Followers

Saturday, August 28, 2010

POPIA TUNA Simple




Popia yg paling mudah sekali dan sedap rasanya. Sbnrnya ingt nk try buat popia basah tp time2 cenggini plak blender rosak. Nak blend bawang atau cili pn x dpt. Sementara nk nunggu blender baru smpai so masak ajer la mende yg simple2 jer dulu. Nak tumbuk pn aku xde lesung batu. Hishhh mek salleh jual lesung batu harga $49.90. Klu covert ke rm mau jgk dlm lebih kurang rm 120.00. Kecik jer pon lesung batu tu. Harga lesung batu pn dah boleh beli blender sebiji (time promosi la)....hahaha. Tp tu la kan, bkn barangan derang sbb tu la mahal sikit. Tambah pulak skali lesung batu ada brand daaa....hahaha...apa2 aje la. Tak kuasa aku nk beli, tp klu bg free lain la citer...kah kah kah.... psst, tp klu nk buat sambal belacan mesti la best guna lesung batu, kan? ;-)

Eh, lupe lak nak citer psl popia. Dh 3 mlm dah buat popia ni. Suka benor kami sekeluarga. Sedap sgt ke? Bg org lain x tau la. Tp bg kami mmg sedap dan sgt suka....hehehe. Bkn susah sgt pun. Skjp jer dah siap. Klu time M mmg sesuei benor buat ni. ;-)

Popia
Bahan-bahan

  • Kulit popia
  • Tuna in oil (tin)
  • Mayonis

Cara-cara

  1. Satukan tuna dan mayonis hingga rata. Kuantiti mayonis terpulang pd citarasa masing2.
  2. Letakkan inti tuna td ke ats kulit popia dan gulung spt biasa. Ketepikan seketika (untuk buat sos) dan kemudian goreng.

Sos
Bahan-bahan

  • Sos cili
  • Air
  • Cuka
  • Gula/gula melaka
  • Garam

Cara-cara

  1. Satukan kesemua bahan2 dan panaskan seketika dalam microwave sehingga sebati. Siap.

Thursday, August 26, 2010

HOMEMADE CENDOL






Sumber: Siti Mariam MyResipi
Jom tengok cendol mereka :
~~> Izah, Hana, Cikgu Zana, Ika, K.As, E-na, K.Lieza

Ishhh....tak bleh jadi betol tgk semua org keluarkan menu cendol. Semuanya buat sendiri plak tu. Tringin jgk nk cuba sbb nmpak cam senang jer. Tp ada bahan2 yg x cukup pulak. Tp lepas tgk Izah buat homemade cendol guna tepung jagung tiba2 rasa nak cuba sgt. Acuan xde tp bleh guna senduk. Masalahnya senduk lubang2 pn xde. Kebetulan siang tadi keluar nk cari blender so cari la sekali senduk lubang. Tp yg jumpa cuma senduk plastik, so x beli la. Tringat kedai 123 kt rmh mcm ada senduk stainless steel so, singgah la sblm smpai rumah. Tp aisey, lobangnya kecik la pulak. Keciwa betol....last2 belasah jgk senduk plastik. Bila buat cendol, adesss punya la lenguh tgn ni melenyek2 adunan cendol ats senduk yg duk meliuk lentuk tu. Klu senduk besi mesti lebih mantap skit kot.......huhuhu, tp semangat punyer psl, teruskan jgk... ;-)


Berbalik pada cendol td, maka berjaya la menghasilkan cendol. Amacam? ada rupa cendol x? Tapi tang tekstur cendol ni aku x reti nk nk bagitau. Bila masuk mulut tu ok jer cuma bila gigit2 cendol tu rasa mcm terlalu lembik melekat2 jer kt lelangit. Zah, camner ni zah....ada step yg tersilap ke akak buat ni? Tp rupa cendol dlm bekas tu ok jer, mantap dan x patah2. Entah la....aku pn x tau mmg camtu ke rasanya atau aku ni yg dah lama x makan cendol? Huhuhu.... Nak suruh en. H tolong rasakan dia mmg awal2 dah surrender x nak minum mende2 sejuk di musim winter ni. Lagi pun duk nunggu lama dia balik terawih, last2 aku bungkus jer cendol tu. Weh, ada sape2 nak tlg rasakan tak? Meh2, homemade cendol ada 3 plastik lg nih......hahahahaha.....

Memandangkan dh tgh mlm ni, esok2 la yer aku letak resepi bersama sumber2 yg dah membuat cendol.

Update; resepi copy kt dapur Izah jer.

Bahan-bahan ( 4-5 orang )

  • 1 cawan tepung beras-saya ganti tepung jagung
  • 3 cawan air pandan
  • secubit garam
  • 1 sudu kecil air kapur-tak letak (*klu guna tepung jagung x perlu letak air kapur)
  • sedikit pewarna hijau (option)

Cara-cara

  1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan masak sehingga kental dan berkilat
  2. Kacau selalu supaya tidak hangit
  3. Sediakan bekas yang berisi air sejuk
  4. Masukkan cendol ke dalam acuan muruku dan tekan ke dalam air sejuk
  5. Kalau tak ada acuan muruku tekan di atas senduk yang berlubang
  6. Simpan sekali dengan airnya di dalam peti ais....


Ini la senduk yg aku guna untuk buat cendol



en.H cakap apa susah2 pegi beli senduk, guna aje senduk faqihah tu....hahahaha

Monday, August 23, 2010

NASI AYAM GORENG


Sumber 1 : Hana
Sumber 2 : K.Nor
Sumber 3 : Mas

Haaa...dah berjangkit dah. Nasik ni duk round dah kt semua org....hahaha. Ramai btl yg buat nasik ni yer. So, hari ni kita pun nak try jgk la. Tp ada sket musykil nih, masuk dapur K.Hana dipanggil Nasi Ayam Goreng, masuk dapur K.Nor plak dipanggil Nasi Goreng Ayam. Mana satu ni kakak2? hehehe..... Tp walau apa pun, nasiknya mmg sedap betul. Highly recommended! Buat 2 pot beras jer campur beras basmathi dan beras jasmeen. Sedap. Kami makan nasi ni dgn sup ayam, air asam dan bunga kobis goreng. Yummy!

Bahan-bahan

Untuk Nasi

  • 3 cawan beras basmathi-cuci toskan
  • 1 sudu makan rempah kari
  • 1 inci halia-tumbuk kasar
  • 4 ulas bawang merah-tumbuk kasar
  • 2 ulas bawang putih-tumbuk kasar
  • 1/2 labu bawang besar-potong dadu
  • 2 inci kulit kayu manis
  • 2 biji buah pelaga
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 1/2 cawan susu cair
  • sedikit kiub ayam
  • garam, lada hitam
  • daun ketumbar @ daun kari

Untuk Ayam

  • 6 ketul drumstick@ 1/2 ekor ayam potong2
  • 1sk Serbuk kunyit
  • 1sb Serbuk kari
  • Garam

Cara-cara

  1. Gaul ayam dengan serbuk kunyit, serbuk kari dan juga garam. Perap sebentar. Kemudian goreng hingga masak. Angkat dan toskan.
  2. Dalam periuk, panaskan minyak tumiskan bunga lawang,kayu manis dan buah pelaga serta bahan bahan yang ditumbuk dan rempah kari hingga wangi.
  3. Masukkan beras dan kacau hingga sebati atau mesra rempah2 tadi.
  4. Tuangkan susu cair dan 3 cawan air (bergantung jenis beras basmathi).
  5. Susunkan ayam goreng diatasnya dan masukkan garam serta kiub ayam.Masak nasi hingga masak.


Saturday, August 21, 2010

AKOK



Sumber : Zaliana MyResipi

Akok ni mmg pencuci mulut yg glamer la kt pantai timur. Nak2 bg org2 kelate dan tranung, hehehe. Dulu masa kecik2 slalu tgk akok ni dijadikan salah satu kuih dlm hantaran pertunangan. Kekadang dihidang pd majlis2 tertentu sprt majlis bertunang atau kahwin. Skrg ni x tau la kan, majlis kahwin serba canggih dan modern ni org hidang pesen moden2 la kot, muahahaha. Kuih ni klu org tak tahan manis, jgn makan. Mmg manis x hengat. Lg satu klu org yg x suka kuih yg terlalu rasa telur. Mmg x suggest la. Kuih ni bila simpan dlm peti, sejuk2 baru makan, mmg asyiiiiiik sekali....hehehe...

Kebetulan terjumpa resepi ni kt MyResipi so apalagi, try la. Tp ni akok moden nyer bakar dlm oven. Klu tradisional bakar ats dapur api tu la cam baulu. Acuan pn guna acuan baulu yg akan menghasilkan akok yg bujur. Tp dh duk jauh ni belasah ajer la tray muffin maka jadi la akok berbentuk bulat.....hahaha...takpe2 walau pn rupa mu tak slim tp rasa mu ttp memikat hati. Akok yg aku buat ni kental skit maybe terlebih gandum kot. Ni la mslhnya bila penimbang dh pening2 lalat dikerjakan anku yg sorang tu. Klu ikutkan rasa akok ni lembut jer sbb lebih pd telur....aaah, nk xplain pn x reti.

Wokeh, resepi spt di bawah. Aku guna muffin tray ngam2 dpt 12 biji. Masa bakar dlm oven tu akok ni mengembang sekembang2nya. Terkozut anak aku nengok. Ktanya, poor cake mama. Hahahaha. Tp sbb resepi dh ckp kt dlm tu so aku x de la terkozut sgt, hehehe. Tq pd penyumbang resepi, tak sangka dpt mkn akok kt auckland...owwhhh, terharunya....huhuhu...

Bahan-bahan ( 36 biji )
  • 5 biji telur
  • 200 ml pati santan
  • 100 ml air
  • 150 gram gula manisan (gula melaka)-boleh kurangkan ikut selera
  • 30 gram tepung gandum
  • 3 helai daun pandan- disiat-siat
  • 2 cubit garam halus

Cara-cara

  1. Masak air bersama gula melaka hingga mendidih. Tutupkan api.
  2. Masukkan santan. Tunggu suam sedikit, kemudian masukkan telur,tepung dan daun pandan, gaul rata.Tapiskan untuk menghilangkan ketulan tepung.
  3. Panaskan oven pada suhu 200 darjah celcius. Panaskan acuan baulu ke dalamnya. Masukkan sedikit minyak dalam setiap acuan.
  4. Isi penuh acuan dan bakar selama 10 minit. Kuih ini akan mengembang. Bila dikeluarkan dari oven ia akan sedikit mengecut.


AYAM MAMAK



Sumber Asal : Soda Hikari
Sumber : Hana
Sumber : Mas
Sumber : Izah


Ayam mamak ni menu berbuka semalam. Kebetulan ada isi ayam tak tau nk msk apa, sekali tgk kt blog izah terus tertarik. En. H pun tertengok gambar ayam mamak izah tu, terus dia cakap ayam tu nmpak sedap....hahahaha. Tp sayang seribu kali sayang... 'TER' buat pedas sikiiiiiit.... langsung terus berpeluh2 org tu makan. Kesian pn ada. Tp aku yg kaki pedas ni mkn cam xde perasaan jer la....huhuhu. Masak follow bahan2 jer, kuantiti main hentam aje sbb nk cepat. Lg pun msk sikit ajer. Sian laki aku, huhuhu...next time i kurangkan cili, wokeh. ;-) Btw, resepi ni asalnya dari udang tp nmpak menarik pulak si izah meng'ayam'kannya....hehehe...tp yg start 'derhakakan' resepi ni adalah mas...tq mas!

Bahan-bahan

  • 1/2 ekor ayam - potong kecil2 dan bersihkan
  • 2 biji limau nipis - ambil jusnya (saya guna limau kasturi) - aku guna lemon
  • 1 biji bawang besar - cincang
  • 1 biji bawang putih - cincang
  • 1 cm halia muda - tumbuk
  • 1 batang serai - di ketuk
  • 1/2 cawan air/stok ikan (saya guna air stok ayam) - aku guna kiub ayam
  • 1 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar serbuk kari ayam
  • 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
  • 1 senduk gulai cili kisar
  • 2 tangkai daun kari - x bubuh sbb xde
  • 4 helai daun pandan
  • Garam, gula serbuk lada sulah

Cara-cara

  1. Perapkan ayam dgn garam, serbuk lada sulah & jus limau untuk seketika.
  2. Panaskan minyak, goreng ayam hingga masak, ketepikan.
  3. Dalam kuali berasingan, tumis bawang besar, daun pandan, daun kari hingga naik bau.
  4. Masukkan bawang putih, halia, serai, serbuk kari & cili kisar, goreng seketika.
  5. Masukkan sos tomato, sos cili, serbuk lada hitam, stok ikan, garam, gula secukup rasa, gaul sebati.
  6. Last, masukkan ayam, balik2 kan & tutup api.

Thursday, August 19, 2010

KUIH LOPES




Sumber : Tulip77 MyResipi

Hahaha...pose baru bbrp hari tp dh feeling lagu raya. Saje la ambik mood sambil update blog. Klu tak, aku dah pengsan awal2...haahaha. Bulan pose ni rajin sgt nk buat kuih muih. Tp tang nk ambik gambr tu ada la sikiiiit M. Wokeh, kali ni try buat kuih lopes. Sian aku, ntah penah makan tak kuih ni. Tp sbb ada org request so, terkedek2 la aku belek MyResipi. Dan akhirnya dapat la resepi yg mudah dan sesuai dgn bahan2 yg ada. Macam ni la kan...sorang negeri lain, sorang pulak negeri lain. Kuih tradisional kita lain, kuih tradisional dia lain...huahahaha... Jadi, pandai2 la. Sib baik tukang masak ni tak kisah makanan negeri mana pun janji sedap di tekak dan HALAL... insyaallah telan aje! Jgn banyak songeh dgn rezeki....faham! Hehehehe...
Alkisahnya bila dah siap, apa lg pengkritik tetapku itu...... Cakap air gula tak cukup pekat. Bukannya aku tak nak buat pekat tp aku nk jimat gula melaka yg dah makin men-sedikit tu. Paham2 ajer la kuih tradisional kita ni, byk yg guna gula melaka. Last2 aku taruk tepung nk kasi pekat.... keh keh keh... nasib la yang... jgn mareee aaaa.....hehehe
Ok, resepi spt di bawah. Semoga tuan punya resepi halal yer tepek resepi kt sini. ;-)

Bahan-bahan
  • 2 cawan beras pulut
  • 2 cawan santan cair
  • 1/2 cawan air pandan (dikisar) - pandan xde so letak air shj
  • 1 st air kapur- tak letak sbb xde
  • 1/2 st garam
  • beberapa titik pewarna hijau
  • kelapa parut yg di gaul dengan sedikit garam
  • *** air gula ***
  • 3 ketul gula melaka
  • 5 sb gula
  • 3 cawan air

Cara-cara

  1. Cuci beras pulut,rendam beras pulut dgn air selama 3jam, masukkan juga pewarna hijau & air kapur. Kisar daun pandan bersama 1/2 cawan air dan tapiskan airnya.Kemudian toskan dan masukkan dalam loyang. Kukus selama 20minit. Lepas tu, masukkan santan & air pandan kukus lagi selama 30minit.
  2. Alas bekas 4segi/bulat dengan plastik/daun pisang. Ambil pulut tekan padat2 dgn plastik/daun pisang. Biarkan sejuk,kemudian potonglah ikut bentuk yg anda suka. Kemudian golekkan dalam kelapa parut.
  3. Semasa kukus pulut,boleh buat air gula. Masukkan semua bahan dalam periuk,bila dah mendidih kecilkan api dan masak hingga agak likat. Bila dah sejuk boleh dimakan bersama pulut.
  4. *** air gula nih bergantung pada saiz gula melaka yg anda gunakan, jika guna yg besar blh kurangkan gula.



Wednesday, August 18, 2010

AISKRIM BUBUR KACANG




Aiskrim bubur kacang ni buat masa 1st daya pose hari tu la. Lebih dr bubur kacang yg pekat x hengat tu....hahaha. Ikut tekak yg haus mmg la sedap jer terbayang eskrim kan, tp bila dh masuk tekak, mlm hari, di musim sejuk plak....hurm, mula la ngadu sejuk2. Ni la namanya takde penyakit pegi cari penyakit....wahahaha.... Pastu mula la xde sape nk mkn sejuk2 ni, tu ada lg duk berposing dlm peti s tu.... Nasib la...

BUBUR NASI



Hoooo.... lama btl x update blog ni. M betul la dgn laptop ni yg ala2 demam. Doktor nyer plak bz, bila la nk check up, kasi ubat terus biar sihat en. komputer nih dan boleh la aku berblog dgn aman. Hua hahahaha... alasan jer tu padahal aku mmg tgh M nk menaip2...huhuhu......

Ok la, tepek menu bersahur pagi semalam. Bubur nasi kosong jer, dimasak dgn kiub ayam. Then makan dgn bilis goreng garing, daging goreng kicap garing, daun bawang dan cili potong. Simple2 jer la time sahur tp aku mcm biase la, berselera aje makan....hehehehe.....




Wednesday, August 11, 2010

SAMBAL TUMIS BILIS & PETAI

ada org dh tak sabar nk mkn, tgh snap gambo dh diletaknya sudu...hahahaha



Perhhhhh!!! sedapnyerrrrr berbuka puasa dgn sambal tumis bilis dgn petai di musim2 sejuk cenggini. Syiokkkk!!! Eh, lupa plak...new zealand mana pose lg hari ni...hahahaha.... ank bulan baru muncul la td..skrg dh mlm kt sini, so esok la baru start pose. xpe la lewat sehari & raya pn sure la lewat sehari jgk dr Msia. Tp pose kt sini syok..musim sejuk, nyaman, wktu pn x pnjg sgt...hehehe. Apa2 pn, SELAMAT BERPUASA KEPADA SEMUA tak kira di mana sahaja anda berada. Klu ada salah dan silap harap dimaafkan.

Berbalik pd cerita sambal tumis petai... adeh, kenyang betul mkn nasik hari ni. hehehe.. sape kata kt auckland ni takde petai. ada la uols. frozen pun frozen la. jgn tak kenal plak petai...muahahahahaha..jgn mareee...tp x sesueeii mkn petai bulan poser u! aku xper, aku duk rumah jer. tak bercakap dgn org. balik2 sembang ngan si kecik jer. hahaha. wokeh la, resepi x pyh letak la yerk. semua org reti buat msk tumis. tp klu nak jugak, klik kt sini resepinya lebih kurang la.

Saturday, August 07, 2010

KUIH LAPIS




Sumber : Tulip77 MyResipi

Kuih lapis ni buat khamis lepas tp malas btl nk upload. Tiba time rajin, keluar error la pulak. Last2 peram dulu la 2-3 hari...hehehe. Sebenarnya dah lama duk skodeng resepi kuih lapis kt MyResipi tp x tau nk try yg mana satu. Last2 cuba resepi ni..sbb apa...sbb tepung beras mmg ngam2 tinggal secawan. Dan hasilnya mmg sgt memuaskan. Mmg nk simpan la resepi ni. Senang pun senang. Klu x caya, cuba tgk kt myresipi, punya la ramai yg telah mencuba. Aku x blend pun...kacau camtu ajer. Wokeh, layan resepi kt bawah.

Bahan-bahan

  • 1 cawan tepung beras
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan gula (leh kurangkan klu x suka manis sgt)
  • 1 st garam
  • 2 paket santan serbuk - aku guna 2 tin (kecil) santan
  • 1 st minyak masak
  • 3-4 titik sirap merah perasa ros atau pewarna kuning/hijau etc. - aku guna pewarna merah, kuning & hijau
  • 4 cawan air ***

  • Cara-cara

    1. Dalam blender, masukkan gula,santan,tepung beras,tepung gandum,minyak,garam dan 2 cawan air. Blend hingga semua bahan bersatu & tak berketul. Panaskan air dalam kukusan.
    2. Keluarkan adunan dari blender & isi dalam bekas. Tambah lagi 2 cawan air,kacau rata.
    3. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Letakkan satu bahagian pewarna kuning & satu lagi dgn pewarna hijau. Kacau biar warna sekata.
    4. Utk memudahkan kuih ni dikeluarkan, sapu loyang dgn sedikit minyak dan letak plastik cling. Masukkan 2 cwn adunan warna kuning & kukus selama 5 minit.
    5. Lepas 5minit,masukkan pula 1 cawan adunan warna hijau dan kukus selama 2minit. Kemudian selang seli warna hijau dan kuning hingga adunan habis.
    6. Lapis yg terakhir warna hijau dikukus selama 20minit. Bila dah masak alih keluar dari kukusan dan tunggu hingga kuih ni sejuk.
    7. Dgn hati2 tarik keluar plastik cling bersama kuih lapis tadi. Utk lebih kemas,kuih ini blh dipotong dgn benang dan setiap lapisan kuih ini blh dibuka :)
    8. * Jika guna loyang non stick, x perlu letak plastik cling, hanya sapu sekeliling dgn minyak.

    ** jika guna pelbagai warna, boleh bahagikan adunan mengikut warna yg disukai. dan lapis spt biase.

    ***bg yg berada di NZ, boleh gunakan santan spt di bawah. 1 tin ni x cukup pn satu cawan so, kena tambah sedikit air untuk jdkan 1 cawan. Guna 2 tin santan ni & tambah air sehingga cukup menjadi 4 cawan santan cair.




    insyaallah...halal..

    Wednesday, August 04, 2010

    TUMIS AIR SAWI DENGAN KEROPOK

    teringat dulu penah msk ni masa bujang,
    1 of my frens ckp 'ko msk sup keropok ker?' adesssss...



    Pelik? Mana ada pelik pun, hehehe. Ini masak tumis air biase ajer, cuma masukkan keropok keping. Ini bkn saje2 reka tau mmg pesen nyer mcm tu. Mak aku slalu msk ni. Masakan biase la kiranya kt tmpt aku, kt kg aku. Kt tmpt org lain x tau la kan. Tp ni aku ngejas2 la skit & letak carrot, klu ikut yg mak masak biasenya tumis letak sawi & taugeh jer la sayurnya & prefer isi ikan. lain2 same jer. My feberet mkn nasi dgn sayur ni serta sambal belacan & ikan bakar/panggang atau ikan goreng. x pyh lauk lain dh...hehe

    Apa yg bestnya kt sini, yeay! yeay! dapat kropok free dr akma. Mekacih akma. Mmg suka sgt ni ha dpt kropok. Hari tu dh dpt kropok dr jiran langit ke-12, sakan tngk world cup smbil kunyah kropok. Aisey, begitu beharga keropok. Klu kt kg pndang keropok gitu2 aje, almaklum la org ganu kan, dh puas mkn keropok... Hambik ko, dh smpai sini baru tau beharganya keropok....hehehe.

    Bahan-bahan
    • 2 biji bawang merah - ditumbuk
    • 1 ulas bawang putih - ditumbuk
    • 1/2 inci halia - ditumbuk
    • 10 biji lada hitam - ditumbuk
    • sejemput ikan bilis/ isi ikan - ditumbuk (bilis x nk tmbuk pn x per)
    • setangkai/sepokok sawi
    • segenggam taugeh
    • 1 batang lobak (optional)
    • 3 biji fishball -dibelah 2 - klu guna homemade, buh la byk mana yg suka
    • suhun secukupnya - x letak pn sbb xde
    • 6 keping keropok ikan
    • 2 1/2 cawan air / secukupnya
    • secubit garam

    Cara-cara

    1. Ikan bilis direndam seketika, kemudian ditumbuk bersama bahan2 lain.
    2. Tumis bahan tumbuk sehingga naik bau.
    3. Masukkan air. Kemudian masukkan carrot.
    4. Masukkan keropok, fishball diikuti suhun serta sawi & taugeh kemudian garam.
    5. Bila keropok nampak lembut, boleh tutup api.
    6. Jgn masak keropok terlalu lama, nanti keropok hancur... mcm dlm gambar tu...hehehe..tu kes berangan la tu....hihihi


    Tuesday, August 03, 2010

    MARBLE BANANA MUFFIN




    Sumber 1: Bisous A Toi
    Sumber 2: Izah
    Sumber 3: Mas
    Sumber 4: K.Nor
    Sumber 5: Hana

    Ok, dh study pasal teknik dan tips membuat muffin maka aku pn try la buat muffin ku yg pertama. Amacam? jadi tak? tak tau la...hahahaha... Tp rasanya sedap..mmg sedap. Tak rugi mencuba. Tgk sumber2 kt ats yg telah ramai mencuba. Sedap la tu klu ramai yg cuba....hehehe..Muffin ni bleh masuk dlm list la. Cuma kena asah lg skil spy x terlebih aduk sbb muffin aku ni nmpak cam ada lubang skit2. Mengikut nota k.hana tu klu ada lubang maknanya terlebih aduk/kacau la.

    Bahan-bahan

    Bahan A
    • 2 cawan tepung gandum
    • 1 1/2 cawan gula kastor (saya guna cuma 1 cawan-itu pun masih manis)
    • 1 sudu besar baking powder
    • 1/2 sudu teh garam

    Bahan B

    • 1 biji telur (L)
    • 1 cawan susu segar
    • 1/2 cawan minyak masak (mentega cair)
    • 1 cawan pisang lecek kasar
    • 1 sudu besar coklat paste
    • Topping: Coklat chip/ Walnut/ apa apa yang disukai

    Cara-cara

    1. Ayakkan tepung bersama baking powder dan satukan semua bahan A ke dalam satu bekas. Ketepikan.
    2. Satukan telur, susu segar dan minyak dan gaul hingga sebati. Masukkan adunan susu segar tadi ke dalam bahan A dan gaul sebati. Jangan gaul terlalu lama, cukup sekadar bersatu dan masukkan pisang yang dilecek kasar tadi.
    3. Bahagikan 2 adunan, dan masukkan coklat paste ke dalam satu adunan. Kemudian cedokkan ke dalam muffin pan dan selang selikan untuk marble kan muffin.
    4. Bakar pada suhu 190 C selama 25 minit.

    TEKNIK DAN TIPS MEMBUAT MUFFIN

    Sumber Asal : Aneka Muffin Primasara Femina
    Sumber 1 : Hana

    Haaaa.....nota ni aku kebas kt rumah k.hana. Sbgai peringatan untuk aku dan klu sesapa yg terbaca ni kira sama2 dapat ilmu la. Bagus k.hana, byk pahala ko dpt share ilmu masak2 ni... hehehe.... Ok, teknik2nya seperti di bawah yg aku copy paste sebijik2 xde ejas2 dh dr blog hanamemories. Sebarang pertanyaan, bleh tanya k.hana tau...sbb aku x reti psl muffin2 ni. Bila baca nota ni baru aku tau apa itu muffin....huawawawawa....selama ni yg aku tau muffin tu ala2 cupcake yg menggunung & merekah2 gitu....keh keh keh...


    Sinopsis
    ALkisahnya.. Muffin berasal dari bahasa Perancis moufflet yang bererti roti yang lembut. Dalam bahasa Jerman muffe yang merujuk pada salah satu jenis kek. Muffin dikategorikan sebagai quick bread kerana proses pengembangannya tidak menggunakan yis tetapi baking powder@soda bikarbonat dan juga telur. Baking powder mutlak dalam pembikinan muffin. Sedangkan soda bicarbonat tidak wajib, hanya ditambah ke dalam adunan yang biasanya mengandungi coklat atau yang mengandungi byk cairan dan buah2an utk `mengering`kan adunan.

    Cara mengaduk adunan
    Prinsip dasar membuat muffin adalah mencampurkan bahan kering dan bahan cecair. Aduk campuran bahan dengan senduk kayu/spatula hanya beberapa kali sahaja (biasanya 5 kali) asal bercampur semuanya. Jangan dikocok@mixer! Adunan yang terbentuk memang tidak licin, berbongkah-bongkah, bahkan kadang kala masih terlihat bahan kering belum menyatu dengan bahan basah. Bila adunan terlalu lama di aduk akan menghasilkan gluten, yang akan mengakibatkan muffin menjadi bantat, dan teksturnya kasar dan penuh lubang.

    Cara menuang adunan ke dalam cup
    Tuang adunan muffin ke dalam cetakan menggunakan sendok atau skoop aiskerim hingga hampir penuh atau 3/4 penuh agar tinggi permukaannya selepas masak. Ketika menuang, adunan muffin harus dalam bongkahan yang besar, bukan mengalir seperti kek (tanda muffin terlalu banyak di aduk). Jika lubang tray muffin tidak terpakai semua, isikan juga dengan mangkuk kertas agar loyang tidak terlalu panas dan mengakibatkan loyang cepat rosak dan muffin yang berdekatan dengannya kurang kelembapan.

    Cara membakar Muffin
    Salah satu kunci kejayaan membakar muffin adalah kepanasan oven yang tepat! Panaskan oven suhu 200darjah celsius selama 20min. Pasang rak di tengah, bila terlalu ke bawah, dasar muffin akan terlalu kering, bahkan kosong. Adunan yang sudah di tuang harus terus dibakar. Untuk hasil terbaik, usahakan membakar muffin sekali harung sahaja! Biasanya hasil yang kedua tidak sebaik yang pertama. Jika terlalu banyak, campurkan adunan kering dan basah setengah bahagian dahulu, setelah adunan pertama masak, baru campur baki adunan dan terus dibakar.

    Masa membakar muffin antara 20-25min, Untuk mengetahui muffin masak, masukkan sebatang lidi ditengah muffin, jika masih melekat maknanya belum cukup masak. sebaliknyer jika lidi dilihat bersih bererti muffin sudah masak. Muffin yang sempurna pembuatannya adalah permukaannya yg menggunung dan berlaku sedikit rekahan! teksturnya tidak halus seperti cake, tetapi berlubang kecil rata dan lembab. Jika muffin hanya naik sebelah, maknanya oven terlalu panas. Masing2 mempunyai oven yang berbeza2 suhu kepanasannya. Maka sesuaikanlah mengikut kepanasan suhu oven masing2. Jika suhu 200 muffin yang di masak cepat hangus, maka turunkan 10darjah celsius.

    Penggunaan Loyang
    Ada dua ukuran standard muffin iaitu yang berlobang 6 utk 200ml dan berlubang 12 utk 100-150ml. Selain yang berlogam ada juga yang bersilikon. Loyang yang berwarna gelap lebih menyerap panas. Oleh sebab itu turunkan suhu 15-20 darjah celsius dari panas yang diminta dalam resepi saat menggunakannya.

    Selamat memuffin!! mudah2an anda semua berjaya! Sekian.

    Monday, August 02, 2010

    ROTI BEBOLA BERGULA... Lagi!

    jimatkan gula mek na oiiiii........hahahaha...

    Sehari dua ni cam mls je nk update blog. Oooo...sbb tenet slow. Ni hari ni apesal la plak yahoo mail bermasalah plak tak leh nk send emel. Nyampassss tul! Hehehe...mcm la aku ada kerja penting pn dgn emel tu. Tp tu la kan.... kononnya jauh kt oberc ober the river & apa2 ober la, kemudahan internet ni mmg penting untuk berhubung dgn dunia luar.

    Oooopppss....silap topik plak. Ini kan blog masak2 so, kembali semula kpd rancangan msk2 kita.. ngeh...ngeh..ngeh... Roti ni kan dh berpuluh kali dh aku buat. Dan ramai plak yg suka tu. Cuma roti kosong yg ada gula aje tp btl2 mendapat sambutan...hehehe. Kali ni buat 3 adunan untuk Della yg order sempena besday anaknya. Buat roti time winter ni ada sedikit mencabar la. Sejuk2 roti x brp nak naik, berjanggut la tunggu. So, spt biase masukkan/penaikkan dlm oven dgn suhu antara 35-45c selama 30 minit. Isyaallah naik la tu. Untuk resepi sila rujuk entry terdahulu di sini.



    'timba' breadmaker pn nk posing jgk...almaklum la dapur sekangkang kera...keh keh keh

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...