Followers

Thursday, July 29, 2010

BUN COKLAT KAK LIZA





Sumber Asal : Kak Liza
Sumber : Cik Mat Gebu

Haaa...jgn terkozut plak tgk kaler bun ni. Dah nama pun bun coklat kan, mesti la kaler cokelat. Tak kan kaler pink plak kot...hahahaha. Ambik gambar plak waktu mlm, ditambah dgn mentol rmh ni yg kaler kuning ni ha....gelap gulita la jwbnya....hahaha. Apa pun roti ni sedap betul dimakan masa panas2 baru keluar oven tu. Sengaja aku buat kecik2 spy bleh dpt byk & senang dimakan. Simpan smpai pagi untuk bekpes tp panaskn dulu la.

Tp yg harunya tgh duk syok masukan bhn2 dlm BM, bila tiba turn nk masukn yis baru perasan yis aku dh nk abes. Ades, hentam ajer la sikit yg ade tu pastu memandai tambah bread improver. Nk buat camne, nk buh bread softener, takde la pulak. Cam x caya jer yis aku abes, biasenya x smpat abis yis xpired dulu....kuang kuang kuang.. ini menunjukkan xtvt meroti sgguh xtif skali dijalankan musim ini...ngeh ngeh ngeh..

Resepi asal ni xde inti pn kt dlm tp aku memandai bubuh inti untuk nk menambahkan kesedapannya. Dan disebabkan aku ni bkn terer sgt nk bubuh inti roti yd berbentuk cecair ni...slalunya mesti pecah...uwaaaa... so, aku masukkan chocolate rice jer & bila dibakar ia kan cair jgk...hehe. Tp klu x nak buh inti bleh jer ikut resepi Cik Mat yg paipkan coklat ats bun.

Bahan-bahan

  • 500 g tepung berprotein tinggi
  • 30 g tepung susu
  • 20 g serbuk koko
  • 100 g gula halus
  • 11 g dry instant yeast
  • 1 camca teh bread softerner (optional)
  • 1 biji telur, dikacau dengan garfu
  • 1/2 camca teh garam
  • 250 ml air
  • 80 g mentega
  • 100 g Milk coklat untuk hiasan (tiada dalam resipi asal)

Cara-cara

  1. UNTUK DOH :-) Satukan semua bahan dalam mangkuk adunan, kecuali mentega, uli hingga menjadi doh. Tambah mentega dan uli hingga mentega sebati dan doh menjadi kenyal, licin dan anjal. Masa menguli kurang lebih 25 - 30 minit. KAEDAH LAIN :-) Satukan semua bahan2 dalam bread maker, pilih setting for dough, tekan dan tunggu hingga siap.
  2. UNTUK BUN COKLAT :-) Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara, uli 5 minit dan bagi2kan doh pada saiz yang diingini, timbang untuk mendapatkan saiz yang sama besar. Bulat2kan dan susun atas loyang yang telah digris dengan mentega. Biar naik sekali ganda (kurang lebih 45 minit).
  3. Bakar dalam oven pada suhu 200C selama 25 minit (mat bakar pada suhu 180C selama 20 minit). Bila roti masak, keluarkan dari oven dan sapu permukaannya dengan mentega. Alih roti atas jaringan dan biarkan sejuk.
  4. Cairkan milk chocolate secara double-boiler hingga cair, masukkan dalam piping bag dan buat zig-zag atas permukaan bun coklat tadi.
  5. CATATAN MAT GEBU ;-) Mat buat separuh adunan, dan untuk telur tu, lepas dipukul dengan garfu, mat ambil sebahagian atau pun kurang lebih 30g. Manakala bun coklat tu, berat setiap biji doh lebih kurang 41 g semasa dibentuk. Dapat 12 biji....

Wednesday, July 28, 2010

TELUR DADAR BERMAYONIS

tu dia...asap x abes lg dh snap gambar...hehehe


Sumber : K. Nor

Pagi td ternampak menu ni kt dapur k.nor. So, apa lg...menu simple2 cenggini suka sgt la aku meniru. Kata k.nor, dia tgk iklan Sheila Rusly pelakon fofular tu la masak telur dadar pesen cenggini. So, k.nor ngejas ikut stail dia. Dan aku plak tukang tiru serta ejas ikut bahan yg ada kt rumah ni & kuantiti yg diperlukan. Ok, layan resepi di bawah. K.nor, halal yer tepek kt sini. Kuantiti tu dh edit, nk tgk resepi ori k.nor sila refer link kt ats yer.


Bahan-bahan


  • 2 bj telur
  • 1 sudu besar mayonis
  • 1/2 labu bawang besar ~ dipotong dadu
  • 2 bj cili merah ~ dibelah dua dan hiris - aku ganti dgn cili padi
  • daun saderi ~ dihiris - sbb xde stok so aku ganti dgn daun bwg
  • sedikit garam
  • sedikit hirisan isi ayam - ini aku yg tambah (optional)
  • sedikit minyak

Cara-cara


  1. Masukkan minyak ke dalam frying pan dan panaskan.
  2. Pecahkan telur ke dalam sebuah mangkuk dan masukkan mayonis.
  3. Pukul dgn garfu hingga sebati.
  4. Masukkan kesemua bahan2 lain dan gaul lg hingga sebati.
  5. Tuangkan adunan telur dan goreng hingga telur dadar masak.
  6. Angkat dan hidangkan.

Tuesday, July 27, 2010

NASI BRIYANI IMAN

Nasi tu sbnrnya lg kuning....


Nasi beriani Iman? Bukan suka suki letak nama tau tp dh nama perencahnya camtu. Sebenarnya perencah ni kawan yg kasi setelah pulang dari cuti2 mesia. Adeh, klu si zila tau mesti dia ckp, smpai aku dh balik mesia lg sekali, baru nk guna perencah ni....hua hahahaha.... Takpe2, zila x tau lg kewujudan blog aku, dia tgh syok enjoy menikmati makanan mesia tu... keh keh keh...

Perencah ni aku rasa ada kt belah2 utara jer kot. Utara mesia la, x kan utara auckland plak... ngeh..ngeh..ngeh...jgn mareee... Klu MIL aku selalu guna perencah Nasi Daging brand Iman ni la. Sedap jer, nak2 klu jd tukang makan...hahaha. Perencah nasi beriani ni x tau la aku nk kata sedap ke tidak sbb aku ni tak reti sgt mkn nasi beriani....emh, sebenarnya dulu kurang suka. Tp sejak datang sini la, lama2 jd suka plak skit2. So, nasi beriani hari ni licin jer la aku sapu...hehehe. TQ zila. Sini antara makanan halal yg paling mudah dpt adalah nasi beriani selain dr kebab.

Gambar kt ats tu sepatutnya nasik tu lg kuning. Tp biase la kamera cap meriam & model cap ayam....hahahahaha...'

Sekian, corat coret hari ni, resepi takde yer. Cuma rujuk pada belakang pek perencah jer, hehehe..... Then makan la dgn lauk kari dalca & daging masak merah. Itu semua org reti msk. Acar? takde acar2, timun mahal kt nz....kah kah kah. Klu buat pn aku sorang jer yg makan, membazir jer, dh la timun mahal kt sini. Pelik btl aku sebatang timun boleh cecah 4-5-6 dolar. Kecik plak tu...




ini lah perencah Nasi Briyani Iman ... harga pn ada lg...keh keh keh

Thursday, July 22, 2010

IKAN SNAPPER BAKAR BERSERAI


hurmm....wangi bau serai... sblm dibakar


cicah dgn air asam mmg best...




Hari ni x tau nak masak apa. Selera plak x sama. Ni baru dua org pun dh fonin kepala. Sib baik si kecik tu x reti nk demand2 lg. Last2 setuju nk msk ikan bakar. Duk selongkar dapur org, tp last2 hentam reka resepi sendiri. Hentam pn berpandukn ingt2 lupa resepi yg penah jiran kt kg bagitau mak. Bknnya apa, nk ikut resepi org, x cukup bahan la pulak......wawawawa.. Hasilnya? klu ikut citarasa aku ok jer....tp klu citarasa org lain, aku x tau la...kuang kuang kuang....xpe2, klu sape2 try & x suka, bak sini biar aku tlg habeskan... keh keh keh... encik pengkritik tetap bagi aku markah 8/10.....hahahahahaha.....toing! toing!


Bahan-bahan
  • Seekor ikan snapper (ikut suka apa jenis ikan)
  • 1 biji bawang besar *
  • 3 ulas bawang putih *
  • 2 cm halia *
  • 1 cm lengkuas *
  • 2 batang serai *
  • 1-2 helai daun limau purut
  • Daun kesum (optional)
  • Bunga kantan (optional)
  • 1 sudu besar cili boh/kisar - aku guna serbuk cili (dijadikan pes) -boleh lebihkn klu suka pedas
  • Air asam jawa
  • 1 sudu besar sos ikan
  • 2 sudu besar gula
  • garam secukup rasa
  • 2 batang serai - hiris halus
  • 2 helai daun pandan (optional)- potong kasar

Cara-cara

  1. Cuci ikan dgn menggunakan air asam jawa/ lemon/ limau nipis/. Lumur dgn garam & biarkan seketika. Kemudian cuci bersih.
  2. Kisar bahan bertanda *. Tumis bahan kisar sehingga naik bau, masukkan cili boh. Kemudian masukkan gula & garam. Rasa manis masinnya mengikut kehendak anda.
  3. Masukkan air asam jawa kemudian diikuti sos ikan dan daun limau purut (hiris/ koyak2an). Klu suka boleh lebihkan. Aku blend sekali dgn bahan kisar sbb ada 1 helai jer yg tinggal.
  4. Masukkan daun kesum & bunga kantan klu ada. Aku x letak pn sbb xde. Klu rempah kelihatan terlalu pekat, bleh tambah sedikit air.
  5. Bila dh nmpk kluar minyak skit, tutup api & angkat.
  6. Letak ikan yg telah dibersihkan di ats dulang yg dialas aluminium foil (klu ada daun pisang lg bagus). Siram rempah yg dimasak td ke ats ikan. Klu suka, bleh tinggalkan sebahagian rempah untuk disiram slps bakar (bg mereka yg suka sedikit berkuah)
  7. Kemudian taburkan dgn hirisan serai & daun pandan. Bakar menggunakan suhu 200 c selama 30 minit bergantung pd jenis & saiz ikan.

Wednesday, July 21, 2010

AIR TEH DANGDUT

suka tgk buih tu...



Sumber : Hana

Teh ni buat pagi tadi. Santapan bersama roti canai tadi la. Hohohoho...dh rasa cam kt warung pulak mkn roti canai dgn teh tarik. Tp yg ni lg canggih...berdangdut plak tehnya...hehehe. Berkecah kitchen bench dgn tumpahan2 teh ni td...tarik smpai senget2 tgn ni, sib baik x berdangdut...haruuuu....hahahaha....sape tuan punya resepi x tau tp aku kebas kt dapur k.hana. Halal yer tepek kt sini. Adeh, sedap la plak...ok, layan resepi...aku nk gi dapur duluuuu....nk buat teh dangdut ni skali lg... hehehehe....

Bahan-bahan
  • 2 uncang teh
  • 3 sb susu pekat
  • 2 sb susu cair (Optional)

Cara-cara

  1. Rebus teh tue dengan setengah cawan air.pastikan teh tue pekat (Biasanya saya rebus setengah cawan air dan bila pekat air akan tinggal 1/3 cawan je)
  2. 1 cawan air panas, campur susu pekat dengan susu cair lepas tue tarikk sampai berbuih.
  3. Lepas tue masukkan susu ke dalam gelas sekali dengan buih-buih tue
  4. Akhir sekali baru masukkan teh yang pekat td ke dalam susu.masukkan teh tue slow2....



sblm minum, kacau dulu....

ROTI CANAI

makan dgn kari semalam jerrr...



Sumber Asal : Joayee MyResipi
Sumber 1 : Hana

Selamat pagi org mesia. Hari ni awal plak update tp pc plak buat hal. Semalam aku gatal tgn edit template last2 ntah mcm mana hbis hilang my live blog list. Ingatkn sbb internet slow smlm smua list tu x kluar, rupe2nya dh hilang daaa. Tu la, buat magic nk tunjuk terer sgt padahal buta IT...hahahaha. Maka pagi ni terpaksa la masukkan balik.

Hari ni rajin terlajak plak buat roti canai. Sbnrnya kan aku dh peram resepi ni dh dkt setahun dah tp x berani nk cuba. Bila tgk K.As (Hamilton) buat, terus tanya K.As. Then nampak plak K.Hana buat, pegi plak aku usha kt jepong sane. Sbnrnya jgk...kan...aku dh buat mggu lepas tp x jd. Dah hampir2 jd tp apasal la last2 aku gatai tgn pegi ngejas bentuknya. Arhh...mls citer la. Hari ni plak mengikut 'pengkritik tetap' rancangan masak2 aku ni....hahahaha...Mr.H la...katanya tekstur roti 'boleh diterima' tp rasenya kureng. Lebih sedap rasa yg 1st dulu. Hahaha... yg 1st buat tu aku pakai penimbang, yg kali ni aku sukat guna sudu jer. Agaknya kurang susu la tu kot. Maklum la main agak2 jer sbb buat setengah adunan jer. Ok la, layan resepi di bawah.


Bahan-bahan ( 12-16 biji ) (8 bj)
  • 550 gm tepung gandum (275g)
  • 250 gm air (125g) *
  • 1 egg-50gm (½ bj – 25g) *
  • 3 Tbsp susu pekat manis-60gm (1½ tbsp – 30g) *
  • 1 tsp garam-6gm (½ tsp – 3g) *
  • 1 tsp butter/margerin-15gm (½ tsp – 7.5) *
  • 1-2 Tbsp tepung gandum-untuk di tambah kalau terlebih lembik semasa menguli

Cara-cara

  1. masukkan bahan * kedalam bekas, kacau hingga sebati
  2. masukkan bancuhan air tadi kedalam tepung.
  3. uli hingga jadi doh
  4. rehatkan doh selama 10min
  5. uli lagi selama 5min
  6. **ulang step 4&5 sebanyak 3 kali.
    ** Noticed-lepas kali ke 3 process uli&rehat, doh bertambah kenyal n tak melekat. so jgn risau kalau 1st process terasa doh melekat di tangan. kalau ranya lembik lg selepas 2nd time uli&rehat, tambah sedikit tepung (1 tbsp)
  7. advisable uli guna tangan-tp nak pakai bread machine pun boleh. Utk bread machine. follow step 1,2,3 diatas. masukkan dlm machine: program basic bread..biarkan process selama 1hr 15min. selalunya doh lembik skit sebab temp bread maker. masa machine pause, kluarkan doh, uli kekejap dengan sedikit tepung. dan masukkan balik dlm machine.
  8. bentuk bulat2. produce 12-16 biji depending on the size.perap selama 3jam atau lebih Dan boleh di kibar atau di tarik2.
  9. *nb: jika tak habis kebar, bole simpan dalam fridge up to 2 day
  10. *tips: terlebih uli, dought akan kenyal, dan susah nak kebar. bila masak roti akan kenyal. that's why process uli , rest, di ulang 3 kali.
  11. *NB: Dough roti canai ni memang keras berbanding dengan dought roti bun biasa. tetapi, jangan risau, selepas diperap , dough akan lembut. coz kalau terlalu lembik, nanti bila nak kibar, akan koyak. kalau tak tau kibar, bole la tarik, nipis2...
  12. lupa nak cakap. masa lepas dibulat2kan, hendakklah disapu dengan magerin (aku ikut Hana sapu dgn minyak...mcm mak aku buat jgk), then baru simpan..and masa nak kibar pulak, hendaklah di penyek2 dulu sebesar tapak tangan, and restkan selama 10 min, bole buat byk2, then barulah di penyek besar2 utk proses kibar.

haiii...ni pun yg kt last2 goreng baru jadi elok....

Sunday, July 18, 2010

APAM GANDUM




Sumber : Mat Gebu

Apam ni walau pn nampak cam senang tp aku buat tak berapa nak gebusss....adoi la.. Tp sib baik gak ada jgk part yg gebu...kekeke...Masih boleh dimakan dan rasanya tetap sodap. Biasa la kan... 1st time buat. Nak2 bab kukus2 ni aku baru tahap abc, keh keh keh... Walau apa pun mmg suka apam ni...teringat plak kt mak yg suka sgt mkn apam ni. Nampaknya kena usaha lagi la. Klu tgk kt blog cik mat, best betul ada mcm2 resepi apam. Tapi yg paling aku suka resepi kek cipon, tp apakan daya loyang cipon xde lg. Ok la, resepi spt di bawah. Mintak izin yer cik mat nk kopi pes resepi. Kelapa tu aku pakai desiccated coconut jer pastu panaskan kejap dgn air skit dan garam serta gula secukup rasa. Maklum la, takde kelapa parut....huhuhu..


Bahan-bahan

• 500 g tepung gandum
• 3/4 cawan gula perang (brown sugar)
• 2 cawan air
• 11 g yis + 1/2 cawan air, larutkan
• Kelapa parut putih + sedikit garam

Cara-cara

1. Gaul rata tepung dengan gula perang hingga rata. Tuang bancuhan yis dan kacau rata. Tambah air sedikit demi sedikit sambil digaul hingga rata dan tidak berbintil2.

2. Lenser loyang bulat berukuran 10 inci dengan sedikit minyak masak. Tuang no. 1 dalam loyang tadi dan biar 1 jam atau hingga naik memenuhi loyang tadi.

3. Kukus atas air mendidih selama 40 - 45 minit (mat balut penutup kukus dengan kitchen towel). Sejukkan apam sepenuhnya sebelum dipotong. Hidangkan bersama kelapa parut tadi....

Thursday, July 15, 2010

BUN PANDAN BERKAYA

dah macam rupe lingkaran ubat nyamuk plak...keh keh keh

tu diaaa.....kemain lg tabur kelapa..



Sumber Asal : Chef Khoo See Yew (Home Bread)
Sumber 1 : Naz Rinn Chan
Sumber 2 : Cik Mat Gebu
Sumber 3 : Hana <--- aku copy dr sini

Dah buat kaya pandan, apa lagi...cari resepi nk buat rotinya la pulak. Tapi tu la kan, bkn nak tunjuk pandai tp tunjuk gelojoh...kah kah kah...resepi suruh buh serbuk santan tapi aku belasah santan tin jer. Eh, ada ker kt sini coconut milk powder? hurrmmm... entah lah....lain hari la cek kt kedai...hehehe... So, kembali kpd kegelojohan td, maka adunan pun menjadi lembik la sedikit dan aku pun sekali lagi bkn nak tunjuk pandai tp nak tunjuk 'cover panik' menokok tambah la apa2 yg patut dalam adunan tersebut. Sib baik la menjadi dan masih boleh dimakan...keh keh keh. Ni klu jiran aku baca ni mesti dia ckap, bila la hasil2 xperimen ni nk smpai ke ats... hehehe...sabo2...tkg msk masih batuk & selsema...hehehe...tp harap2 hujung minggu ni ok la untuk potluck MAPSA City.

Ok la tak pyh citer panjang, layan resepi di bawah. Mintak ijin kopi pes yer...hehe. Klu nak tgk rupe sebenar hasil resepi ni sila la rujuk sumber di atas yer. Yang aku punya ni, kureennngg skit ke'cun'annya...hehehe...

Bahan-bahan

• 350 g tepung roti (high protein flour)
• 200 ml air sejuk (dari peti sejuk)
• 50 g gula halus
• 1/2 camca teh garam halus
• 3 camca teh instant yeast
• 1 camca teh bread improver
• 20 g serbuk santan
• 1 camca besar susu tepung
• 1 biji telur kecil (mat guna telur biasa, kacau sedikit dan timbang 40g)
• 30 g mentega
• 1 camca teh pandan paste

Bahan hias:

• Kelapa kering secukupnya - hana gune bijan dh bako br teringat nk ltk!
• Seri kaya secukupnya

Cara-cara

1. UNTUK DOH : Satukan semua bahan2 diatas kecuali mentega dan bahan hias ke dalam mangkuk adunan. Gunakan hook dan putar pada kelajuan sederhana hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus memutar hingga mendapat doh yang kenyal dan elastik (doh memang agak lembut), tutup dengan plastik cling dan biarkan 1 jam. KAEDAH LAIN : Masukkan semua bahan2 diatas kecuali bahan hias ke dalam Bread Maker dan pilih setting untuk doh, tekan "on" dan tunggu hingga siap...

2. Tumbuk dok untuk membuang udara. Bahagikan kan doh kepada 16 bahagian yang sama besar, bulat2kan doh dan susun dalam loyang (mat guna loyang bersaiz 11 x 11 x 2 inci). Tutup dengan kitchen towel bersih dan biar naik selama 45 minit - 1 jam.

3. Spray sedikit air atas permukaan roti, tabur kelapa kering dan paipkan serikaya (masukkan seri kaya dalam plastik bersih, dan gunting sedikit muncungnya) atas roti tadi...ikut lah style memasing yeaa...

4.Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 20 - 25 minit (mat bakar 30 minit)...Bila masak, keluar dari tin dan sejukkan sepenuhnya atas jaringan....Lepas tu boleh lah makan. Air kopi/teh jgn lupa yeaa...



KAYA PANDAN




Sumber Asal :Puan Norzailina Nordin
Sumber 1 : Noreen-homecooking <---aku ambik dr sini

Semalam entah angin apa melanda tiba2 rasa nak makan roti kaya pandan pulak. Mana la nak cari kaya ni...kaya pandan pulak tu. Dah la nak jumpa daun pandan pun susah. Kalau nasib baik, jumpa la daun pandan frozen. Tapi nak makan punya pasal, cari la resepi dulu. Google2 kemudian jumpa la beberapa resepi tapi ada la satu yang aku berkenan. Memandangkan daun pandan takde terpaksa la aku ganti dengan esen pandan dan sedikit pewarna. Tak sia2 jiran aku belikan esen pandan tempoh hari, banyak faedahnya....hehehe... Tapi terover plak pewarna, hijau kemain lg kaya pandan aku ni. Tak ingat dah sama ada 1/2 sudu kecik atau 1 sudu kecik aku buh pewarna tu. Nampaknya lepas ni kena letak setitik jer la kot. Nasib laaa....hentam aje la labu...huhuhu... Kepada tuan punya resepi, mintak halal yer tepek resepi kat sini. Mekasih.

Bahan-bahan:

• 3 biji telur
• 300gm gula kaster
• 200ml santan
• 100ml jus pandan - dari 10 helai daun pandan
- aku gantikan dengan air & 1/2 sdk esen pandan
• beberapa titik pewarna hijau - jika suka

Cara-cara:

1. pukul telur dan gula sehingga sebati dengan menggunakan whisker
2. pastikan gula hancur dan adunan pekat
3. kemudian masukkan jus pandan, pewarna hijau dan santan
4. gaulkan rata
5. tapiskan ke dalam periuk non-stick
6. masak dengan menggunakan api perlahan sehingga pekat
7. pastikan ianya sentiasa dikacau selalu
8. kepekatan yang dikehendaki ialah apabila diangkat kaya tidak mudah jatuh
9. setelah siap tutupkan api dan sejukkan




Tuesday, July 13, 2010

HOTDOG BREAD

camner bibik made in oz ni uli, roti aku x smooth...cam ader jerawat jer...kikiki


ambik ko, sumbat selagi buleh sumbat....


Sumber : Kak Yani MyResipi

Macam mana ni, demam dh baik cuma ada selsema dan batuk skit2 aje lg tapi tiba2 nafsu makan plak lebih2. Lepas makan nasik, bedal roti pulak. Adeh, buleh jadi gemuk cenggini. Makan tak Bismillah ke apa ni....huahahahaha....

Hari ni layan roti aje la yer. Semalam Mr.H beli roti kebab tak puas plak makan. Ngada2 betol aku ni. So, hari ni apa lagi, kasi kerahan tenaga la kat 'bibik' aku tu. Masukkan semua bahan-bahan, 'bibik' yang uli, aku goyang kaki....hahahaha... Roti ni baru sekali jer aku buat dulu masa nak buat roti john. Tapi buat kali ni lagi lembut oooo...sbb tunggu naik betul2...dulu buat nk cepat x sbr sgt, roti x berapa nk naik aku dh bakar. Buat roti ni kena sabar, tunggu dia naik. Tp klu dh winter cenggini ko tunggu berjanggut pn dia x naik so, kena la ngelat skit...rise kn ajer dlm oven guna suhu 30-40 dlm masa 30 min. Insyaallah naik la ... Okey, resepi spt di bawah, mintak izin yer K.Yani. Resepi ni boleh jgk cari kt dapur Hana, hari tu wkt belek2, ada ternampak. Alaaa...kt dapur Hana tu mmg macam2 ada, cari la apa aje...hehehe...


Bahan-bahan ( 6 biji )

• 160ml air
• 250g tepung roti
• 14g (1 ½ sudu besar) gula
• 4g (1 sudu kecil) garam
• 8g (1 sudu besar) lemak sayur
• 2.4g (3/4 sudu kecil) dry yeast
• 16g (3 sudu besar) susu tepung

Cara-cara

1. Masukkkan semua bahan-bahan ke dalam breadmaker. On kan. tunggu siap
2. Bila dah siap, keluarkan angin. Kemudian bahagikan kepada 6 bahagian. Buat bentuk bulat. Rehatkan selama 15 minit.
3. Buatlah bentuk panjang seperti gambar lebih kurang 13 cm
4. Biarkan naik dua kali ganda atau 30C selama 50minit
5. Bakar pada suhu 180C selama 10-12 minit. Biarkan di dalam oven selama 5-10 minit kalau mahukan roti kelihatan lebih perang.


filling nugget, lettuce/kobis, bawang, tomato, sos cili & mayonis. boleh masukkan apa2 filling kegemaran masing2...

Monday, July 12, 2010

SUP AYAM HADYAI

sedap hirup sup ni


makan ngan spegeti jer la...



Sumber asal : PYhonda MyResipi
Sumber 1 : Kak Yatie
Sumber 2 : Izah
Sumber 3 : Mas<---aku ambik dari sini

Adeh...tahun ni teruk pulak kena 'cold'. Dpat pakej cukup punyer, demam, sakit tekak, selsema & batuk. Tahun lepas rasanya cuaca lg sejuk dr tahun ni tp alhamdulillah thn lps gagah perkasa plak aku dr serangan kesejukan ni. Adeh la...baru duk oklen..belum duk tempat lain yg ada salji...hua wawawawa...Ni dah banyak hari masih tak baik2 lg. Rindu dah aku nak kelentung kelentang kt dapur. Hari ni rasa cam nak msk gak camne2 pun. Lg pn bersin & batuk dah kurang so boleh la nk ngadap food. Klu tak camne nti makanan tu penuh dgn virus plak kan...keh keh keh. Hajat di hati nak masak sup jer la, senang. Kebetulan pulak nampak Mas tepek Sup Ayam Hadyai. Apa lagi....terus bersilat la kt dapur, keh keh keh. Sedap jugak sup ni, berempah...sesuei benor la dgn aku yang masih kesejukan nih. Mintak copy n paste resepi yer, sumber2 di atas.

Bahan-bahan

• 800 g ayam, dipotong sederhana besar
• 5 batang serai, dititik
• 7 cm lengkuas, diketuk
• 2 batang saleri, dikerat2
• 2 biji tomato, belah 4 setiap satu (resipi asal tak letak)
• 5 - 6 cawan air (atau secukupnya)
• Garam dan gula secukup rasa
• 2 kuntum bunga lawang#
• 5 biji buah pelaga#
• 3 kuntum bunga cengkih#
• 1 batang kayu manis#(#rempah tumis)
• 5 biji bawang merah*
• 3 ulas bawang putih*
• 3-4 biji cili padi* - yg ni aku x buh sbb nanti si kecik x bleh mkn
• 4 cm halia*
• 1 camca teh lada hitam(resipi asal tak letak)*
• 2 camca besar ketumbar*
• 1 camca teh jintan kasar*
• 1 camca teh jintan halus*(*dikisar halus)
• Hirisan daun sup/daun bawang, untuk hiasan
• Bawang goreng, untuk hiasan

Cara-cara

1. Ayam dibuang kulit, cuci bersih dan toskan.
2. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis rempah tumis, serai, lengkuas dan bahan kisar halus hingga harum.
3. Masukkan ayam tadi dan gaul rata. Masak hingga ayam kecut kurang lebih 5 minit.
4. Tuang air dan masukkan saleri. Gaul rata dan renih hingga ayam masak.
5. Tambah garam secukup rasa dan secubit gula sebagai pemangkin.
6. Akhir sekali masukkan tomato dan masak 1 - 2 minit lagi.
7. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
8. Tabur hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan. Sedap juga dihirup begitu saja.....



Hohoho....semalam ntah apa la Mr.H ngan anaknya duk masak. Lapo punyer pasal telan ajer la aku. Tak kan nak ngecek ngan jiran langit ke-12 kan...nanti dibagi makanan orang pantang plak...hahaha.....jangan mareee...Sib baik deria rasa ni x berapa nak rasa so tak tau la apa rasa yg Mr.H masak. Tp sedap tak sedap aku mesti la makan, sian dia masak penat2 kan. Hohoho...next time bleh la sakit lg. Hahahaha....


hasil tangan Mr. H dan anaknya...hehehe


p/s: jiran langit ke-12, kalau nk resepi kena mintak ngan en.H yer....hahaha

Thursday, July 08, 2010

KUIH BAKAR PANDAN







Sumber 1: Kak Ummi
Sumber 2: Hana <---aku ambik dr sini
Sumber Asal : Kak Citarasawan

Dah lama tak makan kuih bakar. Kebetulan semalam ternampak resepi ni kt dapur Hana & bahan-bahan pun mudah jer so aku try la. First time buat kuih bakar & sedap plak rasenya...suka hati btl. Cuma sesame seeds jer takde nk buh kt ats tu. Intai2 kt dapur ada kismis sekotak, haaa...elok dh tu. Sekali si kecik tu nampak dan terus bawak lari, hehehe....tak dapek la nk nolong.

Bakar garing, ada kerak2 skit sedap betul mkn masa masih panas. Mula2 bakar dalam mini muffin pan, lps tu try plak kt loyang kek biase. Dua2 ok. Byk jgk dpt, ingt nk kasi jiran tp musim ber 'virus' ni tak syok la nk bg food kt org, huhuhu.... Insyaallah, next time buat boleh la bg jiran2 rasa. MIntak izin yer sumber2 di ats nk tepek resepi ni kt sini. TQ.

Bahan-bahan

• 250 ml air*
• 6 helai daun pandan*(*di blend bersama dan tapis) - k.ummi n hana bancuh air dengan pandan paste jek - aku guna esen pandan
• 1 cawan gula
• 2 cawan tepung gandum
• 200 ml santan pekat
• 250 ml air
• 3 biji telor gred B
• 2 sudu besar mentega - dicairkan
• 1/2 sudu teh garam
• 1/4 sudu teh pewarna hijau epal
• Sedikit bijan atau kismis untuk hiasan

Cara-cara

1. Sebatikan semua bahan, kacau dengan whisk hingga rata, tapis.
2. Lenser acuan dengan mentega dan panaskan dalam oven sekejap pada suhu 180c.
3. Keluarkan acuan dan tuangkan adunan tadi, tabur dgn bijan dan bakar selama 35 minit atau hingga masak dan kekuningan. Sejukkan sebelum dipotong.


Wednesday, July 07, 2010

KARI AYAM


Uhuk..uhuk...hurmmm.... sehari dua ni tak sihat pulak. Sakit tekak pun ada, batuk pun ada, rasa cam nak demam pun ada. Semua ada. Tapi masak tetap masak. Klu tak masak nanti nak makan apa pulak kan. Bukan tak de kedai makan halal kt sini tapi terhad sangat. Dan bila kedai tu letak perkataan 'Halal', kena la interbiu jgk serba sedikit...jgn main redah jer adik kakak ooo....

Musim2 sejuk camni memang mudah dapat penyakit. Nak sentuh air pun tak mau. Dah sejuk, kena la pasang heater, dah pasang heater, tekak pulak kering jadinya. Tapi tak pe la kan, dpt menghapus dosa-dosa kecil. Tapi susah jgk ni kalau tukang masak kt rumah sakit, keh keh keh.... Kalau duk kt Malaysia senang, boleh jugak 'tunjuk2' kt kedai, kan...huhuhu...tak pe2, semua tu pengalaman.

Adeh, meleret pulak aku ni, hehehe. Layan ajer la kari ayam ni. Resepi? Alaaa... semua org tahu masak kari. Tak pe2, nanti aku edit semula. Tapi susah betul makcik sorang ni (aku la tu), main masak takde sukatan betul2. Tu mau 3-4 kali rasa, keh keh keh... Ok, ni aje untuk hari ni, yang lain simpan untuk entry esok la pulak....


Monday, July 05, 2010

BIHUN HAILAM SEMPOI

buh tauge sbb nak perabis stok yg hampir menuju tempoh akhir hayat....hehe

bihun dah tenggelam....hehe


Bihun hailam jer. Sempoi punyer, guna bahan mana yang ade jer. Resepi ni ambik dalam buku masakan tapi dh lupa apa namanya dan terbitan mana. Tak silap nama buku tu sama ada masakan mee atau masakan gerai. Lebih kurang camtu la. Nipis jer bukunya dan harganya dalam RM 5 atau RM6 camtu la. Alaaa...beli masa muda remaja dulu...keh keh keh. Ingatkan tadi nak try buat guna resepi dari dapur orang lain tapi cam canggih2 jgk...hehe...so, sbb ada bahan yang takde maka guna jer la resepi yang dah biasa buat ni. Hailam ni kalau ada udang lg best, turun air udang yg manis tu tp dh takde ni hentam ajer la labu. Boleh aje banyakkan daging. Lagi pun daging kt nz ni lembut tak payah rebus, campak terus jer. Resepi ni simple jer tp sukatan betul2 seperti dalam buku tu tak ingat la sbb tinggal kt kg. So, ini berdasarkan apa yg aku masak tadi.


Bahan-bahan

• Bihun / Mee
• 1 keping dada ayam - potong kecil2
• 5 ketul daging kiub - dihiris
• 10 ekor udang saiz sederhana - tak de so aku replace dgn fish ball
• 1 ulas bawang putih - tumbuk atau ketuk
• 1 sdk cili kisar - aku lebihkan sbb suka pedas
• 3 sdb sos tiram
• 3 sdb kicap manis
• 1 sdb sos tomato
• 1 sdk serbuk lada hitam
• Lobak merah- dihiris memanjang
• Sawi secukupnya - sawi abes so aku ganti dgn kobis
• Lain2 sayur yg disukai
• Garam sekucup rasa
• Air secukupnya
• Daun bawang untuk hiasan

Cara-cara

1. Tumis bawang putih sehingga naik bau.
2. Masukkan cili kisar, tumis seketika untuk hilang bau maung cili.
3. Masukkan ayam dan daging. Masak sampai empuk.
4. Masukkan sos tiram, sos tomato, kicap dan serbuk lada hitam. Masukkan air kemudian udang. BIarkan mendidih.
5. Masukkan sayur dan garam. Rasakan masam, manis dan masin secukupnya. Siap.
6. Curahkan kuah hailam ke atas bihun yang telah dicelur. Taburkan dengan daun bawang.

Saturday, July 03, 2010

KERABU AYAM







Hari ni rasa nak makan ala2 kerabu. Godek2 resepi kt dapur orang jumpa la resepi Kerabu Ayam kt dapur Hana yang diambil dari sumber asal Azie. Tapi lepas tu berkenan pulak tengok Kerabu Epal Hijau kat dapur Kak Nor yang diambil dari K.Hanieliza. Camne ni, dua-dua berkenan. Takkan nak buat dua2 kot. Akhirnya aku guna resepi Kerabu Ayam tetapi menggantikan tomato dgn buah epal dan tambah lobak merah. Mintak izin yer nak tepek resepi ni kat sini. Mekasih.

Bahan-bahan

• 4 @ 5 potongan ayam - ambil isi sahaja
• 1 bawang besar - hiris
• 3 biji tomato - buang empulurnya - hiris - aku ganti dgn epal
• 10 biji cili padi - hiris (Terpulang kepedasan masing2)
• 5 helai daun limau purut - hiris
• 1/2 biji timun - buang empulurnya - potong pjg mcm btg mancis
• 2 sudu makan sos cili- hana buh satu sudu je
• 1 biji lobak merah - tambahan aku
• 2 sudu makan cuka @ air limau nipis
• Garam & gula secukup rasa


Cara-cara

1. Isi ayam - potong kecil2, rebus hingga masak. Toskan
2. Gaulkan isi ayam dengan semua bahan lain. Perasakan dengan garam & gula, sos cili dan cuka.
3. Dh siap..boleh dimakan dgn nasi @ ratah begitu saja






PANCAKE


served with my favourite raspberry jam...yum yum!



tersusun sedia untuk masuk ke dalam.....? hehehe....

Simple dan mudah. Setakat ni tak penah fail lg la dengan resepi pancake ni. Rasa pun sedap. Sumber resepi senang ajer, kt botol baking powder brand Hansells. Kalau pagi2 malas masak, senang...buat ajer pancake ni. Sedap dimakan dgn apa sahaja sama ada maple syrup, jem, nutella, madu, atau pun coklat cair. Ikut suka hati masing2 la kan sebab diri sendiri yang nak makan. Macam kami, lebih suka makan dengan jem. Makan begitu sahaja pn sedap jugak.... Tapi bukan selalu pun makan pancake ni, maklum la tekak melayu katakan....huhuhu. Dapat nasik lemak lg best...hehe. Bila dh jarang2 buat tu, setiap kali nk buat mesti ngendap la resepi kt botol tu...kekeke...


Bahan-bahan

• 1 biji telur
• 1/4 cawan gula
• 3/4 susu segar atau susu cair - prefer susu segar,pancake jd lg lembut
• 1 cawan tepung gandum
• 1 tsp baking powder
• 1/4 tsp garam
• 25 gram butter - anggaran dlm 1 sudu besar - kemudian dicairkan

Cara-cara

1. Pukul telur dan gula sehingga kembang. Masukkan susu.
2. Masukkan tepung gandum yang telah diayak bersama baking powder, dan juga garam. Kacau hingga sebati bersama butter yang telah dicairkan terlebih dahulu.
3. Panaskan non-stick pan dgn kepanasan sederhana. Ceduk adunan tadi dlm dua sudu besar ke dalam pan yang telah digriskan dgn butter atau minyak. Aku tak gris pon...hehehe
4. Apabila kelihatan buih-buih kecil timbul dipermukaan, bolehla balikkan pancake tersebut.
5. Kemudian angkat dan hidangkan dengan jem kegemaran anda.

Friday, July 02, 2010

PIZZA TUNA


Petang tadi buat pizza. Ini nak cepat punya pizza lepas balik dr keluar. Cuaca sejuk perut pun lapar. Bila nak buat, sorang nak nak pizza ayam sorang lg plak request pizza tuna. Yang kecik sorang tu pulak tak kisah apa jenis pizza, bukan dia tahu pun, keh keh keh. So, terpaksa la satu base pizza tu dikahwinkan 2 topping. Ini resepi banyak senang ooo. Copy dari buku instruction/resepi breadmaker jer. Cuma aku tambahkan gula skit dan shortening untuk nk bg lebih lembut dan ejas skit apa yg patut. Pizza tuna ni dah selalu buat dan dah ramai kawan2 makan. Ni kalau kasi kt jiran, mesti jiran aku dh boleh teka topping apa...keh keh keh. Bkn apa tuan2 dan puan2....senang bikin lor.

Bahan-bahan

Base/doh

• 200 ml air
• 1 tbsp olive oil - aku guna minyak masak jer
• 1 tsp garam
• 2 tbsp gula
• 2 tbsp shortening
2 1/2 cawan tepung roti/ tepung gandum
• 1 3/4 yis - aku hentam 2 sudu, cpt skit naik, maklum la skrg tgh winter


Topping

• 1 tin tuna in oil/water - boleh ganti dengan sardin
• sos tomato
• 1 biji capsicum - dipotong dadu
• 1 biji buah tomato - dipotong dadu
• nenas secukupnya - aku tak letak sbb takde stok
• hirisan bawang besar secukupnya - klu tak suka x payah letak
• oregano leaves secukupnya
• Mozzarella, parmesan chesse secukupnya - grated

* untuk topping ayam aku cuma masak hirisan isi ayam dgn mix vege bersama sos putih (butter, susu, lada hitam, serbuk lada sulah & garam).
*boleh letak apa2 topping mengikut kegemaran anda.


Cara-cara

1. Masukkan kesemua bahan-bahan ke dalam breadmaker. Dimulakan dengan bahan cecair, lemak, bahan kering dan akhir sekali yis.
2. Pilih menu untuk doh, tekan butang ON. Tunggu hingga siap.
3. Keluarkan doh dari breadmaker, canai ke atas permukaan yg telah ditabur sedikit tepung. Tapi aku tak canai pn, terus masukkan ke dalam pan dgn tekan perlahan2 doh ke seluruh pan.
4. Untuk base pizza tebal, gunakan 1 pan pizza berukuran 25cm round, manakala untuk base lebih nipis gunakan 2 pan pizza berukuran 20cm round.
5. Letakkan doh yang telah dicanai ke dalam pan yang telah digris. Sapukan doh dgn sos tomato dan taburkan dengan topping.
6. Bakar dengan suhu 200 C selama 12-15 minit atau sehingga base masak.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...