Followers

Tuesday, July 13, 2010

HOTDOG BREAD

camner bibik made in oz ni uli, roti aku x smooth...cam ader jerawat jer...kikiki


ambik ko, sumbat selagi buleh sumbat....


Sumber : Kak Yani MyResipi

Macam mana ni, demam dh baik cuma ada selsema dan batuk skit2 aje lg tapi tiba2 nafsu makan plak lebih2. Lepas makan nasik, bedal roti pulak. Adeh, buleh jadi gemuk cenggini. Makan tak Bismillah ke apa ni....huahahahaha....

Hari ni layan roti aje la yer. Semalam Mr.H beli roti kebab tak puas plak makan. Ngada2 betol aku ni. So, hari ni apa lagi, kasi kerahan tenaga la kat 'bibik' aku tu. Masukkan semua bahan-bahan, 'bibik' yang uli, aku goyang kaki....hahahaha... Roti ni baru sekali jer aku buat dulu masa nak buat roti john. Tapi buat kali ni lagi lembut oooo...sbb tunggu naik betul2...dulu buat nk cepat x sbr sgt, roti x berapa nk naik aku dh bakar. Buat roti ni kena sabar, tunggu dia naik. Tp klu dh winter cenggini ko tunggu berjanggut pn dia x naik so, kena la ngelat skit...rise kn ajer dlm oven guna suhu 30-40 dlm masa 30 min. Insyaallah naik la ... Okey, resepi spt di bawah, mintak izin yer K.Yani. Resepi ni boleh jgk cari kt dapur Hana, hari tu wkt belek2, ada ternampak. Alaaa...kt dapur Hana tu mmg macam2 ada, cari la apa aje...hehehe...


Bahan-bahan ( 6 biji )

• 160ml air
• 250g tepung roti
• 14g (1 ½ sudu besar) gula
• 4g (1 sudu kecil) garam
• 8g (1 sudu besar) lemak sayur
• 2.4g (3/4 sudu kecil) dry yeast
• 16g (3 sudu besar) susu tepung

Cara-cara

1. Masukkkan semua bahan-bahan ke dalam breadmaker. On kan. tunggu siap
2. Bila dah siap, keluarkan angin. Kemudian bahagikan kepada 6 bahagian. Buat bentuk bulat. Rehatkan selama 15 minit.
3. Buatlah bentuk panjang seperti gambar lebih kurang 13 cm
4. Biarkan naik dua kali ganda atau 30C selama 50minit
5. Bakar pada suhu 180C selama 10-12 minit. Biarkan di dalam oven selama 5-10 minit kalau mahukan roti kelihatan lebih perang.


filling nugget, lettuce/kobis, bawang, tomato, sos cili & mayonis. boleh masukkan apa2 filling kegemaran masing2...

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...