
  • Lada sulah / lada hitam
  • Ayam - ina guna ayam yg dah digoreng
  • Bawang Besar hiris
  • Cili Benggala potong dadu - ina ganti dengan tomato
  • Daun salad
    Roti Gardenia jgn lupa..


Cara-cara (roti):

  1. Lapiskan dua roti
  2. Gelekkan dgn kayu penggelek sampai nipis.. tak der penggelek botol sos pon boleh.
  3. Gunakan Acuan bulat (kalau ikut gmbr deme guna tutup thermos, tin pon boleh) utk memotong roti.
  4. Celupkan dlm telur n serbuk roti n gorengkan hingga kuning keemasan. Confirm akan menggelembung.
  5. Toskan.

Cara-cara- (Inti) :

  1. Tumiskan bawang
  2. Masukkan cili benggala
  3. Masukkan ayam n lada sulah/lada hitam
  4. Masukkan mayonis & Cream cheese
  5. Kacau2.. rasa.. kalu tak cukup garam tambah lah yer..

Note: Ina tak masak bahan-bahan ni cuma potong dan campurkan secara fresh sahaja.

Cara hidang:

  1. Potong 2 roti yg telah digoreng (guna gunting cantik sikit)
  2. Letakkan daun salad
  3. Masukkan inti yg siap dimasak

7 comments:

  1. akakkk..mas datang..
    tersedak tadi sebab terasa ada yg memanggil2...he..he...
    mas pun dah banyak kali buat roti poket ni...
    bestkan kak..boleh makan ngan macam2 inti...
    terliur betul tengok roti poket tu..
    sedapppp.
    makkk aaiii..mahalnya sewa....telan air liur membacanya...
    klu mas sewa rumah kira minggu macam tu...tebal poket ni..wakakaka...

    ReplyDelete
  2. assalam ina..meh kita pakat2 beli rumah dekat nz,pastu kita sewakan kat ina ni hah..kahkah...mahalnya sewa tu..kalau kat mesia gaya tu fuuuuh..kayo den..kayo..

    opsss..meh roti poket tu dua ketul.nak makan2 sambil nengok TV...

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum...
    Bestnya bila masukkan kaler2 macam gitu. Kat umah kalau diaorang napak cam gini mesti terus tolak. Ina 2 poket untuk akak.

    ReplyDelete
  4. waduhhhh...shedapnyer roti ni...kok akak baru taw..haha..ketingalan ketepai betul :)

    ReplyDelete
  5. waaaaa roti poket dah sampai NZ!! biler nak sampai jepun nihhh??! asyik2 tak sempat buat, roti abesssss... *alasan!!! hUH! hihihihi

    ReplyDelete
  6. @Mas,
    tgk kt dapur mas la ni yg tergoda, kebetulan beli roti apa lagi, terus la buat...hehehe....best kan...
    tu la mas, mahal kan sewa, rumah sekangkang kera jer....huhuhu.. yg tebal poket landlord la...poket penyewa ni....nipissss jerrr... baik makan roti poket...lg baguuussss, wakakaka.....

    @K.Anim,
    hahahahaha....bagi sewa murah2 tau, jgn asyik nak naikkn sewa... kita kira lebih kurang je la sesama sedara Islam ni.....muahahahaha....

    sori, roti poket dh abes time tu jgk, nti poket kita penuh kita buat lg bg kt akak..... wakakakakaka...

    @K.Sam,
    Aik, terbalik ni kak, biasenya yg kaler2 ni selalu menarik perhatian... hehehe....tak pe2 nti kita buat kita mkn sama2 ek... :)

    @K.Yat Maria,
    Apa lg kak...tinggal aje la kete api tu, naik jet plak, laju sket... hehehe...harus cuba ini roti...senang dan mabelesssss... percayaaa laaaaa.... (eh2, ala2 siti plak...hehe)

    @K.Hana,
    aloooooo....sifuuu, rugi la tak try ini roti....besttt tauuuu.... cepat2...sila tayang poket jepong anda.....ooopppsss...poket jepong lak...roti poket dari jepong laaa... wakakaka....

    ReplyDelete
  7. baru tau rupa2nya kat sana sewa rumah pakai minggu2. Nyusahkan orang ajer laaa...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...